Cara Mengakses Folder WindowsApps

Sekiranya anda pengguna Windows lama, anda mungkin mengetahui lokasi lalai setiap jenis fail. Fail inti milik folder "Windows", data pengguna ke folder "Pengguna", program ke "Fail Program," dan sebagainya.

Cara Mengakses Folder WindowsApps

Tetapi di mana Windows menyimpan folder aplikasi Microsoft Store? Sekiranya anda menanyakan soalan yang sama kepada diri sendiri, artikel ini akan memberikan jawapan yang anda perlukan. Kami akan memecahkan kodnya ketika mengakses folder Aplikasi Windows anda di Windows 10.

Bagaimana Mengakses Folder WindowsApps?

Selalunya, memuat turun aplikasi dari Kedai Microsoft tidak memerlukan pencarian direktori untuk menyiapkan semuanya. Namun, anda mungkin menghadapi beberapa masalah yang memerlukan penyelesaian masalah. Secara lalai, semua aplikasi yang anda muat turun dari Kedai Microsoft akan berada di folder WindowsApps.

Masalahnya bermula apabila anda mula mencari folder ini. Perkara pertama yang harus anda ketahui ialah ia tersembunyi secara lalai. Dan ada sebab yang betul di sebalik ini. Folder WindowsApps mengandungi beberapa komponen teras Windows 10.

Dengan menyembunyikannya, Windows berusaha untuk mengelakkan pengguna membuat perubahan yang tidak diingini. Selain aplikasi Microsoft Store anda, anda akan menemui beberapa aplikasi Windows Universal teras lain di sini. Singkat cerita, keselamatan, masuk akal untuk menyekat folder WindowsApps.

Atas sebab ini, mengakses memerlukan sedikit masa dan usaha. Tapi jangan risau. Kami telah mengumpulkan panduan terperinci untuk membantu anda mencapai folder ini secepat mungkin.

Keseluruhan prosedur akan terdiri daripada dua bahagian utama: menjadikan folder dapat dilihat dan mengambil alihnya.

Menggunakan Windows File Explorer untuk Mengakses Folder WindowsApps

Menggunakan Windows File Explorer adalah kaedah yang paling mudah untuk mengakses folder WindowsApps. Kita akan mulakan dengan membuat folder kelihatan kerana kita sudah menyebut bahawa Windows menyembunyikannya secara lalai:

 1. Dalam Penjelajah Fail, klik "Lihat"> "Item Tersembunyi." Ini sekarang akan membolehkan kita bergerak maju dan mencari folder.

 2. Pergi ke folder "Program Files" dan cari folder WindowsApps dalam senarai direktori.

 3. Klik kanan padanya dan pilih "Properties" dari menu pilihan.

 4. Pindah ke tab "Keselamatan" di tetingkap "Properties" yang baru dibuka.

 5. Klik pada butang "Advanced" di tetingkap sudut kanan bawah.

 6. Apabila anda sampai di "Tetapan Keselamatan Lanjutan untuk WindowsApps," klik pada pilihan "Ubah" di sebelah maklumat "Pemilik".

 7. Kotak baru yang disebut "Pilih Pengguna atau Kumpulan" akan muncul. Ketik nama pengguna Windows anda di kotak tulisan putih dan klik pada butang “Check Names”. Sekiranya anda mempunyai akaun Microsoft, masukkan alamat e-mel anda.

 8. Klik "OK."

 9. Sekarang anda akan melihat nama pengguna anda di bawah bahagian pemilikan. Tandai kotak di sebelah "Ganti pemilik pada subkontainer dan objek" di bawah nama pemilik.

 10. Klik "OK" untuk menerapkan perubahan.

 11. Anda kini dapat membuka dan mengedit folder WindowsApps anda, serta semua sub-folder dan failnya. Cukup klik dua kali pada folder untuk membukanya.

Menyelesaikan masalah Aplikasi Kedai Microsoft pada Windows 10

Mungkin anda mahu menyahpasang aplikasi tertentu dari folder WindowsApps. Walaupun mungkin, kami tidak mengesyorkan melakukan ini. Ya, anda boleh menyahpasang aplikasi yang dimuat turun dari Kedai Microsoft dalam folder WindowsApps dengan selamat.

Tetapi folder ini akan mengandungi beberapa aplikasi Windows teras seperti yourphone.exe yang tidak boleh anda alih keluar. Kecuali anda benar-benar yakin dengan apa yang anda lakukan, kami mengesyorkan menyelesaikan masalah aplikasi anda dari Kedai Microsoft.

Sebagai alternatif, anda boleh mencuba penyelesaian yang ditawarkan Microsoft di laman web mereka untuk menyelesaikan masalah aplikasi:

 1. Pastikan Windows versi terkini sedang berjalan.
 2. Pastikan aplikasi anda dapat berjalan di Windows 10.
 3. Periksa apakah ada pembaruan yang tersedia untuk Microsoft Store Anda: Klik pada butang Start dan pilih aplikasi "Microsoft Store". Pergi ke "Lihat lebih banyak> Muat turun dan kemas kini> Dapatkan kemas kini.

 4. Tetapkan semula aplikasi anda.
 5. Pasang semula aplikasi anda.
 6. Jalankan penyelesai masalah Window. Klik pada butang Mula dan buka "Tetapan." Pergi ke Kemas kini & Keselamatan> Selesaikan Masalah> Aplikasi Windows Store> Jalankan penyelesai masalah.

Memahami Struktur Folder WindowsApps

Terdapat perbezaan struktur antara folder Program Files dan folder WindowsApps. Walaupun folder dalam Fail Program disusun hanya dengan nama aplikasinya, folder aplikasi Microsoft Store mempunyai struktur penamaan yang berbeza. Biasanya, ia mengikut corak nama, nombor versi, seni bina, dan ID penerbit Microsoft Store.

Anda juga mungkin melihat bahawa beberapa aplikasi mempunyai dua folder. Satu-satunya perbezaan antara mereka adalah bahawa beberapa mempunyai "neutral" sementara yang lain mempunyai "neutral_split.scale" arsitektur. Biasanya, ini menunjukkan beberapa fail data biasa yang tetap sama, tanpa mengira senibina mereka.

Sekiranya anda mencari fail inti di dalam folder WindowsApps, anda akan menjumpainya di folder utama (ia akan mempunyai nama "x64").

Jangan ragu untuk melihat sendiri folder WindowsApps dan dapatkan lebih banyak pandangan mengenai cara aplikasi anda berfungsi.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan lagi untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya topik ini.

Bagaimana Mengakses Folder AppData?

Sama seperti folder WindowsApps, folder AppData anda mungkin tersembunyi. Untuk mengakses folder ini, anda perlu mengaktifkan melihat folder tersembunyi di File Explorer. Ikuti sahaja langkah di bawah:

1. Buka Penjelajah Fail.

2. Di bahagian "Lihat", pilih opsi "Fail tersembunyi".

Anda sekarang dapat mencari folder AppData anda di direktori sistem anda. Sebagai contoh, jika nama pengguna anda adalah Mark, anda boleh mencari folder di bawah C: \ Users \ Mark \ AppData. Anda boleh menampal alamat ini di bar alamat Penjelajah Fail dan menggantinya dengan nama pengguna anda atau menavigasi ke lokasinya secara manual.

Bagaimana Saya Memulihkan Folder WindowsApps Saya?

Sekiranya anda tidak dapat melihat folder WindowsApps anda, anda harus mengaktifkan melihat folder tersembunyi. Folder ini selalu ada, tetapi mungkin tidak selalu kelihatan. Untuk memulihkan folder anda, ikuti langkah berikut:

1. Buka Penjelajah Fail anda.

2. Dari menu atas, pilih Lihat> Fail tersembunyi.

3. Pergi ke "Program Files" dan cari folder "WindowsApps".

Folder sekarang akan kelihatan.

Di manakah fail aplikasi Windows 10 berada?

Folder Aplikasi Windows 10 terletak di bawah direktori "C:", di "Program Files": C: / Program Files / WindowsApps.

Mengapa Saya Tidak Boleh Mengakses Folder WindowsApps?

Sekiranya anda tidak dapat mengakses folder WindowsApps anda, itu kerana folder itu tersembunyi. Untuk menjadikan folder kelihatan, inilah yang perlu anda lakukan:

1. Buka Penjelajah Fail anda.

2. Dari menu atas, pilih Lihat> Fail tersembunyi.

3. Pergi ke "Program Files" dan cari folder "WindowsApps". Sekarang akan ada.

Ikuti langkah-langkah dari bahagian "Cara Mengakses Folder Aplikasi Windows" (mulai dari Langkah 2) jika anda masih belum mempunyai akses ke folder WindowsApps anda.

Menavigasi ke Folder WindowsApp

Seperti yang anda pelajari dari artikel ini, folder WindowsApps dimasukkan ke kotak pasir terutamanya untuk keselamatan aplikasi Windows anda. Itulah sebabnya untuk mendapatkannya dan menyelesaikan masalah aplikasi dari sana memerlukan sedikit usaha.

Untuk mengelakkan tindakan yang tidak diingini, kami mengesyorkan menyelesaikan masalah aplikasi Microsoft Store anda dengan cara yang disyorkan daripada melalui folder WindowsApps. Gunakan langkah-langkah dari panduan ini hanya jika anda tidak mempunyai pilihan lain.

Pernahkah anda mengakses folder WindowsApps? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.