Cara mengaktifkan multitasking di iOS 9

Lihat yang berkaitan 8 ciri pembunuh iOS 9 yang anda PERLUKAN Cara menukar papan kekunci di iOS 9: sesuaikan papan kekunci iPhone 6s

Apple telah melancarkan kemas kini utama untuk platform iPhone dan iPadnya, iOS 9. Lebih dari sekadar beberapa perubahan estetik dan penambahan kecil yang kemas, iOS 9 membolehkan pelbagai fungsi untuk mereka yang mempunyai perkakasan yang dianggap mampu oleh Apple.

Cara mengaktifkan multitasking di iOS 9

Oleh itu, jika anda mempunyai iPad Air, Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, mini 3 atau mini 4, baca terus untuk mengetahui bagaimana anda dapat menggunakan masa iPad anda dengan lebih berkesan.

Multitasking dalam iOS 9: Slide Over

Apa itu? Ingin menghantar mesej dengan cepat, menuliskan pemikiran atau memeriksa ke mana anda mesti pergi di Peta? Slide Over sedia membantu.

Slide Over meluncur di tepi kanan aplikasi anda, memudar apa sahaja yang anda lakukan ke latar belakang. Ia hanya berfungsi dengan aplikasi iOS 9 yang serasi, jadi jika aplikasi kegemaran anda belum dikemas kini untuk iOS 9, aplikasi tersebut tidak akan berfungsi.

Sebaik sahaja anda selesai dengan tugas Slide Over - menulis tweet, menuliskan pemikiran, atau membalas mesej - bar sisi meluncur jauh dan anda dapat kembali melakukan apa sahaja yang anda mahukan dengan iPad anda. Syukurlah, ia juga sangat mudah untuk diaktifkan.

 1. Dalam aplikasi apa pun yang anda buka, luncurkan jari anda dari tepi kanan skrin.
 2. Setelah slaid over masuk, anda kemudian boleh memilih dari pilihan aplikasi Slide Over-enabled yang dipasang di iPad anda.
 3. Ketik aplikasi yang ingin anda buka dan tekan, anda baru sahaja mengaktifkan Slide Over pertama anda.
 4. Sekiranya anda ingin menukar aplikasi yang ditunjukkan dalam Slide Over, ketuk bahagian atas dan senarai aplikasi yang serasi akan muncul sekali lagi.

Multitasking di iOS 9: Paparan Berpisah

Apa itu? Split View adalah satu lagi ciri yang sangat berguna untuk pemilik iPad yang taksub pelbagai tugas. Namun, tidak seperti Slide Over, Split View hanya berfungsi pada iPad Air 2 dan iPad Pro. Sekiranya itu anda, berikut adalah cara anda boleh mengaktifkan Split View pada iPad anda.

 1. Luncurkan jari anda dari sebelah kanan skrin, seperti yang anda lakukan untuk paparan Slaid Over.
 2. Terus bergerak ke kiri, hingga layar Berpisah, pada saat itu Anda dapat melepaskan jari dari layar.
 3. Terus bergerak ke kiri, hingga layar Berpisah, pada saat itu Anda dapat melepaskan jari dari layar.
 4. Kini anda boleh menyesuaikan pembahagian skrin antara kedua-dua aplikasi dan menggunakannya secara bebas antara satu sama lain.
 5. Sekiranya anda ingin menukar aplikasi yang ditunjukkan dalam Split View, ketuk bahagian atas dan senarai aplikasi yang serasi akan muncul sekali lagi.

Multitasking di iOS 9: Gambar dalam Gambar

Apa itu? Ingin melakukan kerja, tetapi tidak mahu ketinggalan dalam sukan bola sepak atau apa yang berlaku dalam berita? Apple telah melindungi anda dengan mod Gambar dalam Gambarnya.

Mengaktifkan Gambar dalam Gambar cukup mudah, berikut caranya. [Perhatikan bahawa sepertinya tidak berfungsi dengan aplikasi seperti Netflix atau YouTube - tetapi akan berfungsi di penyemak imbas web.]

 1. Buka video di iTunes, FaceTime, aplikasi Video atau Safari.
 2. Apabila anda mempunyai video yang serasi, tekan ikon kecil kedua dari kanan pada kawalan pemain dan ia akan muncul dan ke sudut skrin anda.
 3. Di sini anda boleh memainkan, menjeda dan melewati video, sambil dapat mencarinya di mana sahaja anda mahu di skrin iPad anda.

Multitasking dalam iOS 9: Jenis Pantas

Apa itu? Bosan kerana perlu membaca dokumen untuk memilih, menyalin, dan menampal teks? Nah, QuickType baru sahaja menjadikan hidup anda lebih mudah.

Di bahagian atas papan kekunci anda, anda mungkin telah melihat Bar Pintasan serba baru. Ini membolehkan anda menyalin, memotong, dan menampal teks dengan cepat. Memilih teks lebih mudah sekarang juga: letakkan dua jari ke papan kekunci untuk menjadikannya tetikus besar untuk memilih teks.

apple_ios9_multitasking _-_ jenis cepat

Apple mengatakan pihak ketiga juga mempunyai akses ke bar pintasan QuickType, jadi anda boleh melihat beberapa ciri menarik yang ditambahkan kepadanya dari masa ke masa.

Tidak pasti jika membeli iPad baru adakah berbaloi menggunakan multitasking? Lihatlah ulasan kami mengenai iPad Air 2 dan iPad mini 4 untuk melihat apa lagi yang anda lewatkan.