Ulasan Kapsul Masa AirPort Apple

Ulasan Kapsul Masa AirPort Apple

Gambar 1 dari 2

Kapsul Masa Apple AirPort

Kapsul Masa Apple AirPort
£ 250 Harga semasa dikaji

Kekurangan penyesuai USB berkelajuan tinggi dan kurangnya sokongan daripada pengeluar komponen komputer riba bererti kita telah melihat sedikit peningkatan dalam penghala 802.11ac setakat ini. Oleh itu, apabila Apple mengemas kini julat Time Capsule dan MacBook Air ke 802.11ac, kami ingin melihat sejauh mana ia boleh berjalan.

Time Capsule menawarkan Wi-Fi dwi-jalur serentak - seperti yang anda harapkan dari mana-mana penghala 802.11ac yang menghormati diri sendiri - "array antena beamforming enam elemen" (secara teorinya mampu memfokuskan isyarat pada peranti yang disambungkan), dan tiga ruang aliran dengan throughput maksimum 1.3Gbit / saat.

Kapsul Masa Apple AirPort

Kami menyambung ke Time Capsule menggunakan 2013 MacBook Air 13in lebih dari 802.11ac dan menyalin fail video 4.77GB besar ke dan daripadanya. Pada jarak dekat, kami mencapai kadar pemindahan konsisten 27MB / saat; pada jarak 40m, dengan dinding kayu dan tingkap berlapis dua di jalan, jatuh ke 2.1MB / saat. Itu sesuai untuk mana-mana router 802.11ac yang telah kami uji sejauh ini ditambah dengan penyesuai USB jenama mereka sendiri.

Time Capsule yang baru juga telah direka semula.

Ia dibina dari plastik putih padat dan berkilat, seperti sebelumnya, tetapi bukannya rata dan berjongkok, kini lebih mirip caddy teh berteknologi tinggi. Di tempat lain, tidak banyak yang berubah. Di dalamnya, terdapat satu cakera keras mekanikal 3.5in tunggal, sama ada 2TB atau 3TB, yang tidak dapat diganti. Diatur dalam tumpukan menegak di belakang terdapat tiga port LAN Gigabit Ethernet, satu port WAN Gigabit Ethernet dan port USB 2 untuk berkongsi storan USB atau pencetak.

Sangat mudah untuk disiapkan seperti biasa: pasangkannya ke rangkaian anda dan jalankan Utiliti Lapangan Terbang di Mac anda dan tersedia dengan segera sebagai pelayan fail dan sasaran sandaran Time Machine. Sebagai sasaran Mesin Masa, ia akan menyimpan gambar keseluruhan sistem, membuat sandaran setiap jam; sebagai pelayan fail, anda boleh menyeret fail dan folder ke dalamnya menggunakan Finder.

Kapsul Masa Apple AirPort

Seperti versi sebelumnya, Time Capsule bukan hanya untuk membuat sandaran Mac tanpa wayar - ia juga dapat menggantikan penghala utama anda (jika anda menggunakan sambungan kabel Virgin) dan bertindak sebagai pelayan fail asas untuk PC. Sangat mudah untuk ditadbir, tetapi tidak mempunyai ciri-ciri yang kami harapkan dari pemacu dan penghala NAS berfokus PC terbaik.

Walaupun anda dapat mengatur rangkaian tamu dan menerapkan sekatan internet berdasarkan slot waktu pada setiap pelanggan, tidak ada pelayan streaming media atau QoS yang dapat ditentukan oleh pengguna, atau cara menentukan akaun pengguna dan peruntukan penyimpanan. Tidak ada pilihan RAID, kerana ia adalah peranti pemacu tunggal.

Time Capsule yang baru tidak diragukan lagi merupakan peningkatan yang signifikan dari segi prestasi, dan ia menawarkan banyak wang - penghala 802.11ac dan pemacu 2TB NAS dengan harga £ 249 adalah pembelian yang sangat baik. Tetapi skop tarikan umumnya terhad. Peningkatan kelajuan hanya tersedia bagi mereka yang memiliki MacBook Air terbaru, dan tidak ada penambahan yang cukup untuk menjamin peningkatan dari Time Capsule yang ada. Sementara itu, bilangan ciri yang terhad, bermaksud pengguna PC lebih baik membeli penghala dan pemacu NAS yang berasingan.

Spesifikasi asas

Kapasiti 2.00TB
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat

Perkhidmatan

Pelayan FTP? tidak
Pelayan media UPnP? tidak
Pelayan cetak? tidak
Web hosting? tidak
Pelanggan BitTorrent? tidak
Power-down / startup berjadual? tidak

Sambungan

Port Ethernet 4
Sambungan USB? iya
antara muka eSATA tidak

Fizikal

Dimensi 98 x 98 x 168mm (WDH)

Keselamatan dan pentadbiran

Slot kunci Kensington? tidak
Sokongan pentadbir untuk pengguna tidak
Sokongan pentadbir untuk kumpulan tidak
Sokongan pentadbir untuk kuota cakera tidak