Petua dan trik iPhone 6s: 11 penggodaman untuk telefon pintar Apple

IPhone 7 mungkin menjadi tajuk utama, tetapi iPhone 6s Apple tetap menjadi telefon bimbit yang hebat - membawa lebih banyak ke pesta daripada peningkatan ‘S’ sebelumnya yang pernah kita lihat. Sekiranya anda memutuskan untuk memanfaatkan potongan harga iPhone 6s, atau mungkin hanya ingin mengetahui lebih lanjut mengenai telefon bimbit mewah, anda pasti ingin mengetahui mengenai sebilangan kecil ciri ini.

Petua dan trik iPhone 6s: 11 penggodaman untuk telefon pintar Apple

Pada inti iPhone 6s adalah Sentuhan 3D, Foto Langsung dan rakaman 4K. Anda mungkin telah merangkumi asas penggunaan ciri ini, tetapi terdapat beberapa perubahan dan trik yang akan membantu anda memanfaatkannya. Jadi, tanpa basa-basi lagi, berikut adalah sebelas perkara yang boleh dilakukan oleh iPhone 6s anda yang mungkin tidak anda ketahui.

1. Petua dan trik iPhone 6s: Ikuti selfie super pantas

iphone_6s_tips_and_tricks_selfie

Suka atau tidak, selfie kini menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Sebagai tindak balas, Apple menjadikannya lebih cepat dan mudah untuk anda gunakan dengan iPhone 6s. Tidak jelas bagaimana melakukannya, kerana ia dilakukan melalui fungsi 3D Touch telefon bimbit. Untuk mengambil selfie pantas tanpa meninggalkan skrin utama anda, tekan ikon Kamera dengan kuat; anda kemudian akan diberikan satu set pilihan. Klik selfie dan telefon akan beralih ke kamera menghadap ke depan.

2. Petua dan trik iPhone 6s: Jadikan kertas dinding anda sebagai Foto Langsung

Serta 3D Touch, iPhone 6s juga dilengkapi dengan Foto Langsung, fungsi baru yang merakam potongan video sebelum dan selepas anda mengambil gambar. Lebih baik lagi, iPhone 6s membolehkan anda menetapkannya sebagai kertas dinding anda. Untuk menjadikan kertas dinding anda Foto Langsung, cukup cari yang anda inginkan, ketuk ikon kongsi dan kemudian pilih "Tetapkan sebagai kertas dinding". Tekan terus skrin kunci iPhone 6 anda akan menghidupkannya.

3. Petua dan trik iPhone 6s: Tangkap dalam 4K

iphone_6s_tips_and_tricks_4k

IPhone 6s mampu merakam video 4K, tetapi secara lalai tidak melakukannya. Sekiranya anda ingin merakam klip dalam 4K, anda perlu pergi ke Tetapan kemudian tatal ke bawah ke Foto dan Video. Di bawah tajuk Kamera, pilih Rakam Video, kemudian pastikan 4K pada 30fps dicentang. Sekiranya kehabisan ruang atau memutuskan video 4K tidak diperlukan, kembali ke menu dan pilih tetapan lain.

4. Petua dan trik iPhone 6s: Tetapkan tetapan Sentuhan 3D

Lihat ulasan iPhone 7 yang berkaitan: Adakah perdana Apple 2016 masih bersaing dengan model yang lebih baru? Ulasan Apple iPhone 6s: Telefon yang kukuh, bahkan bertahun-tahun selepas dilancarkan

Sentuhan 3D adalah salah satu ciri menonjol pada iPhone 6s, dan menggunakannya semestinya menjadi sifat kedua bagi pemilik 6s. Namun, jika anda merasa terlalu mudah atau terlalu sukar untuk diaktifkan, anda beruntung. Menavigasi ke tetapan, kebolehaksesan dan kemudian sensitiviti Sentuhan 3D akan membolehkan anda mengubah seberapa keras yang anda perlukan ke skrin sebelum iPhone anda mendaftarkan Sentuhan 3D.

5. Petua dan trik iPhone 6s: Hubungi orang dari iMessage

Setelah anda mendapat Sentuhan 3D sesuai keinginan anda, ia menyediakan pelbagai pintasan dan ciri cepat. Ikuti iMessage: jika anda memutuskan bahawa anda ingin memanggil kenalan daripada menghantar mesej kepada mereka, cukup tekan gambar kenalan mereka dan anda akan diberi pilihan untuk memanggil, menghantar teks atau menelefonnya.

6. Petua dan trik iPhone 6s: Hey Siri

iphone_6s_tips_and_tricks_hey_siri

Siri adalah salah satu alat paling kuat di gudang iPhone, dan 6s membolehkan anda menggunakannya tanpa menyentuh butang Utama. Anda boleh menjadikan Siri bebas tangan semasa pertama kali menyiapkan telefon anda, tetapi untuk membolehkannya memasuki bila-bila masa ke Tetapan, Umum dan Siri, kemudian pilih Hey Siri. Setelah menyebut nama anda tiga kali, Siri akan diaktifkan setiap kali anda mengucapkan Hey Siri. Dan bit terbaik? Itu hanya akan memberi respons kepada anda.

7. Petua dan trik iPhone 6s: Jimat bateri anda dengan Mod Daya Rendah

Dengan mengurangkan proses penyegerakan, fungsi yang lebih mewah dan animasi OS, Mod Daya Rendah iOS 9 dapat memerah jus tambahan pada iPhone 6s anda. Untuk mengaktifkannya, pergi ke tetapan, tatal ke bawah ke bateri dan pastikan Mod Daya Rendah diaktifkan. Sekiranya anda masih bimbang tentang hayat bateri anda, anda juga perlu memilih Peratusan Bateri, jadi anda dapat melihat dengan tepat berapa hayat bateri yang tersisa.

8. Petua dan trik iPhone 6s: Multitasking aplikasi pantas

iOS 9 memungkinkan untuk melihat-lihat aplikasi yang baru digunakan dengan ketukan dua kali pada Butang Utama, tetapi iPhone 6s menjadikannya lebih mudah untuk melakukan pelbagai tugas. Terima kasih kepada fungsi 3D Touch telefon bimbit yang baru, tekan-keras di tepi skrin adalah semua yang anda perlukan untuk memunculkan aplikasi terakhir yang anda gunakan. Dari sana, anda boleh melihat-lihat aplikasi dan memilih yang anda mahukan. Ingin kembali ke aplikasi sebelumnya? Ulangi prosesnya.

9. Petua dan trik iPhone 6s: Mengintip dan menolak

iphone_6s_tips_nd_tricks_peek_and_pop

Pernah mahu memeriksa sesuatu, dan kemudian kembali dengan cepat ke perkara yang anda lihat sebelumnya? Dengan iPhone 6, anda mesti membuka mesej dan gambar sepenuhnya, tetapi iPhone 6s mengubah semua itu, membolehkan anda "mengintip" kandungan tanpa membukanya sepenuhnya. Tekanan skrin yang kerap akan membolehkan anda melihat lebih banyak mesej, e-mel atau gambar - dan mengurangkan tekanan akan menutupnya lagi.

10. Petua dan trik iPhone 6s: Ubah papan kekunci anda menjadi pad jejak iphone6s_tips_and_tracks-_keyboard

Menyerlahkan teks agak sukar pada iPhone 6, tetapi terima kasih kepada 3D Touch, mudah pada iPhone 6s. Tekan kuat pada papan kekunci telefon akan menjadikannya seperti pad jejak, dan dari sana menggunakan skrin sentuh telefon sama seperti menggunakan MacBook Pro.

11. Petua dan trik iPhone 6s: Bunuh Foto Langsung

Foto Langsung adalah salah satu ciri iPhone 6s yang paling menarik, tetapi mereka mengambil lebih banyak ruang daripada foto biasa. Sekiranya anda kehabisan ruang penyimpanan, anda boleh mematikan Foto Langsung dengan mengetuk ikon bulat di bahagian atas skrin kamera.

Baca seterusnya: Ulasan iPhone 6s