Sony Xperia Z5 vs iPhone 6s: Mana telefon yang lebih baik?

Lihat iPhone 6s vs Samsung Galaxy S6 yang berkaitan: pertarungan perdana Samsung Galaxy S6 vs LG G4: Adakah telefon bimbit ini layak dibeli pada tahun 2016?

IPhone 6s dan Sony Xperia Z5 adalah dua telefon terbaik yang dikeluarkan tahun lalu, tetapi yang mana satu yang harus anda pilih?

Sony Xperia Z5 vs iPhone 6s: Mana telefon yang lebih baik?

Di sini kami membahagikan setiap telefon menjadi beberapa bahagian - paparan, kamera, bateri dan harga - dan kemudian meletakkan kedua-dua telefon itu satu sama lain untuk mendapatkan pandangan yang jelas yang mana yang terbaik di setiap jabatan.

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Reka bentuk

Telefon pintar utama Sony dan Apple adalah contoh hebat reka bentuk yang dipikirkan dengan baik di tempat kerja. Sony telah bekerja dari Alkitab reka bentuk OmniBalance yang terkenal sejak Xperia Z dilancarkan pada tahun 2013. Begitu juga, Apple telah mengubah reka bentuk iPhone-nya sejak dilancarkan pada tahun 2007.

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Reka bentuk

Hasilnya adalah bahawa, tidak seperti pasaran lain, Sony Xperia Z5 dan iPhone 6s kelihatan bebas dari satu sama lain. Sony mengekalkan bingkai hitamnya yang tanpa kompromi, walaupun kini dilengkapi sensor cap jari terpasang yang dipasang di butang kuasa menghadap ke samping. Ini telah dirancang agar sesuai di mana ibu jari anda secara semula jadi duduk semasa anda memegang peranti di tangan kanan - atau jari telunjuk untuk tangan kiri anda.

Bahagian belakang kaca Z5 hadir dengan masalahnya sendiri, seperti yang diketahui oleh editor ulasan kami, Jonathan Bray. Jonathan berjaya menghancurkannya setelah menjatuhkannya ke batu kerikil beberapa jam setelah mengeluarkannya dari kotak untuk pertama kalinya. Kononnya, tepinya sedikit terangkat, yang membantu mengelakkan Xperia Z5 daripada tergelincir dari setiap permukaan yang anda pasangkan. Walaupun usaha Sony adalah semua sudut, iPhone 6s melengkung dari atas ke bawah.

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Reka Bentuk 2

Walaupun iPhone S6 hampir sama dengan pendahulunya, ia masih sangat cantik seperti ketika pertama kali kita melihat reka bentuknya pada kakaknya pada tahun 2014. Satu perbezaan yang ketara ialah bingkai aluminium iPhone dibina dari aloi yang lebih kuat sekarang - 7000 siri aluminium tepat. Kaca skrin juga telah diperkuat.

Kami tidak mencuba dan melemparkannya atau Xperia Z5 ke dinding (dan kami tidak mengesyorkan anda melakukannya), tetapi rangka aluminium menjadikan iPhone 6s sebagai alat yang lebih kuat, terutamanya mengingat bahagian belakang Xperia Z5 yang rapuh. Di sisi lain, Z5 tahan debu dan air (masing-masing IP65 dan IP68) jadi, walaupun anda tidak dapat melakukannya dengan tepat dalam petualangan di bawah air, ia mempunyai peluang yang lebih baik daripada perjalanan ke tandas secara tidak sengaja.

Secara keseluruhan, kami memberi titik 6 iPhone di sini. Telefon bimbit Sony menggabungkan pelbagai perkara dengan butang kuasa, kamera dan kelantangan di sebelahnya, tetapi selain itu, ia kelihatan seperti segi empat tepat. IPhone 6s mungkin bukan peninggalan utama dari iPhone 6, tetapi ia masih kelihatan.

Pemenang: iPhone 6s

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Paparan

Kualiti skrin dulu merupakan kawasan di mana kedua pengeluar ini dikuasai. Namun, enjin Sony Bravia dan layar Retina Apple telah hilang dari paparan AMOLED Samsung. Kedengarannya dramatik, tetapi sebenarnya tidak. Kedua-dua paparan yang ditawarkan di sini berwarna tajam dan cerah. Dari segi bilangan, Sony Xperia Z5 menawarkan paparan IPS beresolusi 1.080 x 1.920, di atas dengan kaca tempered tanpa jenama. Sebagai perbandingan, iPhone 6s menawarkan paparan beresolusi 750 x 1.334.

IPhone 6s mencapai kecerahan maksimum 572cd / m2 dan memberikan nisbah kontras yang mengagumkan 1,599: 1. Z5 menguruskan maksimum 684cd / m2 (dengan kecerahan adaptif dilumpuhkan), memberikan nisbah kontras 1,078: 1. Xperia Z5 mempunyai kecerahan yang lebih tinggi, tetapi nisbah kontrasnya adalah apa yang benar-benar akan menjadikan paparan menjadi lebih tinggi, dan terdapat perbezaan yang cukup besar antara iPhone 6s dan telefon bimbit Sony. Intinya: iPhone 6s mendapat titik.

Pemenang: iPhone 6s

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Ciri-ciri

Bulu di topi iPhone 6s adalah 3D Touch, yang membolehkan anda memunculkan pilihan yang berbeza bergantung pada seberapa keras anda menekan skrin. Sony Xperia Z5 mungkin tidak mempunyai Ciri Huruf Besar seperti 3D Touch, tetapi ia mempunyai slot microSD dan pengimbas cap jari di sebelah. Terdapat 32GB storan yang tersedia di Sony Xperia Z5, dan, dengan slot microSD untuk pengembangan, ini menarik tahap Z5 dengan LG G4 dari segi fleksibiliti keseluruhan, walaupun bateri tidak dapat diganti pengguna.

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Ciri-ciri

Pemenang: Cabutan

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Prestasi

Keluar iPhone 6s dan anda akan menemui cip Apple A9 dengan pemproses bersama gerakan M9 bersepadu. Apple mendakwa A9 dua kali lebih cepat daripada A8 di iPhone 6, dan tanda aras kami menunjukkan bahawa pemprosesnya semestinya pantas. Begitu pantas, sebenarnya, ia berjaya mencapai 55fps yang mengagumkan pada ujian Manhattan pada skrin GFXBench. Bagi ujian Geekbench, ia mendapat skor teras tunggal yang mengagumkan 2532 dan skor multi 4417.

Sony Xperia dilengkapi dengan chipset Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 lengkap dengan cip grafik Adreno 430. Ini tentunya penyediaan kelas atas, dan dilakukan sesuai dalam penanda aras kami, jika tidak cukup awal dengan iPhone 6s. Ia berjaya 27fps dalam ujian Manhattan pada skrin GFXBench, dan skor Geekbench 1236 untuk teras tunggal dan 3943 untuk pelbagai teras.

Melihat nombor, iPhone 6s membawa hasilnya di sini. Dari segi dunia nyata, kedua-dua telefon bimbit adalah pantas dan lebih mampu mengikuti tugas seharian. Sekiranya anda seorang pemain genggam yang berminat, iPhone 6s akan dapat memainkan tajuk yang paling menuntut tanpa menjadi panas di telapak tangan anda.

Pemenang: iPhone 6s

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Kamera

Di antara penambahan baru pada iPhone 6s adalah kamera 12-megapiksel dan kamera menghadap ke depan 5-megapiksel, yang merupakan peningkatan besar dari penembak selfie 1.2-megapiksel pada iPhone 6. Kamera depan juga dilengkapi dengan pintar lampu kilat berasaskan skrin yang berkedip sekali dalam warna putih terang untuk memberikan pencahayaan penuh, sekali lagi dengan warna kekuningan intensiti rendah dalam usaha mengimbangkan warna kulit.

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Kamera

IPhone 6s mempunyai Foto Langsung, yang menangkap rakaman gerakan 1.5 saat sebelum dan selepas anda menyentuh butang rana untuk membuat seluar pendek Vine-esque. Walaupun iPhone mungkin merangkumi beberapa ciri yang menyeronokkan, Sony Xperia Z5 melenyapkan usaha kamera Apple dengan modul kamera belakang Exmor RS 23 megapiksel baru. Di sinilah Xperia Z5 benar-benar hadir sendiri, menggabungkan penstabilan imej optik SteadyShot (OIS) dan autofokus hibrid dengan menambahkan piksel pengesan fasa ke sensor gambar.

Anda boleh melihat perincian khusus mengenai kamera setiap telefon dalam ulasan kami masing-masing (iPhone 6s dan Xperia Z5) tetapi, dengan bercakap secara meluas, kami memberikan kategori ini kepada Sony Xperia Z5.

Pemenang: Sony Xperia Z5

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Bateri

IPhone 6s dilengkapi dengan bateri 1,715mAh, sementara Xperia Z5 dilengkapi dengan bateri 2,900mAh. IPhone menawarkan penggunaan yang selesa sepanjang hari, dan ini boleh diperpanjang hingga sehari setengah jika anda mengehadkan interaksi anda kepada pemeriksaan dan penyemakan imbas e-mel sekali-sekala. Berdasarkan pengalaman kami, Xperia Z5 boleh bertahan sekitar tanda dua hari. Anda boleh menjelaskan secara spesifik dalam ulasan kami, tetapi kami memberikan bateri kepada Sony Xperia Z5.

Pemenang: Sony Xperia Z5

iPhone 6s vs Sony Xperia Z5: Harga dan keputusan

Dari segi harga, kedua-dua telefon ini terpaku kuat di tempat permainan premium. Sony Xperia Z5 berharga £ 521, sementara iPhone sedikit meningkat pada harga £ 539. Memandangkan iPhone 6s akan mempunyai nilai penjualan semula yang jauh lebih baik, beberapa quid tambahan itu pasti perlu dipertimbangkan.

Secara keseluruhan, anda akan mendapat peranti yang sangat baik tanpa mengira sama ada anda memilih tawaran Apple atau Sony. Sekiranya anda mencari kamera dan bateri terbaik, Xperia Z5 pasti berada di tempat anda ingin memusatkan perhatian. Secara keseluruhan, bagaimanapun, iPhone 6s tergelincir beberapa inci di hadapan untuk reka bentuknya yang bergaya, nisbah kontras yang sangat baik dan ciri-ciri utama seperti 3D Touch.

Pemenang keseluruhan: iPhone 6s

Untuk pertarungan lain, lihat perbandingan iPhone 6s dan Samsung Galaxy S6 kami.