Tongkat TV Amazon Fire Stuck Zoomed - Cara Menyahzum

Menurut peti surat TechJunkie, skrin Amazon Fire Stick yang tersekat ketika diperbesar adalah perkara biasa. Ditambah sebagai sebahagian dari rangkaian fitur aksesibilitas, zoom membolehkan anda memperbesar sebahagian skrin anda untuk menjadikan teks lebih jelas dan lebih besar. Apa yang seharusnya berlaku ialah anda memperbesar, membaca teks dan kemudian mengembalikan layar ke ukuran normal. Kadang-kadang perkara itu tidak berlaku, jadi tutorial ini akan membincangkan apa yang harus dilakukan sekiranya Amazon Fire Stick anda dalam zoom.

Amazon Fire TV Stick Stuck Zoomed - Cara Menyahzum

Zum masuk dan keluar pada Amazon Fire Stick adalah sebahagian daripada ciri Pembesar Skrin yang diperkenalkan tahun lalu dalam versi 5.2.6.0. Dengan kombinasi kunci pada alat kawalan jauh, anda boleh memperbesar kawasan tertentu pada skrin yang dipaparkan untuk menjadikannya lebih besar. Anda menghidupkan dan mematikannya secara manual dan ia akan mengezum masuk dan keluar sekali lagi setelah anda mengulangi kombinasi kunci.

Tetingkap zoom juga menambah sempadan oren yang berguna untuk memberitahu anda bahawa anda diperbesar untuk menjadikan hidup lebih mudah.

Ciri-ciri kebolehcapaian yang ditambahkan ke Amazon Fire Stick juga merangkumi Kapsyen Tertutup, penerangan audio, VoiceView for Fire TV dan teks kontras tinggi. Kapsyen Tertutup menambah sari kata untuk pendengaran. Penerangan audio menambah trek suara deskriptif bagi mereka yang bermasalah penglihatan dan pilihan menu VoiceView for Fire TV bercakap semasa anda menavigasi menu. Teks kontras tinggi menjadikan semua teks lebih kelihatan untuk pengguna yang cacat penglihatan. Semua bertujuan menjadikan Amazon Fire Stick dapat diakses oleh sesiapa sahaja tanpa mengira kemampuan.

Tongkat Api Amazon Tersekat pada Zum

Ini belum berlaku kepada saya tetapi setelah bertanya-tanya, perkara itu berlaku kepada orang lain.

Sekiranya anda menekan Back dan Fast Forward pada jarak jauh Amazon Fire Stick selama lima saat, anda akan mengaktifkan Screen Magnifier.

Tahan Kembali dan Maju Cepat sekali lagi untuk melumpuhkannya.

Tekan Menu dan Maju Cepat untuk memperbesar dan Menu dan Mundur untuk memperkecil. Bunyi mudah bukan?

Sekiranya kedua-dua kombinasi ini tidak berfungsi untuk menyahzumkan Amazon Fire Stick anda, cubalah salah satu pembaikan ini. Mereka nampaknya bekerja dalam beberapa keadaan.

Gabungan Utama Alternatif

Seperti disebutkan, kombinasinya adalah Menu dan Fast Forward untuk memperbesar, Menu dan Mundur untuk memperkecil atau Menu dan Main untuk mematikan dan mengaktifkan Pembesar Skrin. Sekiranya satu kombinasi tidak berfungsi, cubalah yang lain. Tahan kekunci selama 5-10 saat untuk melihat apakah ada perubahan.

Matikan Pembesar Skrin

Sekiranya anda tidak memerlukan bantuan visual, anda boleh mematikan ciri tersebut di menu Tetapan. Ia kemudian akan menghidupkan kembali skrin anda ke pembesaran normal sama ada anda dapat membuat pembatalan zoom atau tidak.

  1. Navigasi ke Tetapan dan Kebolehcapaian dalam Amazon Fire Stick anda dan beralih Skrin Pembesar ke Mati.

Tetapkan semula Amazon Firestick anda

Sekiranya pilihan di atas tidak mengundurkan Firestick anda, but semula atau alih keluar dari TV untuk menetapkannya semula. Biarkan 30 saat dan kemudian gantikannya di TV. Luangkan 30 saat lagi untuk boot dan lihat apakah skrin kembali normal. Ini akan menetapkan semula skrin kembali normal dan anda kemudian boleh mengaktifkan atau mematikan Pembesar Skrin seperti yang anda mahukan.

Periksa TV dan Aplikasi di Amazon Firestick Anda

Kedengarannya jelas tetapi lebih daripada satu orang yang saya bicarakan mengenai isu ini mengatakan bahawa mereka mencuba pelbagai jenis unzoom pada Amazon Fire Stick mereka hanya untuk mengetahui bahawa itu bukan Firestick sama sekali. Beberapa TV pintar mempunyai ciri zoom, seperti juga Kodi. Sekiranya anda mempunyai TV atau Kodi seperti itu di Firestick anda, mungkin perlu diperiksa.

Satu pemberian hadiah adalah kekurangan sempadan oren pada skrin yang diperbesar. Amazon Firestick menambahkan sempadan itu untuk memberitahu anda bahawa anda diperbesar. Sekiranya ada sempadannya adalah Firestick anda. Sekiranya tidak ada sempadan, maka tidak.

Sekiranya anda memasang Kodi, ia mungkin diperbesar daripada Firestick. Sangat senang untuk diperiksa.

  1. Nyalakan Kodi di Amazon Firestick anda.
  2. Pilih Tetapan antara muka dan Kulit.
  3. Memastikan Zum ditetapkan ke 0% di panel di sebelah kanan.

Secara logiknya, jika Kodi tidak berjalan di Amazon Fire Stick anda, ia tidak boleh menyebabkan skrin mengezum tetapi kerana terdapat ciri zoom dan ia dipasang di Firestick, semestinya patut diperiksa. Perkara yang sama untuk TV pintar anda jika mempunyai ciri zoom tersendiri.

Kalibrasi Skrin Anda

Sekiranya anda mendapati Amazon Fire Stick anda terus terperangkap dalam zoom, mungkin pantas menentukur skrin anda.

  1. Buka Menu tetapan di Amazon Fire Stick anda. Laman Utama Firestick
  2. Sekarang, tatal ke atas dan pilih Paparan & Bunyi. Menu Tetapan Firestick
  3. Seterusnya, klik pada Paparkan Kalibrasi.
  4. Ikuti wizard untuk mengubah penjajaran skrin dan pilih Terima apabila selesai.

Ini mungkin, atau mungkin tidak menghentikan Firestick masuk secara rawak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found