Cara Memperbaiki Skrin Beku di Ponsel Android

Tidak kira apa jenis telefon Android yang anda miliki atau seberapa baru, sistem operasi kadang-kadang boleh membeku atau berhenti bekerja tanpa masalah. Sama ada Android anda telah dibekukan pada skrin kunci, atau tidak akan dimatikan, gangguan ini boleh sangat mengecewakan. Nasib baik, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah ini.

Cara Memperbaiki Skrin Beku di Telefon Android

Dalam artikel ini, kami akan membahas pelbagai sebab mengapa Android anda mungkin dibekukan dan apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Android Anda Tidak Memberi respons

Apabila Android anda "membeku", itu berarti telah menjadi tidak responsif, dan mengetuk layar tidak akan membawa hasil.

Mungkin terdapat banyak sebab mengapa Android anda berhenti berfungsi. Dalam kebanyakan kes, anda berhadapan dengan pemproses yang lambat atau kekurangan storan. Untuk lebih tepat, apabila kurang daripada 10% simpanan anda percuma, telefon anda mungkin akan mula rosak. Sebaliknya, anda mungkin telah memasang aplikasi yang menggunakan terlalu banyak daya pemprosesan pada Android anda dan menyebabkannya ketinggalan.

Masalah-masalah ini biasanya berlaku pada telefon yang lebih lama, kerana ia perlahan selepas beberapa ketika. Aplikasi kompleks dan versi sistem operasi yang lebih maju mungkin terlalu banyak untuk diambil oleh peranti Android lama anda.

Memulakan semula peranti anda juga mungkin berjaya, tetapi ada beberapa penyelesaian lain yang patut dicuba juga. Sebagai contoh, mengosongkan sedikit ruang dan mengosongkan cache telefon selalu menjadi pilihan yang baik, walaupun peranti anda tidak ketinggalan. Sekiranya tiada penyelesaian ini dapat membantu, pilihan terakhir anda ialah mengembalikan Android anda ke tetapan asalnya.

Android Frozen pada Skrin Kunci

Dalam banyak kes, Android anda mungkin membeku ketika masih terkunci atau di skrin permulaannya. Lebih membimbangkan jika ia dibekukan di skrin kunci kerana ia menghalang anda daripada melakukan apa-apa. Perkara terbaik yang perlu dilakukan pada ketika ini adalah mematikan peranti. Untuk memulakan semula telefon anda, yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Tekan dan tahan butang kuasa sehingga mati. Ini boleh mengambil masa dari 10 hingga 30 saat.
 2. Tunggu beberapa minit.
 3. Tekan dan tahan butang kuasa sehingga menghidupkan semula.

Sekiranya ini tidak berjaya, anda perlu menghidupkan semula telefon anda secara paksa. Anda melakukannya dengan menekan dan menahan butang kuasa dan kelantangan pada masa yang sama. Apabila telefon anda dihidupkan semula, ia harus berfungsi dengan baik.

Skrin Beku dan Tidak Akan Mati

Pemulihan semula secara paksa biasanya merupakan penyelesaian cepat, tetapi bagaimana jika Android beku anda tidak akan dimatikan? Oleh kerana terdapat kemungkinan besar Android anda berhenti berfungsi kerana aplikasi yang tidak responsif, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk memperbaikinya:

 • Tekan butang rumah beberapa kali

  Ini akan membawa anda ke skrin utama telefon anda. Selepas itu, alih keluar semua aplikasi yang baru dilihat dan dibuka dengan mengetuk petak kecil di sudut kiri bawah skrin anda. Anda biasanya dapat membersihkan semuanya dengan mengetuk “x” di tengah-tengah skrin.

 • Padam atau hentikan secara paksa aplikasi korup yang membuat telefon anda ketinggalan

  Aplikasi yang menghabiskan banyak ruang penyimpanan biasanya menjadi penyebab utama masalah ini. Inilah cara anda menghentikan aplikasi secara paksa:

  1. Pergi ke Tetapan telefon anda.

  2. Cari "Aplikasi" dalam senarai.

  3. Ketuk tab "Aplikasi yang sedang berjalan".

  4. Cari aplikasi yang membuat telefon anda ketinggalan.

  5. Ketuk butang "Paksa Berhenti" di halaman butiran.

Sekiranya anda tertanya-tanya aplikasi mana yang memperlahankan telefon anda, biasanya aplikasi yang memerlukan memori paling banyak. Untuk mengetahui aplikasi mana yang harus Anda hentikan secara paksa, pergi ke tab "Penyimpanan" di tetapan telefon anda dan lihat jumlah memori yang diperlukan oleh setiap aplikasi.

 • Kosongkan cache dan kuki telefon

  Tindakan ini bukan sahaja dapat membekukan peranti anda, tetapi juga menjadikannya berfungsi lebih pantas. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

  1. Buka Google Chrome di telefon anda.

  2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas skrin anda.

  3. Pilih "Sejarah" dari senarai pilihan.

  4. Pilih "Hapus data penyemakan imbas."

  5. Tandakan kotak "Imej dan fail yang disimpan dalam cache".

  6. Pergi ke "Hapus data."

 • Keluarkan bateri dari telefon secara manual

  Ini mungkin tidak mungkin dilakukan jika anda mempunyai model telefon yang lebih baru, jadi pertama-tama, pastikan bateri anda boleh ditanggalkan. Cukup lepaskan penutup dari bahagian belakang telefon anda, tanggalkan bateri, tunggu beberapa saat, kemudian masukkan semula bateri. Walaupun kaedah ini sudah ketinggalan zaman, kadangkala ia melakukan muslihat. Pasti akan mematikan telefon anda kerana tidak dapat berfungsi tanpa bateri.

Android Frozen pada Skrin Permulaan

Sekiranya Android anda dibekukan pada skrin permulaannya, ada kemungkinan ia tidak mempunyai cukup kuasa. Sekiranya demikian, pasangkan dan tunggu sehingga ia dicas. Sekurang-kurangnya 10 minit perlu dilakukan, tetapi semakin lama anda menunggu, semakin baik.

Perkara lain yang boleh anda lakukan pada masa ini ialah mulakan semula. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Tahan butang kuasa dan kelantangan pada masa yang sama selama kira-kira 20 saat.
 2. Tunggu beberapa minit.
 3. Hidupkan semula dengan menahan butang kuasa.

Ini bukan sahaja menjadikan telefon anda berfungsi seperti biasa, tetapi juga akan mengosongkan memori dan cache secara automatik dari storan Android anda. Sekiranya anda tidak mahu menghidupkan semula telefon secara paksa, anda juga dapat menghidupkan "Safe Mode". Apabila anda menghidupkan semula telefon anda, arahan "Reboot to Safe Mode" akan muncul. Cukup pilih "OK."

Kaedah ini berfungsi untuk semua Android dengan sistem operasi 6.0 Marshmallow atau yang lebih baru. Apabila anda mahu mematikan "Safe Mode", but semula telefon anda.

Android Frozen pada Kemas Kini Firmware

Mengemas kini sistem telefon anda mengambil masa sekurang-kurangnya 30 minit, dan penting untuk tidak menyentuh atau melepaskan kabel USB semasa sedang dikemas kini. Namun, apa yang harus anda lakukan jika ia membeku pada awal atau di tengah-tengah kemas kini firmware?

Sekiranya penunjuk kemas kini tidak bergerak dalam satu jam atau lebih, anda tidak mempunyai pilihan selain menghentikan kemas kini sistem. Cara paling berkesan untuk melakukannya adalah dengan menghidupkan semula peranti anda. Sekiranya tidak berfungsi, anda mungkin perlu memulakannya semula secara paksa. Apabila anda menghidupkannya semula, cuba kemas kini sistem sekali lagi.

Android Frozen dalam Mode Pemulihan

Mod pemulihan diaktifkan dengan menekan butang yang berbeza, bergantung pada model telefon. Sebagai contoh, untuk telefon Samsung, anda perlu menahan dan menekan butang kuasa, butang utama, dan butang kelantangan pada masa yang sama. Sebaliknya, untuk telefon bimbit Sony, anda perlu menekan dan menahan butang kuasa dan butang naik secara serentak.

Sekiranya Android anda dibekukan dalam Mode Pemulihan, mulakan semula secara paksa adalah penyelesaian pantas. Sekiranya tidak berjaya, anda mungkin perlu menghapus semua data dari telefon anda. Ini bermaksud bahawa anda akan kehilangan semua mesej, kenalan, dan fail yang mungkin ada di telefon anda.

Untuk melakukan ini, cukup pilih pilihan lap data / tetapkan semula kilang semasa telefon anda masih dalam Mod Pemulihan. Ini akan menetapkan semula telefon anda kembali ke tetapan asalnya.

Hidupkan Android Anda dan Jalankan Lagi

Banyak faktor yang dapat mempengaruhi prestasi buruk Android anda, dari kekurangan ruang penyimpanan hingga aplikasi yang rosak. Cara terbaik untuk membekukan Android anda adalah dengan memulakan semula secara paksa. Setelah anda menghidupkannya kembali, pastikan untuk menghapus aplikasi, cache, atau perkara lain yang tidak diperlukan yang mungkin menghalang Android anda berfungsi dengan normal.

Adakah anda pernah cuba memperbaiki Android yang beku sebelum ini? Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.