Ulasan iPhone X: iPhone X yang mahal Apple masih menjadi keindahan

Gambar 1 daripada 16

iphone_x_1

iphone_X
Apple iPhone X di Acara Apple
dsc_1189
iphone_x_messaging_app_and_emoji_faces
iphone_x_2
apple_iphone_x_front_1_0
iphone_x_3
iphone_x_4
iphone_x_5
iphone_x_6
iphone_x_7
iphone_x_8
iphone_x_9
iphone_x_10
iphone_x_11
£ 999 Harga semasa dikaji

IPhone X - disebut iPhone "Ten" - adalah telefon bimbit unggulan yang dikembangkan oleh Apple untuk memperingati ulang tahun kesepuluh iPhone asli dan ia sangat mirip dengan Samsung Galaxy S8.

Namun melabelkan iPhone X lebih daripada sekadar melihat apa yang dilakukan Samsung di ruang telefon pintar adalah tidak adil. Apple mungkin tidak mencipta teknologi yang diklaimnya, tetapi telah berperanan dalam membawa banyak ke arus perdana.

Sudah tentu, Apple tidak selalu berada di barisan hadapan teknologi - ia menambah NFC lama selepas telefon Android dan melompat di kereta AR lebih dari setahun sejak puncak Pokémon GO - tetapi ia mempunyai kebiasaan menunggu sehingga pengguna bersedia untuk menerima perubahan ini, dan bukannya mendahului mereka. Dan inilah yang dilakukan dengan iPhone X.

BACA SETERUSNYA: Kes iPhone X terbaik

Seperti yang akan anda baca di bawah ini, iPhone X adalah iPhone terbaik yang pernah dibuat, tetapi ada tangkapannya. Kami enggan mengesyorkan sesiapa sahaja membelanjakan £ 1,000 untuk telefon dan senarai kekurangan kami akan menyatakan sebabnya. Dalam keadaan yang sama, Laporan Pengguna baru-baru ini menerbitkan perincian penuh ujian iPhone Xnya dan ini adalah hasil gabungan. Pertama, iPhone X tidak mengalahkan pendahulunya, iPhone 8, semasa proses semakan yang ketat. Hayat dan kekuatan bateri iPhone X dipertanyakan dan harganya menjadi titik tolak utama syarikat.

BACA SETERUSNYA: Tarikh keluaran iOS 12

Dalam ujian penurunan awal, iPhone X melakukan "baik-baik saja", dan bertahan empat jatuh ke permukaan konkrit dari ketinggian 5 kaki. Namun, dengan menggunakan mesin putar, yang merangkumi ruang berputar yang berulang kali menjatuhkan telefon dari ketinggian kira-kira 2.5 kaki, telefon bimbitnya kurang baik. Setelah 100 jatuh, kaca di bahagian belakang telefon retak dengan ketara. Skrin berhenti berfungsi dengan betul selepas 50 tetes.

Walau bagaimanapun, Laporan Pengguna memuji paparan hebat iPhone X (yang kami setujui), dan kameranya berada di kedudukan teratas. Walaupun mendapat kritikan, iPhone X membuat senarai 10 telefon pintar teratas di pasaran - jadi tidak semuanya buruk.

Kontrak iPhone X terbaik dan tawaran tanpa SIM

Ulasan iPhone X: Reka bentuk

Apple sengaja menyimpan ciri canggihnya untuk iPhone X dan tidak seperti apa yang dilancarkan sebelumnya.

Ia memiliki layar iPhone mana pun yang paling besar, pada 5.8 inci dan membentang dari tepi ke tepi seperti yang dilihat pada Samsung Galaxy S8 dan Galaxy Note 8. Layar ini juga merupakan pelayaran pertama Apple ke dalam paparan OLED, dan sesuai dengan layar yang lebih besar ke peranti butang rumah telah dibuang. Sebaliknya, terdapat 'takik' yang menempatkan kamera Face ID telefon (lebih lanjut kemudian). Anda bayangkan ini mungkin menjadikan telefon bimbit terasa besar, tetapi dengan memaksimumkan saiz skrin tanpa meningkatkan saiz telefon bimbit, iPhone X terasa lebih kecil daripada iPhone 8 Plus. Sebenarnya, reka bentuk dan nuansa lebih dekat dengan iPhone yang asli daripada yang terdahulu.

iphone_x_8

IPhone X tersedia dalam warna putih dengan trim perak krom, dan hitam, dengan trim kelabu gelap berkilat, dan mengingatkan iPhone 3GS jika dilihat tidak berkualiti. Ini adalah langkah berani dari rangkaian warna sebelumnya. Tidak ada pilihan emas atau emas mawar lagi dan model ini tidak memberikan kualiti telefon yang sama menonjol. iPhone digunakan (dan telah dijual sebagai) telefon bimbit pernyataan dan ia dapat dikenali dengan serta-merta; dengan skrinnya dimatikan, iPhone X kelihatan seperti telefon bimbit A N Lain-lain.

Dibuat terutama dari kaca yang diperkuat dengan keluli, gerakan reka bentuk yang ditegakkan dengan memasukkan pengecasan tanpa wayar Qi, telefon bimbit ini memiliki kebiasaan mengambil cap jari dengan sangat mudah. Panel kaca ini tidak terasa sejuk seperti telefon bimbit logam di masa lalu, dan ada sesuatu yang meyakinkan tentang bagaimana kehangatannya menambah seberapa kuat perasaan anda padanya, walaupun setelah beberapa minit penggunaan.

BACA SETERUSNYA: Apple melancarkan iPhone 8 dan iPhone 8 Plus

Selain kekurangan butang rumah, kebanyakan ciri reka bentuk lain tetap ada. Butang kuasa dan kelantangan adalah tempat yang anda harapkan, mengekalkan sedikit keakraban. IPhone X mempunyai habuk dan kalis air IP67 dan masih belum ada bicu fon kepala 3.5mm. Untuk mengimbangi kekurangan butang rumah, ciri Siri dan Apple Pay telah beralih ke butang sisi, yang juga perlu diklik ketika memasang aplikasi. Anda juga kini mengambil tangkapan skrin pada iPhone X dengan menahan butang kanan dan kelantangan bersamaan, yang terasa sangat "Androidy". Benjolan kamera dipasang secara menegak dan bukannya mendatar di belakang (untuk memberi ruang kepada sensor ID Wajah) dan ini menjadikan telefon terasa goyah ketika diletakkan di permukaan rata.

Secara keseluruhan, telefon bimbit tidak mempunyai faktor pizazz atau wow yang saya harapkan tetapi spesifikasinya sangat mengagumkan dan mereka mempunyai kekuatan yang lebih rendah dan lebih halus yang menandakan sesuatu yang sedikit berbeza untuk Apple.

Ulasan iPhone X: ID Wajah

imgp6540

Kedudukan yang tidak sedap dipandang sebelumnya, yang menyerang dari tepi atas skrin, menggantikan butang utama Touch ID dan membawanya dengan bentuk pengesahan biometrik baru: Face ID.

Dikuasakan oleh sistem kamera TrueDepth yang disebut oleh Apple, ini merangkumi sejumlah sensor yang direka untuk mengenali wajah seseorang, termasuk projektor titik, kamera inframerah dan pencahayaan banjir (nama mewah untuk apa sebenarnya lampu kilat), semuanya berfungsi bersama untuk mengimbas wajah anda semasa melihatnya dengan tujuan membuka kunci telefon dan mengesahkan transaksi Apple Pay.

BACA SETERUSNYA: Apa itu Face ID dan bagaimana ia berfungsi?

Pada awalnya saya sinis tetapi Face ID sangat licin dan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin kerana telefon bimbit tidak lama lagi menjadi sifat kedua. Menyiapkan ID Wajah jauh lebih mudah daripada menambahkan cap jari juga, anda hanya memutar wajah anda dalam bulatan, dan sangat mengagumkan betapa lancarnya semua sensor berfungsi dengan sedikit interaksi.

Face ID berfungsi dengan mudah dengan cermin mata dan tanpa, malah berfungsi dalam keadaan redup atau gelap. Sebagai perbandingan, teknologi pengenalan iris Samsung tidak berfungsi sama sekali jika anda memakai cermin mata. Walaupun kami mengalami lebih banyak kegagalan dengan Face ID dalam kegelapan daripada waktu lain, kami hanya mengalami sedikit kegagalan dalam dua hari kami menggunakannya.

iphone_x_1

Lebih-lebih lagi, Apple telah membangun perlindungan tertentu dari membuka kunci secara tidak sengaja - sistem yang dipanggil Apple Attention-Aware, yang memeriksa bahawa anda terjaga dan berjaga-jaga sebelum membuka kunci telefon. Sudah tentu, ciri menonjol dari teknologi ini adalah kemampuan untuk membuat Animoji, yang menggunakan kamera Face ID untuk mengubah ekspresi wajah anda menjadi kotoran nyanyian atau unicorn. Keseronokan yang benar-benar tiada gunanya tetapi hebat dan tanda bahawa Apple tidak selalu menganggap dirinya terlalu serius.

Satu kekecewaan dengan Face ID adalah bahawa tidak semudah membuka peranti ketika berada di atas meja seperti di Touch ID dan menggunakannya untuk membayar barang melalui pembaca kad tanpa sentuh (misalnya di London Underground), kini melibatkan perlu mengetuk dua kali butang sisi dan melihat telefon sebelum meletakkannya di terminal.

BACA SETERUSNYA: Lihat emoji baru di iOS 11.1

Terdapat kesan lain dari kehilangan butang rumah juga. Salah satunya adalah bahawa Pusat Kawalan kini diakses dengan meleret ke bawah dari ruang kecil ke kanan takik dan bukan sapu yang lebih mudah dari bahagian bawah skrin.

Saya juga tidak terlalu berminat dengan tindakan baru untuk memunculkan pemberitahuan iPhone - sapu dari bahagian atas skrin, tepat di bawah takik - yang, bagi saya, terasa kelam-kabut. Ini, sekali lagi, terasa sangat Android.

Mendapatkan paparan aplikasi baru-baru ini sedikit lebih intuitif. Anda menyeret ibu jari ke atas dari bawah skrin dan menahannya di sana sebentar. Walau bagaimanapun, tidak mungkin lagi dengan menggesek aplikasi anda; sebaliknya anda harus menekan dan menahan dan kemudian klik ikon ‘delete’ berwarna merah. Gangguan kecil tetapi ketara.

Ulasan iPhone X: Kamera

Apple secara konsisten membuat kamera hebat. Mereka mungkin tidak selalu menjadi yang terbaik di pasaran (Google Pixel 2 saat ini mengambil mahkota itu) tetapi kamera iPhone X, seperti iPhone 8 Plus, menangkap gambar dengan pasti dan merakam video 4K yang terperinci dan padat.

Di bahagian belakangnya, iPhone X mempunyai dua kamera belakang 12MP, keduanya dilengkapi dengan OIS (penstabilan imej optik) dan fasa mengesan autofokus. Salah satunya ialah kamera f / 1.8 sudut lebar, yang lain adalah "zoom" telefoto 2x. Yang terakhir ini menawarkan bukaan sedikit lebih terang pada f / 2.4 daripada kamera telefoto iPhone 8 Plus, tetapi sebaliknya, ia adalah penyediaan yang sama.

[galeri: 2]

Ini bermaksud prestasi secara keseluruhan hampir sama dengan hasil yang baik dalam cahaya baik dan buruk. Ia mungkin tidak mencapai ketinggian Pixel tetapi kamera iPhone X ada di sana dengan pesaing lain, iaitu Huawei Mate 10 dan Samsung Galaxy Note 8.

Namun, ada satu keanehan, dan ketika apertur lensa zoom yang lebih terang harus diterjemahkan ke dalam gambar yang kurang bising dalam cahaya rendah, yang nampaknya terjadi adalah, ketika cahaya turun, perisian hanya beralih ke kamera sudut lebar dan memotong gambar. Itu mengecewakan, dan memberi kesan pada kualiti gambar.

iphone-x-vs-piksel-2

iphone-x-vs-piksel-2-xl

Namun, itu satu keluhan kecil, dan sebahagian besar kamera berfungsi dengan cemerlang. Mod potret berfungsi dengan baik seperti biasa dan, untuk pertama kalinya, mod ini tersedia menggunakan kamera 7MP menghadap ke depan; cara untuk mengubah gambar diri anda menjadi gambar profesional dengan hanya satu sentuhan butang. Ia tidak sehebat kamera belakang dalam menghasilkan gambar yang memuji, tetapi ia pasti merupakan penambahan positif.

Ulasan iPhone X: Kualiti dan prestasi paparan

Ujian penanda aras pihak ketiga awal iPhone X sebulat suara positif. Sebenarnya, Displaymate, yang menjalankan ujian menyeluruh pada paparan telefon, mengatakan iPhone X mempunyai paparan terbaik yang pernah diuji.

Ujian kami sendiri menyamai penemuan Displaymate. Skrin OLED 2,046 x 1,125 iPhone X tajam, warnanya sangat tepat dan cerah juga. Sebenarnya, kami akan mengatakan bahawa skrin OLED hampir sempurna. Selain itu, tidak ada masalah dengan sudut pandang dan warna yang ganjil (Google Pixel 2 XL, kami sedang melihat anda).

Mengenai kepantasan dan kepantasan, itu juga tidak dapat dicapai. IPhone X menggunakan cip Apple A11 Bionic baru untuk mengaktifkannya dan ini, ditambah dengan RAM 3GB, menghasilkan hasil penanda aras yang sangat serupa dengan iPhone 8 Plus. Pada asasnya, di samping adik-beradiknya yang lebih lembab, iPhone X adalah telefon terpantas di pasaran.

Lebih penting daripada kelajuan habis-habisan adalah hayat bateri dan walaupun kami hanya mempunyai beberapa hari telefon, kami dapat membuat kesimpulan awal mengenai perkara ini. Yang pertama adalah bahawa ia tidak bertahan lama semasa main balik video. Dalam penanda aras bateri kami, yang melibatkan memainkan video secara terus dalam mod penerbangan sehingga bateri mati, X hanya berlangsung selama 9 jam 22 minit, yang merupakan hasil yang mengecewakan, pastinya jika dibandingkan dengan saingan Android. IPhone 8 Plus dengan bateri yang lebih besar tahan lebih lama pada 13 jam 54 minit.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa telefon tidak akan bertahan sehari atau lebih banyak lagi dalam penggunaan dunia nyata - kami akan menambahkan pemikiran kami mengenai perkara ini apabila kami berpeluang menggunakannya lebih lama - tetapi selamat mengatakannya tidak akan bertahan selagi iPhone 8 Plus.

Ulasan iPhone X: Kualiti bunyi

Pembesar suara di iPhone X meneruskan trend teknologi audio berkualiti tinggi Apple di telefon dan iPadnya. Mereka lebih kuat daripada model sebelumnya dan lebih kecil, yang bermaksud muzik dari telefon lebih selesa didengar tanpa fon kepala. Masih belum ada bicu fon kepala, dan masih tidak ada sokongan resolusi tinggi rasmi di iTunes, walaupun Apple mendakwa ia menyokong FLAC di laman webnya melalui aplikasi My Files.

Bass pada pembesar suara terperinci dan treble kaya dan iPhone X memainkan lagu dengan pelbagai instrumen dan tahap lebih baik daripada telefon pintar lain yang kami gunakan. Terdapat laporan mengenai beberapa pengguna yang mengalami suara berderak dan berderit pada iPhone X dan Apple dikatakan sedang meneliti masalah tersebut.

Ulasan iPhone X: Keputusan

IPhone X sama sekali tidak terasa seperti iPhone, dan itu bukan kritikan. Rasanya mewah, kukuh dan mahal - yang, dengan harga £ 999, - dengan beberapa ciri gaya Android yang halus yang menutup jarak antara keduanya.

Saya secara peribadi menyukai Samsung S8 Edge tetapi saya tidak akan membelinya semata-mata kerana perisian. Saya seorang fangirl iOS; Saya merasa lebih mudah digunakan dan kurang berantakan daripada Android plus, kerana lebih baik atau lebih buruk, saya benar-benar berakar dalam ekosistem Apple. Perubahan kecil pada iPhone X ini memperkenalkan bahagian-bahagian Android yang saya suka tanpa membuang apa yang saya suka mengenai iOS mengurangkan godaan untuk melakukan lompatan.

Sebilangan perubahan reka bentuk fizikal yang menjadikannya lebih dekat dengan Samsung, misalnya, tidak menggembirakan saya. Selepas hanya dua hari, saya merasa nostalgia untuk iPhone 8 Plus saya dengan papan kekunci berwarna putih dan depan yang biasa.

Walaupun begitu, terdapat cukup banyak inovasi dan perbezaan di sini untuk membuat pembeli mempertimbangkan secara serius untuk menaik taraf dari iPhone 7, atau mungkin jika harga tersebut tidak semestinya; kerana itu adalah kos yang sangat besar yang membuat saya tidak bertanggungjawab.

Dengan harga bermula dari £ 999 untuk versi 64GB dan £ 1,149 untuk model 256GB dengan spesifikasi teratas, ini adalah telefon yang hampir sama mahal dengan MacBook dan komputer riba yang dikatakan oleh beberapa orang terlalu mahal. Samsung Galaxy S8, secara perbandingan, kini separuh harga, sementara Galaxy Note 8 yang lebih besar (yang dikritik kerana harganya yang tinggi ketika pertama kali dilancarkan) berharga sekitar £ 870.

Tim Cook baru-baru ini mengatakan bahawa harga tinggi ini dibenarkan memandangkan berapa banyak teknologi yang ada di dalam peranti (tuntutan yang tidak terlalu keras ketika laporan menunjukkan bahawa telefon itu sendiri berharga £ 280 untuk dibina, walaupun itu adalah kos pembuatan tertinggi dari mana-mana iPhone) tetapi masih sukar untuk dilancarkan. Ringkasnya, sementara prestasi, paparan dan kamera digabungkan untuk menjadikan telefon bimbit terbaik Apple ini, tidak jauh lebih baik daripada pesaingnya untuk menjamin lonjakan harga yang besar.

Sekiranya anda terdesak untuk membeli iPhone baru, bantu anda dan beli iPhone 8 Plus sebagai gantinya. Anda mungkin tidak mendapat tawaran Apple terbaru dan terhebat, tetapi anda akan menjimatkan banyak wang tunai, mendapatkan telefon yang hampir sama baiknya, dan telefon bimbit - menurut SquareTrade - juga kurang mudah pecah.

Ulasan iPhone X: Spesifikasi utama

Skrin5.8in Super Retina (2.436 x 1.125 @ 458ppi) paparan AMOLED dengan True Tone
CPU Pemproses 64-bit hexa-core A11 Bionic dengan coprocessor gerakan M11 dan "Neural engine"
Penyimpanan64GB dan 256GB
KameraDual 12MP kamera menghadap belakang, f / 1.8 dan f / 2.4 dengan penutup lensa kristal OIS dan safir, kamera depan 7MP
PerisianiOS 11
Harga£ 999 (64GB) - dari £ 48 / bulan untuk 2 tahun kewangan; £ 1,149 (256 GB) - dari £ 55 / bulan untuk 2 tahun kewangan
Yang lainPengecasan tanpa wayar, habuk dan kalis air (penilaian IP67), tidak ada bicu fon kepala 3.5mm
Pra-pesanan27 Oktober 2017
Tarikh pelepasan3 November 2017