Ulasan Apple iPhone 8 Plus: Cepat tetapi jauh dari inspirasi

Ulasan Apple iPhone 8 Plus: Cepat tetapi jauh dari inspirasi

Gambar 1 daripada 25

apple_iphone_8_plus _-_ product_red_9

apple_iphone_8_plus _-_ product_red_11
apple_iphone_8_plus _-_ product_red_13
apple_iphone_8_plus _-_ product_red_12
apple_iphone_8_plus_7
apple_iphone_8_plus_12
apple_iphone_8_plus_9
apple_iphone_8_plus_13
apple_iphone_8_plus_10
apple_iphone_8_plus_11
apple_iphone_8_plus_8
apple_iphone_8_plus_6
apple_iphone_8_plus_5
apple_iphone_8_plus_4
apple_iphone_8_plus_3
apple_iphone_8_plus_2
apple_iphone_8_plus_1
carta_10
carta_9
carta_5
mod potret
tom-portrait-mode-iphone-8-plus
apple-iphone-8-plus-zoom-vs-google-pixel-xl
apple-iphone-9-plus-vs-google-pixel-xl
iphone-8-plus-vs-google-pixel-xl-cahaya-rendah
£ 799 Harga semasa dikaji

Kemas kini: Apple baru-baru ini menyegarkan rangkaian iPhone 8 dengan jumlah terhad Telefon bimbit iPhone 8 dan iPhone 8 Plus (PRODUK) RED Edisi Khas.

Anda boleh membeli telefon bimbit dalam versi 64GB dan 256GB terus dari Apple dengan harga £ 699. Anda juga boleh mendapatkan iPhone 8 (PRODUCT) RED Edisi Khas dengan data 16GB untuk harga 4GB pada paket Red Extra 16GB Vodafone. Dapatkan lebih banyak maklumat mengenai tawaran iPhone 8 di sini.

IPhone 7 dan 7 Plus kedua-duanya dijual dalam versi (PRODUK) MERAH sekitar enam bulan selepas pelepasan September 2016 mereka. Tidak ada menyebut versi (PRODUCT) MERAH dari iPhone X dalam rilis terbaru.

Kami menghabiskan seminggu terakhir dengan iPhone 8 Plus berwarna merah dan kami boleh mengatakan bahawa foto telefon bimbit tidak sesuai dengan pilihan warna baru. Kaca belakang, berkat ciri pengecasan tanpa wayar, memberikan warna kilauan yang hebat. Sebenarnya, kami sangat menyukai rona baru, kami menukar model emas kami untuknya. Yang mengatakan, seperti pendahulunya, kaca mengambil cap jari dengan mudah dan mempunyai warna yang lebih gelap di belakang gelas menjadikan ini lebih ketara.

Ulasan semula bersambung di bawah

Terdapat trend mengenai telefon bimbit baru untuk menjauh dari harga pendahulunya. Dengan membuat kekosongan dengan telefon bimbit dalam jarak pertengahan, pengeluar berusaha untuk menjadikan model terbaru sebagai barang mewah tanpa menawarkan kemajuan besar dalam teknologi.

IPhone 8 Plus Apple tidak terkecuali.

IPhone 8 Plus paling murah ialah £ 799, naik dari harga pelancaran iPhone 7 Plus £ 719 dan, untuk itu, anda mendapat simpanan asas dua kali ganda daripada yang anda lakukan tahun lalu: 64GB. IPhone 8 Plus 256GB mencapai ketinggian yang memusingkan iaitu £ 949.

Sudah tentu ada kemajuan. Pengecasan tanpa wayar adalah penting, seperti perubahan reka bentuk yang dibuat untuk membuat pengecasan tanpa wayar mungkin, tetapi apakah kemajuan ini sebanding dengan kenaikan harga ini?

BACA BERIKUTNYA: Pratonton Apple iPhone X - langsung dengan "masa depan telefon pintar"

Ulasan Apple iPhone 8 Plus: Reka bentuk

Seperti disebutkan, iPhone 8 Plus sangat mirip dengan 7 Plus 2016; begitu serupa, anda akan berusaha untuk membezakan antara keduanya.

Butang, lensa kamera dan lampu kilat, dan dulang kad nano-SIM berada di tempat yang sama. IPhone 8 Plus mempunyai butang utama Touch ID yang sama di bawah paparan 5.5 inci yang sama. Masih tahan debu dan air ke IP67 dan Apple tetap menggunakan senjata dengan tidak membawa kembali bicu fon kepala 3.5mm, lebih disayangkan.

[galeri: 1]

Terdapat beberapa perbezaan yang ketara. Sarung logam lembut dan sejuk dari 7 Plus telah diganti dengan kaca. Sekiranya, seperti saya, anda pernah menghancurkan iPhone, ini mungkin akan menakutkan anda tetapi Apple memberi jaminan bahawa kaca itu telah diperkuat dengan keluli dan berlapis-lapis untuk menjadikannya lebih kuat. Saya akan mempercayainya ketika saya melihatnya, jadi saya akan menyarankan untuk mendapatkan kes.

Lihat ulasan Apple Watch 3 yang berkaitan: Kumpulan Pride dan wajah menonton, serta kumpulan sukan musim panas baru yang kini tersedia Apple TV 4K akhirnya ada di sini - tetapi adakah terlalu sedikit, terlambat? Telefon pintar terbaik pada tahun 2018

Sebab perubahan reka bentuk utama ini adalah untuk menampung gegelung pengecasan tanpa wayar Apple dan terasa sangat indah. Sarung kaca juga bermaksud jalur antena yang hodoh tidak perlu lagi berjalan di belakang telefon bimbit dan kini lebih kelihatan secara diam-diam di sepanjang tepi 7.55mm telefon.

Kaca dan gegelung menambah berat pada telefon bimbit (202g dari 188g) dan ini dapat dilihat dari pegangan pertama, tetapi selubung berat dan kaca tambahan, yang menghangatkan di tangan anda dan melengkung sedikit di tepi, menambah sedikit kemewahan dan keselesaan, menjadikan telefon terasa mahal, sudah tentu. Kaca dan berat tambahan, ironinya, juga menjadikan telefon terasa kurang rapuh dan licin di tangan, tetapi saya tidak akan meletakkannya di permukaan yang licin jika tidak dalam keadaan berselindung kerana cenderung meluncur tanpa disedari.

Saya dihantar Apple 8 Plus dalam warna emas baru (RIP rose gold). Lebih dekat dengan warna pink-beige, dan pilihan saya adalah yang lebih tradisional, walaupun sedikit membosankan, hitam atau perak.

[galeri: 7]

Ulasan iPhone 8 Plus: Paparan

Apple menjadi lirik mengenai paparan “mengagumkan” iPhone 8 Plus, dan dengan iPhone 8 Plus, Apple telah membawa teknologi True Tone yang sebelumnya dilihat pada iPad ke rangkaian iPhone-nya.

True Tone menggunakan sensor telefon untuk menyesuaikan keseimbangan putih pada layar dan sesuai dengan "suhu warna" dari cahaya sekeliling. Ini menjadikan gambar kelihatan lebih semula jadi dan membantu otak dan mata anda menyesuaikan diri dengan lebih mudah, untuk mengelakkan mata. Ini adalah sentuhan yang bagus, dan kami mengesyorkan agar anda membiarkannya tetap aktif, tetapi paparan itu sendiri memberikan sedikit perubahan lain yang ketara. Sesuatu yang disokong oleh nombor yang kami lihat dalam ujian kami.

Dengan semua penyesuaian automatik yang dilumpuhkan, paparan IPS iPhone 8 Plus mendapat markah hampir sama dengan iPhone 7 Plus. Kecerahan puncak mencapai 553cd / m2 dengan skrin putih penuh di tetingkap penyemak imbas, dengan nisbah kontras 1,365: 1. Sebagai perbandingan, iPhone 7 Plus mencapai 520cd / m2 dan 1,350: 1. Skrin di kedua-dua telefon bimbit juga berwarna dengan tepat.

[galeri: 12]

Ulasan iPhone 8 Plus: Prestasi dan hayat bateri

Telefon Apple biasanya cukup cepat, tetapi tahun ini ia sudah melebihi. Sebenarnya, cip hexa-core A11 Bionic di iPhone 8 Plus begitu baik, ia bukan sahaja menjadi pendahulunya tetapi juga setiap unggulan Android, termasuk Samsung Galaxy S8, dalam keadaan debu.

Ini adalah telefon terpantas yang pernah kami buat penanda aras, seperti ditunjukkan grafik di bawah.

carta_5

carta_10

carta_9

Hayat bateri pada iPhone 8 Plus cukup baik tetapi tidak mengagumkan. Ini mungkin dijelaskan oleh fakta bahawa, walaupun cipnya lebih efisien, Apple sebenarnya telah mengurangkan saiz bateri pada 8 Plus berbanding 7 Plus - menjadi 2,675mAh dari 2,900mAh. IPhone 8 Plus kini menyokong 'pengecasan pantas', menjanjikan caj 50% dalam 30 minit jika anda menggunakan pengecas iPad Pro 12W tetapi ini tidak begitu mengagumkan seperti caj Dash OnePlus, yang telah kita lihat cas hingga kapasiti 75% dalam 39 minit.

Dalam ujian bateri rundown video kami, di mana kami menjalankan semua telefon bimbit dalam mod Penerbangan dengan kecerahan skrin yang ditetapkan ke 170cd / m2, iPhone 8 Plus berlangsung selama 13 jam 54 minit, tidak buruk tetapi jauh di belakang Samsung Galaxy S8 Plus dan OnePlus 5.

Menjalankan teknologi pengecasan tanpa wayar berkemampuan Qi bermaksud anda boleh meletakkan iPhone 8 Plus pada pengecas yang serasi, sekiranya anda mulai kehabisan daya. Pengecas jenis ini terdapat di kedai McDonalds dan Starbucks yang lebih besar dan bahkan disertakan dalam beberapa perabot Ikea - misalnya, tempat tidur Selje dan lampu Varv.

Pilihan pengecasan tanpa wayar juga bermaksud anda kini dapat mendengar muzik dan mengecas pada masa yang sama, sesuatu yang mustahil dilakukan oleh Apple semasa mengeluarkan bicu fon kepala. Namun pengecasan tanpa wayar telah menghilangkan pilihan untuk dapat menggunakan telefon anda semasa sedang dicas sehingga Apple memberikan dengan satu tangan dan mengambil yang lain.

[galeri: 6]

Ulasan Apple iPhone 8 Plus: Kamera

Sangat sedikit yang memisahkan kamera dalam telefon bimbit utama hari ini, dan tidak akan sampai teknologi ini terus berjalan, tetapi iPhone 8 Plus Apple menawarkan ciri-ciri pada hujung yang paling maju dalam skala ini. Sebenarnya, ia adalah yang terpantas yang pernah saya gunakan.

Tetapi tidak ada banyak perkara lagi yang perlu dibahaskan. Kamera menghadap ke depan sama seperti tahun lalu: unit 7-megapiksel f / 2.2 tanpa lampu kilat khusus yang mengambil gambar diri yang terperinci.

Di bahagian belakang, iPhone 8 Plus hadir dengan dua penembak 12-megapiksel menghadap belakang: satu 28mm, yang lain lensa telefoto 56mm 2x, dengan bukaan f / 1.8 dan f / 2.8 masing-masing, sama seperti tahun lalu. Kamera telefoto ini kini stabil secara optik, sehingga berkinerja sedikit lebih baik dalam cahaya rendah.

[galeri: 19] [galeri: 18] [galeri: 20]

Pasangan kamera iPhone 8 Plus mengambil foto yang boleh dipercayai dalam pelbagai keadaan pencahayaan, tetapi begitu juga iPhone 7 Plus. Tembakan perbandingan, yang diambil oleh Google Pixel XL, menunjukkan yang terakhir sedikit lebih tinggi daripada yang sebelumnya, jurang yang mungkin semakin melebar ketika melancarkan kamera Pixel generasi berikutnya pada awal Oktober.

Kualiti video pada iPhone 8 Plus juga bagus. Anda boleh menangkap dalam 4K hingga 60fps dan penstabilannya hebat, walaupun sekali lagi, ini membawanya sejajar dengan tangkapan video yang lancar di Pixel.

Pada iPhone 8 Plus, peningkatan perisian menaikkan sedikit foto. HDR selalu aktif, dan Apple menambahkan pilihan cahaya baru ke mod Potretnya untuk menambahkan kesan yang lebih profesional pada foto. Peminat DSLR kemungkinan akan melihat teknologi ini, tetapi bagi pengguna biasa (baca pengguna Instagram) ia berfungsi dengan baik.

tom-portrait-mode-iphone-8-plus

Ulasan Apple iPhone 8 Plus: Keputusan

Apple iPhone 8 Plus adalah telefon yang baik. Hayat baterinya bagus, kamera (tetap) mengagumkan dan pengecasan tanpa wayar adalah sentuhan yang bagus walaupun ia bertahun-tahun di belakang pesaing Androidnya. Tapi bukan yang terbaik yang boleh anda beli.

Kelajuan yang membutakan adalah titik pertimbangan kerana kebanyakan pengguna tidak akan melihat lonjakan seperti itu dan peningkatan yang dilakukan dengan iOS 11 banyak terdapat di hampir semua iPhone dan iPad. Oleh itu, perisian baru telah dirancang untuk berfungsi paling berkesan dengan perkakasan baru.

Oleh itu, saya akan berbohong jika saya mengatakan bahawa iPhone 8 Plus cukup untuk menawarkan sesiapa sahaja yang ingin menaik taraf dari 7 Plus. Terutama memandangkan harga harganya £ 800, dan bahawa 7 Plus telah turun menjadi (walaupun masih mahal) £ 669 sejak dilancarkan iPhone 8. Ia bernilai pelaburan jika anda ingin melonjak dari 7, dan pastinya bernilai lompatan dari jarak iPhone 6 dan 6s.

[galeri: 4]

Masalah utamanya, dan masalah yang sama setiap tahun, ialah anda harus beralih ke Android untuk mendapatkan telefon yang lebih baik. Sekiranya anda mahu melakukannya, pesaing yang jelas untuk 8 Plus adalah Galaxy Note 8. Ia dilengkapi dengan dwi-kamera dan skrin AMOLED 6.3in yang lebih besar yang diperas ke badan yang hanya sedikit lebih besar daripada iPhone 8 Plus, tetapi dengan harga premium kecil, berharga sekitar £ 820.

Sekiranya anda tidak mahukan kamera dwi, ​​Samsung Galaxy S8 Plus memasukkan skrin AMOLED 6,2 inci yang lebih besar ke badan yang lebih sempit dan tinggi dan berharga sekitar £ 630, sementara Galaxy S8 5,7 inci lebih rendah di bawah £ 550. Sebagai alternatif, terdapat OnePlus 5, yang membungkus semua yang anda perlukan dalam telefon 5.5 inci selain dari tahan debu dan air, tetapi harganya hanya £ 450.

Sekiranya anda sudah terkunci dalam ekosistem Apple, dan anda beralih dari iPhone 6 atau 6s, iPhone 8 Plus adalah model yang paling masuk akal dalam rangkaian baru Apple. Ini adalah salah satu telefon terbaik yang pernah dibuat oleh Apple, membungkus lebih banyak ciri daripada iPhone 8 biasa dan berharga £ 200 lebih sedikit daripada Apple iPhone X yang akan datang.