Tablet Api Amazon Tidak Mengecas? Inilah Cara Memperbaikinya

Malangnya, banyak model Kindle Fire mempunyai masalah reka bentuk yang konsisten dan berterusan yang diketahui bahawa Amazon nampaknya mengalami kesukaran untuk menggoyangkan. Secara khusus, Kebakaran mempunyai kecenderungan pengecasnya menjadi tidak baik dalam satu atau lain cara, sehingga peranti (sementara berfungsi dengan sempurna dalam semua perisian dan kebanyakan aspek fizikal) mengalami kesukaran untuk mengambil alih. Tablet yang tidak akan dikenakan bayaran benar-benar menjengkelkan; Api, seperti semua tablet, bergantung pada kuasa bateri untuk digunakan dan jika bateri tidak dapat diisi, anda tidak akan mendapat banyak penggunaan dari peranti anda. Nasib baik, ada beberapa pendekatan penyelesaian masalah yang dapat anda ambil untuk mengetahui punca masalah pengecasan anda, dan dalam tutorial ringkas ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana menyelesaikannya. Saya juga akan membincangkan beberapa langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan pengembangan port pengecas reput ”, penyebab utama banyak masalah pengecasan ini. Saya juga akan menyelesaikan beberapa pembaikan gaya MacGyver yang dapat menyelesaikan beberapa masalah port pengecas. Akhirnya, saya akan memberikan beberapa panduan untuk membaiki sepenuhnya komponen yang berkaitan dengan pengecas di Fire anda.

(Adakah pengisian Api Anda OK, tetapi untuk sebab tertentu tidak akan dapat dinyalakan? Lihat panduan ini tentang apa yang harus dilakukan jika Api anda tidak menyala.)

Mendiagnosis Masalah

Apabila tablet tidak dapat dicas, terdapat empat kemungkinan punca masalah. Pertama, terdapat masalah konfigurasi / perisian. Kedua, ada masalah dengan bateri itu sendiri. Ketiga, ada masalah dengan penyesuai pengisian atau kabel. Terakhir, mungkin ada masalah dengan port pengecasan fizikal pada tablet. Kami akan melihat setiap kemungkinan ini secara bergantian.

Uji saluran keluar

Pastikan anda mempunyai kuasa di outlet yang ingin anda cas. Nampaknya agak jelas, tetapi kadang-kadang perkara-perkara yang jelas menjadikan kita.

Uji penyesuai pengecasan

Sekiranya penyesuai pengecasan (kotak kecil yang dipasang ke dinding) tidak berfungsi, sangat mudah untuk mengetahui masalahnya. Daripada menggunakan pengecas, gunakan kabel untuk menyambung ke komputer atau sumber kuasa USB lain dan lihat apakah Api anda akan dicas dari itu. Sekiranya ia berlaku, maka masalahnya adalah pengecas.

Penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua pengecas dibuat sama; mereka mempunyai voltan yang berbeza dan kadangkala voltan yang berbeza. Kebanyakan Kindle Fires menjangkakan 5 volt pada 1.8 amp; jika penyesuai pengecasan memberikan kurang daripada ini, Api anda mungkin mengecas perlahan atau tidak sama sekali. Perkara yang sama berlaku sekiranya anda menyambungkan kabel USB terus ke komputer atau port pengecasan USB yang lain; port tersebut dapat menghantar apa sahaja dari 0.5 amp dan ke atas. Sekiranya penyesuai pengecasan adalah masalah, baru, rasmi, yang relatif murah dan dapat diperoleh dengan mudah secara langsung dari Amazon.

Uji kabel

Pengecas hanyalah separuh daripada persamaan perkakasan - ada juga kabel USB yang menghubungkan pengecas ke Fire anda. Di atas, kami menguji blok pengecasan.

Seterusnya; kita perlu menguji kabel USB itu sendiri. Nasib baik. semua kabel mikro-USB pada dasarnya sama, jadi pinjam yang lain dari peranti lain (kemungkinan besar telefon pintar anda) atau dari rakan, dan lihat apakah menukar kabel akan membuat Api anda dicas. Sekiranya berlaku, maka anda tahu masalahnya ialah kabel anda - ganti. Ini boleh diperoleh dari Amazon.

Uji port pengecasan

Banyak model Api terkenal kerana mempunyai port pengecasan yang lemah. Sambungan dan penyambungan semula yang berpanjangan dapat menyebabkan litar di dalam Kebakaran di mana port yang menghubungkan ke kabel bateri di dalamnya menjadi longgar atau terlepas sepenuhnya.

Semasa anda menyambungkan kabel pengecasan, pastikan kabel terpasang dengan selamat. Sekiranya kelihatan selamat, cuba gerakkan kabel dengan perlahan semasa berada di soket. Sekiranya bergerak, ia mungkin longgar.

Letakkan Api ke bawah rata dan masukkan pengecas. Ini boleh menyebabkan wayar di dalamnya tersambung semula dan membiarkan peranti mengecas. Walaupun tidak ideal, ia tetap berfungsi buat masa ini.

Sekiranya ini berfungsi di mana percubaan pengecasan lain gagal, maka anda tahu masalahnya adalah dengan port itu sendiri. Walaupun bukan untuk orang yang lemah lembut, panduan ini menunjukkan kepada anda cara memeriksa sambungan di dalam Api. Saya cadangkan hanya mencuba ini jika Fire anda tidak terjamin dan anda yakin dengan apa yang anda lakukan. Jika tidak, anda perlu membuat sambungan semasa mengecasnya, atau mengganti keseluruhan unit.

Tetapkan semula Api

Sekiranya semua perkakasan anda kelihatan teratur, anda mungkin menghadapi masalah perisian. Reset penuh akan membersihkan papan tulis dengan bersih dan diharapkan dapat mengecas. Sekiranya Amazon Fire anda hanya mengenakan cas kepada peratusan tertentu, perisian itu mungkin menjadi masalahnya.

  1. Tahan butang kuasa selama 20 saat untuk memastikan Api dimatikan.
  2. Hidupkan Api dengan butang kuasa.

Semua yang anda lakukan di sini adalah memaksa Api dimatikan dan kemudian menyalakannya semula. Ini akan memaksa menutup semua aplikasi yang mungkin menghalang pengisian dan menetapkan semula voltan di dalam peranti.

Kilang menetapkan semula Api

Penyetelan semula kilang hanya boleh dilakukan sekiranya semua kaedah sebelumnya gagal. Ia akan menghapus semua yang anda muatkan ke tablet dan mengembalikannya ke konfigurasi lalai. Tidak ada jaminan bahawa ia akan menyelesaikan masalah tidak mengecas tetapi ia telah berfungsi untuk beberapa pengguna.

  1. Simpan semua data anda jika anda dapat menghidupkan Api anda.
  2. Leret ke bawah pada skrin utama untuk mengakses menu.
  3. Pilih Tetapan dan Pilihan Peranti.
  4. Pilih Tetapkan Semula ke Lalai Kilang.
  5. Pilih Tetapkan semula untuk mengesahkan tetapan semula kilang.

Seperti disebutkan, ini akan membersihkan peranti anda dan menghapus semuanya. Setelah selesai, anda harus memaksa muat semula perisian sistem untuk memastikan anda menjalankan versi terkini. Sekiranya anda bimbang kehilangan kandungan, buku yang anda beli disimpan di pelayan awan.

  1. Tekan butang kelantangan dan butang kuasa selama 40 saat.
  2. Lepaskan butang kuasa tetapi teruskan kelantangan sehingga anda melihat ‘Memasang perisian terkini’ di layar.
  3. Benarkan kemas kini untuk memasang dan menghidupkan semula Api anda.

(Untuk melihat lebih terperinci tentang mengatur semula Fire Anda, lihat tutorial TechJunkie ini.)

Dia masih mati, Jim

Sekiranya anda telah mencuba semua langkah ini - menukar outlet, pengecas, dan kabel, memeriksa port dan sambungan dalaman, dan melakukan tetapan semula lengkap tablet anda ... maka sayangnya berita itu sangat buruk. Bateri anda mungkin menjadi punca masalah. Walaupun Amazon tidak mendorongnya, mungkin untuk mengganti bateri di Fire Anda. Walau bagaimanapun, bateri pengganti berharga hampir sama dengan Kindle Fire yang baru, jadi anda mungkin harus mempertimbangkan untuk mendapatkan yang baru.

Mencegah Pengecasan Port Pengecas

Reka bentuk MicroUSB bergantung pada banyak wayar kecil yang disolder ke papan litar, dan reka bentuk ini sangat rentan terhadap tekanan fizikal. Solder dirancang untuk menahan wayar ke komponen, dan walaupun pematerian memberikan kekuatan mekanikal pada sambungan, itu bukan maksudnya.

Setiap penyisipan dan pelepasan kabel pengisian meletakkan sedikit tekanan mekanikal pada gam atau pateri yang menahan port pada papan litar di dalam mesin, dan lama-kelamaan sambungannya akan gagal dan port menjadi longgar.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menunda atau bahkan mencegah timbulnya reput port, walaupun anda banyak menggunakan Kindle Fire anda.

Pastikan port bersih

Serat, habuk, dan serpihan dapat menyumbat port pengecasan dan menyebabkannya berhenti berfungsi dengan baik. Anda boleh menggunakan jarum jahit untuk menghilangkan debu atau serpihan dari port dengan lembut.

Anda juga boleh menggunakan kaleng udara termampat untuk sesekali mengeluarkan serpihan di port. Berhati-hati (terutamanya dengan jarum) kerana anda tidak mahu menggaru kenalan di port.

Jangan mengecas dan bermain

Semasa anda menggunakan Api, jangan mengecasnya. Semasa anda mengecasnya, jangan gunakannya. Pergerakan penggunaan biasa memberi tekanan pada kombinasi kabel / port, dan yang lebih buruk lagi, ketika kita menggunakan tablet kita semasa mengecas, kita cenderung melakukan perkara seperti menggunakan kabel sebagai sokongan mekanikal untuk peranti. Oleh itu, gunakan Api anda tanpa ikatan; jika casnya rendah, matikan dan pasangkannya dan lakukan perkara lain.

Gunakan kabel berkualiti

Semua kabel pengecasan MicroUSB menggunakan reka bentuk asas yang sama, tetapi terdapat perbezaan antara kabel. Khususnya, kabel berkualiti rendah yang sangat murah mungkin berukuran licin sehingga sementara mereka akan membuat sambungan, mereka juga meregangkan port reseptor atau pin lentur di dalamnya.

Gunakan kabel berkualiti tinggi dan direkayasa dengan baik. Anda tidak perlu menghabiskan $ 30 untuk kabel "premium", tetapi elakkan kedai dolar atau tong sampah.

Masa MacGyver

OK, sudah tiba masanya untuk menjadi serius! Anda telah mengetahui bahawa masalahnya ada di pelabuhan itu sendiri (biasanya) dan anda ingin tahu: adakah ini dapat diperbaiki, atau adakah saya sedang mencari Kindle Fire yang baru? Berita baiknya ialah terdapat beberapa cara untuk memadamkan Api anda. Oleh itu mari kita aktifkan MacGyver kami.

Jangan biarkan MacGyver turun. Dia tidak pernah mengecewakan anda.

Gelang getah

Jalur getah yang kuat sering dapat mengekalkan hayat pengisian Api Kindle anda selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan. Anda mungkin menyedari bahawa semasa memasukkan kabel pengecas, Api mula mengecas tetapi casnya sangat perlahan, atau ia berhenti mengecas sebaik sahaja anda melepaskan kabel.

Ini kerana portnya sedikit longgar, dan jika anda menekan kabel untuk memasukkannya ke port, ada sambungan yang baik.

Anda BOLEH mengambil gelang getah, melilitnya di pangkal hujung kabel, dan kemudian melipatnya ke seluruh badan Api anda. Sekarang kabel ditahan ke port oleh gelang getah, dan sambungannya cukup kuat untuk mendapatkan pengisian yang baik.

Ketahuilah bahawa dengan berbuat demikian anda memberi lebih banyak tekanan pada penyambung; anda mendorong sesuatu yang telah didorong masuk. Akhirnya pelabuhan akan benar-benar longgar dan pecah.

Tang

Jangan cuba yang ini pada kabel pengecasan baru anda, tetapi jika anda mempunyai kabel yang berfungsi tetapi tidak dapat dihubungkan dengan Api anda, masalahnya mungkin sama ada hujung kabel atau port pengecasan telah meregang satu dimensi atau yang lain melalui penggunaan berulang.

Anda boleh memasang tang dengan sangat lembut pada hujung kabel dan menebalkannya dalam satu dimensi atau yang lain dengan menekan dengan lembut. (IE, untuk membuat ujung kabel lebih lebar, tekan perlahan di bahagian atas dan bawah, sementara untuk membuatnya lebih gemuk, tekan perlahan-lahan di sepanjang sisi.) Dengan melakukan ini, anda boleh meningkatkan kesesuaian dan menyebabkan kabel sesuai kembali dengan pelabuhan dan berfungsi semula.

Kertas aluminium

Ini harus dianggap sebagai tindakan terakhir, kerana menambahkan lebih banyak logam ke situasi pengecasan bukanlah pendekatan yang optimum, tetapi jika yang terburuk menjadi yang terburuk, cubalah membungkus jalur kecil aluminium foil di sekitar hujung pengisian kabel sebelum memasukkannya ke dalam Pelabuhan.

Aluminium konduktif akan membawa elektron antara kabel dan port pengecasan walaupun sambungannya buruk. Mungkin berfungsi, atau mungkin tidak. Penting untuk tidak membiarkan Api berlebihan jika anda mengambil pendekatan ini; dengan menggunakan kerajang, anda akan membingungkan litar port dan mungkin tidak berhenti mengecas walaupun bateri sudah penuh. Oleh itu, perhatikanlah.

Pembedahan

Sekiranya semuanya gagal dan Kindle Fire anda hanyalah batu bata jika anda tidak dapat mengecasnya dan anda adalah pengguna yang baik dengan elektronik kecil, anda selalu boleh mencuba membukanya dan memasang port pengecasan baru pada papan induk.

Port baru tidak mahal (inilah satu contoh port Kindle) tetapi ini bukan pekerjaan untuk pemasa pertama dengan solder. Langkah-langkah yang tepat untuk diikuti adalah di luar ruang lingkup artikel ini, tetapi anda boleh mendapatkan panduan di tempat lain mengenai bagaimana sekurang-kurangnya cuba memperbaiki Kebakaran anda dengan cara ini.

Penggantian Bateri

Anda telah mencuba segala-galanya, bahkan MacGyvering Maksimum, dan pasti: bateri anda sudah mati, dan BUKAN kesalahan port pengecasan kali ini. Walau bagaimanapun, selebihnya dari Kindle Fire anda baik-baik saja. Ini memberi anda dua pilihan: jalan berhemah dan akal, iaitu menghantarnya kembali ke Amazon dan menukarnya dengan yang baru.

Mendapatkan bateri baru

Perkara pertama yang anda perlukan ialah bateri baru. Mungkin tidak menghairankan, Amazon nampaknya tidak menjual bateri pengganti "rasmi" di kaunter. Walau bagaimanapun, terdapat bateri pengganti Kindle Fire yang dijual di Amazon, dan di tempat lain dalam talian juga; inilah satu contoh.

Ini bukan dari Amazon, mereka dari pengeluar bateri pihak ketiga. Anda mesti mengetahui nombor bahagian bateri yang anda gunakan; anda boleh mendapatkan maklumat tersebut dalam talian dalam spesifikasi Kindle Fire anda sebelum anda membuka casingnya, atau mencetak pada bateri sendiri setelah anda membukanya. Seperti yang berlaku, membuka Kindle Fire dan mengeluarkan / mengganti bateri agak mudah.

Bukan bedah saraf

Amaran: jika tidak jelas, buka Kindle Fire anda dengan cara ini akan membatalkan jaminan anda. Namun, ini tidak sukar dilakukan. Luangkan masa anda dan mulakan dengan kekuatan minimum, meningkatkan daya perlahan hanya jika diperlukan.

Anda memerlukan satu alat: biasanya disebut "alat pembuka" atau alat prying. Alat ini pada dasarnya adalah plastik melengkung atau logam yang kuat tetapi fleksibel yang boleh digunakan untuk membuka elektronik yang terpaku pada telefon pintar atau tablet.

Terdapat banyak jenis yang berbeza di luar sana. Anda juga boleh menggunakan pemutar skru jika anda tidak keberatan semua panel anda tergores dan bengkok. Satu pembuka serba guna yang sangat baik tersedia (tentu saja) di Amazon tetapi anda boleh menggunakan alat yang anda suka. Saya secara peribadi menyukai kit pelbagai alat ini yang mempunyai pelbagai jenis pembuka, memberikan anda kemampuan untuk mengerjakan semua jenis elektronik kecil.

Langkah Pertama: Tanggalkan Sarung Belakang

Bermula di sudut kanan bawah Api anda, gerakkan alat pembuka ke celah antara bahagian depan dan belakang casing anda. Buka perlahan-lahan kes itu; gunakan sesen atau beberapa benda kecil lain untuk membuka casing semasa langkah seterusnya.

Jalankan alat pembuka di sekitar casing, lepaskan setiap klip yang memegang casing bersama semasa anda pergi. Anda perlu melepaskan kes itu dengan lembut agar dapat mencapai semua klip; gunakan duit syiling atau gambar gitar tambahan untuk membuka setiap bahagian casing untuk mengelakkan pemisahan yang berlebihan sementara masih ada klip di tempat. Ini boleh menyebabkan komponen dalaman plastik sarung tersekat. Setelah semua klip dilepaskan, anda boleh menarik bahagian belakang Api dengan segera.

Langkah Kedua: Bebaskan Bateri

Gunakan alat pembuka anda untuk bekerja di sebelah kanan bateri, memecahkan gam yang menahannya ke dalam bingkai. Selesaikan sepanjang bahagian kanan, kemudian ulangi proses di sebelah kiri. Sebaiknya elakkan penggunaan logam untuk melepaskan bateri dengan longgar kerana menusuk bateri boleh mengakibatkan kebakaran.

Pasangkan hujung alat pembuka plastik di antara sel bateri kanan dan bingkai Kindle Fire. Apabila semua gam longgar, bateri boleh digerakkan secara bebas. Angkat perlahan-lahan, kemudian gunakan alat pembuka untuk menolak penyambung bateri keluar dari soket. Bateri kini bebas dari Api dan anda boleh mengetepikannya.

Langkah Ketiga: Ganti Bateri

Masukkan bateri baru anda ke dalam Kindle Fire dan sambungkannya ke papan induk. Anda boleh memasang semula bateri atau menggunakan pita. Bahagian belakang sarung akan tersentak semula. Tekan tekanan di perimeter dengan perlahan dan setiap klip akan terpasang kembali ke tempatnya.