Adakah Amazon Fire Tablet dianggap sebagai Peranti Android?

Untuk membeli tablet murah, sebenarnya tidak ada peranti yang lebih baik daripada Amazon Fire Tablet. Dengan harga kurang dari $ 150, anda boleh mendapatkan peranti 7 ″, 8 ″, atau 10 perfect yang sesuai untuk menonton filem dan rancangan TV, memeriksa e-mel anda, atau hanya melayari web. Sudah tentu, jika anda meluangkan masa untuk meneliti barisan Fire Tablets Amazon, anda mungkin pernah melihat rujukan ke Fire OS dan Android ketika datang ke sistem operasinya. Itu mungkin menimbulkan kekeliruan ketika anda ingin mengetahui apakah anda harus membelinya atau tidak, kerana beberapa artikel seolah-olah menyenaraikan Fire Tablets yang menjalankan Android dan Fire OS pada masa yang sama. Jadi, adakah Amazon Fire Tablet adalah peranti Android yang benar, atau adakah yang lain sepenuhnya?

Adakah Amazon Fire Tablet dianggap sebagai Peranti Android?

Adakah Tablet Api Amazon Menjalankan Android?

Langsung dari kelawar, Fire Tablet bukan Peranti Android tradisional yang menjalankan Android versi Google sendiri. Peranti Google menjalankan sistem operasi Android; semuanya disahkan dan mempunyai akses ke Google Play Store dan aplikasi Google. Namun, ada jenis Android lain yang dipanggil AOSP (Android Open Source Project). Amazon menggunakan ini sebagai asas untuk OS Firenya. Sebagai projek sumber terbuka, AOSP membolehkan sesiapa sahaja memulakan dengan versi asas Android sebelum membuat garpu mereka sendiri.

Mereka mengambil kod dari AOSP dan mengubahnya untuk menjadikan sistem operasi Fire mereka. Mengapa bermula dari apa-apa apabila anda boleh menggunakan kod yang sangat baik? Masuk akal, bukan?

Itulah sebabnya Amazon menggunakan AOSP, menjimatkan banyak masa dan wang mereka. Maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini perlu diikuti. Buat masa ini, mari kita bincangkan alasan di sebalik hujah balas.

menyalakan api

Android bukan Android

Fire Tablet bukan peranti Android biasa. Ia tidak menyokong Google Play Store, atau aplikasi Google yang lain. Walaupun Amazon bijak meminjam kod pesaing mereka, mereka tidak dapat menyesuaikan semuanya. Kami menggunakan istilah "pinjam" kerana Amazon mengembangkan Fire OS adil dan persegi, menggunakan kod sumber terbuka dari Google. Walaupun memiliki Android sebagai pangkalan, Fire OS jauh berbeza dari Android.

Ketika datang ke aplikasi dan permainan, Fire OS menyokong sepenuhnya ekosistem Amazon, bukan ekosistem Google. Sistem Amazon mempunyai gedung aplikasinya sendiri, aplikasi, antara muka, penyemak imbas sutera, pembantu suara Alexa, dll. Sederhananya, Amazon mahu anda menggunakan produk mereka dan tetap berada di sisi mahkamah.

Persaingan antara Amazon dan Google cukup sengit, dan kedua-dua pihak banyak dilaburkan. Tidak ada yang akan mundur, jadi anda, pengguna, harus memilih antara keduanya… atau anda akan?

Membawa Google ke Amazon

Walaupun Fire Tablet dirancang untuk digunakan sebagai peranti Amazon, dengan ekosistem Amazon, ada jalan penyelesaian yang membolehkan anda menggunakan aplikasi seperti YouTube, Gmail, dan juga Google Play Store tepat di Amazon Fire Tablet anda.

Perhatikan bahawa anda tidak boleh memuat turun Google Play Store terus ke Tablet Fire anda. Pertama, anda perlu memuat turun fail APK pihak ketiga. Fail ini tidak berfungsi pada kad SD mikro, jadi pastikan untuk mengeluarkannya dari Tablet Kebakaran anda. Anda juga perlu membenarkan aplikasi dari sumber yang tidak diketahui pada peranti anda. Kami mempunyai panduan mendalam mengenai cara melakukan langkah-langkah ini di sini, tetapi untuk versi pendek, baca langkah-langkah berikut.

  1. Mulakan Tetapan, dan pilih Keselamatan.
  2. Dayakan Aplikasi dari Sumber Tidak Dikenal di bawah tab Advanced.
  3. Sahkan amaran amaran dengan OK.

Sekarang, anda boleh memuat turun fail APK yang diperlukan pada Tablet Kebakaran anda. Dengan menggunakan Sutera, kunjungi laman web cermin APK untuk APK Android, dan gunakan bar carian untuk mencari versi terbaru Gedung Google Play, Pengurus Akaun Google, Perkhidmatan Google Play, dan Kerangka Perkhidmatan Google untuk peranti anda.

Anda memerlukan nama model untuk Tablet Fire anda (periksa di bawah pilihan peranti sistem), jadi anda boleh memuat turun versi yang betul dari setiap fail APK. Pasang setiap fail APK. Anda kemudian boleh mendaftar di Google Play Store.

Sambungkan akaun Google anda untuk mula menggunakan aplikasi Google pada Tablet Kebakaran anda.

tablet api

Garisan bawah

Walaupun anda dapat menggunakan Tablet Api sebagai tablet Android standard, anda akan melalui prosesnya. Sekiranya anda ingin menggunakan ekosistem Android Google, mungkin anda harus mendapatkan tablet Android standard.

Sebaliknya, jika anda mahu aplikasi Amazon berjalan lancar, Fire Tablet anda adalah peranti yang sangat baik. Ia serupa dengan Android, hanya mempunyai OS Fire yang tersendiri.