Amazon Terus Mengeluarkan Saya - Apa yang Perlu Dilakukan?

Ramai orang mengeluh kerana selalu keluar dari akaun Amazon mereka. Adakah anda salah seorang dari mereka? Jangan risau, masalah ini kebanyakannya bersifat sementara dan ia dapat diselesaikan. Masalahnya mungkin tidak berlaku di Amazon.

Amazon Terus Mengeluarkan Saya - Apa yang Perlu Dilakukan?

Anda mungkin perlu mencuba beberapa pembaikan untuk penyemak imbas anda sebelum membuatnya berfungsi dengan betul. Terdapat penyelesaian mudah yang dapat menyelamatkan anda sekiranya anda terus keluar. Pilihan ini adalah kotak pilihan yang membolehkan anda tetap masuk.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan pilihan ini, dan juga memberi anda lebih banyak penyelesaian untuk masalah ini.

Mengapa Amazon Terus Meminta Anda Log Masuk?

Kadang-kadang, anda sebenarnya tidak keluar dari Amazon, walaupun kelihatan seperti itu. Amazon meminta maklumat akaun anda supaya mereka dapat mengesahkan identiti anda. Masalah ini boleh berlaku semasa anda membuat pesanan, atau ketika anda ingin mengubah sesuatu.

Juga, ini berlaku apabila anda mencampuri beberapa maklumat akaun sensitif, dan ini adalah langkah keselamatan yang baik. Pada masa kini, banyak penggodam dapat mencuri maklumat peribadi anda dalam talian, dan kehilangan akaun Amazon bukanlah lelucon.

Untuk memastikan perkara seaman mungkin, Amazon boleh meminta pengesahan cukup kerap semasa peristiwa akaun penting.

Amazon Terus Mengeluarkan Saya

Terus Saya Log masuk di Amazon

Anda pasti melihat pilihan ini, tetapi anda mungkin mengabaikannya. Apabila anda log masuk ke akaun Amazon anda, ada pilihan untuk membuat anda terus masuk. Cukup klik pada kotak pilihan di sebelah pilihan ini di halaman log masuk Amazon, dan laman web akan mengingatnya.

Kemudian anda tidak akan log keluar sehingga anda melakukannya dengan rela hati, mengklik butang log keluar. Sesi anda tidak akan berlangsung selama-lamanya. Apabila pilihan ini diaktifkan, anda akan log sekitar dua kali sebulan, kira-kira setiap dua minggu. Anda juga perlu memasukkan kata laluan anda semasa menukar sesuatu di akaun Amazon anda.

Pilihan ini tidak sesuai jika anda berkongsi komputer atau terdedah untuk mengakses rangkaian awam, dan inilah sebabnya. Sekiranya anda berkongsi akaun Amazon anda dengan orang yang anda percayai, seperti yang penting anda, tidak mengapa. Walau bagaimanapun, jika anda sering log masuk ke akaun Amazon anda di rangkaian awam, seperti kampus, perpustakaan atau pusat membeli-belah, kata laluan anda boleh dicuri dengan mudah, dan seseorang mungkin menggunakan kad kredit anda untuk membeli barang. Perlu diingat bahawa orang di rumah anda juga akan dapat mengakses sejarah penyemakan imbas anda dan mungkin melihat apa yang anda pesan dari Amazon.

Umumnya tidak disarankan untuk berkongsi akaun Amazon anda dengan sesiapa sahaja, jadi jangan biarkan pilihan ini tetap aktif kecuali anda boleh mempercayai semua orang di sekitar anda.

Pembaikan Log Keluar Amazon yang lain

Kadang kala, Amazon akan keluar dan mengeluarkan anda tanpa sebab. Itu tidak biasa, jadi mari kita bahas beberapa kemungkinan lain.

Periksa Tetapan Penyemak Imbas Anda

Masalah dengan kelayakan masuk yang tidak diingati sering disebabkan oleh penyemak imbas yang anda gunakan. Kami akan merangkumi Firefox untuk tutorial ini, tetapi prosesnya serupa di kebanyakan penyemak imbas lain.

  1. Di dalam penyemak imbas, buka Menu Permohonan dengan mengklik pada ikon tiga panel menegak. Menu Bar Alat Firefox
  2. Sekarang, klik pada Tetapan. Menu Firefox
  3. Seterusnya, klik pada Privasi & Keselamatan. Sidebar Halaman Tetapan Firefox
  4. Kemudian, periksa Kuki dan Data Tapak pilihan untuk memastikan Padamkan kuki dan data laman web semasa Firefox ditutup tidak dipilih. Halaman Privasi & Keselamatan Firefox
  5. Akhirnya, periksa anda Sejarah pilihan dan pastikan ia ditetapkan Firefox akan Mengingat sejarah. Privasi & Keselamatan Firefox Halaman 2

Semoga beberapa perubahan pada tetapan penyemak imbas anda dapat menyelesaikan masalah anda.

Anda juga harus sentiasa mengemas kini peranti anda dan memastikan sistem anda sentiasa segar. Sekiranya masalah berada di sisi peranti anda, adalah baik untuk memulakannya semula. Permulaan semula yang cepat sering dapat menyelesaikan masalah log masuk.

Aplikasi Amazon Shopping terkenal dengan kerosakan, dan mungkin lebih baik menggunakan penyemak imbas untuk mengakses akaun Amazon anda. Sekiranya anda menyukai aplikasinya dengan lebih baik, cuba kemas kini, atau hapuskan sepenuhnya dan pasang semula. Permulaan semula aplikasi mungkin juga berfungsi.

Berikut adalah pautan aplikasi iOS dan Android Shopping Amazon. Sekiranya semuanya gagal, anda sentiasa boleh menghubungi pasukan sokongan Amazon rasmi dan menyelesaikan masalah dengan mereka.

amazon

Tetap Log Masuk

Orang semakin bergantung pada Amazon. Sekiranya anda keluar tanpa sebab, beberapa pembaikan ini semestinya membantu anda. Anda harus tetap sabar dan mencuba lebih dari satu penyelesaian kerana mungkin memerlukan sedikit masa untuk sampai ke akar masalah.

Manakah antara pembetulan yang ditunjukkan telah membantu anda? Adakah anda masih menghadapi masalah dengan akaun Amazon anda? Beritahu kami di bahagian komen.