Apa yang Perlu Dilakukan jika Peranti Android Anda Tidak Akan Memuat turun atau Memasang Aplikasi

Telefon pintar dan tablet adalah peranti yang sangat berkemampuan tetapi tanpa aplikasi dan perisian untuk menjadikannya berfungsi, kebanyakannya adalah pemberat kertas yang mahal. Aplikasi adalah yang membuat kita berminat dengan peranti kita. Selain dari utiliti asas yang ditawarkan oleh telefon untuk berkomunikasi, beratus-ratus aplikasi yang boleh kita mainkan menjadikan kita sentiasa terpikat. Oleh itu, apa yang boleh anda lakukan sekiranya peranti Android anda tidak akan memuat turun atau memasang aplikasi?

Apa yang Perlu Dilakukan jika Peranti Android Anda Tidak Akan Memuat turun atau Memasang Aplikasi

Ia adalah sesuatu yang saya tahu saya anggap remeh. Muatkan Google Play Store, cari sesuatu yang menarik, muat turun dan terokainya. Selagi saya mempunyai sambungan WiFi atau 4G yang baik, saya adalah emas. Bahan hanya berfungsi. Aplikasi dipasang, ia muncul di skrin dan saya dapat bermain dengannya. Jadi apa yang anda buat sekiranya semuanya salah?

Peranti Android tidak akan memuat turun atau memasang aplikasi

Sekiranya anda mengikuti garis panduan asasnya, mempunyai banyak bateri dan isyarat 4G atau WiFi yang baik, sangat jarang berlaku dengan memuat turun aplikasi. Google Play Store kukuh. OS Android fleksibel. Piawaian aplikasi semakin baik sepanjang masa dan kebanyakannya hanya berfungsi, sehingga tidak berfungsi.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba sekiranya peranti Android anda tidak akan memuat turun atau memasang aplikasi.

Periksa ruang kosong anda

Setiap kali anda menyelesaikan masalah peranti, ia tidak akan pernah lupa asasnya. Muat turun bergantung kepada mempunyai ruang kosong untuk dimuat turun. Sebilangan besar aplikasi hanya beberapa megabait tetapi ada yang lebih besar. Adakah anda mempunyai cukup ruang pada peranti anda? Adakah anda perlu melakukan pembersihan musim bunga sebelum menambahkan barang baru?

Navigasi ke Tetapan dan Penyimpanan untuk melihat apakah anda mempunyai ruang yang diperlukan untuk aplikasi.

Periksa rangkaian anda

Saya selalu memuat turun melalui WiFi kerana menyimpan data saya untuk perkara yang lebih penting. Walaupun anda memuat turun aplikasi anda, periksa untuk memastikan rangkaian yang anda sambungkan mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengekalkan sambungan. Sekiranya WiFi anda sesak atau anda berada di luar jangkauan atau anda hanya mempunyai bar atau dua 4G, anda mungkin mahu menunggu sehingga anda berada pada kedudukan yang lebih baik sebelum memuat turun aplikasi anda.

But semula peranti anda

Ini selalu merupakan langkah penyelesaian masalah pertama yang betul yang harus anda lakukan apabila berlaku masalah. Walau seberapa baik ditulisnya, perisian bergantung pada masa dan balet proses, peruntukan dan pelaksanaan yang rumit agar semuanya berjalan dengan sempurna. Sekiranya waktunya habis atau baris kod sebelumnya tersekat kerana sebab tertentu, semuanya boleh berbentuk pir.

But semula akan menyebabkan telefon menjatuhkan semua kod yang diproses dan dimulakan semula. Proses baru akan dimuat ke dalam memori dan anda mungkin dapat memuat turun aplikasi tanpa kesalahan.

Periksa tetapan anda

Pemprosesan bukan satu-satunya perkara yang memerlukan masa untuk berfungsi. Pengesahan adalah proses mudah alih lain yang memerlukan masa yang tepat untuk mengesahkan peranti anda dengan Google Play dan pelayan muat turun. Sebilangan besar daripada kita mempunyai telefon kita untuk menyegerakkan tarikh dan masa secara automatik dengan rangkaian tetapi perlu diperiksa.

Yang perlu anda buat ialah periksa waktu semasa dengan saluran berita atau waktu internet. Sekiranya betul, teruskan. Sekiranya tidak, betulkan atau tetapkan ke automatik. Itu biasanya Tetapan, Sistem, Tarikh dan Masa. Togol pada tarikh & masa automatik dan anda berwarna keemasan.

Kosongkan cache Google Play Store

Sekiranya peranti Android anda tidak akan memuat turun atau memasang aplikasi walaupun setelah semua pemeriksaan ini, mungkin perlu membersihkan cache Store. Ini adalah simpanan sementara di mana Google Play Store menyimpan semua data yang digunakan dan / atau perlu berfungsi. Ia boleh menjadi rosak sehingga perlu diperiksa jika ada yang tidak dirancang.

 1. Pilih Tetapan dan Aplikasi.

 2. Pilih Semua aplikasi dan Google Play Store.

 3. Pilih Storan dan Kosongkan cache.

 4. Ulangi untuk perkhidmatan Google Play dan Kerangka Perkhidmatan Google jika ada.

Tukar kebenaran Google Play Store anda

Sebaiknya anda tidak perlu menyentuh kebenaran kerana ia ditetapkan secara automatik. Namun, jika anda berjaya sejauh ini dan anda masih tidak dapat memuat turun atau memasang aplikasi, perlu dicuba.

 1. Pilih Tetapan dan Aplikasi.

 2. Pilih Google Play Store.

 3. Pilih Kebenaran.

 4. Pastikan SMS dan Telefon diaktifkan. Kenalan dan Lokasi adalah pilihan tetapi aktifkan untuk diuji.

 5. Pilih Perkhidmatan Google Play dari Aplikasi dan Kebenaran.
 6. Pastikan kebenaran ditetapkan ke Hidup untuk sensor Badan, Log panggilan, Kamera, Kenalan, Lokasi, Mikrofon, SMS, Penyimpanan dan Telefon.

 7. Uji semula muat turun aplikasi.

Beberapa aplikasi keselamatan akan bermain-main dengan tetapan ini tetapi Google Play Store sensitif terhadapnya. Sekiranya anda tidak mahu semua perkhidmatan ini dapat diakses, anda boleh mematikannya setelah melakukan ujian.

Sekiranya peranti Android anda tidak akan memuat turun atau memasang aplikasi, salah satu langkah di atas pasti dapat membantu. Adakah anda tahu cara lain untuk memuat turun muat turun? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!