Perbandingan skrin iPhone 6 vs iPhone 6 Plus

skrin: iPhone 6 vs iPhone 6 Plus utama

Perbandingan skrin iPhone 6 vs iPhone 6 Plus

Pasang iPhone 6 dan iPhone 6 Plus dalam pertempuran fana, dan pembezaan terbesar antara keduanya adalah skrin mereka: di sinilah kedua-dua telefon pintar Apple paling berbeza, bukan sahaja dari segi ukuran, tetapi juga dalam jumlah dan kepadatan piksel.

Skrin pada iPhone 6 adalah yang lebih kecil dari kedua-dua peranti, berukuran pada 4.7 inci yang agak sederhana; ini hanya 0.8 inci lebih kecil daripada paparan phablet-esque 5.5in iPhone 6 Plus. Itu mungkin tidak kedengaran banyak, tetapi dari segi luas skrin yang dapat dilihat, iPhone 6 Plus 37% lebih besar: letakkan kedua-dua telefon bimbit bersebelahan, dan perbezaannya adalah malam dan siang.Lihat juga: iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5.

Kedua-dua skrin bukan sekadar versi panel LCD yang lebih besar dan lebih kecil - terdapat pelbagai perbezaan yang halus dan ketara antara keduanya. Yang paling mudah dilihat adalah kepadatan piksel, dan di sinilah Apple dengan senang hati mengabaikan alasan asalnya di sebalik paparan Retina - peranti 5.5in kini mempunyai skrin kepadatan piksel yang lebih tinggi daripada peranti Apple lain di planet ini.

Skrin iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: jumlah piksel

Di atas kertas, iPhone 6 Plus mempunyai skrin kedua peranti yang lebih baik: skrin 1.080 x 1.920 pikselnya dengan mudah mengalahkan paparan 750 x 1.334 piksel iPhone 6.

Metrik yang menarik di sini ialah ukuran piksel per inci (ppi); Apple sebelum ini mendakwa bahawa skrin Retina Display 326ppi iPhone sebanyak piksel yang dapat dilihat oleh mata manusia ketika menggunakan telefon pintar biasanya - lebih dari itu berlebihan. Oleh itu, menarik bahawa Apple telah melengkapkan iPhone 6 dengan paparan Retina 326ppi standard dan iPhone 6 Plus dengan paparan Retina HD 401ppi.

Namun, dalam praktiknya, perbezaannya dapat dilihat jika tidak dramatik. Imej kelihatan sedikit lebih tajam pada iPhone 6 Plus dan, yang penting, melihat halaman web jauh lebih selesa pada paparan iPhone 6 Plus berkat gabungan kepadatan piksel yang lebih tinggi dan paparan fizikal yang lebih besar.

Skrin iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: prestasi

Dari sudut pandang teknikal terdapat juga perbezaan kecil dalam prestasi skrin, dengan iPhone 6 keluar secara keseluruhan lebih baik. Kami menguji kedua-dua paparan dengan colorimeter X-Rite i1Display Pro kami dan salinan perisian penentukuran dan profil paparan sumber terbuka, dispcalGUI.

IPhone 6 memulakan permulaan yang mengagumkan dengan kecerahan maksimum 585cd / m2 dan nisbah kontras 1.423: 1. Ini dilanjutkan dengan memasukkan angka ketepatan warna dan gamut yang sangat baik: kami mencatat Delta E yang berukuran 1.74 dan penyimpangan maksimum 3.64, dan panel menghasilkan semula 95% gamut warna sRGB.

Hasil iPhone 6 Plus juga bagus - walaupun tidak begitu mengagumkan. Ia mencatatkan kecerahan maksimum 493cd / m2 dan nisbah kontras 1,293: 1. Panel iPhone 6 Plus kami juga menghasilkan warna yang sedikit lebih luas daripada iPhone 6 kami, dengan panel IPSnya meliputi 95.5% gamut warna sRGB. Kelemahannya? Ia berada di belakang stablemate yang lebih kecil di bahagian ketepatan warna ujian kami, dengan rata-rata Delta E yang lebih rendah 2.85 dan sisihan maksimum yang jauh lebih besar dari 5.33.

Namun, pada kenyataannya, anda akan sukar untuk melihat perbezaan sebenar antara skrin ini. Walaupun warna iPhone 6 Plus kurang tepat daripada iPhone 6, kami hanya menunjukkan sedikit kecenderungan untuk meringankan warna dan nada skala kelabu - tidak ada yang serius, dengan kata lain.

Keputusan: iPhone 6 Plus menang

Kedua-dua paparannya hebat, tetapi jika anda dapat menggunakan pukal ekstra telefon bimbit, kami akan memilih iPhone 6 Plus setiap masa - ia mungkin tidak setepat warna seperti saudara kandungnya yang lebih kecil, tetapi kualiti gambar tetap baik dengan standard apa pun, dan paparannya yang lebih besar dan kepadatan piksel yang lebih besar menjadikan semua perbezaan dalam penggunaan seharian.

Lihat juga: apakah telefon pintar terbaik tahun 2014?