Mengapa kamera iPhone 7 Plus Apple mempunyai dua lensa

Sebilangan besar perbincangan setelah acara Apple semalam memfokuskan pada keputusan syarikat teknologi untuk memotong kabel sejauh bicu fon kepala. Namun, perhatikan kembali ucaptama, dan anda akan dapati syarikat yang membingungkan mengenai kemampuan fotografi iPhone 7 dan iPhone 7 Plus.

Mengapa kamera iPhone 7 Plus Apple mempunyai dua lensa

Perbezaan fotografi besar paling ketara pada iPhone 7 Plus. Lihatlah telefon pintar premium baru dan anda tidak akan menemui satu tetapi dua lensa kamera. Ia mungkin kelihatan seperti sekumpulan pengintip kecil, tetapi apa sebenarnya penambahan lensa kedua?

Pertama terdapat peningkatan ke iPhone 7 standard yang perlu dipertimbangkan. Penstabilan gambar optik kini berlaku (sebelumnya hanya tersedia pada varian Plus). Apertur pada lensa lebih lebar pada f / 1.8, yang menurut Apple membiarkan cahaya hingga 50% lebih banyak. Terdapat juga kamera menghadap ke depan 7-megapiksel yang ditingkatkan, dan lampu kilat True Tone quad-LED.

IPhone 7 Plus mendapat semua ini, dan kemudian beberapa. Ia mendapat lensa sudut lebar 12 mm, 12-megapiksel iPhone 7, 7mm, tetapi juga mempunyai lensa telefoto 12-megapiksel 56 mm (setara). Lensa kedua ini memberikan zoom optik 2x pada iPhone 7 Plus. Ringkasnya, ini bermakna anda dapat mendekati subjek anda tanpa kehilangan kualiti gambar yang anda lihat di iPhone 7 biasa atau iPhone sebelumnya.

Kamera iPhone 7 Plus: Zum, zoom, zoom

Selain zoom optik 2x yang diaktifkan oleh lensa telefoto tambahan, iPhone 7 Plus dapat melakukan zoom hingga 10x menggunakan perisian Apple. Ini akan berfungsi seperti zoom digital biasa, dan jarak dekat akan mengalami penurunan imej.

Namun, Apple mengatakan kualiti gambar pada tahap zoom yang lebih tinggi ini akan lebih baik daripada gambar yang setara yang ditangkap dengan kamera telefon pintar lain, hanya kerana titik permulaan anda jauh lebih dekat. Dengan kata lain, anda seharusnya dapat memperoleh lebih banyak perkara jauh tanpa kelihatan seperti sup kabur. iphone_7_plus_zoom

Kamera iPhone 7 Plus: Bokeh, eh?

Sekiranya anda melihat gambar fesyen profesional, anda mungkin akan melihat latar belakang kabur, yang dikenali sebagai Bokeh. Dengan DSLR, ini dapat dicapai dengan menetapkan aperture lebar. Lebar yang lebih luas, kedalaman padang yang lebih cetek dan latar belakangnya semakin kabur.

Anda tidak dapat menghasilkan kesan ini secara semula jadi dengan kamera telefon pintar kecil, hanya kerana undang-undang fizik tidak berfungsi seperti itu. Jadi Apple menawarkan kesan faux-Bokeh dengan iPhone 7 Plus.

Untuk melakukan ini, Apple menganalisis perbezaan antara lensa sudut lebar dan lensa telefoto untuk membuat peta kedalaman, membezakan antara objek jarak dekat dan objek jauh. Ia kemudian menggunakan data ini untuk meletakkan efek Bokeh, yang memberikan kesan mendalam pada gambar. iphone_7_camera_depth

Ini bukan kali pertama kami melihat syarikat telefon pintar mencuba ini. Yang pertama adalah HTC dengan One M8, dan yang lain juga telah mencobanya sejak itu. Walau bagaimanapun, sejauh ini tidak ada yang mencapai kejayaan besar, dengan artifak jelek yang sering melengkapkan batas antara kawasan yang tidak fokus dan kabur dalam foto. Akan menarik untuk melihat seberapa baik versi Apple.

Kamera iPhone 7 Plus: Pemproses isyarat gambar baru

Kedua-dua model iPhone 7 juga mendapat pemproses isyarat gambar yang ditingkatkan (ISP). Walaupun tidak kelihatan seperti lensa kedua, ini boleh menjadi salah satu perbezaan utama berbanding iPhone 6s.

Apple mengatakan ISP baru dua kali lebih pantas dalam kemampuannya untuk menganalisis pemandangan - mengira fokus, warna, pengurangan kebisingan dan sebagainya yang diperlukan. Walaupun hasil yang tepat dari ini harus menunggu tinjauan penuh kami, ini menunjukkan bahawa iPhone 7 dan iPhone 7 Plus menjadi lebih cepat dibandingkan dengan iPhone 6s dan iPhone 6s Plus. iphone_7_camera_modul

Lihat yang berkaitan Apple telah membunuh bicu fon kepala dan Twitter berduka Super Mario Run: Pra-pendaftaran Android dibuka untuk permainan mudah alih Mario

Seperti yang kami katakan, Apple bukanlah syarikat pertama yang menceburi wilayah dwi-kamera. LG G5 dan Huawei P9 kedua-duanya mempunyai dua lensa, sementara HTC masuk ke sana lebih dari dua tahun yang lalu dengan HTC One M8.

Kami akan mempunyai idea yang lebih baik tentang keberhasilan Apple apabila kami mendapat lebih banyak masa dengan kedua-dua telefon bimbit. Buat masa ini, anda boleh melihat ulasan langsung mengenai iPhone 7 dan iPhone 7 Plus, dan juga Apple Watch Series 2.