Cara Memeriksa Jika Android Terkini

Android adalah salah satu sistem operasi yang paling popular untuk peranti pegang tangan hari ini. Terdapat di banyak platform seperti telefon pintar, tablet, dan bahkan beberapa peranti rumah pintar, sistem operasi serba boleh dan cukup mesra pengguna.

Cara Memeriksa Jika Android Terkini

Seperti mana-mana perisian, anda perlu memeriksa kemas kini secara berkala. Pembangun melepaskan kemas kini secara berkala untuk memberi pengguna ciri baru, memperbaiki keselamatan, dan memperbaiki pepijat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa kemas kini pada peranti Android anda. Walaupun pengeluarnya mungkin berbeza, arahannya hampir sama di semua peranti. Mari kita betulkan!

Cara Memeriksa Kemas Kini Perisian

Memeriksa versi perisian peranti anda cukup mudah. Sama ada anda menggunakan tablet Android, Samsung Galaxy, telefon pintar LG, atau yang lain, anda boleh mengikuti arahan ini.

Perlu diingat bahawa tangkapan skrin mungkin tidak sesuai dengan peranti anda, tetapi arahannya tetap akan berlaku.

Untuk memeriksa kemas kini perisian baru, lakukan ini:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda dan klik pada Pengaturan Cog.
 2. Tatal ke bawah dan ketik ‘Kemas kini Perisian’.

 3. Ketik ‘Periksa kemas kini’.

Peranti anda akan mula mencari kemas kini. Sekiranya peranti anda sudah diperbaharui atau tidak ada yang tersedia, ia hanya akan mengatakan ‘Perisian Semasa terkini.’

Petua Berguna: Sekiranya anda tidak melihat pilihan kemas kini perisian seperti yang disenaraikan di atas, gunakan bar carian dalam tetapan peranti. Taipkan ‘Perisian’ dan pilih pilihan yang sesuai yang muncul.

Itu sahaja yang ada! Arahan ini akan membantu anda memeriksa kemas kini perisian pada kebanyakan peranti Android. Sekiranya terdapat kemas kini tersedia, ketuk pilihan untuk melakukan kemas kini.

Pastikan bahawa peranti anda dipasang ke pengecasnya dan disambungkan ke WiFi jika tidak, kemas kini mungkin tidak akan bermula.

Dalam tangkapan skrin di atas, kami menggunakan Android 11 yang merupakan versi terbaru perisian pada bulan Mac 2021. Antaramuka Android tidak banyak berubah dalam beberapa tahun terakhir tetapi bagaimana jika anda menggunakan versi yang jauh lebih lama?

Cara Memeriksa Versi Semasa Anda

Sekiranya anda ingin tahu versi mana yang anda gunakan sekarang, langkah di atas tidak akan memberitahu anda. Tetapi, mencari versi Perisian anda sangat mudah!

Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin peranti anda dan ketuk Cog Tetapan.

 2. Tatal ke bawah dan ketik ‘About Device’.

 3. Lihat versi terkini perisian Android.

Walaupun versi terbaru Android hari ini adalah Android 11, petunjuk ini tidak banyak berubah sejak Android menggunakan nama gula-gula untuk perisian mereka.

sejarah versi android

Di mana Cari Maklumat OS pada Peranti Android?

Anda boleh mendapatkan maklumat OS di bawah tab Perihal di kebanyakan telefon pintar dan tablet Android. Langkahnya mungkin sedikit berbeza dari satu model ke model lain, tetapi ini adalah jalan umum yang harus anda lalui:

 1. Pergi ke Aplikasi.
 2. Pilih Tetapan.
 3. Cari dan ketik Tentang Peranti atau Tentang Telefon.
 4. Cari dan baca maklumat untuk Versi Android.
 5. Sebagai alternatif, ketik tab Versi Android untuk mengembangkannya.

  logo android

Petua Tambahan - Versi Android

Inilah perkara lain yang mungkin berguna bagi anda. Sistem operasi Android mempunyai pelbagai nama untuk versi tertentu.

Sekiranya telefon anda tidak memaparkan maklumat tambahan selain nombor versi, anda boleh menggunakan senarai berikut untuk mengetahui versi Android anda.

 1. Jelly Bean untuk versi 4.1 hingga 4.3.1.
 2. Kit Kat untuk versi 4.4 hingga 4.4.4 dan 4.4W hingga 4.4W.2.
 3. Lollipop untuk versi 5.0 hingga 5.1.1.
 4. Marshmallow untuk versi 6.0 hingga 6.0.1.
 5. Nougat untuk versi 7.0 hingga 7.1.2.
 6. Oreo untuk versi 8.0 hingga 8.1.
 7. Pai untuk versi 9.0

Sebaik sahaja kami mencapai Android 10; nampaknya kita tidak lagi mempunyai nama khas untuk versi tersebut.

Mencari Maklumat OS untuk Versi Lama

Berikut adalah beberapa langkah yang harus dilakukan pada semua peranti Android yang mempunyai sebutan sistem operasi tertentu, seperti yang disenaraikan sebelumnya.

Nougat, Oreo, dan Pie

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Tentang Telefon.
 3. Ketik Maklumat Sistem.

Ini harus memaparkan OS dan versi semasa yang dipasang pada peranti anda. Anda juga dapat memeriksa kemas kini yang lebih baru yang tersedia melalui langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Akses kemas kini Perisian.
 3. Pilih Muat Turun Kemas kini Secara Manual atau Muat turun dan Pasang.

Ini akan membolehkan anda mencari versi terbaru, memuat turun dan memasangnya di telefon anda. Biasanya, versi yang lebih baru harus dipasang secara automatik jika telefon anda tidak terkini. Walau bagaimanapun, ciri ini mungkin tidak digunakan untuk memasang kemas kini OS beta kerana biasanya tidak stabil untuk semua telefon.

Marshmallow, Lollipop, dan KitKat

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Perihal Peranti.
 3. Pergi ke bahagian bawah halaman untuk mencari tab Versi Android.

Sekiranya anda ingin memulakan pemeriksaan untuk kemas kini yang lebih baru, inilah yang boleh anda lakukan:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Perihal Peranti.
 3. Ketik Kemas kini perisian.
 4. Ikut arahan.

Ini akan memulakan carian dalam talian automatik untuk versi Android terbaru OS khusus anda, yang serasi dengan peranti anda. Ia tidak akan dipasang secara automatik setelah dijumpai, anda mesti melakukannya secara manual.

Jeli dan Lebih Lama

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Perihal Telefon.
 3. Ketik Versi Android.

Dari jalan yang sama, Anda dapat memilih Pembaruan Perisian dan bukan Versi Android, jika anda ingin melihat versi terbaru yang tersedia untuk OS Android anda.

Seperti yang anda lihat, langkah-langkah yang terlibat pada dasarnya sama. Hanya terdapat variasi kecil dalam kata-kata. Ini juga boleh berlaku kerana pengeluar, bukan hanya versi OS.

Apa yang Boleh ditunjukkan oleh Tab Perihal Peranti kepada Anda

Tab Perihal Peranti atau Perihal Telefon akan selalu menunjukkan kepada anda versi Android yang dipasang pada peranti anda. Ia juga harus menunjukkan kepada anda nama peranti, nombor model, versi perisian keselamatan anda, dan tarikh pelepasannya.

Lebih kurang maklumat akan dipaparkan, bergantung pada peranti apa yang anda gunakan. Peranti lama biasanya menunjukkan maklumat yang kurang relevan di bahagian Perihal. Tetapi, pada peranti yang menggunakan Android Pie 9 atau yang lebih baru, misalnya, anda mungkin juga melihat versi One UI terpasang, penyedia perkhidmatan, versi Knox, nombor binaan, dan banyak lagi.

Sudah tentu, bagi kebanyakan pengguna kasual, ini adalah maklumat yang tidak berkaitan.

Mengapa Penting untuk Memeriksa Versi OS?

Sebilangan besar orang akhirnya memeriksa versi OS mereka kerana beberapa aplikasi tidak berjalan dengan baik pada peranti mereka. Ini adalah masalah yang diketahui bahawa beberapa aplikasi mungkin tidak memberi respons yang baik terhadap versi OS yang lebih lama yang bermaksud bahawa kemas kini mungkin diperlukan.

Yang lain memeriksa versi OS serta maklumat peranti lain untuk menentukan sama ada mereka mempunyai peranti yang sah di tangan mereka. Anda juga boleh menggunakan maklumat yang dipaparkan pada peranti anda dan merujuknya dengan apa yang disenaraikan oleh pengeluar di laman web untuk model anda.

Ini akan memberi tahu anda sama ada anda mempunyai model rasmi atau jika anda mungkin ditipu untuk membeli palsu.

Soalan Lazim

Sistem operasi Android boleh menjadi perkara yang membingungkan dan membingungkan. Kami telah memasukkan beberapa jawapan untuk soalan anda yang paling sering ditanya di sini!

Mengapa kemas kini terbaru belum tersedia?

Tidak semua pengguna Android mendapat kemas kini terbaru pada masa yang sama. Sama ada kerana pengeluar belum mengeluarkannya atau pembawa telefon bimbit anda belum melakukannya, anda perlu menunggu.

Tidak seperti pengguna iOS, pengguna Android tidak mempunyai manfaat KeyNote yang sama dan tarikh yang tepat untuk pelepasan perisian baru.

Telefon saya tidak akan dikemas kini. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya telefon anda menghadapi masalah menyelesaikan kemas kini mungkin ada beberapa sebab.

Telefon anda mungkin tidak dicas dan disambungkan ke WiFi. Pasang dan pastikan ia disambungkan ke rangkaian WiFi yang stabil.

Hayat bateri mungkin terlalu rendah. Biarkan untuk sedikit (di atas 30%) dan cuba lagi.

Anda mungkin kehabisan simpanan. Buka Tetapan di telefon anda dan ketik 'Perawatan Peranti' atau gunakan bar carian untuk mengetik 'Penyimpanan.' Sayangnya, anda mungkin perlu menghapus beberapa data, menghapus aplikasi, dll. Untuk membuat telefon anda diperbarui jika ini adalah kes.

Sekiranya saya mengemas kini peranti Android saya?

Pada tahun-tahun yang lalu, terdapat banyak desas-desus tentang mengelakkan kemas kini disebabkan oleh masalah yang ditimbulkannya. Hari ini, kebanyakan orang memperbarui peranti mereka kerana risiko tidak melakukannya melebihi risiko mengemas kini peranti anda.

Bergantung pada berapa umur peranti anda, anda mungkin masih mahu melepaskan kemas kini yang lebih baru. Contohnya, jika anda masih menggunakan Catatan II hari ini, Android 11 terlalu maju untuk perkakasan telefon anda. Sudah tentu, jika telefon anda sudah lama, ia mungkin tidak berfungsi dengan kebanyakan aplikasi hari ini, jadi sudah tiba masanya untuk mengemas kini.

Melakukan kemas kini tidak akan menghapus data anda di telefon anda, jadi anda tidak perlu terlalu risau. Walau bagaimanapun, jika kemas kini tersekat (kerana WiFi terputus atau semacamnya), anda mungkin perlu melakukan tetapan semula kilang.

Pada dasarnya, seseorang harus memikirkan kemas kini perisian seperti perubahan minyak pada kenderaan mereka. Mereka perlu memastikan keselamatan peranti anda dan berjalan lancar. Tetapi, mereka sama sekali tidak mempunyai risiko. Sekiranya anda mempunyai peranti yang lebih baru dan membuat telefon anda disandarkan ke Cloud, risiko pengemaskinian tidak akan memberi kesan kepada anda.

Adakah Anda Tetap Mengemas kini OS anda secara automatik atau manual?

Sama seperti kebanyakan komputer riba dan komputer, peranti Android cenderung berkinerja lebih baik jika kebanyakan ciri kemas kini automatik dimatikan. Tetapi sekali lagi, OS ini lebih rentan terhadap masalah ketidaksesuaian jika anda mempertimbangkan berapa banyak aplikasi "mesti ada" baru yang muncul dari pembangun pihak ketiga.

Bagaimana anda biasanya menandakan pilihan kemas kini automatik pada peranti anda? Adakah anda mencentangnya untuk meningkatkan prestasi dan mengehadkan pemberitahuan atau adakah anda meneruskannya untuk mengelakkan pepijat dan pembekuan pada aplikasi yang baru dipasang? Juga, adakah anda perlu mengembalikan kemas kini OS untuk terus memainkan tajuk kegemaran anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.