Cara membuka kunci iPhone 5, 6, 6s, dan 7: Inilah Cara Membuat iPhone Berkunci Menerima Sebarang Sim

Senang dengan iPhone anda, tetapi fikir anda membayar terlalu banyak untuk data dan teks? Kita semua ada di sana, jujur. Kadang kala menukar pembawa mudah alih adalah idea yang baik, tetapi mungkin ada sedikit masalah: Sekiranya iPhone anda terkunci ke rangkaian tertentu, ia perlu dibuka kuncinya sebelum menerima kad SIM pembawa lain.

Cara membuka kunci iPhone 5, 6, 6s, dan 7: Inilah Cara Membuat iPhone Berkunci Menerima Sebarang Sim

Sekiranya ini terdengar rumit, jangan risau. Kami telah mengkaji semua maklumat yang anda perlukan untuk memahami pembukaan kunci pembawa di bawah. Perlu diingat, kunci pembawa berbeza dari kunci skrin. Yang terakhir membuat anda tidak dapat mengakses telefon sementara kunci pembawa membuat anda tidak menggunakan penyedia rangkaian lain (jika anda mempunyai Verizon, anda tidak boleh menggunakan AT&T sehingga peranti tidak dikunci oleh pembawa).

Bagaimana untuk mengetahui sama ada iPhone anda Berkunci

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui sama ada iPhone anda tidak dikunci. Mari kita kaji kaedahnya.

Gunakan kad SIM

Tidak pasti sama ada telefon anda terkunci? Baiklah, ini agak mudah. Cukup keluar SIM anda yang ada dan cuba yang baru dari pembawa yang lain. Sekiranya anda membeli iPhone anda secara langsung dari Kedai Apple, ia akan dibuka kuncinya secara lalai, jadi pertukaran antara SIM dari rangkaian yang berbeza cepat dan mudah - dan anda juga tidak perlu menghidupkan semula telefon anda.

Namun, jika iPhone anda terkunci, anda akan mendapat mesej ralat seperti "SIM Tidak Sah" atau "Tidak ada kad SIM yang terpasang." Ini mungkin tidak bermaksud bahawa telefon anda terkunci - hanya iOS yang pantas. Sekiranya anda berada dalam kurungan ini, ini hanyalah satu kes mudah untuk menghidupkan dan mematikan mod Pesawat dan menghidupkan semula telefon - atau memasang semula kad SIM.

Sebagai alternatif, pergi ke Tetapan | Umum | Tentang dan ketuk "Periksa kemas kini tetapan pembawa."

Catatan: Sebaiknya gunakan kad SIM T-Mobile atau AT&T jika mungkin (di rangkaian GSM). Sebilangan telefon CDMA memerlukan kad SIM yang sangat spesifik yang berbeza antara model telefon. Ini bermaksud telefon anda mungkin tidak terkunci tetapi tidak mengenali kad SIM yang anda masukkan.

Periksa dengan Pembawa

Sebilangan besar syarikat penerbangan mempunyai pilihan untuk memeriksa sama ada telefon anda siap untuk diaktifkan di rangkaian mereka. AT&T misalnya mempunyai laman web ini. Anda boleh memasukkan nombor IMEI telefon anda dan menerima makluman jika sudah siap untuk diaktifkan atau jika masih terkunci ke pembawa sebelumnya.

Sekiranya anda mendapat mesej "SIM terkunci", anda tidak bernasib baik dan perlu mencari jalan untuk membuka kunci telefon anda.

Ketahui sama ada Telefon Tidak Berkunci Sebelum Membeli

Satu masalah umum dengan telefon yang tidak terkunci adalah ketika mereka dijual kepada orang lain. Sekiranya anda membeli telefon bimbit yang dikunci dari pembeli asal, anda akan berada di atas belas kasihan mereka untuk membukanya. Sudah tentu, anda boleh menghubungi pembawa anda untuk melihat apakah IMEI serasi tetapi ini tidak akan selalu memberitahu anda jika telefon bimbit tidak terkunci.

Pertaruhan terbaik anda adalah berjumpa dengan penjual di kedai Pembawa anda dan mengaktifkan perkhidmatan di telefon sebelum membayarnya (kebanyakan penjual yang jujur ​​akan melakukan ini). Tetapi, jika anda membeli telefon di eBay atau menghantarnya kepada anda, ini bukan pilihan.

Pilihan anda seterusnya adalah menggunakan laman web pihak ketiga untuk menjalankan IMEI untuk anda. Tetapi, seperti biasa, ada risiko dengan ini juga. Sebilangan besar laman web ini mengenakan bayaran dan ada juga yang tidak tepat. Sekiranya anda pergi ke laman web pembawa asal, anda mungkin bernasib baik, tetapi anda memerlukan nombor akaun asal dan maklumat penting lain yang mungkin tidak bersedia diberikan oleh penjual kepada anda.

Apa yang Saya Perlu Buka Kunci iPhone saya?

Sekiranya anda mendapatkan telefon anda sebagai sebahagian daripada kontrak, telefon anda akan terkunci ke rangkaian mereka hanya sehingga syarat kontrak, pajakan, atau ansuran dipenuhi.

Sekiranya anda membeli telefon bimbit, agak sukar: jika penjual tidak dapat membukanya untuk anda, anda mungkin perlu melalui beberapa gelung.

Sekiranya telefon pada mulanya dibeli berdasarkan kontrak atau perjanjian sewa, anda mungkin memerlukan maklumat pemegang akaun asal agar telefon tidak dikunci. Jika tidak, telefon itu akan tersekat dengan pembawa itu selama-lamanya.

Khabar angin dan berita tarikh pengeluaran iPhone 7 mungkin mempunyai teknologi jarak jauh pengecasan tanpa wayar

Cara Buka Kunci iPhone Anda

Sekiranya telefon anda dibeli di akaun pascabayar di salah satu daripada empat syarikat penerbangan teratas di A.S., anda perlu melalui pembawa itu untuk membuka kunci telefon. Setiap pembawa mempunyai proses dan kriteria tersendiri untuk melepaskan telefon.

AT&T

Peranti AT&T mesti aktif di rangkaian selama sekurang-kurangnya 60 hari sebelum syarikat berhibur untuk membukanya untuk anda. Dasar buka kunci AT&T, dengan andaian anda memenuhi syarat, adalah salah satu pilihan yang lebih mudah dan mudah.

Untuk membuka kunci telefon anda, AT&T menjadikannya sangat mudah. Kunjungi laman web mereka untuk membuka kunci peranti dan memasukkan maklumat akaun / peranti anda. Anda akan menerima e-mel T&C setelah anda mengemukakan permintaan.

Periksa e-mel anda dan ikuti langkah-langkah untuk mengesahkan bahawa anda ingin membuka kunci peranti anda. Setelah selesai, anda akan menerima e-mel bahawa peranti anda tidak terkunci dalam masa 24 hingga 72 jam.

T-Mudah Alih

IPhone anda perlu bebas dari sebarang komitmen atau kewajipan kontrak dan harus aktif di rangkaian T-Mobile sekurang-kurangnya 40 hari untuk memenuhi syarat.

Kunjungi akaun dalam talian T-Mobile anda dan akses telefon yang ingin anda buka kunci di bawah 'Lihat Akaun' kemudian 'Garis dan Peranti'. Kirim permintaan untuk membuka kunci peranti itu dan tunggu e-mel pengesahan.

Setelah permintaan disetujui (kira-kira 48 jam) telefon anda secara automatik dibuka kuncinya untuk digunakan di rangkaian syarikat penerbangan lain.

Verizon

Verizon mempunyai salah satu dasar buka kunci yang paling mesra pengguna kerana secara automatik akan membuka kunci peranti enam puluh hari selepas pembelian. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan ini, anda perlu menghubungi Pasukan Sokongan Pelanggan Verizon untuk membuka kunci iPhone anda.

Selain daripada kekeliruan buka kunci iPhone 5, syarikat itu telah mengekalkan dasar yang jelas mengenai pembukaan kunci peranti. Berdasarkan usia iPhone anda, kemungkinan besar ia sudah dibuka kuncinya.

Pecut

Sprint akan membuka kunci peranti secara automatik setelah syarat dipenuhi selagi kemampuan membuka kunci SIM. Malangnya, peranti yang dihasilkan sebelum tahun 2015 dan tidak dapat dibuka kuncinya untuk kegunaan domestik (anda boleh membawanya ke luar negara setelah menghubungi sokongan pelanggan). Syarikat akan memberikan kod MSL untuk peranti tersebut tetapi iPhone tidak menggunakan MSL (Kunci Subsidi Master) kod sehingga tidak ada gunanya.

Dasar syarikat untuk ini adalah bahawa iPhone yang dihasilkan sebelum 2015 tidak diwajibkan oleh undang-undang untuk menjadi pembawa kunci sehingga syarikat tidak pernah memberi pilihan kepada pelanggannya. Sekiranya anda menggunakan iPhone 6 atau lebih lama, tidak mungkin telefon anda akan dibuka kuncinya dari rangkaian Sprint.

Sekiranya anda memerlukan peranti anda tidak dikunci untuk perjalanan antarabangsa, atau peranti anda tidak terkunci secara automatik, anda boleh menghubungi Perkhidmatan Pelanggan Sprint.

Catatan - Maklumat ini boleh berubah kerana T-Mobile dan Sprint baru sahaja menyelesaikan penggabungannya. Walaupun kata rasmi pada Mei 2021 adalah bahawa kebijakan membuka kunci akan tetap sama, anda boleh menyemak maklumat terkini mengenai dasar buka kunci peranti Sprint di sini.

Langkah Akhir

Sekarang pembawa telah (semoga) membuka kunci telefon anda; masukkan kad SIM pembawa baru ke dalam telefon anda. Sekiranya anda belum mempunyai kad SIM baru (seperti anda menunggu perjalanan), sandarkan iPhone anda, tetapkan semula, kemudian pulihkan dengan semua data anda.

Melakukan tetapan semula akan memastikannya tidak terkunci dan siap untuk perjalanan antarabangsa. Sebelum keluar, cuba gunakan kad SIM rakan atau ahli keluarga yang lain (lebih baik AT&T atau T-Mobile) di telefon anda untuk memastikan kad itu berfungsi di rangkaian GSM.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk membantu anda memahami protokol dan polisi membuka kunci iPhone dengan lebih baik.

Bolehkah saya menggunakan laman web pihak ketiga untuk membuka kunci peranti saya?

Terdapat banyak laman web yang berjanji untuk membuka kunci iPhone anda, terutamanya model lama seperti yang disebutkan dalam artikel ini. Sayangnya, tidak mungkin mana-mana laman web ini mempunyai akses ke maklumat yang diperlukan untuk melakukan pembukaan kunci yang berjaya.

Sebilangan besar laman web ini meminta maklumat pembayaran dan maklumat peranti untuk digunakan dengan cara jahat. Sebaiknya hubungi pembawa secara langsung.

Saya mahu membeli telefon di Facebook Marketplace, bagaimana saya dapat memastikannya tidak terkunci?

Sekiranya anda membeli telefon dari individu atau penjual pihak ketiga, anda boleh mencari nombor IMEI di laman web pembawa anda. Sekiranya dinyatakan tersedia untuk pengaktifan, anda boleh pergi.

Pilihan terbaik bagi sesiapa yang membeli telefon baru adalah berjumpa dengan penjual di kedai pembawa anda. Melakukan ini akan memastikan bahawa telefon diaktifkan dan tidak ada kerosakan. IPhone yang lebih tua kemungkinan besar tidak akan membawa AppleCare lagi kerana mempunyai kakitangan terlatih membantu anda membuat pembelian adalah ideal.

Adakah saya memerlukan telefon yang tidak berkunci untuk melakukan perjalanan ke peringkat antarabangsa?

Tidak. Tetapi, yang terbaik adalah mempunyai telefon yang tidak terkunci untuk perjalanan antarabangsa. IPhone 5-7 adalah telefon perjalanan yang sempurna. Apabila anda sampai ke destinasi anda, mulailah perkhidmatan prabayar dengan syarikat di negara itu untuk mengelakkan daripada membayar yuran perayauan antarabangsa yang mahal.

Bagaimana jika saya ditempatkan di tentera?

Sebilangan besar syarikat penerbangan akan meletakkan nombor telefon anda pada apa yang disebut sebagai "Penangguhan ketenteraan." Ini bermaksud bahawa caj bulanan anda akan ditangguhkan semasa anda bekerja dan telefon anda mungkin tidak dapat dibuka untuk perjalanan antarabangsa.

Periksa dengan pembawa anda sebelum digunakan untuk mengkaji pilihan anda.

IPhone saya tidak dikunci tetapi disenaraihitamkan. Apa maksudnya dan bagaimana saya memperbaikinya?

Senarai hitam sama sekali berbeza dengan kunci pembawa. Apabila peranti disenarai hitam, itu bermakna ia tidak dapat diaktifkan pada pembawa mana pun. Lebih kerap daripada ini, ini bermakna telefon anda dilaporkan dicuri.

Sekiranya telefon anda tidak dibeli pada asalnya, sebenarnya tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengaktifkan telefon. Malah memanggil pembawa asal yang menyenarai hitam peranti mungkin tidak akan membantu kerana nampaknya ia adalah harta curi orang lain.

Sekiranya anda mula-mula membeli iPhone dan disenarai hitam, hubungi pembawa yang anda beli untuk bertanya apa yang boleh dilakukan. Berdasarkan pengalaman, ini boleh menjadi proses yang panjang yang perlu ditingkatkan beberapa kali. Senarai Hitam sepatutnya menjadi blok kekal jadi bersiaplah untuk meluangkan masa ke dalamnya.

Telefon saya tidak dikunci tetapi pembawa saya sekarang mengatakan ia tidak serasi, bagaimana mungkin?

Beberapa iPhone model yang lebih lama tidak serasi dengan cross-carrier. Sebagai contoh, AT&T iPhone X tidak serasi dengan rangkaian Verizon. Oleh itu, walaupun anda mempunyai iPhone yang tidak dikunci, pastikan pembawa yang anda mahu aktifkan itu serasi dengan nombor model yang anda miliki.

Nombor model tertera di bahagian belakang iPhone anda dan kelihatan seperti huruf dan gabungan nombor (contohnya ‘A1660’ menunjukkan beberapa model iPhone 7).