Apa yang Perlu Dilakukan jika Tablet Amazon Fire Anda Tersekat dalam Mode Fastboot

Tablet Amazon telah menemukan titik manis dalam julat anggaran, mengikuti jejak Nexus 7. Mulai dari harga hanya dari $ 50 hingga $ 150 untuk pelbagai model dan ukuran layar, Tablet Kebakaran pada dasarnya adalah cara termurah untuk mendapatkan alat yang sempurna untuk melayari laman web, menonton eksklusif Netflix atau Amazon Prime, dan bermain beberapa permainan ringan semasa dalam perjalanan. Tablet ini bukan tablet yang luar biasa, tetapi dengan harga di bawah $ 200, ia adalah peranti penggunaan kandungan yang hebat.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Tablet Amazon Fire Anda Tersekat dalam Mode Fastboot

Malangnya, peranti tidak sempurna, dan pengguna menghadapi masalah sepanjang masa. Dari kekurangan aplikasi yang disokong oleh Google hingga masalah dengan pengisian peranti, keadaan menjadi sedikit berantakan ketika anda menggunakan tablet setiap hari.

Salah satu perkara terburuk yang dapat terjadi pada peranti anda adalah terjebak dalam mod Fastboot, versi Android yang boleh di-boot secara terpisah pada peranti anda yang membolehkan anda mengelakkan urutan boot biasa dari peranti anda untuk mengubah tetapan asas Android. Sebilangan besar pengguna Fire Tablet tidak memerlukan Fastboot, yang menjadikannya tidak dapat disekat dalam mod semakin menyusahkan. Mari terokai cara membuat peranti tersekat di Fastboot kembali ke skrin utama anda.

Tablet Amazon Fire tersekat dalam mod Fastboot

Terdapat dua sebab utama tablet Amazon Fire tersekat dalam mod Fastboot; sama ada terdapat masalah perisian pada peranti vanila, atau ada root yang gagal. Rooting adalah tempat anda memuat sistem operasi pihak ketiga ke peranti dan bukannya menggunakan lalai.

Biasanya, anda perlu menggunakan mod Fastboot dengan menyambungkan peranti ke komputer dan menggunakan SDK Android untuk mengganggu urutan boot biasa. Kadang-kadang kesalahan atau kesalahan perisian menyebabkan peranti dimuat ke dalam mod Fastboot dengan sendirinya. Inilah kes terakhir yang akan saya bahas di sini.

Sebelum anda melakukan apa-apa, saya cadangkan membiarkan Amazon menjaganya sekiranya tablet Fire anda masih dalam jaminan. Walaupun tiada jalan keluar dari penyelesaian akhir yang akan membatalkan jaminan anda, anda juga boleh memanfaatkan jaminan semasa anda memilikinya dan membiarkan profesional menangani masalah tersebut sekiranya pilihan tersebut masih ada di meja.

Tetapkan semula tablet Fire untuk melarikan diri dari mod Fastboot

Kemungkinannya anda telah mencuba mematikan dan menghidupkan tablet Fire anda berkali-kali untuk cuba melepaskan diri dari gelung boot ini, tetapi mari kita cuba lagi, hanya untuk memastikan anda melakukan semuanya dengan betul. Ikuti langkah-langkah ini dengan tepat untuk memastikan anda melakukannya dengan cara yang paling berkesan.

  1. Tahan butang kuasa pada tablet Fire anda selama 20 saat sehingga skrin menjadi hitam.
  2. Tunggu beberapa saat.
  3. Hidupkan semula Api dengan butang kuasa.

Sekiranya anda bernasib baik, Fire OS akan dimuat seperti biasa. Ini adalah proses penyelesaian masalah pertama yang disyorkan oleh Amazon dan berfungsi dalam banyak kes, jadi mudah-mudahan ia akan berjaya untuk anda juga. Ramai pengguna di forum Amazon mengatakan kaedah ini berfungsi untuk mereka ketika tablet Fire mereka tersekat ketika boot, jadi patut dicuba.

Paksa kemas kini sistem untuk melarikan diri dari mod Fastboot

Perkara lain yang dapat membantu tablet Fire anda untuk melarikan diri dari mod Fastboot adalah memaksa kemas kini OS. Anda boleh melakukan ini dari luar sistem operasi, sehingga berpotensi dapat membantu dalam keadaan ini. Langkah-langkah berikut meletakkan tablet Fire ke mod yang berbeza di mana ia akan memuat turun sebarang kemas kini dari Amazon, memasangnya dan kemudian boot.

  1. Tahan butang kelantangan dan butang kuasa pada tablet Fire selama 40 saat.
  2. Terus tahan kelantangan dan lepaskan butang kuasa sehingga anda melihat mesej di skrin yang bertuliskan 'Memasang perisian terkini'.
  3. Benarkan kemas kini memuat turun dan dipasang dan tablet Fire anda akan dihidupkan semula.

Oleh kerana kemas kini dipanggil oleh urutan butang, ia dimulakan sebelum Fastboot berpeluang. Dengan keberuntungan, ia akan memuatkan versi kod baru atas kesalahan yang menyebabkan gelung Fastboot dan membolehkan anda mem-boot tablet Fire anda seperti biasa.

Pilihan - Tetapkan semula kilang Fire tablet anda

Sebilangan besar contoh tablet Amazon Fire tersekat dalam mod Fastboot tidak kembali normal, tetapi saya telah melihat sebutan dari beberapa pengguna yang hanya mengalami masalah sekejap-sekejap. Kadang-kadang Fire akan boot secara normal dan kadang-kadang akan terjebak dalam mod Fastboot, daripada terus terjebak dalam mod Fastboot.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang beruntung ini, cuba tetapkan semula kilang apabila tablet Fire anda cukup baik untuk boot seperti biasa. Sekiranya semuanya berjalan lancar, ini akan menggantikan bahagian OS yang tidak berfungsi. Anda akan kehilangan semua data anda, jadi pastikan anda mempunyai semua perkara penting yang disandarkan sebelum mencubanya.

Kemudian:

  1. Leret ke bawah dari skrin utama Fire untuk mengakses menu.
  2. Pilih Tetapan dan Pilihan Peranti.
  3. Pilih Tetapkan Semula ke Lalai Kilang.
  4. Pilih Tetapkan semula untuk mengesahkan keputusan anda.

Ini akan menghapuskan tablet Fire anda sepenuhnya dan mengembalikannya ke stok. Sekiranya masalah Fastboot disebabkan oleh salah konfigurasi, aplikasi buruk, atau permainan yang menimpa sesuatu yang tidak sepatutnya, ini mungkin berfungsi untuk memperbaiki masalah.

Gunakan Android SDK untuk melarikan diri dari mod Fastboot

Biasanya, sekarang adalah masa yang tepat untuk mencadangkan tetapan semula kilang tablet Fire anda. Namun, kami hanya dapat melakukannya dari dalam Fire OS, jadi kami hanya dapat melakukannya jika tablet anda benar-benar memuat sebentar. Kami boleh menetapkan semula dan mengemas kini Fire dengan urutan butang, tetapi kami tidak dapat mencetuskan semula kilang dengan melakukan perkara yang sama. Jadi pilihan terakhir kami adalah menggunakan Android SDK untuk menjadikan tablet Fire kami bercakap dengan komputer kami. Ini hanya berfungsi pada komputer Windows, sejauh yang saya tahu, dan ini melibatkan memuat beberapa pemacu dari Android Studio, menyambungkan tablet Fire anda ke komputer anda melalui USB, dan menggunakan baris perintah untuk mengembalikan tablet Fire anda.

Studio Android boleh didapati di sini. Muat turun dan pasang Android Studio dan kemudian ikuti arahan dalam dua catatan blog ini di forum Pembangun XDA. Sediakan pemacu Windows di sini. Uruskan mod Fastboot di sini. Seperti yang anda lihat dari halaman di atas, ada banyak memuat Android Studio dan membuatnya berfungsi di komputer Windows, tetapi nampaknya satu-satunya cara untuk melarikan diri dari mod Fastboot tanpa mengambil risiko kerosakan atau mengembalikan tablet Fire ke Amazon. Saya cadangkan membaca kedua-dua halaman terlebih dahulu dengan teliti, dan teruskan hanya jika anda yakin anda tahu apa yang anda lakukan dan yakin dengan kejayaan anda.

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya tablet Amazon Fire anda tersekat dalam mod Fastboot. Dua yang pertama nampaknya telah menyelesaikan masalah untuk banyak pengguna, tetapi tidak semua orang. Tidak pernah membuat penyelesaian terakhir, saya tidak dapat mengatakan sama ada ia betul-betul berkesan atau tidak, tetapi maklum balas mengenai siaran itu menunjukkan bahawa ia berjaya.

Sekiranya anda mencuba penyelesaian Android Studio, beritahu kami bagaimana kelanjutannya. Saya sangat berminat untuk mengetahui hasilnya. Sebenarnya, jika anda mencuba salah satu kaedah ini dan membakar api anda, beritahu kami, kerana pengguna lain akan benar-benar mendapat manfaat dari pengalaman anda!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found