Ulasan Apple iMac 21 inci (akhir 2015): Komputer kecil dengan BANYAK piksel

£ 899 Harga semasa dikaji

Oleh itu, iMac 27 inci terlalu besar, anda tidak mahu MacBook dan Mac mini tidak begitu tepat. IMac 21,5 inci boleh menjadi apa yang anda cari. Mengikuti jejak sepupu raja yang jauh lebih besar, bayi iMac keluarga telah meningkatkan permainannya dengan pemproses yang diperbaharui dan paparan Retina 4K pilihan.

Ulasan Apple iMac 21 inci (akhir 2015): Komputer kecil dengan BANYAK piksel

Ulasan Apple 21.5 inci iMac (2015): Apa yang baru?

Saya tahu ini adalah salah satu cara untuk memulakan tinjauan pada yang lebih rendah tetapi, ini dia. Dalam tindakan kekejaman yang tidak dapat diucapkan, Apple pada mulanya lalai untuk menghantar model dengan paparan Retina 4K kepada kami (Sejak itu Apple telah membetulkan peninggalan kejam ini, jadi saya telah menambahkan pemikiran saya pada paparan 4K di halaman seterusnya). Harapan saya, kabur. Sebagai gantinya, saya dengan bersemangat membuka bungkusan untuk mendedahkan model £ 899 tahap kemasukan ($ 995 di Amazon US) - iMac yang paling murah. Kecewa bukan kata.

Tidak ada paparan 4K, tidak ada Fusion Drive - bahkan Magic Trackpad 2 untuk melembutkan pukulan (itu tambahan £ 44, terima kasih). Sebaliknya, yang anda dapat hanyalah iMac dengan paparan Full HD 21.5in, pemproses Core i5 1.6GHz, RAM 8GB yang tidak dapat ditingkatkan dan cakera keras standard 1TB. Oh, dan Papan Kekunci Ajaib dan Tetikus Ajaib. Dengan harga £ 899 (walaupun model seterusnya sekarang hampir hampir pada harga £ 964 di Amazon UK). Sekiranya itu tidak terdengar seperti sesuatu yang luar biasa, itu kerana tidak - ini dimaksudkan sebagai komputer harian yang asas. Walaupun agak mahal.

epal_imac_21

Mahukan sesuatu yang lebih cepat? Itu akan membebankan anda. Tingkatkan anggaran anda sehingga £ 1.049, dan anda mendapat pemproses 2.8GHz yang jauh lebih enak, sementara £ 1,199 akan membelikan anda pemproses Core i5 3.1GHz yang lebih pantas dan paparan Retina 4K.

"Mana pun yang anda pilih, namun, iMac mempunyai HDD 1TB 5,400 rpm prasejarah yang positif."

Walau dari mana sahaja yang anda pilih, iMac mempunyai HDD 1TB 5,400rpm prasejarah yang positif. Ini, jika anda tertanya-tanya, adalah istilah teknikal untuk "cakera keras yang sangat perlahan". Sebenarnya, ini adalah iMac baru pertama yang saya gunakan selama bertahun-tahun yang terasa lesu langsung dari luar kotak. Ya, saya mungkin dimanjakan oleh storan kilat di MacBook Pro saya, tetapi menghabiskan tambahan £ 80 untuk peningkatan 1TB Fusion Drive adalah tambahan yang sangat mustahak. Anda akan menyesal jika tidak.

Dan jika kelajuan menggelikan benar-benar penting, untungnya ada pilihan lain. Sebagai alternatif, anda boleh membelanjakan 160 £ lagi untuk penyimpanan SSD super cepat 256GB dan, jika itu tidak cukup baik, peningkatan yang lain - beralih ke Drive Fusion 2TB atau SSD 512GB - hanya tersedia dengan harga £ teratas 1,199 model Retina 4K.

Oh, dan satu perkara lagi: kerana RAM iMac 21.5in disisipkan ke papan induk, anda tidak boleh meningkatkannya pada masa akan datang. Sekiranya ada sedikit pun kemungkinan anda memerlukan 16GB barang, maka tentukan sekarang atau selamanya untuk mengekalkan keupayaan memori anda. (Omong-omong itu akan menjadi £ 160 lagi.)