iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Kami membandingkan telefon terbaik Apple dan Google pada tahun 2016

Pada tahun 2016, pasaran telefon pintar kini merupakan perlumbaan dua kuda, dengan Windows Phone yang ketiga agak jauh. Angka dari tahun 2015 menunjukkan bahawa telefon bimbit Android dan iOS merangkumi sekitar 98% pasaran, jadi kemungkinan telefon anda seterusnya akan menggunakan Apple atau OS mudah alih Google. IPhone 7 belum keluar, dan itu bermaksud telefon bimbit iOS terbaik adalah iPhone 6s Plus, sementara Nexus 6P mewakili visi Google yang tidak berubah mengenai telefon Android utama. Tetapi mana yang terbaik? Kami meletakkan iPhone 6s Plus berbanding Nexus 6P dan membandingkan semuanya dari kamera dan bateri dengan spesifikasi, untuk mengetahui telefon mana yang terbaik.

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Kami membandingkan telefon terbaik Apple dan Google pada tahun 2016

iPhone 6s vs Nexus GP: Yang manakah telefon terbaik pada tahun 2016?

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Kamera

Kamera pada 5X sangat baik, dan 6P sama baiknya. Cukup hebat, mampu menghasilkan hasil yang menakjubkan dalam cahaya yang baik dan juga yang buruk, dan ini adalah salah satu kamera - seperti pada Samsung Galaxy S6 - yang mempunyai kemampuan luar biasa untuk dapat menangkap pemandangan tepat seperti yang anda lihat .

Tetapi, iPhone 6 Plus juga mampu menangkap beberapa gambar yang indah. Perkakasan yang pantas di dalamnya bermaksud bahawa aplikasi kamera dapat dilihat secara seketika dari skrin kunci, dan autofokus sepantas kilat sedikit sebanyak dapat membantu merapatkan dorongan tajam. Dalam kebanyakan kes, hasilnya sangat baik: gambar kelihatan tajam dan terfokus dengan baik di seluruh bingkai, warna kaya dan benar, dan prestasi cahaya rendah adalah yang kedua setelah Lumia 1020. iphone_6s_4

Dan mengenai spesifikasi kamera? IPhone 6s Plus dan Nexus 6P menggunakan kamera 12-megapiksel, dan kedua-duanya menggunakan lampu kilat dwi nada untuk warna kulit yang lebih semula jadi. Nexus 6P dapat menghasilkan gambar berukuran 4,608 x 2,592, sementara gambar dari iPhone 6s adalah 4,032 x 3,024. IPhone 6s Plus menggunakan kamera 5-megapiksel untuk FaceTime dan selfie, sementara Nexus 6P membawakan tiga megapiksel tambahan dengan kamera depan 8-megapikselnya.

Keputusan: Undian. Walaupun kedua-dua telefon ini mempunyai pendekatan yang berbeza terhadap teknologi fotografi, hasil akhirnya adalah sama. Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada telefon bimbit ini, anda boleh mempercayainya untuk mengambil gambar yang jelas dan tepat setelah diberitahu seketika.

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Spesifikasi dan hayat bateri

Lihat ulasan Google Nexus 5X yang berkaitan: Telefon Google 2015 TIDAK akan mendapat Android P atau sebarang kemas kini utama Ulasan Apple iPhone 6s Plus: Besar, cantik dan masih hebat (tetapi masih tidak ada tawaran murah) Ulasan Samsung Galaxy S6 Edge +: Telefon ini sangat bagus

Apple telah meletakkan salah satu pemproses A8 di bawah penutup iPhone 6s Plus, dan sementara syarikat itu belum memberikan perincian yang kukuh mengenainya, kami sekarang tahu bahawa ia adalah pemproses 1.84GHz dwi-teras. Sebaliknya, Google telah menggunakan pemproses Qualcomm Snapdragon 810 quad-core 1.55GHz ke dalam Nexus 6P. Telefon bimbit Google juga menggunakan RAM 3GB hingga 2GB iPhone.

Untuk simpanan? Nexus 6P tersedia dengan storan 32GB, 64GB atau 128GB, sementara iPhone 6s Plus hadir dalam versi 16GB, 64GB dan 128GB.

iphone_6s_vs_nexus_6p_2

Telefon pintar Google menggunakan bateri 3,450mAh yang besar, yang jauh lebih besar daripada bateri iPhone 6s Plus 2,750mAh. Walaupun penting untuk mempertimbangkan kecekapan dan penggunaan kuasa, tidak hairanlah telefon bimbit Google memberikan jangka hayat bateri yang unggul.

battery_life_chartbuilder_2

Keputusan: Nexus 6P menang oleh KO. Walaupun pengalaman pengguna dapat menceritakan kisah yang berbeda, ketika datang ke spesifikasi, Nexus 6P melenyapkan iPhone 6s Plus.

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Reka bentuk

IPhone Apple telah memimpin pek berkenaan dengan reka bentuk telefon pintar, dengan syarikat seperti HTC, Samsung dan Huawei semuanya mendapat inspirasi dari telefon bimbitnya yang direka Jonathan Ive.

IPhone terbaru meneruskan reka bentuk perindustrian yang sangat baik dari syarikat itu, dan merupakan salah satu telefon bimbit Apple yang paling cantik hingga kini. Terdapat dalam warna perak, emas, "Space Grey" dan sekarang "Rose Gold", iPhone 6s Plus adalah keindahan. Menampilkan penutup Gorilla Glass yang sepertinya meleleh ke casis yang lain, bahagian depan telefon bimbitnya rata dan bulat - hanya terganggu oleh sensor cap jari ID Touch Apple. Selepas iPhone 5s, Apple perlu meningkatkan permainannya, dan iPhone 6s Plus melakukan hal itu.iphone_6s_vs_nexus_6p_4

Telefon bimbit seperti HTC One A9 menunjukkan banyak syarikat senang menyalin Apple, tetapi Google telah mengambil jalan yang berbeza. Nexus 6P buatan Huawei melakukan apa yang difikirkan oleh banyak orang mustahil: memberikan rasa premium, penampilan hebat dan reka bentuk abadi - dan tidak seperti iPhone. Ia mungkin menampilkan badan semua logam dan skrin kaca, tetapi di situlah kesamaan berakhir. Gaya yang agak retro mungkin bukan untuk semua orang, tetapi saya rasa Nexus 6P adalah telefon bimbit Android yang paling baik sejak HTC Desire atau Hero.

Keputusan: Undian. Tampilan bersifat subjektif, dan dalam kes ini, salah satu telefon bimbit boleh menjadi pemenang. IPhone 6s Plus mengeluarkan penyempurnaan tanpa usaha yang kami harapkan dari Apple, tetapi Nexus 6P sama canggih, dan pencapaian sebenar dari Huawei dan Google. Anda akan berasa terkesan semasa mengendalikan dan menggunakan kedua-dua telefon.

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Paparan

IPhone Plus menggunakan LCD IPS LED-backlit dengan resolusi 1,080 x 1,920 dan kepadatan piksel 401ppi. Walau bagaimanapun, skrin di Google Nexus 6P lebih hebat lagi. Selain menggunakan teknologi AMOLED yang bertenaga, Nexus 6P mempunyai resolusi 1.440 x 2.560 untuk kepadatan piksel yang menakjubkan 518ppi.

Ketika datang ke harta tanah semata-mata, layar Nexus 6P juga mengalahkan 6s Plus. Menampilkan paparan berukuran 5.7 inci di pepenjuru, layar 6P sekitar 0.2 inci lebih besar daripada iPhone.

Keputusan: Nexus 6P menang oleh KO. Bendera utama Google merosakkan iPhone di arena ini, tetapi itu tidak mengejutkan. Beberapa iPhone terakhir mungkin merupakan telefon pintar terbaik secara keseluruhan, tetapi skrin mereka benar-benar pucat dibandingkan dengan rakan-rakan Android mereka. IPhone 6s menggunakan teknologi LCD yang sudah ketinggalan zaman, kelihatannya tidak bersemangat jika dibandingkan dengan skrin beresolusi tinggi Nexus 6P.

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Ciri-ciri

Nexus 6P dan iPhone 6s Plus mewakili yang terbaik yang ditawarkan Google dan Apple, jadi, seperti yang anda harapkan, mereka penuh dengan ciri-ciri. Kedua-dua telefon ini mempunyai ciri - walaupun berbeza - pembaca sidik jari, kedua-duanya menawarkan cara membayar barang tanpa wayar, dan kedua-duanya juga dilengkapi kamera yang dapat menggantikan yang tersendiri.

Walau bagaimanapun, kedua-dua telefon ini mempunyai satu atau dua ciri unik mereka sendiri. IPhone 6s Plus mempunyai 3D Touch, merevolusikan pengalaman skrin sentuh dengan memberi pengguna lebih banyak cara untuk berkomunikasi dengan telefon bimbit mereka.

Walaupun Nexus 6P tidak menampilkan setara 3D Touch, ia menyokong USB Type-C, jadi ini membolehkan anda mengecas peranti lain yang serasi menggunakan telefon bimbit anda. Ia juga akan lebih tahan masa depan daripada penyambung Lightning iPhone 6s Plus.

Keputusan: Undian. IPhone 6s Plus dan Nexus 6P mempunyai semua yang anda perlukan dari telefon pintar, dan ciri tambahan yang mereka bawa tidak cukup penting untuk memberi kelebihan kepada seseorang.

iphone_6s_vs_nexus_6p_5

iPhone 6s Plus vs Nexus 6P: Harga dan keputusan

Nexus 6P Google bermula dari £ 449 untuk versi 32GB, dan mencecah £ 499 untuk telefon bimbit 64GB dan £ 579 untuk versi 128GB yang teratas. IPhone 6s Plus lebih mahal, berharga £ 699 untuk model 64GB - £ 200 lebih tinggi daripada Nexus 6P yang setara.

Keputusan: Nexus 6P menang atas mata. Di atas kertas, Nexus 6P mengalahkan iPhone 6s dengan mudah. Seperti banyak telefon Android, ia mempunyai perkakasan yang lebih hebat daripada rakan iPhone dan dengan harga yang jauh lebih rendah. Lebih baik lagi, Nexus 6P dapat bersaing dengan iPhone 6s pada tahap dangkal juga.

Walau bagaimanapun, membeli telefon adalah lebih subjektif, dan telefon terbaik untuk anda bergantung pada beberapa faktor. Walaupun kedua-dua telefon bimbit merupakan pembelian yang bagus, pengguna juga perlu mempertimbangkan peranti mana yang sudah mereka miliki, dan jika mereka cenderung membeli lebih banyak produk Google atau Apple pada masa akan datang.

Baca seterusnya: Perbandingan kami mengenai iPhone 6s vs Samsung Galaxy S6.