Cara memindahkan kenalan anda dari Android ke iPhone

Mendapatkan telefon baru semestinya masa yang menggembirakan. Sama ada anda mengganti model lama yang menantikan ciri yang diperbaharui, atau mengganti model yang rosak, anda mungkin tidak sabar untuk menggunakan peranti anda dan meneruskan proses penyiapan.

Cara memindahkan kenalan anda dari Android ke iPhone

Sudah tentu, pertama, anda harus bertahan dalam proses penyediaan. Apa yang pernah menjadi tugas yang sangat menakutkan sekarang sangat mudah. Sebilangan daripada anda mungkin ingat meminta pembawa telefon bimbit anda memindahkan kenalan anda antara peranti. Hari-hari itu sudah lama berlalu kerana tidak perlu menggunakan peralatan khusus untuk memindahkan kenalan. Juga, mereka biasanya tidak disimpan pada kad SIM lagi bagi mereka yang tertanya-tanya.

Kenalan biasanya bergerak secara automatik dari Apple ke Apple, atau Android ke Android sebaik sahaja anda masuk. Tetapi, apa yang harus anda lakukan jika anda menggunakan perangkat Android dan sekarang anda sedang menyiapkan iPhone. Bolehkah anda memindahkan kenalan anda? Bolehkah seseorang melakukannya untuk anda? Kami akan menjawab semua soalan tersebut dan lebih banyak lagi di bawah!

Memindahkan Kenalan - Anda Mempunyai Banyak Pilihan

Salah satu perkara hebat mengenai teknologi hari ini adalah perkhidmatan Cloud. Malangnya, Apple dan Android tidak serasi untuk sebahagian besarnya. Secara jujur, mereka berada dalam dua Galaksi yang sama sekali terpisah dari segi keserasian. Tetapi, itu tidak bermakna anda tidak bernasib baik.

Terdapat juga beberapa aplikasi pihak ketiga yang akan memindahkan kenalan (dan gambar, dan video) juga.

Oleh itu, mari kita tinjau beberapa cara untuk memindahkan kenalan anda!

Gunakan E-mel Anda

Kami akan mengkaji pilihan terbaik anda terlebih dahulu. Mengapa kami mengatakan bahawa ini adalah pilihan terbaik yang anda tanyakan? Oleh kerana, dalam kebanyakan kes, kenalan anda dapat dicapai dengan serta-merta! Terlepas dari penyedia e-mel anda, mari kita cuba ini terlebih dahulu.

Mencari Kenalan anda

Pada telefon Android anda, pergi ke aplikasi 'Kenalan' (ini berbeza dari aplikasi panggilan, jadi ketik 'Kenalan' di laci aplikasi untuk mencari jika perlu).

Setelah anda membuka aplikasi yang tepat, anda dapat melihat alamat e-mel yang disimpan oleh kenalan anda di bahagian atas.

Sudah tentu, jika anda tidak menjumpainya di sini, jangan risau. Kami hanya akan menyandarkannya ke alamat e-mel yang anda mahukan. Yang perlu anda lakukan ialah mengetuk tiga garis mendatar di sebelah kiri seperti gambar di atas.

Sekarang, anda telah mengakses menu dengan beberapa pilihan. Kami akan mengklik ‘Urus Kenalan.’

Pilih 'Segerakkan Kenalan.’

Pilih akaun yang anda mahu segerakkan dengannya. Kemudian, ketik ‘Segerakkan'Di bahagian bawah halaman.

Kami memilih akaun Gmail kami, tetapi anda boleh memilih akaun Yahoo, akaun e-mel Xfinity, atau mana-mana akaun e-mel anda dengan storan kenalan.

Pindahkan Kenalan Anda

Sekarang, pergi ke iPhone anda dan buka Tetapan. Kemudian ketik ‘Kenalan’.

Sekarang, ketik ‘Tambah Akaun’ dan masukkan e-mel dan kata laluan anda. Kenalan akan dipindahkan secara automatik ke iPhone anda.

Sekiranya kenalan anda tidak muncul secara automatik, ada satu langkah lagi yang akan kami sampaikan untuk menunjukkannya. Pergi ke Aplikasi Kenalan di iPhone anda (sekali lagi, ini terpisah dari aplikasi panggilan) dan ketik ‘Kumpulan'Di sudut kiri atas. Seterusnya, pastikan bahawa akaun e-mel anda yang baru saja kami tambahkan mempunyai tanda semak biru di sebelahnya.

Sekiranya atas sebab tertentu kenalan anda terus menghindarkan anda, mari cuba beberapa cara lain untuk memindahkannya.

Persediaan iOS

Semasa pertama kali menggunakan iPhone baru, anda akan melalui proses penyediaan di mana anda akan memilih bahasa anda, mendaftar untuk akaun iCloud anda dan banyak lagi. Sekiranya anda meluangkan masa untuk mengatur persediaan ini, anda akan melihat pilihan untuk 'Pindahkan Data dari Android.' Ketuk dan ikuti langkah-langkah yang tinggal.

Agar ini berfungsi, pastikan kedua-dua peranti disambungkan ke kuasa dan wifi. Seterusnya, ikuti arahan untuk menyambungkan peranti anda dan pilih kandungan apa yang ingin anda hantar ke telefon baru anda. Anda boleh memilih foto, teks, kenalan dan banyak lagi. Untuk tujuan artikel ini, pilih kenalan tentu saja.

Setelah proses selesai, anda boleh meneruskan penyediaan telefon anda.

Aplikasi Pihak Ketiga

Terdapat sejumlah aplikasi pihak ketiga yang tersedia atau memindahkan kenalan anda dari Android ke iPhone. Oleh itu, jika anda perlu menggunakannya, kami akan membincangkannya.

Aplikasi Pembawa

Sekiranya anda menggunakan salah satu syarikat penerbangan teratas di A.S., ada aplikasi pemindahan kenalan yang tersedia. Kami menyukai ini kerana mudah digunakan, percuma, dan berasal dari pembangun yang dipercayai.

Aplikasi Verizon Content Transfer percuma untuk digunakan dengan bonus tambahan; anda sebenarnya tidak perlu menjadi pelanggan Verizon untuk menggunakan perkhidmatan ini! Sama seperti langkah di atas, anda perlu memastikan bahawa kedua-dua telefon disambungkan ke rangkaian wifi yang sama agar ini berfungsi. Ikuti arahan dan pasangkan dua peranti anda. Setelah kenalan anda dipindahkan dengan betul, aplikasi akan memberitahu anda. Itu sahaja yang ada!

Aplikasi AT&T Mobile Transfer sangat mirip dengan aplikasi Verizon dengan satu pengecualian utama; anda mesti menjadi pelanggan AT&T untuk menggunakannya. Sekiranya anda seorang pelanggan, anda perlu menyiapkan iPhone anda dan memuat turun aplikasinya di kedua-dua telefon dari App Store, dan Play Store. Pilih telefon yang akan Anda transfer konten ke dan dari, lalu pilih data yang sedang Anda transfer. Gunakan kod QR untuk memasangkan telefon anda dan anda sudah siap.

Sekiranya, atas sebab tertentu, ini tidak berfungsi untuk anda, terdapat lebih banyak aplikasi yang boleh dicuba.

Apl Yang Dipercayai

Aplikasi Salin Data Saya telah lama wujud dan tersedia di Google Play Store dan App Store. Ia mudah dan percuma untuk digunakan seperti aplikasi yang telah kita bincangkan di atas. Cukup muat turun aplikasi pada kedua telefon dan pasangkannya mengikut arahan. Sekali lagi, pastikan kedua-dua telefon disambungkan ke rangkaian wifi yang sama jika tidak, kaedah ini tidak akan berfungsi.

Perkara Yang Perlu Tahu

Ketika memindahkan teknologi kenalan pasti menjadikan prosesnya lebih mudah daripada sebelumnya. Sekiranya anda membaca artikel ini, adalah idea yang baik untuk terus maju dan membuat sandaran kenalan anda supaya mereka selamat dan senang dipindahkan pada masa akan datang.

Semasa melakukan pemindahan data, anda memerlukan wifi. Malangnya, ini bukan proses yang paling cepat. Sekiranya anda masih berada di kedai Carrier, ia akan memakan masa lebih lama kerana wifi mereka sering tersekat di antara beberapa pelanggan dan peralatan milik mereka sendiri. Inilah sebabnya mengapa kami lebih suka kaedah e-mel yang disenaraikan di atas. Cepat dan tidak memerlukan anda duduk di satu tempat sehingga pemindahan selesai.

Kami telah mengumpulkan jawapan untuk beberapa soalan anda di bawah:

Soalan Lazim

Saya kehilangan peranti Android saya, adakah saya masih boleh mendapatkan kenalan di iPhone saya?

Tentunya! Dengan andaian disimpan di akaun e-mel anda, ikuti arahan di atas untuk memulihkannya. Sekiranya mereka tidak muncul pada mulanya, cubalah akaun e-mel lain yang mungkin anda miliki.

Malangnya, jika mereka disimpan ke perkhidmatan awan Android dan bukannya e-mel, anda mungkin memerlukan peranti Android yang lain. Sekiranya anda mempunyai tablet, atau telefon ganti, cuba log masuk ke (LG, Samsung, dll.) Awan anda kemudian simpan kenalan ke alamat e-mel anda.

Bolehkah saya memadam kenalan secara pukal?

Satu masalah yang datang dengan kaedah yang lebih mudah untuk memindahkan kenalan ialah telefon kita terlalu banyak memuatkan nombor telefon yang tidak berguna. Sekiranya anda mengikuti salah satu langkah di atas, anda akan memindahkan semua kenalan anda sekaligus.

Sekiranya anda perlu menyingkirkan beberapa, anda mungkin mahu menggunakan ciri penghapusan pukal. Malangnya, iPhone anda tidak menawarkan ciri ini, jadi anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk mendapatkan bantuan. Pergi ke App Store dan lakukan carian pantas untuk mencari aplikasi yang sesuai dengan keperluan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found