Adakah Palam Pintar Amazon Mempunyai Alamat MAC?

Sekiranya anda mencarinya, anda mungkin sedikit acar. Masalah alamat MAC dengan produk Amazon adalah perkara biasa. Alamat MAC tidak boleh dikelirukan dengan komputer Mac, ini adalah sesuatu yang sama sekali berbeza.

Adakah Palam Pintar Amazon Mempunyai Alamat MAC?

Alamat Kawalan Akses Media adalah alamat perkakasan yang diberikan kepada peranti yang dapat disambungkan ke rangkaian atau dengan peranti lain. Untuk menjawab soalan dalam tajuk, ya setiap Amazon Smart Plug mempunyai alamat MAC, tetapi sangat sukar untuk mencarinya.

Jangan risau, jika anda terus membaca, anda akan menemui semua jawapan yang anda perlukan.

Apakah Alamat MAC

Alamat Kawalan Akses Media bukan alamat Macintosh. Ini adalah alamat perkakasan yang diberikan kepada peranti oleh vendor atau pengeluar. Ia disimpan dalam memori peranti, dan berfungsi sebagai pengecam.

Ia mengenal pasti setiap nod rangkaian secara individu. Alamat MAC, dalam istilah mudah, adalah satu siri digit, sebenarnya, enam kumpulan dua digit heksadesimal yang dibahagi dengan tanda hubung atau titik dua. Beberapa vendor mempunyai pelbagai bentuk alamat MAC, dengan tiga kumpulan digit dibahagi dengan titik.

alamat MAC

Tidak ada gunanya menjelaskan lebih lanjut kerana itu bukan topik utama artikel ini. Mari kita bincangkan mengenai Palam Pintar Amazon dan mengapa alamat MAC mereka penting. Alamat ini dapat dicari dengan mudah di komputer dan banyak peranti lain, tetapi pada Amazon Smart Plug, ini adalah kisah yang sama sekali berbeza.

Ini sebahagian besarnya kesalahan Amazon, kerana mereka menjadikannya mustahil untuk beberapa alasan yang tidak diketahui.

Mengapa Anda Memerlukan Alamat MAC?

Mengetahui alamat MAC Smart Plug Amazon anda biasanya tidak begitu penting. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna memerlukannya untuk menggunakan peranti tersebut. Orang yang telah menambahkan lapisan perlindungan tambahan ke rangkaian Wi-Fi mereka, misalnya.

Beberapa universiti, kolej, atau bahkan hotel mempunyai keselamatan ini. Mereka tidak akan membiarkan anda menyambungkan peranti ke rangkaian jika anda tidak memberikan alamat MACnya. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, tetapi tidak perlu risau. Anda boleh menyelesaikannya dengan mudah, sebahagian besarnya.

Penyelesaiannya mudah jika anda berhubung dengan sokongan Amazon, tetapi operator sokongan mereka perlu berpengalaman dan berpengalaman dalam bidang teknologi. Sekiranya tidak, mereka mungkin tidak tahu bagaimana menolong anda dengan betul. Mereka mungkin memberi anda jawapan biasa - untuk melihat pada peranti, atau di kotak. Masalahnya ialah, tidak ada alamat MAC di sana.

palam pintar amazon

Cara Mencari Alamat MAC Palam Pintar Amazon

Seperti yang anda duga sekarang, cara yang paling dipercayai untuk memeriksa alamat MAC adalah menghubungi pengeluar atau vendor. Dalam kes ini, itulah Amazon. Anda harus menghubungi sokongan pelanggan mereka, atau menghubungi mereka melalui laman web mereka.

Mereka akan dapat memberikan anda alamat MAC atau MAC ID yang betul kerana ada yang memanggilnya, untuk Amazon Smart Plug anda. Sekiranya mereka menawarkan peranti pengganti, pastikan untuk meminta alamat MACnya, kerana jika tidak, anda tidak akan menyelesaikan masalahnya.

Anda akan ditinggalkan dengan Amazon Smart Plug yang tidak berguna tanpa mengetahui alamat ini. Sekiranya itu berlaku, hubungi sokongan sekali lagi dengan permintaan yang sama. Sudah tentu, jika anda hilang sabar, anda boleh meminta bayaran balik sepenuhnya dan mengelakkan penggunaan peranti sepenuhnya.

Terserah kepada anda, tetapi jika anda memerlukan peranti, yang terbaik adalah tetap gigih.

Kaedah DIY

Sekiranya anda seorang yang mahir berteknologi, anda boleh mendapatkan sendiri alamat MAC Smart Plug anda. Ini dapat menjimatkan masa. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Aktifkan hotspot peribadi pada mana-mana peranti yang anda ada.
  2. Sambungkan ke hotspot dengan peranti lain (ini penting). Anda boleh menggunakan telefon Android, misalnya.
  3. Muat turun aplikasi Smart Things dan gunakannya untuk menyambung ke hotspot yang anda buat pada peranti lain. Tambahkan Amazon Smart Plug ke senarai peranti.
  4. Apabila anda menambah Palam Pintar, pergi ke Tetapan, dan pilih Palam Pintar.

Anda seharusnya dapat melihat alamat MACnya di bahagian maklumat. Simpan, dan sekarang anda boleh melumpuhkan hotspot. Anda boleh menyambung dan menggunakan Wi-Fi seperti biasa sekarang.

Alamat Dijumpai

Sekarang anda tahu lebih banyak mengenai alamat MAC dan penggunaannya. Mengetahui alamat MAC Smart Plug Amazon boleh sangat berguna dalam beberapa keadaan. Adalah lebih baik untuk menuliskannya, sekiranya anda memerlukannya pada masa akan datang. Sekiranya anda memerlukan bantuan tambahan, lebih baik hubungi sokongan Amazon rasmi dan meminta nasihat.

Pernahkah anda memerlukan alamat MAC Smart Plug anda? Adakah anda tahu kaedah yang lebih mudah untuk mencarinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.