Cara Tangkapan Skrin pada Mac: Tangkap Skrin Anda di MacBook atau Apple Desktop

Sekiranya anda menggunakan komputer Apple untuk transaksi, penghantaran atau masalah kewangan, mengambil tangkapan skrin adalah kemahiran penting untuk dipelajari. Sama ada untuk menyimpan bukti bentuk dan data jika anda mempunyai sambungan internet yang tidak kemas, atau hanya untuk menutupi punggung anda, mengetahui cara mengambil tangkapan skrin pada Mac anda berguna di tempat kerja dan kehidupan seharian.

Cara Tangkapan Skrin pada Mac: Tangkap Skrin Anda di MacBook atau Apple Desktop

Tidak seperti PC Windows, Apple MacBook dan desktop tidak mempunyai butang skrin cetak khusus, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk mengambil tangkapan skrin pada Mac setelah anda mengetahui caranya. Berminat untuk menangkap skrin atau tingkap anda di komputer desktop MacBook atau Apple anda?

Dalam artikel ini, kita akan membahas cara tangkapan skrin pada Mac.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Apple Mac

Mungkin tidak ada butang khusus pada papan kekunci Mac anda untuk tangkapan skrin, tetapi itu tidak bermaksud sukar dilakukan. Sebenarnya, mengambil tangkapan skrin pada Mac adalah mudah, dan juga mungkin untuk mengambil gambar seluruh desktop, tetingkap terpilih, atau bahkan kawasan pilihan pengguna. Inilah caranya:

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Keseluruhan Desktop pada Mac

 1. Sekiranya anda ingin mengambil gambar seluruh desktop anda, pertama-tama pastikan desktop anda memaparkan apa yang anda ingin tangkap, dan kemudian lakukan perkara berikut.
 2. Tahan Perintah kunci, bersama dengan Pergeseran dan bilangannya 3 kunci (disenaraikan sebagai Pergeseran-Perintah (⌘) -3) di halaman sokongan rasmi.
 3. Sekiranya anda melakukannya dengan betul, anda akan mendengar bunyi shutter - dan itu bermaksud screengrab telah diambil.
 4. Sistem operasi Apple menyimpan tangkapan skrin ke desktop secara lalai, dan ia juga menandakan masa. Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik, anda akan menemui skreencap anda di desktop dalam format .png.
 5. Sekiranya anda lebih suka menyimpan tangkapan skrin anda ke Papan Keratan dan bukannya desktop anda, tambahkan Kawalan ke kombinasi utama di atas. Jadi, tekan Kawal, Pergeseran, Perintah dan bilangannya 3 pada masa yang sama.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Menu pada Mac

 1. Kali ini, tahan Perintah kunci dan Pergeseran, dan kali ini tekan nombor 4 kunci.
 2. Sekiranya anda melakukannya dengan betul, anda akan melihat ikon tetikus anda berubah menjadi penunjuk silang rambut.
 3. Setelah mendapat penunjuk rambut silang, inilah masanya untuk memilih kawasan yang ingin anda tangkap. Untuk melakukan itu, anda hanya perlu mengklik dan menyeret kawasan yang anda inginkan, walaupun memegang Pergeseran, Pilihan atau Bar ruang akan mengubah cara alat pemilihan berfungsi.
 4. Setelah memilih kawasan yang anda inginkan, lepaskan tetikus atau pad jejak anda, dan anda akan mendengar bunyi rana yang sama seperti sebelumnya.
 5. Anda kemudian dapat menemukan pilihan anda disimpan ke desktop, sekali lagi dalam format .png.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Tingkap pada Mac

 1. Untuk mengambil tangkapan skrin tetingkap, pertama anda perlu menahan Perintah + Pergeseran + 4.
 2. Setelah selesai, kursor anda harus beralih ke crosshair, seolah-olah anda hendak memilih kawasan layar untuk ditangkap. Sebaliknya, tekan bar ruang, dan rambut silang akan berubah menjadi ikon kamera.
 3. Anda kemudian boleh mengarahkan kursor ke tetingkap mana pun, dan mengkliknya akan menyebabkan kandungan tetingkap disimpan.
 4. Seperti semua tangkapan skrin lain, Mac anda akan menyimpan gambar yang dihasilkan ke desktop anda dalam format .png - dan ia juga akan memberi cap masa untuknya.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Kawasan Terpilih pada Mac

 1. Klik pada tajuk menu untuk melihat senarai kandungannya.
 2. Tekan Shift + Perintah + 4 dan penunjuk akan berubah menjadi garis silang.
 3. Seret untuk memilih menu, atau kawasan yang ingin anda tangkap.
 4. Lepaskan butang tetikus atau pad jejak anda dan kawasan di dalam kotak yang dipilih akan diambil sebagai tangkapan layar. Untuk membatalkan, tekan Melarikan diri (esc) sebelum anda melepaskan butang.
 5. Cari tangkapan skrin sebagai fail .png di desktop anda.

Tangkapan Skrin dan Mac

Mudah mengambil tangkapan skrin pada Mac. Terlepas dari keperluan tangkapan skrin anda, Mac mempunyai hotkey bawaan untuknya. Dengan beberapa kombinasi kunci mudah, anda akan mempunyai tangkapan skrin berkualiti untuk dokumen atau rekod anda.

Kongsi fikiran dan pengalaman anda di MacBook dan desktop di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found