Cara Menghantar Teks Kumpulan dengan Android

Mesej teks adalah kaedah pilihan ramai untuk terus berhubung. Pemesejan SMS yang cepat, boleh dipercayai, dan sederhana telah popular sejak dulu dan masih merupakan format komunikasi yang banyak digunakan. Kadang-kadang, bagaimanapun, anda ingin memberitahu banyak orang mengenai perkara yang sama. Menghantar mesej yang sama kepada rakan / keluarga / rakan sekerja berulang-ulang bukanlah kaedah yang paling berkesan pada masa ini. Nasib baik, teks kumpulan adalah perkara dalam pemesejan. Inilah cara melakukannya dengan betul.

Cara Menghantar Teks Kumpulan dengan Android

Mengapa SMS?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda ingin menghantar pesanan teks kepada sekumpulan orang dan bukannya menggunakan pelbagai aplikasi sembang dalam talian, seperti Messenger, WhatsApp, Viber, Google Hangouts, Skype, dll. Nah, jawapannya di sini adalah juga persoalan. Adakah anda pernah menggunakan pesanan teks untuk menghantar mesej individu? Ya, kemungkinan besar, anda menggunakan format SMS dalam keadaan tertentu. Kenapa? Sekiranya anda berada di area di mana sambungan WiFi tidak tersedia dan anda menggunakan data mudah alih, teks SMS ringkas akan menjimatkan banyak data dan masa anda dalam mengirim pesan.

Oleh itu, kejadian di mana anda ingin menggunakan mesej teks kumpulan boleh berlaku dan mengetahui cara menghantarnya boleh membantu anda mengatur perkara.

cara menghantar teks kumpulan

Cara Memeriksa apakah MMS Dihidupkan untuk Telefon Anda

Sekiranya anda ingin menghantar sembang kumpulan, berikut adalah cara memeriksa apakah MMS dihidupkan untuk telefon anda.

  1. Navigasi ke aplikasi Mesej lalai anda pada peranti Android anda. Aplikasi Mesej Android
  2. Sekarang, klik pada menu tiga titik menegak, kadang-kadang dipanggil menu hamburger. Menu Mesej Android
  3. Sekarang, tatal ke bawah dan pilih Tetapan. Menu Mesej Android
  4. Seterusnya, klik pada Mesej Multimedia (MMS). Tetapan Mesej Android
  5. Memastikan bahawa Dapatkan semula secara automatik dan Pemesejan Kumpulan dihidupkan.Tetapan MMS Android

Langkah-langkah untuk memeriksa apakah MMS dihidupkan untuk telefon anda mungkin berbeza dari yang ditunjukkan di sini. Terdapat banyak GUI yang berbeza untuk berbagai sistem operasi Android yang digunakan, jadi anda mungkin perlu melihat menu Tetapan untuk mencarinya.

Cara Menghantar Teks Kumpulan di Telefon Android

Baiklah, pertama anda akan melancarkan aplikasi Pemesejan asli di telefon Android anda. Aplikasi Mesej Android

Sudah tentu, aplikasi ini dilengkapi dengan peranti dan hanya bergantung pada rangkaian anda untuk menghantar dan menerima pesanan teks. Oleh kerana itu, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai akses rangkaian yang betul pada masa ini. Sekiranya "bar" di skrin utama telefon anda penuh, mulailah dengan membuat mesej baru.

Di bahagian pemilihan kenalan pada skrin Mesej Baru, ketuk ikon kenalan. Ini mungkin berbeza dari peranti ke peranti, kerana kebanyakan pengeluar membuat tafsiran mereka sendiri mengenai OS Android. Butang Mesej Baru Android

Sekarang, pilih kenalan yang ingin anda kumpulkan dengan menghantar ikon ikon kenalan mereka. Akhirnya, cukup ketikkan mesej teks, seperti yang anda lakukan pada contoh pesanan SMS yang lain dan ketik butang kirim. Itu sahaja, anda berjaya menghantar pesanan teks kumpulan ke kenalan yang telah anda pilih.

Benarkah Sembang Berkumpulan?

Malangnya, tidak seperti iPhone, telefon Android tidak dapat membuat sembang berkumpulan ketika menggunakan SMS. iPhone boleh menghantar foto, video, reaksi, dan lain-lain melalui aplikasi pesanan asli menggunakan internet, berkat fitur iMessage. Apa yang juga dilakukan oleh iMessage adalah mewujudkan sembang kumpulan setiap kali anda cuba menghantar mesej kumpulan. Ini berfungsi sama dengan aplikasi sembang dalam talian. Setiap pengguna iPhone menerima setiap pesanan teks yang dihantar dalam sembang kumpulan.

android menghantar teks kumpulan

Sebaliknya, menghantar mesej kumpulan lalai dari telefon Android hanya akan menghantar mesej itu kepada orang yang dipilih secara individu. Mereka semua akan menerima mesej itu, tetapi mereka tidak akan melihat kepada siapa lagi yang anda kirimkan dan anda satu-satunya yang akan menerima balasan mereka. Jadi, tidak, menghantar mesej kumpulan tidak bermaksud memulakan sembang kumpulan di telefon Android. Pengguna Android baru mungkin memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan ini.

Bolehkah Android Melakukan Pemesejan Berkumpulan?

Ya, walaupun tanpa menggunakan aplikasi sembang dalam talian pihak ketiga. Walau bagaimanapun, ini memerlukan protokol MMS, yang bermaksud bahawa ini adalah pilihan yang lebih mahal.

  1. Untuk menukar tetapan teks kumpulan ke MMS, arahkan ke Tetapan. Menu Mesej Android
  2. Kemudian, pergi ke Mahir, dan hidupkan kumpulan MMS pilihan di bawah Pemesejan Kumpulan. Pilihan Mesej Kumpulan Android
  3. Sekarang, hidupkan Muat turun automatik MMS pilihan, ini mungkin juga dipanggil Dapatkan semula secara automatik. Pilihan mesej Android

Ini bermaksud bahawa anda sekarang boleh membuat sembang kumpulan untuk rakan / keluarga / rakan sekerja anda. Semua orang dalam sembang kumpulan akan dapat melihat SMS, atau lebih tepatnya, mesej MMS yang muncul di dalamnya. Sudah tentu, seperti yang disebutkan, ini adalah pilihan yang lebih mahal, kerana mesej MMS berharga jauh lebih tinggi daripada SMS. Walau apa pun, di sana anda memilikinya, ini adalah cara anda boleh membuat sembang kumpulan di telefon Android.

Tab Kumpulan Android

Jadi, bagaimana ini berfungsi untuk penerima sembang lain? Baiklah, sama ada orang yang dimaksud adalah pengguna Android atau Apple, pilihan pemesejan mereka untuk sembang tersebut akan beralih ke MMS. Ini bermaksud bahawa setiap kali mereka menghantar mesej di dalam obrolan yang dimaksud, mereka sebenarnya akan mengirim MMS dan bukannya SMS.

Bagaimana Meninggalkan Sembang Kumpulan Teks?

Anda mungkin terbiasa meninggalkan sembang di Facebook, WhatsApp, Viber, Telegram, Google Hangouts, Skype, dan aplikasi sembang popular lain. Anda sebenarnya tidak boleh meninggalkan sembang teks kumpulan kerana anda tidak dapat mengeluarkan diri anda dari kumpulan itu. Apa yang boleh anda lakukan ialah mengelakkan telefon anda daripada menerima pemberitahuan dari kumpulan yang dimaksudkan. Lakukan ini dengan memasukkan pilihan perbualan yang dipersoalkan dan mematikan tetapan pemberitahuan. Anda juga boleh menghapus utas sembang jika anda mahu.

Pemesejan Teks

Seperti yang anda lihat, membuat sembang kumpulan menggunakan aplikasi pemesejan asli Android sangat mungkin. Walaupun pengguna iPhone membuatnya lebih baik dalam istilah ini, dengan hanya mengaktifkan pilihan MMS kumpulan pada peranti Android anda, anda juga dapat menikmati sembang teks kumpulan.

Adakah anda sudah cuba mengaktifkan tetapan MMS kumpulan? Adakah anda masih menggunakan pesanan kumpulan teks? Jangan ragu untuk menceritakan kisah anda sendiri. Apa yang anda suka mengenainya? Apakah kelemahannya? Silakan tekan bahagian komen di bawah.