Tarikh, harga dan ciri baru Mac OS X Yosemite

Tarikh keluaran OS X Yosemite

Tarikh, harga dan ciri baru Mac OS X Yosemite

Sistem operasi Mac yang baru, OS X Yosemite, dilancarkan kepada dunia pada Persidangan Pembangun Seluruh Dunia Apple (WWDC) pada bulan Jun tahun ini. Ia kemudian tersedia untuk diuji kepada pembangun yang berdaftar, dan kemudian dilancarkan kepada satu juta orang pertama yang mendaftar ke program pengujian beta pada 25 Jun. Lihat Pratonton Pembangun OS X Yosemite kami: lihat pertama di sini.

OS X 10.10 Tarikh pelepasan Yosemite: bilakah Yosemite akan dilepaskan?

Apple telah berjanji bahawa kami boleh melihat OS X 10.10 Yosemite dikeluarkan pada musim luruh.

Meskipun belum ada tanggal resmi, kode pratinjau telah melalui beberapa rilis dan "kandidat master emas" kini telah dilepaskan kepada para pengembang. Menurut The Verge, ini dapat menunjukkan sistem operasi baru hampir diluncurkan, karena "master emas" biasanya merupakan versi yang dikirimkan kepada pengguna melalui updater di Mac App Store. Namun, bahagian "calon" dari nama menunjukkan menunjukkan masih ada beberapa bug yang harus diperbaiki.

Pasangkan dengan khabar angin kuat bahawa iPad Air 2 akan membuat debutnya pada 21 Oktober dan tidak sukar untuk membayangkan Tim Cook melancarkan kedua-duanya sekali - terutamanya kerana Yosemite lebih rapat dengan iOS 8 daripada versi sistem operasi sebelumnya, kerana kita akan bincangkan di bawah.

Apple juga suka menimbulkan kegembiraan mengenai pelancarannya, dan kedatangan iPad baru mungkin tidak begitu menarik seperti dulu - seperti yang ditunjukkan oleh angka penjualan yang menurun - jadi menggandakan acara itu juga masuk akal dari sudut pemasaran.

OS X 10.10 Harga Yosemite: berapa kos untuk menaik taraf ke Yosemite?

Pada masa lalu, Apple telah menawarkan versi terbaru OS X kepada pengguna yang ada dengan sedikit bayaran. Versi semasa sistem operasi (10.9 Mavericks), bagaimanapun, adalah kemas kini percuma untuk semua pengguna Snow Leopard atau yang kemudian menjalankan perkakasan yang serasi.

Kami tidak mempunyai alasan untuk menjangkakan ini akan berubah: kami menjangkakan bahawa OS X 10.10 Yosemite akan menjadi muat turun percuma untuk semua pengguna.

OS X 10.10 Keperluan sistem Yosemite

Walaupun OS X mungkin tetap percuma, anda perlu mempunyai Mac yang serasi untuk memasangnya.

Model yang dapat memasang OS 10.10 Yosemite adalah:

iMac (Pertengahan 2007 atau lebih baru); MacBook (Aluminium 13-inci, Akhir 2008), (13-inci, Awal 2009 atau lebih baru); MacBook Pro (13 inci, Pertengahan 2009 atau lebih baru), (15 inci, Pertengahan / Akhir 2007 atau lebih baru), (17 inci, Akhir 2007 atau lebih baru); MacBook Air (Akhir 2008 atau lebih baru); Mac Mini (Awal 2009 atau lebih baru); Mac Pro (Awal 2008 atau lebih baru); Xserve (Awal 2009).

Sekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya fitur Kesinambungan (terperinci di bawah), anda memerlukan Mac yang menyokong Bluetooth LE. Ini adalah:

iMac (Akhir 2012 atau lebih baru); MacBook Pro (Pertengahan 2012 atau lebih baru); MacBook Pro dengan paparan Retina (semua model); MacBook Air (Pertengahan 2011 atau lebih baru); Mac Mini (Pertengahan 2011 atau lebih baru); Mac Pro (Akhir 2013 atau lebih baru).

Ciri-ciri baru OS X Yosemite:

Yang baru dalam OS X 10.10 Yosemite: gambaran keseluruhan

Sekiranya anda takut bahawa OS X 10.10 akan membawa perubahan kontroversial besar pada Mac OS, seperti yang dilakukan oleh Windows 8 Microsoft, maka anda tidak perlu risau. Seperti biasa, Apple memastikan inti sistem operasi tetap sama, dan hanya menambahkan beberapa loceng dan wisel baru.

Yang baru dalam OS X 10.10 yosemite

Dalam kes ini, loceng dan wisel merangkumi skema warna baru, perombakan Pusat Pemberitahuan dan integrasi iCloud yang lebih besar, dengan pengenalan iCloud Drive. Apple juga telah menambahkan kemampuan baru ke Mail, Finder dan Spotlight, dan telah memperkenalkan "Handoff" - yang berada di bawah payung ciri Continuity baru, yang akan kita bincangkan di bawah.

Yang baru dalam OS X 10.10 Yosemite: Kesinambungan

Mungkin ciri baru OS X 10.10 Yosemite yang paling menarik adalah apa yang disebut Apple sebagai "Continuity", sistem yang membolehkan semua peranti Apple anda berfungsi lebih rapat.

Maksudnya dari segi praktikalnya ialah anda boleh memulakan tugas seperti menulis e-mel atau dokumen pada peranti iOS 8, dan kemudian beralih ke Mac anda (atau ke peranti mudah alih lain), dengan lancar mengambil tempat yang anda tinggalkan, dengan peranti mengetahui secara automatik ketika berada di sekitar satu sama lain. Apple memanggil ciri ini Handoff: berfungsi dengan perkhidmatan SMS dan MMS dan bahkan membolehkan anda membuat dan menerima panggilan suara di Mac anda.

Satu lagi ciri Kesinambungan baru ialah Hotspot Instan, yang "menjadikan penggunaan hotspot iPhone anda semudah menyambung ke rangkaian Wi-Fi."

Yang baru dalam OS X 10.10 Yosemite: Pusat Pemberitahuan dan Sorotan

Yang baru dalam OS X 10.10 yosemite

Pusat Pemberitahuan melihat perubahan besar dalam versi terbaru ini. Yang berbeza secara khusus ialah terdapat gaya seperti iOS baru untuk paparan "Hari Ini", yang menurut Apple menawarkan kepada anda "melihat cepat semua yang perlu anda ketahui dengan widget untuk Kalendar, Cuaca, Stok, Peringatan, Jam Dunia dan sosial rangkaian. " Apple telah mengesahkan bahawa anda juga boleh memuat turun widget segar dari App Store untuk menyesuaikan Pusat Pemberitahuan lebih jauh.

Spotlight sementara itu telah beralih ke depan dan tengah desktop baru, membawa hasil carian dari Wikipedia, Maps, Bing, App Store, iTunes Store, iBooks Store, laman web teratas dan sumber berita.

Yang baru dalam OS X 10.10 Yosemite: iCloud Drive dan Finder

iCloud Drive adalah satu lagi ciri penting yang digabungkan sepenuhnya dengan Finder. Pengguna Dropbox akan menganggap tawaran ini tidak asing lagi, kerana ia menawarkan penyimpanan awan untuk fail dan folder anda di seluruh desktop dan pelanggan mudah alih; pelanggan juga dijanjikan untuk Windows, untuk membolehkan penyegerakan fail merentasi platform. Apple belum mengatakan sama ada perkhidmatan ini akan tersedia di Android, tetapi kami menduga ia tidak akan berlaku kerana Apple belum pernah mengeluarkan perisian untuk OS pesaing Google sebelumnya.

Perkhidmatan iCloud akan percuma dengan storan 5GB, selain itu Apple akan menawarkan pelbagai peringkat storan tambahan dengan bayaran bulanan atau tahunan.

Yang baru dalam OS X 10.10 Yosemite: Mel

Apple juga telah mengemas kini perkhidmatan Mailnya untuk memasukkan Mail Drop, yang berintegrasi dengan iCloud Drive. Ciri baru membolehkan anda mengirim lampiran hingga 5GB terus dari Mail dengan memuat naik fail ke iCloud. Untuk pengguna Apple Mail yang lain, fail akan muncul sebagai lampiran biasa, sementara pengguna klien e-mel lain akan diberikan pautan muat turun ke pelayan iCloud Drive Apple.

Lihat juga: Apa komputer riba terbaik tahun 2014?