Ciri-ciri Rahsia Echo Amazon: 12 Trik Hebat yang Tidak Anda Ketahui Peranti Alexa Anda

Pada masa ini, Amazon mendahului Google dan Apple dalam permainan AI. Dengan pembantu maya kegemaran semua orang, Alexa, Amazon telah menjadi kehadiran runcit yang tidak dapat dihentikan yang mengatasi persaingan melalui harga dan kebolehpercayaan yang rendah.

Ciri-ciri Rahsia Echo Amazon: 12 Trik Hebat yang Tidak Anda Ketahui Peranti Alexa Anda

Alexa memasuki hati kami melalui Echo, pembesar suara berkemampuan Bluetooth yang melakukan apa sahaja yang anda mahukan, dari bermain muzik hingga memesan pizza.

Jadi, apa lagi yang boleh dilakukan oleh Echo? Berikut adalah panduan untuk beberapa kaedah inovatif untuk menyesuaikan Echo dalam kehidupan anda dan memanfaatkan sepenuhnya kemampuannya.

Ciri Rahsia Tersembunyi Amazon Echo

Ciri # 1: Permainan Nama

Di luar kotak, pembantu maya anda dipanggil Alexa - tetapi vokal terbuka boleh menjadi masalah bagi beberapa orang yang tergagap-gagap, dan terdapat banyak ruang untuk kekeliruan jika anda mempunyai anak atau haiwan kesayangan dengan nama yang serupa. Bertentangan dengan pembantu rumah pintar dan AI yang lain, Amazon memberi anda pilihan. Daripada menyebut Echo anda sebagai "Alexa", anda dapat memilih untuk mengatakan "Echo", "Amazon" atau - untuk peminat Star Trek - "Computer".

Untuk menukar tetapan ini, ketuk Peranti di bahagian bawah aplikasi Alexa. Dari sini, ketik ‘Wake Word’ dan pilih perkataan yang ingin anda gunakan untuk berinteraksi dengan Alexa. Anda perlu melakukan ini untuk setiap peranti Echo di rumah anda.

Ciri # 2: Siapkan Muzik Berbilang Bilik

Sekiranya anda mempunyai banyak peranti Echo di rumah anda, anda boleh mengalirkan satu senarai main atau stesen radio dengan mudah ke beberapa (atau semuanya) sekaligus. Tetapi pertama, anda perlu memasukkannya ke dalam kumpulan: anda boleh melakukannya melalui aplikasi Alexa dengan mengklik Tetapan | Muzik Berbilang Bilik.

Anda boleh membuat seberapa banyak kumpulan yang anda suka, tetapi perhatikan bahawa setiap peranti hanya dapat muncul dalam satu kumpulan. Oleh itu, jika anda mempunyai dua Echos di tingkat bawah dan dua di tingkat atas, anda boleh membuat kumpulan "tingkat bawah" untuk dua yang pertama - tetapi anda tidak dapat menambahkannya ke kumpulan "keseluruhan rumah".

Untuk menubuhkan kumpulan pertama anda, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk tanda ‘+’ dari halaman Peranti. Ketik ‘Siapkan Muzik Berbilang Bilik’, beri nama kumpulan, dan tandakan kotak di sebelah peranti yang anda mahukan dalam kumpulan.

Sekarang, jika anda ingin memainkan muzik di kedua alat Echo di tingkat bawah, anda boleh mengatakan, "Alexa, mainkan Kylie di tingkat bawah." Sekiranya Kylie tidak mengikut citarasa anda, ubah arahan sesuai.

Ciri # 3: Buat Pelbagai Profil

Alexa akan mendengarkan sesiapa sahaja - tetapi itu tidak bermakna dia harus memperlakukan semua orang sama. Katakan anda menyediakan profil berasingan untuk setiap orang di rumah anda. Sekiranya demikian, anda boleh beralih di antara mereka untuk memastikan bahawa muzik yang dimainkan, kalendar yang diakses, dan akaun yang digunakan untuk membeli-belah akan sesuai dengan pengguna tertentu.

Membuat profil baru mesti dilakukan oleh pemilik peranti Echo yang berdaftar. Buka Tetapan di aplikasi Alexa, klik Profil Rumah Tangga di bahagian Tetapan, dan kemudian masukkan kata laluan akaun anda. Sekarang minta ahli lain log masuk menggunakan peranti yang sama dan pautkan akaun anda.

Catatan: Apabila anda memberitahu Alexa untuk memesan item dari Amazon, sistem akan menggunakan kaedah pembayaran lalai di profil "aktif". Oleh itu, untuk mengelakkan percampuran, perlu diperiksa sebelum anda membuat pesanan. Untuk melakukannya, tanyakan, "Alexa, profil apa ini?"

shutterstock_622279808

Ciri # 4: Lindungi Pembelian Anda

Mengenai topik pembelian suara, jika anda mempunyai anak-anak di rumah, anda ingin menyediakan kod PIN untuk membeli-belah dalam talian untuk memastikan mereka tidak memesan kit LEGO baru setiap dua minggu.

Untuk melakukan ini: Buka Tetapan di aplikasi dan ketuk ‘Tetapan Akaun’. Kemudian, tatal ke bawah ke Pembelian Suara di aplikasi Alexa dan tambahkan kod di medan “Memerlukan kod suara”. Prosedur ini memerlukan arahan lisan semasa membuat pembelian, jadi pastikan mereka tidak mendengar anda.

Ciri # 5: Sambungkan Peranti Luaran

Semua orang tahu bahawa Echo, Echo Plus, dan Echo Show dapat mengalirkan muzik dari pelbagai sumber dalam talian. Yang mungkin anda tidak sedar ialah semua peranti ini juga dapat digunakan sebagai pembesar suara Bluetooth luaran, yang bermaksud - anda boleh - misalnya - menggunakannya untuk memainkan muzik secara langsung dari telefon anda. Untuk membuat sambungan, cari peranti Echo di menu Bluetooth telefon anda atau buat telefon anda dapat ditemui dan sebut "Alexa, pasangkan Bluetooth" atau "Alexa, pasangkan telefon."

Setelah disambungkan, anda dapat mengawal muzik dengan semua perintah suara yang biasa, termasuk "mainkan", "jeda", "sebelumnya", dan "seterusnya," dan volume. Untuk menutup sambungan, sebut "Alexa, putuskan sambungan Bluetooth" atau "Alexa, putuskan sambungan telefon."

Selain itu, pergi ke 'Tetapan' setelah peranti berpasangan. Tetapkan Kemahiran baru untuk menghubungkan sumber muzik kegemaran anda (Spotify, Apple Music, dll.). Sebagai alternatif, minta Alexa memautkan perkhidmatan muzik anda, dan dia akan menghantarnya terus ke telefon anda. Anda juga dapat memberi tahu Alexa untuk "Sambung semula Bluetooth", "Jeda Muzik", atau "Langkau Lagu" untuk kesenangan bebas tangan.

Ciri # 6: Gunakan IFTTT

Anda mungkin sudah mengetahui mengenai perkhidmatan automasi percuma yang dikenali sebagai "If This Then That (IFTTT)" - pasar raya kini menggunakan perkhidmatan web di antara pihak lain. Walau bagaimanapun, yang mungkin lebih penting untuk kegunaan rumah adalah sebilangan besar integrasi Alexa yang ditawarkan oleh perkhidmatan ini.

Untuk memulakan, pergi ke ifttt.com/amazon_alexa dan klik Sambung. Masukkan kata laluan anda di halaman Amazon yang muncul dan izinkan sambungannya. Anda kini boleh menggunakan applet pra-gulung untuk menghubungkan Alexa ke pelbagai perkhidmatan dan peranti - dari pembersih vakum Roomba ke Facebook Messenger dan hamparan Google.

Ciri # 7: Buat Rutin Peribadikan Anda

Sekiranya anda sering melepaskan rentetan perintah yang sama berturut-turut, mengapa tidak membuat rutin, sehingga Anda dapat melancarkan urutan dengan satu arahan dan menjimatkan masa?

Untuk melakukan ini, ketuk Rutin di bahagian Akaun Alexa pada aplikasi Alexa, diikuti dengan "+" untuk memulakan. Ketik "Apabila ini berlaku", kemudian "Apabila anda mengatakan sesuatu", dan taip frasa pencetus. Kami menggunakan "Alexa, buka pejabat" untuk mengatur rutin yang akan berjalan ketika kami sampai di meja kami pada waktu pagi.

Simpan frasa, kemudian ketuk "Tambahkan tindakan" dan pilih apa yang seharusnya berlaku dari pilihan Berita, Rumah Pintar, Lalu Lintas, dan Cuaca. Dalam gambar contoh di atas, kami menghidupkan dua lampu dan meminta Alexa memberitahu kami bagaimana cuaca hari itu.

Ciri # 8: Biarkan Alexa Mencari Telefon Anda

Tidak jarang meletakkan telefon anda di rumah anda dengan salah. Sama ada ia jatuh di antara bantal sofa atau anda meletakkannya di teras di luar, Alexa sedia membantu. Dengan andaian bahawa anda telah mengesahkan nombor telefon anda melalui aplikasi Alexa, yang perlu anda lakukan hanyalah mengatakan, "Alexa, Cari telefon saya." Alexa akan memanggil peranti anda, dan menyatakan lokasinya di rumah anda.

Apabila dia menelefon, dia akan muncul sebagai Nombor Peribadi. Malangnya, ini tidak akan membantu jika telefon anda diatur ke mod senyap kerana anda masih tidak akan mendengarnya berdering.

Ciri # 9: Gunakan Alexa sebagai Telefon Bebas Tangan

Anda mungkin pernah melihat iklan tepu Amazon untuk Alexa baru-baru ini - sebahagiannya memfokuskan pada kemampuannya untuk bertindak sebagai interkom atau telefon bimbit bebas tangan. Ciri ini mungkin terdengar seperti barang yang rumit, tetapi senang disiapkan.

Pertama, untuk mengaktifkan keupayaan interkom Alexa, buka aplikasi Alexa, dan pastikan semua peranti anda mempunyai nama logik (kami mencadangkan anda menamakannya mengikut lokasi bilik mereka). Sekiranya anda perlu menukar nama, klik melalui Tetapan, pilih yang anda mahu sesuaikan, dan kemudian ketuk Edit pada baris "Nama peranti".

Setelah melakukan ini, anda dapat dengan mudah membuka saluran antara dua peranti Echo menggunakan perintah "drop-in". Contohnya, untuk memanggil dari bilik tidur ke pembesar suara Echo di dapur, katakan, "Alexa, mampir ke dapur."

Satu amaran: sebaik sahaja anda mengaktifkan ciri ini, mikrofon anda akan disiarkan - jadi jangan membuat komen yang mencurigakan sementara anda menunggu siapa pun yang ada di dapur untuk membalas.

Menyiapkan keupayaan panggilan telefon hanya sedikit lebih banyak. Pertama, buka aplikasi Alexa di telefon anda dan ketik gelembung ucapan pada bar alat. Semasa anda mula-mula menyiapkan aplikasinya, ia meminta nombor telefon anda dan kebenaran untuk memasukkan kenalan anda dari buku alamat anda ― dan sekarang anda harus melihatnya di sana.

Untuk memanggil atau menghantar teks salah satu kenalan ini, ketik ikon orang di bahagian atas skrin dan kemudian pilih namanya. Anda akan melihat pilihan untuk menghantar teks atau membuat panggilan telefon. SMS / mesej teks dibaca dengan kuat oleh alat Echo penerima, dan juga muncul di telefon mereka, sementara panggilan telefon akan membuat peranti mereka berdering sehingga anda dapat berbicara bebas tangan.

Bagaimana jika anda tidak mahu diganggu? Ketuk nama dan gunakan suis "Benarkan Drop In" untuk mengaktifkan atau menonaktifkan akses mereka. Tatal ke bahagian bawah kad mereka, dan ada pautan untuk menyekatnya jika anda mahu.

Ciri # 10: Peribadikan Taklimat Kilat Anda

Taklimat Kilat adalah nama Amazon untuk membuang maklumat cepat yang menarik kandungan dari pelbagai sumber, seperti penerbit berita, peramal cuaca, dan pelacak kadar pertukaran. Untuk memperibadikannya, buka aplikasi Alexa dan pilih ‘Taklimat Kilat’ di bahagian Tetapan. Klik ‘Dapatkan lebih banyak kandungan Taklimat Kilat’ dan pilih elemen yang ingin anda tambahkan (BBC World Service, The Guardian, MTV, Joke of the Day, dll.)

Setiap elemen kandungan Taklimat Kilat yang anda tambahkan diaktifkan secara automatik, tetapi anda boleh membuang sumber dari taklimat jika anda memilih: kembali ke bahagian Taklimat Kilat dan alihkan suis di sebelah nama masing-masing.

Anda juga boleh mengaktifkan kandungan sukan dalam Taklimat Kilat - tetapi Alexa sudah banyak mengetahui mengenai sukan bola sepak dan sukan lain. Klik Kemas kini Sukan pada skrin Tetapan, kemudian gunakan kotak carian untuk mencari pasukan yang anda mahukan.

Ciri # 11: Deregister Alexa

Sekiranya anda menaik taraf dari Dot ke Plus atau dari Alexa biasa ke Show, anda mungkin memutuskan untuk meneruskan peranti lama anda kepada rakan atau menjualnya secara dalam talian. Sebelum melakukannya, pastikan anda membatalkan pendaftarannya agar pemilik baru tidak dapat membuat pesanan dalam talian menggunakan akaun anda. Buka aplikasi Alexa, klik Tetapan, kemudian klik pada nama peranti yang anda sumbangkan. Anda akan menemui pilihan pembatalan pendaftaran di bahagian Perihal.

Jangan bimbang dengan catatan bahawa Alexa menyimpan perkara yang telah anda katakan kepadanya: ini tidak akan mengikuti peranti ke rumah barunya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membersihkan maklumat ini dari akaun anda, hapus rakaman individu dari laman utama aplikasi Alexa atau beralih ke akaun Amazon anda untuk menghapus keseluruhannya.

Untuk memadam rakaman, buka aplikasi Alexa dan pilih 'Peranti.' Klik pada peranti yang anda ucapkan selamat tinggal dan klik 'Batalkan pendaftaran.' Ikuti arahan di skrin, dan anda sudah siap.

Ciri # 12: Mod Susulan

Satu-satunya masalah dengan pembantu peribadi AI adalah membangunkannya berulang kali. Mengatakan 'Alexa, tetapkan peringatan untuk memanggil doktor esok' kemudian mengatakan 'Alexa, juga tetapkan peringatan untuk mendapatkan susu' boleh sedikit mengganggu.

Dengan mod Susulan, anda tidak perlu menggunakan kata bangun. Untuk menghidupkan ciri ini, cukup ketuk ‘Peranti’ di bahagian bawah aplikasi kemudian ketik pada peranti anda. Tatal ke bawah dan aktifkan ‘Follow-up Mode’. Mulai sekarang, anda boleh meneruskan perbualan anda dengan Alexa.

Soalan Lazim

Selalu ada sesuatu yang baru untuk dipelajari mengenai Alexa. Di bahagian ini, kami akan menyemak beberapa maklumat hebat untuk membantu anda mengikuti kemampuan Alexa terkini.

Di mana saya dapat mencari lebih banyak ciri Alexa?

Dalam senarai di atas, kami telah memasukkan beberapa ciri terbaik yang membezakan Alexa daripada pembantu rumah yang lain. Tetapi, anda mungkin mencari sesuatu yang sedikit berbeza. Sekiranya demikian, Amazon menyoroti Kemahiran Alexa terbaru dan paling popular dalam aplikasi Alexa.

Semasa pertama kali membuka aplikasi Alexa, anda akan melihat bahagian 'Kemahiran Popular' di halaman utama.

Sekiranya anda mengetuk ‘Browse Skills’, anda akan melihat lebih banyak pilihan. Tinjau senarai dan cari bahagian ‘Kemahiran Terkini’ untuk melihat kemahiran yang baru ditambahkan. Sudah tentu, terdapat juga Pilihan dan Kategori Editor. Dengan menggunakan tab Kategori di bahagian atas halaman Kemahiran & Permainan, anda dapat menyempitkan carian dan mencari apa yang anda cari.

Apa itu Alexa Rutin?

Rutin berbeza dengan kemahiran kerana ia adalah sesuatu yang anda buat dan sesuaikan (tentu saja, anda juga boleh membuat kemahiran anda sendiri). Apabila anda membuat rutin, anda menetapkan 'frasa bangun' dan Alexa akan bertindak balas dengan tindakan yang sesuai.

Contohnya, anda boleh membuat rutin ‘Selamat Pagi’ di mana Alexa membaca anda berita ringkas harian, memainkan muzik, atau bahkan mengatur termostat anda. Sekiranya anda menetapkan ‘rutin Sabtu Pagi’ Alexa dapat menghidupkan kekosongan robot anda, memainkan muzik, atau bahkan memberi anda senarai tugas untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found