Cara Memperbaiki Ralat iOS yang Tidak Dapat Mengesahkan Kemas kini

Kemas kini iOS melancarkan versi sistem operasi Apple yang paling canggih, tetapi nampaknya terdapat lebih banyak daripada masalah mereka. Walaupun banyak orang mengalami masalah untuk menaik taraf di tempat pertama, dengan beberapa mengalami "Tidak dapat mengesahkan ralat Kemas kini iOS" yang terlalu biasa, mereka yang menjalankan iOS baru juga mendapati jangka hayat bateri mereka hampir habis lebih cepat. Walaupun yang terakhir masih belum dapat diperbaiki, berikut adalah cara menyelesaikan ralat iOS yang lain.

Cara Memperbaiki Ralat iOS yang Tidak Dapat Mengesahkan Kemas kini

BACA SETERUSNYA: Dapatkan iOS sebelum orang lain

Cara memperbaiki ralat iOS Tidak Dapat Mengesahkan Kemas kini

Pastikan telefon anda disandarkan (Pergi ke Tetapan | Umum | Sandaran) sebelum cuba memasang perisian. Ini tentu sudah terlambat jika anda mengalami masalah di atas. Setelah anda gembira data anda selamat, cubalah yang berikut untuk memperbaiki ralat Tidak Dapat Mengesahkan Kemas kini iOS:

Matikan Aplikasi Tetapan

 1. Ketik dua kali "butang rumah." Leret ke atas pada aplikasi Tetapan sehingga hilang.

 2. Buka semula Tetapan dan pergi ke Umum.

 3. Pergi ke Kemas kini Perisian dan cuba pasang sekali lagi.

Muat semula iPhone anda

Sekiranya mematikan aplikasi tidak menyelesaikan masalah, dan anda masih mendapat mesej ralat Tidak Dapat Mengesahkan Kemas kini, muat semula panduan iPhone atau iPad anda. Ini menyegarkan memori peranti anda dan menyelesaikan pelbagai masalah lain.

Sumber kuasa

Untuk memasang kemas kini iOS dengan betul, anda memerlukan sambungan rangkaian yang kuat dan pastikan bateri mencukupi untuk bertahan sepanjang kemas kini. Sebaiknya pasangkan telefon ke sumber kuasa semasa melakukan kemas kini.

Tetapkan semula Tetapan Rangkaian

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Pergi ke Umum, tatal ke bawah dan klik Reset.

 3. Pilih Tetapkan Semula Rangkaian Tetapan.

 4. Kemudian pilih Reset di kotak yang muncul.

 5. Apabila peranti anda selesai menetapkan semula, sertai semula rangkaian Wi-Fi anda dan cuba kemas kini sekali lagi.

Padamkan Kemas kini

Kadang-kadang fail kemas kini yang rosak mesti dipersalahkan. Sekiranya anda yakin perkara ini berlaku:

 1. Pergi ke Tetapan

 2. Pergi ke General dan kemudian iPhone Storage

 3. Tatal sehingga anda melihat kemas kini iOS semasa anda

 4. Ketik Padam Kemas kini.

 5. Kembali ke Tetapan, kemudian Kemas kini Perisian dan jalankan kemas kini iOS sekali lagi.

Cara Memperbaiki Kemas kini iOS yang Gagal

Sebilangan kecil pengguna Apple mengadu bahawa kemas kini telah merosakkan telefon mereka - istilah yang digunakan untuk menggambarkan telefon yang tidak dapat digunakan, menjadikannya berguna seperti batu bata. Walaupun terdapat sedikit masalah dengan pelancaran iOS 11, beberapa orang melaporkan masalah. Khususnya, mereka mengalami ralat yang selalu menjadi masalah dalam kemas kini sebelumnya - ralat Tidak Mengesahkan Kemas kini iOS.

Sekiranya, semasa mengemas kini telefon anda ke iOS 11, anda menghadapi masalah, berikut cara menyelesaikannya. Sebagai alternatif, jika anda memasang iOS 11 dan menyebabkan aplikasi hancur atau bateri anda terlalu panas - masalah yang dilihat pada telefon bimbit yang lebih lama - anda boleh kembali ke versi sebelumnya, atau menyelesaikan semula kilang dan mencuba pemasangan semula. Sekiranya iOS 11 membuat iPhone anda:

 1. Sambungkan iPhone anda ke port USB atau USB Type-C Mac atau PC melalui kabel pengecasan anda.

 2. Buka iTunes. Anda mungkin perlu log masuk ke akaun Apple ID anda. Ia juga membantu menjalankan perisian iTunes versi paling terkini.

 3. Sekiranya iTunes sudah dibuka, tutup dan buka semula.

 4. Telefon anda perlu berada dalam mod pemulihan untuk meneruskan dan kaedah melakukannya bergantung pada telefon bimbit anda.
  • Pada iPhone 6s dan sebelumnya, iPad atau iPod touch, tekan dan tahan butang Tidur / Bangun dan rumah pada masa yang sama.
  • Pada iPhone 7 atau iPhone 7 Plus, tekan dan tahan butang Tidur / Bangun dan Turunkan Volume pada masa yang sama.
  • Pada iPhone 8 atau yang lebih baru, tekan butang Volume Naik, kemudian tekan butang Volume Turun dengan cepat dan kemudian tekan dan tahan butang Samping sehingga iPhone reboot dan anda melihat skrin pemulihan iTunes di iPhone.

 5. Permintaan akan muncul di iTunes di Mac atau PC yang menanyakan sama ada anda mahu mengemas kini atau memulihkan telefon anda.

 6. Klik Kemas kini.

Prosesnya tidak boleh memakan masa lebih dari 15 minit. Sekiranya berlaku, atau skrin Kemas kini gagal menyelesaikan proses, ulangi langkah 1-3 sekali lagi.

Sekiranya anda tidak mempunyai PC atau Mac, anda boleh membawa telefon ke kedai Apple atau penyedia perkhidmatan yang sah. Kaedah ini juga akan berfungsi jika iTunes anda tidak mengenali peranti anda atau mengatakannya dalam mod pemulihan, jika skrin anda terpaku pada logo Apple selama beberapa minit tanpa bar kemajuan, dan anda melihat skrin Sambung ke iTunes.

Sekiranya anda tidak dapat mengemas kini atau memulihkan peranti anda dengan mod pemulihan, atau anda tidak dapat menggunakan mod pemulihan kerana butang yang rosak, hubungi Sokongan Apple.

Mengakhiri

BACA SETERUSNYA: Cara merakam skrin anda di iOS

Adakah anda mempunyai petua, soalan atau pengalaman untuk menyelesaikan masalah di sekitar kemas kini iOS? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.