Apa yang Perlu Dilakukan jika Tablet Api Amazon Anda Tidak Mempunyai Bunyi

Amazon telah menjual puluhan juta tablet Kindle Fire dan tidak ada yang dapat meragui populariti komputer tablet peringkat permulaan tetapi kuat ini.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Tablet Api Amazon Anda Tidak Mempunyai Bunyi

Kindle Fire terus mendominasi segmen pasaran ini, dan harganya, ia adalah peranti berkualiti yang sangat kukuh. Namun, seperti semua perkakasan yang berada di tangan pengguna, Api tidak sempurna.

Kadang kala Api menghadapi masalah teknikal seperti mana-mana peranti. Satu masalah umum yang dilaporkan oleh pengguna Kindle Fire adalah tablet Amazon Fire mereka tidak bersuara.

Terdapat dua kategori masalah yang berpotensi menyebabkan tablet Fire tidak menghasilkan audio. Mungkin ada sesuatu yang salah secara fizikal dengan perkakasan mesin, atau mungkin ada masalah dengan perisian di Fire.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikan kedua-dua jenis masalah tersebut agar audio dapat berfungsi semula di Kindle Fire anda!

Masalah atau Masalah Perkakasan

Periksa Tahap Kelantangan di Api Anda

Kedengarannya sangat jelas tetapi anda akan kagum dengan berapa banyak orang yang mengabaikan pemeriksaan paling asas ini. Butang kelantangan berada di bahagian luar Api dan mudah menekannya secara tidak sengaja.

Uji kelantangan dengan menekan butang kelantangan beberapa kali. Anda harus melihat penggeser kelantangan pada skrin mencerminkan perubahan. Walaupun ini bukan masalah perkakasan sendiri, ini adalah masalah mudah untuk diperbaiki dan ini berkaitan dengan perkakasan Fire anda.

Anda juga boleh memeriksa tetapan untuk kelantangan. Terdapat pelbagai versi volume media pada tablet Fire. Bergantung pada model anda, ketuk roda gigi di sudut kanan atas atau tarik ke bawah dari atas. Pastikan semua pilihan kelantangan muncul.

Sekiranya anda melalui pengaturan, klik pada pilihan untuk suara (ini mungkin berbeza bergantung pada versi dan model). Tukar suis dan naikkan kelantangan agar berfungsi semula.

Cuba Fon Kepala dan Pembesar suara terbina dalam

Kindle Fire mempunyai dua saluran yang berbeza di mana anda dapat menghasilkan suara: melalui bicu fon kepala, dan melalui pembesar suara onboard.

Pertama, pasangkan sepasang fon kepala ke soket dan lihat apakah ada suara melalui saluran itu, kemudian cabut fon kepala dan lihat apakah pembesar suara onboard berfungsi. Sekiranya satu berfungsi tetapi tidak yang lain, masalahnya adalah dengan pembesar suara onboard itu sendiri, bicu fon kepala, atau mungkin sepasang fon kepala yang anda gunakan. Anda mungkin ingin mencuba fon kepala dan bicu lain untuk menguji untuk mengetahui apakah fon kepala atau bicu tertentu yang anda gunakan adalah penyebab masalahnya.

Periksa Tempat duduk fon kepala

Soket fon kepala sangat lemah, jadi pastikan semasa anda menyambungkan fon kepala anda bahawa ia terpasang dengan selamat di dalam soket.

Bentuk khusus kedua-duanya bermaksud soket soket harus terpasang dengan selamat di tempatnya dan harus jelas apabila mereka disambungkan dengan betul. Ini tidak selalu berlaku, jadi lakukan pemeriksaan visual dan cuba mendorong pemalam jack lebih jauh tanpa berlebihan.

Uji Sepasang fon kepala yang berbeza

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu set fon kepala, tukarkan untuk mengujinya. Sebagai alternatif, cubalah fon kepala anda menggunakan peranti lain untuk membuktikan bahawa ia berfungsi. Apa-apa peranti akan dilakukan selagi anda mengetahui audio berfungsi pada fon kepala yang anda gunakan untuk menguji Api anda.

Bersihkan Jack Headphone

Soket bicu fon kepala seperti butang perut: ia cenderung mengumpul habuk dan kotoran. Tidak seperti perut, anda tidak boleh membilasnya semasa mandi.

Satu-satunya cara yang selamat untuk membersihkan bicu fon kepala adalah dengan menggunakan udara termampat untuk meniup habuk dari bicu fon kepala. Sekiranya anda berada di sekitar, gunakan muncung ketepatan untuk menyemburkan udara termampat ke bicu fon kepala dan mengeluarkan kotoran dan serpihan.

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan visual menggunakan lampu suluh untuk memastikan tidak ada yang menyekat bicu. Sekiranya fon kepala anda sesuai, ini tidak menjadi masalah tetapi adalah idea yang baik untuk merangkumi semua asas anda, dengan menolak semua kemungkinan penyebab masalah. Semasa membersihkan bicu fon kepala pastikan tidak ada serpihan pada pembesar suara. Debu, serpihan, dan kotoran dapat masuk ke perumahan pembesar suara sehingga mengurangkan kualiti suara.

Masalah Perisian dengan Kindle Fire anda

Sekiranya ia bukan masalah perkakasan, maka masalahnya adalah dalam perisian. Berikut adalah beberapa perkara untuk menentukan apakah ini masalah perisian yang menyebabkan Fire Anda tidak mempunyai audio.

Safe mode

Bila-bila masa anda ingin membuat perbezaan antara masalah perkakasan dan perisian, anda sentiasa boleh menggunakan Safe Mode. Ini mematikan sebarang proses asing pada peranti yang bermaksud jika kelantangan anda meningkat dalam Safe Mode ada masalah perisian. Sekiranya tidak bertambah tinggi, kemungkinan masalah perkakasan.

Menempatkan tablet Fire anda dalam Safe Mode agak sukar bagi mereka yang tidak mahir teknologi. Ikuti arahan mudah ini untuk memulakan:

 1. Matikan tablet anda
 2. Setelah dimatikan, tahan butang kuasa dan lepaskan apabila anda melihat logo Amazon
 3. Tekan butang kelantangan dengan cepat apabila logo muncul dan tahan - ini mungkin memerlukan beberapa percubaan kerana anda menggunakan butang
 4. Safe Mode akan dihidupkan secara automatik

Uji aplikasi dan media anda untuk melihat apakah suaranya meningkat. Sekiranya masalah anda mungkin berkaitan dengan perisian, mari kita tinjau diagnosis dan pembaikan perisian.

Cubalah Media Berbeza

Sebilangan besar fail media mempunyai codec yang berasingan untuk audio dan video, dan ada kemungkinan anda memainkan fail yang Kindle Fire anda mempunyai perisian main balik video yang sesuai, tetapi bukan perisian audio yang tepat.

Cuba format fail lain - jika anda menonton filem, cobalah lagu, jika anda berada di YouTube, coba Pandora atau Spotify.

Cuba beberapa jenis media yang berbeza; jika Fire mempunyai audio untuk beberapa jenis media tetapi tidak untuk jenis media lain, maka anda telah mengasingkan penyebab masalah perisian dan anda harus mengemas kini perisian untuk peranti anda.

Nyalakan semula tablet Kindle Fire

Memaksa reboot lembut dapat menyelesaikan masalah perisian sementara. Inilah cara menghidupkan semula Api anda:

 1. Tahan butang kuasa selama 20 saat sehingga skrin menjadi hitam.
 2. Tunggu beberapa saat untuk memastikan ia mati sepenuhnya.
 3. Tekan dan tahan butang kuasa sekali lagi untuk memulakan.

Matikan Bluetooth pada Api anda

Perkhidmatan Bluetooth boleh menyebabkan masalah dengan audio pada tablet Fire anda. Cuba matikan perkhidmatan Bluetooth dan lihat apakah itu menyelesaikan masalah.

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin utama anda
 2. Ketik Tanpa Wayar
 3. Di sebelah Dayakan Bluetooth, ketik Mati

Kemas kini sistem operasi Kindle Fire anda

Biasanya Kindle Fire secara automatik mengemas kini sistem operasi, tetapi jika sistem operasi anda agak ketinggalan zaman, ini mungkin boleh menyebabkan masalah pada audio anda.

Lihat senarai rasmi kemas kini yang tersedia di sini dan lihat apakah Kindle anda perlu dikemas kini ke OS yang lebih baru untuk tablet Kindle Fire.

Kilang tetapkan semula Kindle Fire anda

Perkara kedua yang paling drastik yang boleh anda lakukan ialah menetapkan semula kilang. Ini menjadikan Kindle Fire anda kembali ke keadaan seperti semula, dari segi perisian, pada hari ia keluar dari kilang dan pada hari anda mendapat peranti.

Sekiranya semua yang lain gagal, lakukan sandaran data anda terlebih dahulu kerana tetapan semula kilang akan menghapus semuanya.

Menyandarkan data anda adalah mudah. Cukup ikuti langkah-langkah ini untuk membuat sandaran Kindle Fire anda:

 1. Leret ke bawah dari skrin utama dan ketik Tetapan
 2. Ketik Pilihan Peranti
 3. Ketik Sandarkan & Pulihkan
 4. Hidupkan Sandaran Peranti
 5. Ketik Sandarkan Sekarang

Setelah Kindle Fire anda disandarkan dengan selamat, ikuti langkah-langkah dalam panduan TechJunkie ini untuk menetapkan semula kilang Kindle Fire anda.

Masih Tidak Berfungsi

Sekiranya anda telah mencuba semua cadangan dalam artikel ini dan Kindle Fire anda masih tidak mempunyai audio yang berfungsi, sayangnya, masalahnya mungkin adalah masalah yang tidak dapat anda atasi sendiri. Anda pasti boleh memuat turun aplikasi Speaker Boost dari Amazon.

Beberapa pengguna dan pengulas telah melihat kejayaan besar dengan meningkatkan masalah jumlah mereka dengan aplikasi yang boleh dimuat turun secara percuma ini.

Sekiranya Fire anda masih dalam jaminan, anda boleh mendapatkan tablet pengganti dari satu dari Amazon. Jika tidak, anda perlu membaikinya atau mencari tablet pengganti.