Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Tablet Api Amazon Anda Tidak Menghidupkan

Kipas tablet mempunyai tempat yang lembut untuk tablet Amazon's Fire. Rangkaian tablet yang popular ini berpatutan, boleh dipercayai, dan mempunyai pelbagai saiz dan tahap ciri yang tersedia. Terdapat Kebakaran untuk hampir setiap aplikasi dan setiap pengguna, dan mereka membuat tablet pertama yang bagus untuk anak-anak kerana harganya murah dan cukup sukar. Satu-satunya kelemahan sebenarnya adalah bahawa ia bergantung pada pilihan aplikasi yang disusun dari kedai Amazon, tetapi pilihannya cukup luas dan mencukupi untuk keperluan kebanyakan orang. Anda juga boleh melakukan jailbreak pada Fire dan memasang aplikasi yang tidak diluluskan oleh Amazon pada tablet anda.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Tablet Api Amazon Anda Tidak Menghidupkan

Satu masalah yang dilaporkan oleh banyak pengguna Fire adalah masalah apabila Fire hanya akan menolak untuk menghidupkannya. Ini jelas merupakan masalah serius; jika tablet Amazon Fire anda tidak dihidupkan, anda tidak boleh mendapatkan data atau menggunakan aplikasi anda. Namun, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan tersebut. Dalam artikel ini, saya akan memberi anda beberapa prosedur penyelesaian masalah yang harus dilalui untuk semoga Api anda berfungsi dengan baik.

Menyelesaikan Masalah Kebakaran

Terdapat tiga sebab yang tidak mungkin dinyalakan oleh Fire: Masalah perisian mungkin telah merosakkan peranti (agak tidak mungkin), komponen perkakasan dalam tablet mungkin gagal (kemungkinan besar), atau akhirnya, ada yang salah dengan bateri (kemungkinan besar). Kami akan melihat masalah ini mengikut urutan kebarangkaliannya, dari kemungkinan besar hingga kemungkinan besar.

Masalah Bateri

Masalah bateri boleh menjadi masalah perkakasan dengan bateri atau masalah pengisian Api. Bateri mati mungkin kehilangan kuasa semasa penggunaan; salah satu penyebab utama kebakaran yang tidak berfungsi ialah pengosongan bateri (A.K.A. bateri "mati") Sekiranya WiFi atau aplikasi dibiarkan berjalan tanpa disambungkan ke outlet, bateri dapat habis sepenuhnya sehingga tidak ada yang tersisa untuk menghidupkan tablet. Ini bukan terminal dan boleh diperbaiki dengan mudah. Anda juga dapat dengan cepat mengetahui sama ada bateri kosong atau tidak.

Pasang pengecas ke soket dinding dan pasangkan Api. Sekiranya anda melihat lampu hijau, bateri sedang dicas. Biarkan beberapa jam kemudian uji semula. Sekiranya anda melihat lampu merah, bateri telah habis sepenuhnya.

Sekiranya anda melihat warna merah:

 1. Tahan butang kuasa selama 20 saat untuk memastikan Api dimatikan.
 2. Isi sekurang-kurangnya tiga hingga empat jam tanpa menyentuhnya.
 3. Hidupkan Api seperti biasa semasa masih bersambung ke saluran keluar.

Lampu harus berubah dari merah ke hijau semasa bateri dicas. Sekiranya bateri anda kehabisan, ia kini harus hidup dan boot seperti yang anda harapkan. Sekiranya lampu tetap merah, ubah dari outlet ke pengecasan USB dari komputer untuk memastikan pengecas berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda melihat hijau:

 1. Tahan butang kuasa selama sekitar 40 saat. Api harus dimatikan dan kemudian hidupkan semula.
 2. Periksa status bateri dan cas jika rendah.

Lampu hijau bermaksud bateri masih terisi tetapi peranti itu sendiri tidak responsif. Menekan butang kuasa untuk sekian lama memaksa penutupan dan kemudian menghidupkan semula Api. Sekarang mesti berfungsi.

Masalah Perkakasan

Sekiranya pengecas tidak berfungsi, satu masalah biasa dengan Fires ialah port pengecasan pada tablet itu sendiri boleh menjadi longgar. Cuba masukkan kabel pengecas dengan kuat ke port dan lihat apakah itu menyebabkan Api mengecas.

Masalah perkakasan lain di luar kemampuan kebanyakan pengguna untuk menangani. Anda perlu mendapatkan Api anda oleh profesional, atau menukarnya dengan yang baru dengan Amazon.

Masalah Perisian

Seperti mana-mana peranti yang menggunakan aplikasi, Fire bergantung pada kualiti aplikasi tersebut untuk beroperasi seperti biasa. Sekiranya bateri anda berwarna hijau tetapi Api anda terus membeku atau tidak bertindak balas, anda mungkin ingin memeriksa mana-mana aplikasi yang anda pasang. Anda pasti perlu melakukan ini apabila anda dapat masuk ke Fire OS.

Setelah dimuat ke dalam Fire OS, periksa untuk melihat aplikasi apa yang telah anda pasang baru-baru ini dan alih keluar. Mulakan dengan aplikasi tidak rasmi atau aplikasi percuma yang mungkin anda pasang. Mulakan dengan aplikasi terbaru yang anda pasang dan keluarkan satu persatu sehingga Api anda berfungsi dengan baik. Ini memerlukan masa, kerana anda perlu menguji antara membuang aplikasi sehingga anda dapat mengenal pasti dengan tepat mana yang menyebabkan masalah. Anda kemudian boleh memuatkan semula yang lain.

Sekiranya anda tidak sabar, hapus semua aplikasi yang anda pasangkan pada masa Fire anda mula mengalami masalah. Ini mungkin membuat anda lebih cepat beroperasi tetapi bererti anda tidak akan mengetahui dengan tepat aplikasi apa yang menyebabkan masalah.

Sekiranya anda belum memuatkan aplikasi ke Fire atau yang baru sekurang-kurangnya, kami boleh memaksa kemas kini perisian. Sekiranya anda tidak dapat boot ke Fire OS, pilihan ini mungkin merupakan pilihan terakhir anda sebelum mendapatkan tablet baru.

 1. Tahan butang kelantangan dan butang kuasa selama 40 saat.
 2. Terus tahan kelantangan tetapi lepaskan butang kuasa sehingga anda melihat mesej ‘Memasang perisian terkini’.
 3. Benarkan kemas kini selesai dan Fire anda akan dihidupkan semula.

Proses ini memaksa Fire untuk memuat semula konfigurasinya dan diharapkan dapat mengurungkan sebarang masalah yang menyebabkannya tidak dapat dimulakan. Data anda harus selamat dan tidak boleh dihapuskan. Ini bukan tetapan semula kilang. Itu akan datang.

Kilang semula Api anda

Tetapan semula kilang adalah tugas terakhir. Sekiranya tidak ada yang lain, ini adalah perkara terakhir yang boleh anda lakukan sebelum menggali jaminan anda atau membeli tablet baru. Ini jelas memerlukan anda dapat memuatkan Api walaupun dalam waktu yang singkat. Sekiranya anda boleh, lakukan ini:

 1. Leret ke bawah dari skrin utama Fire untuk mengakses menu.
 2. Pilih Tetapan dan Pilihan Peranti.
 3. Pilih Tetapkan Semula ke Lalai Kilang.
 4. Pilih Tetapkan semula untuk mengesahkan tetapan semula.

Tetapan semula kilang akan menghapus semua data dan tetapan anda dari peranti. Sekiranya api anda dapat berjalan dengan cukup lama, simpanlah yang anda mampu ke komputer sebelum melakukan ini. Sebilangan besar barang Amazon anda akan disimpan di awan, tetapi apa sahaja yang anda tambahkan sendiri tidak akan ada.

Terdapat tutorial di tempat lain dalam talian yang mencadangkan membuka Api anda dan kekurangan bateri untuk memaksa pengosongan. Walaupun ini mungkin berfungsi untuk beberapa orang, saya tidak menyarankannya, terutamanya jika tablet anda dalam jaminan. Ini pasti akan membatalkan jaminan itu dan boleh merosakkan bateri anda. Lakukan ini hanya jika anda yakin dan Api anda sudah habis jaminan.

Mendapatkan Data dari Api Anda

Sekiranya Api anda mula gagal dan anda ingin mengeluarkan data anda dari peranti sebelum mati sepenuhnya, terdapat dua cara mudah untuk melakukannya. Cara pertama adalah menyalin fail anda ke awan menggunakan DropBox atau Google Docs atau beberapa program pemindahan fail yang lain. Tetapi jika anda mempunyai banyak fail, sambungan Internet yang lambat, atau jika Kindle anda tidak berfungsi dengan baik untuk memulakan pemindahan fail dalam talian yang besar, anda boleh memindahkan fail anda secara langsung melalui WiFi ke PC dengan mengikuti langkah-langkah ini.

 1. Sambungkan Kindle Fire dan PC anda ke rangkaian wayarles yang sama.
 2. Buat direktori di PC anda dan tetapkan untuk dikongsi.
 3. Pasang ES File Explorer di Kindle anda dari kedai aplikasi Amazon Fire dan lancarkannya.
 4. Ketuk menu akses cepat di sebelah kiri atas skrin (ikon tiga bar berbeza).
 5. Ketik "LAN".
 6. Cari PC anda di paparan. Sekiranya tidak ada nama PC yang ditunjukkan, ketuk "Imbas".
 7. Ketik nama PC yang ingin anda sambungkan. Masukkan kelayakan log masuk Windows anda untuk PC tersebut.
 8. Folder bersama anda akan muncul dan sekarang dapat digunakan sebagai tujuan untuk memindahkan fail melalui ES File Explorer.

Sekiranya tablet Amazon Fire anda tidak dapat dihidupkan, kini anda mempunyai beberapa cara untuk memperbaikinya. Ada ketetapan lain untuk dikongsi? Beritahu kami mengenai mereka di bawah!

Kami mempunyai banyak sumber lain untuk pemilik tablet Amazon Fire.

Inilah panduan kami untuk memasang aplikasi baru untuk Kindle Fire anda.

Sekiranya anda memerlukannya, kami mempunyai tutorial tentang cara menetapkan semula api dari kilang.

Ingin membuktikan kebakaran anak anda? Lihat panduan kami untuk menjadikan Fire anda mesra kanak-kanak.

Adakah anda ingin meletakkan paparan Api anda ke layar TV? Lihat tutorial kami untuk mencerminkan Api anda ke TV.

Masalah mengecas Api anda? Lihat panduan komprehensif kami untuk menyelesaikan masalah pengisian di Fire anda.