Apple MacBook (2016) vs Microsoft Surface Pro 4: Pertunjukan sub-1kg

Sekiranya anda mendapat kira-kira £ 1,000 yang membakar lubang di dalam poket anda dan anda mahukan mudah alih yang mudah dibawa ke mana sahaja, maka anda tidak akan terkejut apabila mendapati diri anda lumpuh kerana tidak yakin. Saya tahu saya akan menjadi. Walau bagaimanapun, pada harga itu, wajar untuk mengatakan bahawa Apple MacBook dan Microsoft Surface Pro 4 hampir sama baiknya.

Apple MacBook (2016) vs Microsoft Surface Pro 4: Pertunjukan sub-1kg

Sekiranya anda bergelut untuk memutuskan antara kelas bulu Apple dan janakuasa ringan Microsoft, maka anda boleh menganggap ini sebagai pertolongan yang anda perlukan. Di sini, anda akan dapati perbandingan mendalam dari setiap aspek dari setiap peranti, meletakkan pasangan kepala ke kepala dalam setiap kategori, dari ukuran dan berat hingga aksesori dan pengembangan.

Saiz dan berat

Apple MacBook (2016) belakang

Walaupun terdapat penampilan, kedua-dua peranti itu sama sekali tidak sama. Mereka berdua mempunyai berat sekitar satu kilogram, berkongsi paparan 12 inci yang serupa dan dibina dengan tangan yang indah seperti yang diminta oleh sesiapa sahaja. Ini adalah puncak reka bentuk dalam bidang masing-masing.

"Dari segi ukuran dan berat badan, sebenarnya tidak banyak yang memisahkan keduanya."

Dari segi ukuran dan berat badan, tidak banyak yang dapat memisahkan keduanya. Surface Pro 4 lebih ringan pada 766g (versi Core m3) dan 786g (versi Core i5 / i7), tetapi itu hanya jika anda meninggalkan Penutup Jenis yang penting di rumah. Dengan Jenis Penutup digenggam ke depan, Surface Pro 4 berat 1.06kg. Apple MacBook seberat 920g.

Ini adalah kisah yang serupa dengan dimensi dua peranti. Surface Pro 4 adalah sekitar satu sentimeter lebih lebar dan segelintir milimeter lebih dalam daripada MacBook, tetapi pasangkan Jenis Penutup ke depan dan ketebalannya membengkak dari 8.5mm hingga 13.4mm. MacBook setebal 13.1mm. Terdapat banyak perkara yang boleh dipilih di antara mereka.

Pemenang: DRAW

BACA SETERUSNYA: Dell XPS 13 vs MacBook Pro 13: Komputer riba ultraportable unggul mana yang berkuasa?

Reka bentuk dan kebolehgunaan

Ulasan Microsoft Surface Pro 4

Lihat yang berkaitan Telefon pintar terbaik pada tahun 2018 Dell XPS 13 vs MacBook Pro 13: Komputer riba ultraportable unggul mana yang paling unggul?

Perbezaan besarnya ialah, sementara MacBook adalah komputer riba tradisional, Surface Pro 4 adalah tablet yang dilengkapi stylus yang - dengan bantuan papan kekunci klip pilihan Microsoft - juga boleh berganda sebagai komputer riba. Microsoft mendakwa itu adalah "tablet yang dapat mengganti komputer riba anda", dan bagi sesetengah orang yang mungkin demikian.

Tidak ada keraguan bahawa Surface Pro 4 adalah lebih serba boleh dari keduanya. Ini adalah tablet berkapasiti yang dilengkapi stylus yang berfungsi sebagai komputer riba yang boleh digunakan, dan jika anda seorang artis baru atau suka idea mencoretkan nota tulisan tangan secara langsung di skrin, maka ia adalah kelas tersendiri. Klip pada Jenis Penutup pilihan dan anda mendapat pad sentuh dan papan kekunci yang bagus, jika tidak menghancurkan bumi, dan papan kekunci.

"Surface Pro 4 adalah lebih serba boleh dari keduanya."

Melainkan jika anda berhasrat untuk memanfaatkan sepenuhnya fleksibiliti Surface Pro 4, Apple MacBook jauhnya merupakan komputer riba yang lebih kuat. Lupakan stylus, dan kebanyakan orang bahkan tidak akan menyedari kekurangan skrin sentuh: pad jejak Force Touch hanyalah yang terbaik di kelasnya, dan pelbagai gerak isyarat pelbagai jari yang responsif menjadikan MacBook senang digunakan. Kekunci perjalanan pendek yang lebar papan kekunci mungkin tidak sesuai dengan selera semua orang, tetapi saya secara peribadi menganggapnya hebat - dan lebih suka itu dari Jenis Permukaan Surface Pro 4.

Walau bagaimanapun, daya tarikan terbesar MacBook adalah bahawa ia lebih selesa digunakan - dan lebih-lebih lagi di pangkuan. Di mana MacBook mempunyai asas yang kukuh dan stabil yang memudahkan penggunaannya dalam kebanyakan situasi, Surface Pro 4 bergantung pada kickstand yang dapat disesuaikan, dan Type Covernya tidak memiliki ketegaran untuk bekerja dengan baik di pangkuan.

Pemenang: DRAW

Kualiti paparan

Imej utama Apple MacBook (2016)

Tanpa masuk ke dalam paparan kedua-dua paparan ini, kedua-dua Apple dan Microsoft harus diberi ucapan tahniah - semuanya cukup bagus seperti yang ditunjukkannya. Kedua-duanya adalah paparan DPI tinggi, jadi menawarkan ketajaman piksel lebih dari cukup untuk bola mata yang paling tepat, dan dengan keduanya mampu menghasilkan semula hampir semua warna dalam gamut sRGB, dan tepat juga, tidak ada yang merintih sama sekali. Apa sahaja yang anda pilih, anda pasti akan sangat gembira.

"Surface Pro 4 Microsoft hampir memimpin."

Walau bagaimanapun, pecahkan spesifikasi dan prestasi setiap paparan, dan Surface Pro 4 Microsoft mendahului. Sebagai tambahan kepada kecerahan maksimum yang lebih tinggi (388cd / m2 ke 335cd / m2 MacBook), ia mempunyai nisbah kontras yang jauh lebih tinggi, yang memberikan gambar yang sedikit lebih tajam dan kelihatan lebih padat (1,218: 1 ke MacBook's 805: 1). Ia juga dilengkapi dalam beberapa piksel untuk mengalahkan 226ppi MacBook dengan kepadatan piksel 267ppi, tetapi ini tidak begitu ketara dalam penggunaan sehari-hari.

Satu perbezaan lain ialah kedua-dua syarikat telah menggunakan nisbah paparan yang sangat berbeza: MacBook menggunakan paparan 16:10, sedangkan Surface Pro 4 menggunakan paparan 3: 2. Kenapa? Oleh kerana Surface Pro 4 adalah tablet, ia perlu menyediakan ruang layar yang cukup dalam orientasi menegak dan mendatar, jadi paparan yang lebih gemuk dan lebih luas lebih disukai.

PEMENANG: Surface Pro 4

Bersambung di halaman 2: Prestasi, hayat bateri dan nilai wang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found