Cara Mengemas kini OS pada Telefon Android atau Samsung atau Tablet

Sebagai pemilik peranti Android, anda mungkin mengetahui bahawa sistem operasi Android (OS) memerlukan kemas kini setiap kali. Kemas kini ini meningkatkan keselamatan, memperbaiki bug, dan menambahkan lebih banyak ciri ke peranti anda.

Cara Mengemas kini OS pada Android atau Samsung Phone atau Tablet

Sekiranya anda ingin mengemas kini peranti Android anda tetapi anda tidak pasti bagaimana menggunakannya, anda berada di tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami memberi anda petunjuk langkah demi langkah tentang cara mengemas kini peranti Android anda secara manual atau mengaturnya agar diperbarui secara automatik setiap kali ada OS baru. Sekiranya anda mempunyai telefon lama, kami juga boleh membantu anda mengemas kini perisian tersebut.

Cara Mengemas kini OS Android Secara Manual

Dalam kebanyakan keadaan, peranti Android anda akan memberikan pemberitahuan kemas kini secara automatik. Anda boleh memilih untuk segera memasang kemas kini atau menetapkannya untuk masa yang lain. Tetapi mungkin ada kalanya anda ingin melakukan kemas kini secara manual. Inilah cara untuk melakukannya:

 1. Buka telefon Android anda dan pastikan anda disambungkan ke Wi-Fi. Kadang-kadang kemas kini besar dan mungkin menghabiskan banyak data anda, jadi disarankan menggunakan Wi-Fi.

 2. Arahkan ke ikon "Tetapan" anda, biasanya digambarkan oleh roda gigi, dan klik padanya. Di menu "Tetapan", tatal ke bawah untuk mencari pilihan "Tentang Telefon" dan ketuk padanya.

 3. Cari "Kemas kini Sistem" dan pilih. Kemudian pilih "Periksa Pembaruan," diikuti dengan "Kemas kini untuk Memuat turun dan Pasang Versi Android Terkini."

Telefon anda kini akan dikemas kini.

Cara Mengemas kini OS Android Secara Manual pada Telefon Samsung

 1. Buka peranti anda dan arahkan ke "Tetapan."

 2. Tatal ke bahagian bawah menu "Tetapan" untuk mencari "Kemas kini Perisian". Klik padanya.

 3. Pilih "Muat turun dan Pasang." Telefon anda akan memeriksa untuk mengetahui apakah ada kemas kini yang tersedia. Sekiranya ada, pilih kemas kini untuk mula berjalan. Tetapi, jika tidak ada kemas kini, ini akan memberi tahu Anda, "Perisian anda terkini."

Cara Mengemas kini OS Android pada Tablet

Mengemas kini tablet Android anda agak mudah; ini adalah cara anda melakukannya untuk Android Pie (9.0), Android 10 dan 11:

 1. Pastikan peranti anda disambungkan ke Wi-Fi untuk mengelakkan penggunaan banyak data anda.
 2. Navigasikan ke ikon "Tetapan" dengan menarik bar pemberitahuan ke bawah atau melihat pada layar "Beranda" anda. Ikon ini menampilkan gambar roda gigi atau roda gigi. Apabila anda menjumpainya, ketik ikon.
 3. Di menu "Tetapan", tatal ke bawah hingga Anda melihat "Pembaruan Perisian" dan klik padanya.
 4. Pilih "Muat turun dan Pasang." Tablet anda kemudian akan memeriksa untuk melihat sama ada kemas kini tersedia; jika tidak, ini akan memberitahu anda bahawa sistem anda terkini. Sekiranya terdapat kemas kini, anda boleh mengkliknya untuk mula menjalankan perisian.

Untuk mengemas kini Android Nougat (7.0) dan Oreo 8.0, gunakan kaedah ini:

 1. Buka tablet anda dan sambungkan ke Wi-Fi. Kemudian, arahkan ke "Tetapan".
 2. Dari menu "Tetapan", pilih "Kemas kini Perisian."
 3. Pilih "Muat turun Kemas Kini Secara Manual." Anda kemudian boleh menjalankan kemas kini setelah dimuat turun.

Cara Mengemas kini OS Android pada Telefon Lama

Android tidak akan mengemas kini telefon yang lebih tua dari dua atau tiga tahun dalam usaha membuat pengguna membeli telefon baru. Oleh itu, jika anda memiliki telefon bimbit anda selama empat tahun dan ia tidak akan membiarkan anda mengemas kini OS Android anda walaupun anda tahu ada versi kemudian, mungkin inilah sebabnya.

Tetapi, ada cara untuk mengatasi ini, dan ini memerlukan anda menjalankan ROM tersuai. Kaedah ini maju. Kami mencadangkan untuk membuat sandaran sistem anda sebelum cuba mengikuti kaedah ini.

 1. Mulakan dengan membuat root pada peranti anda. Anda boleh menemui pelbagai jenis perisian rooting yang boleh dimuat turun. Kami mencadangkan mencuba Kingo Root. Perisian ini akan memandu anda mengenai langkah-langkah yang diperlukan untuk peranti Android tertentu anda.

 2. Anda juga perlu memasang alat pemulihan tersuai di telefon anda. TWRP adalah alat yang hebat untuk digunakan dan akan memberi anda langkah-langkah yang tepat untuk diikuti untuk peranti khusus anda.
 3. Seterusnya, muat turun versi terbaru Lineage OS untuk telefon anda dan pasangkannya.

 4. Anda juga perlu memasang Gapp, aplikasi Google untuk telefon yang merangkumi Peta, Play Store, dan Cari. Untuk mencari versi Open Gapps yang betul untuk peranti anda, anda perlu terlebih dahulu menentukan seni bina apa yang digunakan oleh peranti anda dan versi Android baru dan kemudian memilih varian. Untuk mengetahui seni bina peranti, muat turun aplikasi seperti aplikasi CPU-Z. Setelah dipasang, buka tab "SOC" dan lihat "Nilai Senibina." Ini akan memberitahu anda seni bina peranti. Sekiranya anda tidak pasti, lakukan carian Google untuk mengetahui seni bina apa yang digunakan telefon anda. Versi Android yang anda gunakan bergantung pada versi Lineage OS yang anda muat turun.
 5. Pilih varian Open Gapps anda. Terdapat beberapa pilihan untuk dipilih, dan masing-masing menawarkan perkhidmatan yang berbeza. Jangan terlalu bimbang tentang mana yang anda pilih, kerana anda selalu boleh memasang aplikasi yang hilang kemudian.
 6. Muat turun versi Open Gapps yang telah anda pilih.

Anda sekarang perlu memancarkan peranti anda.

 1. Boot peranti anda ke mod pemulihan dengan menekan butang "Power" dan "Volume Down" secara serentak. Ini akan memulakan TWRP.
 2. TWRP akan bertanya kepada anda jika anda ingin "Simpan Sistem Hanya Baca." Anda tidak mahu menerima pilihan ini, jadi pilih "Benarkan pengubahsuaian." Kemudian pilih "Lap" dan kemudian "Lap Lanjutan."
 3. Pilih "Dalvik / ART Cache," diikuti dengan "Sistem," "Data," dan kemudian "Cache," dan kemudian ketuk untuk mengelap.
 4. Navigasi kembali ke menu utama dan tekan "Pasang." Pilih fail Lineage OS yang anda muat turun lebih awal dari folder "Muat turun" anda. Kemudian ketik untuk mengesahkan denyar.
 5. Setelah flashing selesai, butang "Wipe cache / Dalvik" akan muncul; ketuk dan kemudian sapu untuk mengelap.
 6. Sekali lagi, navigasi kembali ke menu utama dan pilih "Pasang." Pilih fail "Buka Gapps" dari folder muat turun anda. Ketik dan kemudian sapu untuk mengesahkan denyar.
 7. Klik pada "Reboot System" dan kapan "Pasang Aplikasi TWRP?" prompt muncul, pilih "Jangan Pasang." Telefon anda kini akan boot ke OS Android versi terbaru.

Cara Memastikan Kemas Kini OS Android Secara Automatik

Android biasanya mendorong kemas kini ke peranti anda secara automatik. Namun, kadang-kadang anda mungkin tidak menerima kemas kini ini kerana tetapan perlu dihidupkan. Langkah-langkah ini menunjukkan cara mengaktifkan kemas kini automatik:

 1. Buka peranti Android anda dan arahkan ke "Tetapan".

 2. Tatal ke bawah menu "Tetapan" hingga anda menemui "Kemas kini Perisian".

 3. Di sini, anda akan melihat pilihan untuk "Muat turun automatik melalui Wi-Fi." Luncurkan togol ke kanan untuk menghidupkan pilihan ini; togol kemudian akan bertukar menjadi hijau.

 4. Tutup menu. Peranti Android anda kini akan diperbarui secara automatik, dengan syarat anda berada dalam jangkauan Wi-Fi.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Saya Tidak Boleh Mengemas kini Versi Android Saya?

Terdapat beberapa sebab mengapa peranti Android anda mungkin tidak dikemas kini. Ini mungkin berupa tenaga bateri yang tidak mencukupi, tidak cukup ruang penyimpanan pada peranti anda, atau sesuatu yang tidak mudah diperbaiki seperti peranti anda terlalu lama.

Pertama, cuba mengecas telefon anda dan mengosongkan ruang simpanan dengan menghapus aplikasi yang tidak anda gunakan atau memindahkan gambar dan video ke PC anda. Sekiranya ini tidak berfungsi, lakukan carian Google untuk melihat versi OS Android yang sesuai dengan peranti khusus anda. Sekiranya peranti anda tidak serasi dengan versi terbaru, ikuti langkah di atas untuk mengemas kini telefon lama dengan OS Android yang lebih baru.

OS Android Dikemas kini!

Mengemas kini OS pada peranti Android anda boleh mencabar. Tetapi, jika anda mengikuti langkah-langkah yang digariskan dalam panduan ini, anda harus mengetahui prosesnya agak mudah. Tidak lama lagi, anda akan mempunyai OS terbaru pada peranti Android anda, dan anda juga akan tahu bagaimana melakukan kemas kini untuk versi yang akan datang.

Adakah anda mengemas kini OS Android pada peranti anda? Adakah anda menggunakan kaedah yang serupa dengan kaedah yang ditunjukkan dalam artikel ini? Sekiranya ada, beritahu kami di bahagian komen di bawah.