Ulasan iPhone 6: Mungkin Lama, Tetapi Masih Telefon Baik

Gambar 1 dari 17

Ulasan iPhone 6: Mungkin Tua, Tetapi Masih Telefon BaikUlasan Apple iPhone 6: Pukulan utama
Ulasan Apple iPhone 6: Butang rumah dan pembaca cap jari
Ulasan Apple iPhone 6: Tepi kiri
Ulasan Apple iPhone 6: Tepi kanan
Ulasan Apple iPhone 6: Tepi kiri pada sudut
Ulasan Apple iPhone 6: Di sisinya
Ulasan Apple iPhone 6: Tegak
Ulasan Apple iPhone 6: Close-up butang kelantangan
Ulasan Apple iPhone 6: Penutup dulang kad SIM
Ulasan Apple iPhone 6: Pada sudut
Ulasan Apple iPhone 6: Pandangan belakang
Ulasan Apple iPhone 6: Bahagian atas panel belakang
Ulasan Apple iPhone 6: Belakang
Ulasan Apple iPhone 6: Tepi bawah
Ulasan Apple iPhone 6: Tutup kamera
Ulasan Apple iPhone 6: Tutup telinga
Ulasan Apple iPhone 6: Separuh teratas dari depan
£ 539 Harga semasa dikaji

Generasi iPhone 6 mungkin berusia lebih dari lima tahun, tetapi walaupun sudah berusia, ada beberapa sebab ia masih merupakan telefon yang hebat. Pada masa penulisan, iPhone terbaru yang tersedia adalah iPhone 12. Itu meletakkan iPhone 6 pada usia beberapa generasi, tetapi ini juga bermaksud anda boleh membeli model lama jauh lebih murah daripada sebelumnya.

Peranti ini tersedia dalam julat $ 100 di Amazon berbanding dengan iPhone 12 yang berharga sekitar $ 799.

Sama ada anda berfikir untuk membeli iPhone kos rendah, anda benar-benar kehilangan bicu fon kepala anda, atau anda hanya ingin tahu bagaimana rupa iPhone 6 dan hari ia dilancarkan, kami akan membincangkannya untuk anda dalam artikel ini .

IPhone 6 - Hari Lama yang Baik

Semasa iPhone 6 diumumkan pada tahun 2014, Apple mengiklankannya sebagai telefon "besar" pertamanya. Telefon pintar iPhone 6 dan iPhone 6s berukuran 4.7 inci sementara iPhone 6 Plus dan iPhone 6s Plus berukuran 5.5 inci, walaupun pada ketika ini, iPhone 12 Pro berukuran 8.5 inci, dan iPhone Pro Max adalah 6.5 inci. Telefon iPhone 6 siri hampir sama dengan iPhone yang lebih baru dan boleh dikemas kini ke iOS 13. Hanya 6s ke atas yang boleh menaik taraf lebih tinggi daripada iOS 13.

Anda tidak boleh salah dengan iPhone, dan dengan harga yang rendah berbanding model yang lebih baru, iPhone 6 adalah pertaruhan yang selamat.

Telefon pintar iPhone 6 dan iPhone 6s berukuran 4.7 inci manakala iPhone 6 Plus dan iPhone 6s Plus berukuran 5.4 inci. IPhone 11 Pro berukuran 8.5 inci dan Pro Max 6.5 inci untuk perbandingan.

Ulasan iPhone 6

Setelah bertahun-tahun mengejek saingan kerana menghasilkan skrin yang lebih besar, dan berpegang pada prinsipnya yang berukuran saku, pelepasan iPhone 6 sangat mengejutkan. Ini tidak memperkenalkan satu model layar lebih besar, tetapi dua: iPhone 6 dengan layar 4,7 inci dan iPhone 6 Plus dengan layar 5,5 inci.

Ada yang mengatakan bahawa pengeluar cenderung untuk menghasilkan telefon yang lebih besar, tetapi bertahun-tahun kemudian, kami melihat ini adalah langkah pintar dari pihak syarikat.

Ulasan Apple iPhone 6: Separuh teratas dari depan

Saiz dan reka bentuk

IPhone 6, yang lebih kecil dari kedua-dua telefon, adalah pilihan yang lebih popular kerana tidak mengambil ukuran pengguna iPhone 4 & 5 yang terlalu jauh. Model iPhone sebelumnya sangat berkotak dengan tepi lurus dan sisi kasar. IPhone 6 adalah percubaan pertama Apple dalam reka bentuk yang lebih halus dan licin.

Ulasan Apple iPhone 6: Tepi bawah

Penipisan telefon bimbit yang sangat tipis menjadikannya selesa untuk dipegang juga. Ukurannya hanya 7.1mm dari depan ke belakang, 0.5mm. Berbanding dengan telefon bimbit yang lebih baru di pasaran sekarang, jauh lebih langsing dan lebih mudah dipegang daripada iPhone lain.

Ulasan Apple iPhone 6: Tutup kamera

Sejauh telefon bimbit utama Apple, iPhone 6 adalah yang pertama di baris yang mempunyai butang kuasa di sisi dan bukan di bahagian atas. Pada dasarnya, ini menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan telefon dengan hanya satu tangan yang menjadi masalah besar pada tahun 2014.

IPhone yang lebih baru hari ini mempunyai butang Tidur / Bangun sebagai ganti butang kuasa. Ini bermaksud bahawa pengguna perlu menahan butang kelantangan ditambah sisi untuk mematikan telefon mereka. Sekiranya anda menggunakan iPhone 6 atau bahkan 6s, anda boleh mematikan telefon sepenuhnya dengan hanya menahan satu butang.

Satu lagi perubahan besar antara model iPhone 6 dan model terkini sekarang adalah bagaimana anda menggunakan butang utama dan Siri. Walaupun iPhone SE yang lebih baru masih mempunyai butang home, model lain tidak. Untuk mengaktifkan Siri pada iPhone 6 atau 6 Plus, yang perlu anda lakukan hanyalah menahan butang utama. Model yang lebih baru tanpa fungsi ini memerlukan pengguna untuk menahan butang sebelah.

Sekiranya kita melihat kembali tarikh rilis, iPhone 6 juga merupakan iPhone pertama dengan kamera yang menonjol. Setelah bertahun-tahun kami sudah terbiasa dengan lensa kamera belakang yang tidak boleh meletakkan telefon dengan rata, tetapi pada tahun 2014 pengguna khawatir tentang kemungkinan kerosakan pada lensa atau bahkan ketidakmampuan untuk memasukkannya dengan lancar ke dalam poket mereka. Nasib baik, ini bukan masalah besar sehingga Apple tidak dapat meneruskan dengan kamera yang lebih besar di belakang.

Paparan

Pada masa pelepasan, reka bentuk perindustrian yang rapi disertai dengan peningkatan versi perkakasan di dalamnya, tetapi layar itulah yang memberi kesan paling ketara. Dengan peningkatan ukuran, Apple meningkatkan resolusi iPhone 6 menjadi 750 x 1.344, memberikan kepadatan piksel 327ppi (hanya pecahan lebih tinggi daripada 326ppi iPhone 5s), dan itu terlihat tajam.

Kecerahan, kontras, dan ketepatan warna juga dapat dicontohi untuk masa ini, dengan iPhone mencapai kecerahan maksimum 585cd / m2, memperoleh nisbah kontras 1.423: 1 yang menarik, penarafan ketepatan warna yang sangat mengagumkan dengan Delta E 1.74 , dan liputan sRGB sebanyak 95%. Nisbah kontras itu sangat luar biasa, dan peningkatan ketara pada 972: 1 tahun 5-an, meminjamkan gambar di layar sedikit lebih mendalam dan dinamisme.

Ulasan Apple iPhone 6: Pada sudut

Untuk meletakkannya dalam istilah moden, resolusi skrin iPhone 12 jauh lebih tinggi pada 2532 x 1170 piksel pada 460 PPI. Ini adalah perbezaan yang sangat besar antara iPhone 6 dan iPhone 11. Oleh itu, seperti keajaiban seperti layar ini pada tahun 2014, ia kelihatan sangat suram dengan standard masa kini.

Persembahan

IPhone 6, bersama dengan kakaknya, menggunakan CPU A8 dwi-teras, dengan RAM 1GB, grafik yang ditingkatkan, dan pemroses gerakan M8 (cip berkuasa rendah yang direka untuk menjimatkan tenaga dengan memantau sensor telefon). Terdapat model dengan storan 16GB, 64GB, dan 128GB (tetapi, anehnya, tidak ada model 32GB). Apple pertama kali memperkenalkan barometer ke barisan sensor telefon untuk melaporkan ketinggian relatif dan tekanan atmosfera yang lebih tepat.

Sesiapa yang menggunakan iPhone 6 hari ini akan melihat perbezaan yang besar dari ketika pertama kali dilancarkan. Pengulas bersemangat atas pengalaman yang lancar dan pemproses yang lebih pantas, tetapi dengan kemas kini hari ini memperlahankan RAM telefon, anda mungkin menyedari beberapa kelewatan atau gangguan.

Ulasan Apple iPhone 6: Penutup dulang kad SIM

Apa Kata Pengulas Asal

Melangkah ke penanda aras Peacekeeper yang lebih menuntut, saya melihat skor 2,533, yang berada di hadapan setiap telefon pintar lain yang telah kami uji. Ini adalah kisah yang sama di Geekbench 3, dengan skor teras tunggal 1,631 yang menyapu lantai dengan yang lain, dan skor multi-teras yang hanya sedikit dikalahkan oleh perkakasan Qualcomm quad-core di Samsung Galaxy S5.

Memandangkan iPhone 6 mempunyai separuh bilangan teras seperti Samsung, ia masih merupakan persembahan yang sangat mengagumkan. Dan untuk ujian permainan GFXBench T-Rex HD, tidak ada persaingan: satu-satunya telefon yang mampu mengalahkan 51fps iPhone 6 adalah iPhone 6 Plus, yang rata-rata 53fps licin halus walaupun layar Full HD beresolusi lebih tinggi.

Hayat bateri

Mungkin yang lebih penting, hayat bateri juga sangat baik pada masa pelepasan. CPU 20nm yang lebih cekap pastinya membantu: memainkan video 720p dengan mod penerbangan dihidupkan dan skrin ditetapkan ke kecerahan 120cd / m2, bateri habis pada 7.5% sejam, sambil streaming audio berterusan dari akaun SoundCloud kami melalui 3G dengan layar mengurangkan kapasiti 1.7% sejam.

Dengan itu, model hari ini tahan hayat bateri untuk jangka masa yang lebih lama sambil menjalankan proses dan program yang jauh lebih kompleks. Hari ini, jangka hayat bateri iPhone 6 dijangka tidak berjalan seperti yang pernah berlaku. Kenapa? Sebagai permulaan, telefon tidak lagi berjalan pada kelajuan 3G yang lebih perlahan, di kebanyakan tempat anda akan mendapat 4G LTE jika tidak 5G. Seterusnya, kemas kini perisian yang lebih baru (termasuk aplikasi) akan menghabiskan hayat bateri lebih banyak daripada yang pernah mereka lakukan.

Berita baik? Anda masih boleh menggantikan Apple di Apple Store. Harga mungkin berbeza-beza dan anda akan membayarnya dari luar poket, tetapi ia adalah telefon kecil yang hebat dengan bateri yang dikemas kini.

Ulasan Apple iPhone 6: Di sisinya

Seperti kebanyakan telefon pintar, ini bergantung pada penggunaan anda, dan satu perkara yang sangat sukar digunakan adalah permainan. Dalam ujian bateri GFXBench, yang menggerakkan animasi OpenGL 3D selama kira-kira setengah jam dan menganggarkan jumlah masa operasi, iPhone 6 mencapai keseluruhan jangka masa 2 jam 29 minit. Itu adalah peningkatan berbanding 1 jam 52 minit iPhone 5s (mengagumkan memandangkan berapa banyak bingkai yang dihasilkan oleh telefon). Walau bagaimanapun, ia masih menunjukkan bahawa permainan grafik berat akan membawa kepada tempoh yang lebih pendek antara sesi pengisian.

Apple menambahkan NFC (Near Field Communication) ke iPhone 6, yang digunakan hanya untuk sistem pembayaran kad kredit sentuh Apple Pay - ia tidak digunakan untuk pemasangan Bluetooth. Ia juga menggunakan pembaca cap jari Touch ID telefon berserta dengan maklumat kad kredit anda untuk memberikan keselamatan yang lebih tinggi.

Kamera

IPhone 6 akan memberi anda sensor CMOS 8-megapixel 1 / 3in yang diterangi belakang dengan laman foto 1.5 mikron, dan bukaan f / 2.2 - sama dengan 5s. Lampu kilat True Tone Apple menyertainya agar gambar dalaman tidak kelihatan bersih dan hantu.

Perbezaannya adalah bahawa kamera kini menggunakan beberapa piksel autofokus fasa-mengesan di permukaan sensor, yang serupa dengan kamera SLR mewah Galaxy S5, yang membolehkan autofokus lebih cepat.

Ulasan Apple iPhone 6: Bahagian atas panel belakang

Dalam praktiknya, maksudnya adalah bahawa iPhone 6 hampir beralih dari fokus pada subjek yang jauh ke topik yang dekat. IPhone 5s memerlukan masa sebentar. Ciri ini bukan peningkatan yang dramatik, tetapi ia membuat perbezaan besar dengan video: penstabilan digital yang sangat berkesan dan pemfokusan super cepat untuk menghasilkan video Full HD yang menakjubkan, dengan fokus yang lebih rendah.

Peningkatan utama yang lain pada masa itu ialah penstabilan imej optik - tersedia pada kakak iPhone 6, iPhone 6 Plus. Walaupun di sana, Apple mengehadkan penggunaannya pada keadaan cahaya rendah dan pegun. Ia tidak digunakan dalam mod video, mungkin untuk menjimatkan bateri.

Penstabilan imej digitalnya tetap hebat dan menghasilkan video yang lancar dan bebas goncangan. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa enjin pemprosesan iPhone 6 yang lebih baik cenderung menggunakan tetapan pengurangan kebisingan yang kurang agresif, yang membawa kepada gambar yang lebih kasar tetapi lebih terperinci dalam cahaya rendah.

Apple iPhone 6

Kamera menghadap ke depan, atau kamera "selfie" karena kami dianjurkan untuk melabelnya hari ini, juga mengalami sedikit peningkatan. Walaupun resolusi tetap sama pada 1,2 megapiksel, aperturnya lebar f / 2.2, yang memungkinkan "81% lebih banyak cahaya", dan ada juga mod burst untuk membantu menangkap sisi terbaik anda.

Ia menghasilkan potret diri yang lebih terperinci dan lebih bersih dalam cahaya rendah, tetapi dalam keadaan yang lebih cerah, anda akan sukar untuk membezakan antara iPhone 6 dan 5s.

Untuk menyelesaikannya, Apple menambahkan beberapa ciri pada bahagian depan kamera. Bahagian atas senarai adalah ciri video timelapse, yang menghasilkan rakaman sped-up berkualiti tinggi, dan terdapat juga mod Slo-mo tambahan, yang menangkap video pada 240fps - dua kali kadar bingkai iPhone 5s. Perlu diingat bahawa model yang lebih baru mempunyai kamera mega-piksel yang lebih tinggi dengan perisian yang lebih baik dan pelbagai lensa.

Ulasan Apple iPhone 6: Butang rumah dan pembaca cap jari

Bagaimana dengan Perisian?

Edisi terbaru perisian iPhone adalah iOS 14. Malangnya, model lama ini tidak serasi dengannya. Perisian terbaru yang boleh anda dapatkan di iPhone 6 atau iPhone 6 Plus ialah iOS 12.4.9.

Nasib baik, anda masih dapat mengakses banyak ciri moden perisian. Sebagai contoh, iOS merangkumi ScreenTime, AR, dan tentu saja, Siri. Berhati-hatilah, kerana usia telefon, beberapa aplikasi mungkin tidak serasi dengan iOS 12.

iPhone 6: Keputusan

IPhone 6 adalah senang digunakan. Ia lebih kecil daripada banyak telefon yang ditawarkan hari ini, masih mempunyai bicu fon kepala dan butang rumah, dan nampaknya berfungsi dengan baik untuk pengguna ringan.

Malangnya, model ini akan segera dihentikan. Bukan hanya masalah keserasian perkakasan lama dan perisian yang lebih baru, telefon ini akan mula bergelut dengan penyambungan rangkaian kerana 5G menjadi lebih menonjol. Seperti yang dapat dilihat dengan rangkaian 3G yang lebih lama yang akhirnya dihentikan, iPhone 6 hanya boleh menjadi iPod wifi sahaja.

Nasib baik, pada masa penulisan, Apple masih menawarkan pembaikan pada model telefon ini. Dengan bateri baru, mungkin skrin baru, dan papan induk baru, anda mungkin akan melihat peningkatan dalam produktiviti dan kebolehgunaan.

Sekiranya anda berada di pasaran untuk iPhone murah yang masih mempunyai butang utama, pertimbangkan iPhone SE. Dikeluarkan pada tahun 2020, model ini mengandungi perkakasan yang dikemas kini, perisian yang lebih baik, dan semuanya dengan harga yang rendah.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak£255
Caj bulanan kontrak£31.50
Tempoh kontrak24 bulan
Pembekal kontrakwww.mobilephonesdirect.co.uk

Fizikal

Dimensi62.5 x 7.1 x 138mm (WDH)
Skrin sentuhiya

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM1.00GB
Peringkat megapiksel kamera8.0mp
Kamera menghadap ke hadapan?iya
Rakaman video?iya

Paparan

Saiz skrin4.7inci
Resolusi750 x 1344
Mod lanskap?iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetoothiya
GPS bersepaduiya

Perisian

Keluarga OSYang lain

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found