Cara Menangkap Hiu di Penyeberangan Haiwan

Hiu adalah beberapa makhluk terkenal di Animal Crossing. Permainan ini menawarkan banyak peluang untuk memikat pemangsa puncak ini dan memamerkan hasil tangkapan anda. Kemudian, anda boleh memaparkannya di pulau anda, menjualnya untuk Bells, atau menyumbangkannya ke muzium.

Cara Menangkap Hiu di Penyeberangan Haiwan

Sekiranya anda sukar menangkap hiu pertama anda, jangan risau. Kami akan memberi anda panduan menyeluruh mengenai penangkapan ikan ini, dan anda tidak memerlukan kapal yang lebih besar untuk melakukannya.

Cara Menangkap Hiu di Penyeberangan Haiwan

Seperti kebanyakan spesies laut di Animal Crossing, hiu bertelur pada waktu dan musim tertentu. Terdapat empat spesies hiu dalam permainan, dengan waktu penangkapan yang berbeza-beza. Berikut adalah jerung yang dapat anda tangkap di dunia Animal Crossing:

 • Saw Shark

 • Jerung paus

 • Jerung Putih Besar

 • Hiu Hammerhead

The Great White dan Saw Shark dapat ditangkap antara pukul empat petang dan sembilan pagi, sedangkan hiu Hammerhead dan Paus dapat dijumpai sepanjang hari. Namun, anda perlu memancing pada waktu tertentu dalam setahun untuk menangkap makhluk ini.

Di hemisfera utara, anda hanya dapat menjumpainya antara bulan Jun dan September. Bagi penduduk Hemisfera Selatan, anda hanya dapat menangkap ikan yu antara bulan Disember dan Mac.

Secara semula jadi, anda perlu pergi ke lautan di sekitar pulau anda untuk mencari New Horizon Sharks. Anda perlu mencari sirip. Syukurlah, anda dapat melihatnya dengan mudah, terutamanya jika anda memancing di sepanjang pantai barat dan timur pulau ini.

Namun, walaupun ikan yu lebih besar daripada kebanyakan makhluk laut yang lain, beberapa ikan boleh menjadi besar, jadi ukurannya tidak selalu merupakan kaedah terbaik untuk melihat ikan yu. Perkara utama yang harus anda cari adalah sirip di atas bayang-bayang di dalam air. Unsur ini adalah perbezaan visual yang paling ketara antara ikan biasa dan ikan yu. Sekiranya anda dapat melihat sirip di atas air, anda berhadapan dengan ikan yu.

Mengenai lokasinya, anda dapat mencari jerung dengan melakukan rondaan di pantai pulau anda. Namun, jika anda lebih suka berpegang pada tempat kegemaran anda, pertama-tama anda perlu membuat sejumlah besar umpan ikan:

 1. Gunakan sekop anda dan pergi ke pantai.

 2. Cari lubang kecil di pasir dengan air yang keluar secara berkala.

 3. Gali Manila Clam, membolehkan watak anda mempelajari sendiri resipi umpan ikan.

 4. Kumpulkan Clam anda dan pergi ke meja membuat anda.

 5. Pilih resipi umpan ikan dan buatlah.

Anda hanya boleh menggunakan umpan ikan sekali. Nasib baik, anda juga dapat mengumpulkannya dalam kumpulan sepuluh orang, yang membolehkan anda memburu ikan yu dengan lebih dari 100 beg siap pakai.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda harus pergi memancing di mana saja antara pukul empat petang dan sembilan pagi Mengenai lokasi, dermaga adalah pilihan utama kerana beberapa sebab.

Pertama, ia memberikan pemandangan paling jelas dari spesies yang anda sedang makan kerana hiasan pulau tidak dapat menyembunyikannya. Kedua, ada peluang yang baik untuk menggulung ikan langka. Senarai jarang termasuk Tuna, Mahi-mahi, Giant trevally, dan Blue marlin. Oleh kerana ikan ini sangat jarang berlaku, menangkapnya bersama ikan yu adalah idea yang sangat baik kerana ia menjimatkan banyak masa.

Dalam kebanyakan kes, menangkap ikan hiu serupa dengan menangkap ikan biasa. Kononnya, jerung cenderung agak sukar difahami dan sukar ditangkap. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke dermaga atau pinggir pulau dan hadapilah air. Pastikan anda tidak berlari untuk mengelakkan menakutkan ikan dengan jejak anda. Oleh kerana ikan yu lebih jarang dibandingkan dengan kebanyakan ikan, anda mungkin perlu meronda di pantai lebih lama sebelum menemui seekor ikan. Untuk mempercepat prosesnya, buanglah umpan ikan.

 2. Cari bayang-bayang hiu anda dan cari makhluk dengan siripnya yang keluar dari lautan.

 3. Hantar garis menggunakan butang tindakan anda dan pastikan bobber mendarat di hadapan jerung.

 4. Jerung itu semestinya menggigit bobber anda. Apabila ini berlaku, alat kawalan anda harus bergetar dengan kuat. Tekan butang tindakan sekali lagi untuk menangkap jerung.

 5. Permainan akan memaparkan pemangsa ke kamera untuk menunjukkan hasil tangkapan anda.

Perkara terakhir yang harus anda ingat adalah bersabar. Daripada melakukan dorongan besar-besaran menjelang akhir musim, lakukan perjalanan menangkap ikan hiu yang lebih kecil sepanjang bulan. Perjalanan yang lebih pendek ini dapat menjimatkan banyak kekecewaan kerana walaupun percubaan awal anda gagal, anda masih akan mempunyai banyak peluang untuk menangkap mangsa anda.

Pemburuan Dihidupkan

Walaupun memburu hiu dalam kehidupan nyata mungkin tidak dapat dibayangkan bagi kebanyakan orang, Animal Crossing adalah permainan yang sempurna untuk melibatkan diri dalam aktiviti mengepam darah ini. Yang perlu anda lakukan ialah memilih sasaran anda, menunggu masa yang ideal dalam setahun, dan memilih lokasi yang optimum untuk memancing anda. Selepas itu, ini semua tentang membuang umpan, bersabar, terenang ikan, dan menikmati hasil tangkapan berharga anda.

Berapa banyak jerung yang anda tangkap di Animal Crossing? Apa lagi ikan yang anda gemari dalam permainan? Berapa lama masa yang anda perlukan untuk menangkap ikan yu secara purata? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found