Faceoff tracker kecergasan: Apple Watch vs Microsoft Band 2 vs Fitbit Surge

Wearables telah berubah dari produk khusus untuk kecergasan yang terobsesi menjadi barang sehari-hari dalam beberapa tahun sahaja - fakta yang tidak terlepas dari perhatian jenama teknologi besar. Di sini kami mengetengahkan tiga produk yang menggabungkan pelacakan kecergasan dan teknologi "pintar", Apple Watch, Microsoft Band 2 dan Fitbit Surge, satu sama lain untuk mengetahui mana yang terbaik.

Faceoff tracker kecergasan: Apple Watch vs Microsoft Band 2 vs Fitbit Surge

Apple Watch vs Microsoft Band 2 vs Fitbit Surge: Harga

Apple Watch - celah pertama Apple di pasaran yang boleh dipakai - adalah yang paling mahal, dengan Apple Watch Sport peringkat permulaan berharga dari £ 299 untuk versi 38mm.

Lihat ulasan Motorola Moto 360 Sport yang berkaitan: Jam pintar kecergasan yang mempunyai kelemahan Microsoft Band 2: Bagus, tetapi bukan ulasan Garmin Vivoactive: Kecergasan yang boleh dipakai untuk membeli ulasan Apple Watch: Jam tangan pintar yang hebat, walaupun harganya

Fitbit Surge adalah kumpulan kecergasan yang paling canggih dari segi teknologi yang pernah dibuat oleh Fitbit, tetapi sejak dilancarkan, harganya telah turun secara mendadak. Berbelanja di sekitar dan anda akan mendapat harga sekitar £ 160.

Microsoft Band 2 juga telah melihat penurunan harga lama yang besar. Ia dilancarkan pada harga £ 200, tetapi dapat diperoleh dengan harga £ 150 dari Amazon, Currys dan PC World - yang bermaksud anda boleh mendapatkan dua daripadanya dengan harga satu tahap kemasukan Apple Watch.Ulasan Microsoft Band 2

Pemenang: Microsoft Band 2

Apple Watch vs Microsoft Band 2 vs Fitbit Surge: Battery

Tidak mengejutkan bahawa tangan lama Fitbit mendapatkan ini, dengan penggunaan sehingga lima hari setiap caj di Surge. Perlu diingat, bagaimanapun, bahawa tidak seperti dua pesaing lain dalam pertarungan ini, Surge mempunyai layar LCD transflective yang hanya perlu mengaktifkan lampu latarnya dalam keadaan cahaya rendah - selalunya, layarnya diterangi cahaya ambien sehingga hampir tidak menarik apa-apa kuasa.

Microsoft juga telah melakukan pekerjaan dengan baik - Band ini akan menggunakan kuasa sepenuhnya dalam masa kurang dari 90 minit dan bertahan sekitar 48 jam sebelum ia perlu ditambah. Baiklah, selagi anda tidak memintanya untuk melakukan penjejakan GPS - sampel tinjauan kami berlangsung lebih dari tiga setengah jam sementara GPS mengesan perjalanan dengan basikal.

Pasti, 48 jam Band mungkin tidak terdengar hebat berbanding dengan kehidupan Surge yang berlangsung selama beberapa hari, tetapi ini jauh lebih mengagumkan daripada penggunaan rata-rata 18 jam yang ditawarkan oleh Apple Watch. Ia juga paling lama untuk mencapai pengisian penuh, memakan masa dua setengah jam, walaupun ia akan mencapai 80% dalam satu setengah. Walau apa pun cara anda memotongnya, anda perlu membawa pengecas anda ke pejabat hampir setiap hari jika anda tidak mahu mengambil risiko kehabisan bateri pada waktu petang.fitbit_surge_1

Pemenang: Fitbit Surge

Microsoft Band 2 vs Apple Watch vs Fitbit Surge: Skrin

Microsoft telah memilih paparan segi empat tepat dan panjang daripada paparan persegi atau bulat yang lebih tradisional yang anda dapati pada alat pakai lain. Sebaliknya, ia menggunakan skrin sentuh AMOLED beresolusi 32mm, 320 x 128, dengan reka bentuk latar belakang yang boleh disesuaikan.

Skrin di Apple Watch adalah yang paling canggih dari ketiga-tiga peranti, mempunyai paparan Retina warna penuh, input sensitif tekanan Force Touch dan puluhan latar belakang yang dapat disesuaikan. Ia hadir dalam dua saiz, 38mm atau 42mm, dan mempunyai skrin kristal safir di Apple Watch (pertengahan peringkat) dan Apple Watch Edition, atau kaca Ion-X yang diperkuat di Apple Watch Sport.

Layar LCD Fitbit Surge tidak terlalu mengagumkan dari segi estetika murni, tetapi ia mempunyai satu kelebihan utama berbanding rakan sejawatnya: kerana ia menggunakan teknologi skrin transflective, ia hanya perlu mengaktifkan lampu latar penahan baterinya ketika gelap. Pada siang hari, atau dalam keadaan pencahayaan biasa, layar menggunakan cahaya sekitar. Ciri inilah yang memberikan kelebihan dalam cahaya matahari yang sangat terang, di mana paparan LCD standard - seperti pada Band dan Apple Watch - mencuci sepenuhnya atau sukar dibaca.Ulasan Apple Watch - paparan tiga perempat

Pemenang: GAMBAR antara Apple Watch (untuk kualiti) dan Fitbit Surge (untuk kepraktisan)

Microsoft Band 2 vs Apple Watch vs Fitbit Surge: Ciri-ciri

Kesihatan

Ini sering menjadi ujian sebenar jam tangan pintar, kerana ciri-ciri boleh berbeza-beza di seluruh teknologi yang boleh dipakai. Microsoft Band 2 mempunyai rangkaian perisian kecergasan yang cukup komprehensif yang dikuasakan oleh Microsoft Health, termasuk pemetaan larian dan kitaran berbantukan GPS untuk menyelamatkan laluan kegemaran anda, pemantauan dan analisis tidur, latihan berpandu dengan tujuan yang dapat disesuaikan, dan pemantauan kalori terbina dalam.

Serta sensor standard seperti giroskop dan akselerometer, ia juga memiliki monitor denyut jantung optik, sensor suhu kulit dan, sangat luar biasa, sensor UV yang dapat memberitahu anda jika anda terlalu lama berada di bawah sinar matahari. Jumlah data yang dikumpulkan oleh Band tidak dapat dilihat, dan portal dalam talian Microsoft Health menyediakan sejumlah besar data untuk membantu pengguna mengubah tabiat mereka menjadi lebih baik.

Apple juga mendorong aspek Jam Tangan ini, dengan koleksi Kesihatan iOS yang menggabungkan banyak aplikasi yang direka dengan senang hati untuk perkara seperti penjejakan aktiviti dan tujuan kecergasan. Apple Watch juga menggabungkan sensor akselerometer, giroskop dan denyut jantung optik, serta barometer dan altimet, yang bermaksud ia dapat menyesuaikan biometrik dan tujuan anda untuk aktiviti seperti pendakian dan latihan condong. Tidak seperti Microsoft Band dan Fitbit Surge, Apple Watch tidak memiliki GPS bawaan, yang bermaksud terpaksa menggunakan perkhidmatan lokasi iPhone anda untuk fungsi terkait pemetaan.apple_watch_vs_microsoft_band_2_vs_fitbit_surge_fitness_tracker_underside

Namun, dari segi fungsi kesihatan, Fitbit Surge pasti menjadi mahkota. Mengingat kecergasan, Surge menawarkan statistik latihan masa nyata, penjejakan GPS berterusan dan pengesanan degupan jantung dan pemecahan pelbagai aktiviti sukan anda - semuanya tanpa memerlukan telefon di poket anda.

Ini juga menangani pengurusan kalori dan rancangan makan anda, dan termasuk fitur 'cabaran' berasaskan aplikasi untuk bersaing dengan rakan dan keluarga untuk mencapai tujuan tertentu. Selanjutnya, ia secara automatik dapat mengesan dan menganalisis corak tidur melalui degupan jantung dan maklumat pergerakan.

Keserasian dan aplikasi

Dari segi keserasian, baik Fitbit Surge dan, mungkin mengejutkan, Microsoft Band 2 serasi lintas platform, berfungsi pada Android, iOS dan Windows Phone, sementara Apple Watch terhad kepada iPhone 5 dan lebih tinggi. Maaf, peminat Android.

Namun, ada sedikit insentif tambahan untuk menggunakan OS tertentu. Sesiapa sahaja di Windows 8.1 akan dapat menggunakan pembantu digital Microsoft Cortana dengan Microsoft Band 2 atau Fitbit Surge mereka, menetapkan peringatan dan mencatat.

Begitu juga, pengguna Apple Watch dapat menggunakan fungsi Siri yang terintegrasi seperti yang mereka lakukan di iPad atau iPhone mereka. Pengguna Android, bagaimanapun, tidak akan memiliki akses ke fungsi Google Now.

Apple Watch mengatur pilihan untuk keserbagunaan. Sebagai tambahan kepada ciri kecergasan dan pembantu digital, pengguna iOS mendapat akses ke pelbagai aplikasi jam tangan khas. Ini termasuk perisian navigasi, resipi, pemesejan dan banyak lagi, dengan sejumlah besar pustaka pihak ketiga yang ada di App Store yang akan disalurkan ke peranti.apple_watch_vs_fitbit_surge_vs_microsoft_band_2_fitness_tracker_face_off

Microsoft Band 2 merangkumi pelbagai ciri ‘pintar’, termasuk pemberitahuan untuk panggilan masuk, mesej dan kemas kini rangkaian sosial. Ini bermakna anda boleh mendapatkan pemberitahuan Facebook dan Twitter, maklumat cuaca dan stok masa nyata, dan makluman teks dan e-mel masuk - selagi anda masih dalam jangkauan sambungan Bluetooth telefon anda.

Anda juga boleh menggunakan respons pra-tulis untuk membalas mesej dengan Band anda dengan cara yang serupa dengan respons yang dihasilkan secara kontekstual Apple Watch. Dan, jika anda bersambung ke Windows Phone, anda juga boleh menggunakan papan kekunci Word Flow kecil pada skrin untuk menjawab mesej teks - tekan huruf kecil dengan tepat seperti yang anda boleh (percayalah, itu tidak mudah), dan Band menggunakan algoritma teks ramalan untuk mengetahui perkataan yang anda cuba taipkan.

Fitbit Surge, sebaliknya, jauh lebih asas - pertama sekali, ini adalah alat kecergasan. Tidak ada integrasi media sosial yang terdapat di dalam peranti yang sebenarnya, dan walaupun ia mempunyai amaran panggilan dan teks ketika dihubungkan ke telefon pintar anda, anda tidak dapat menerima panggilan atau membalas mesej. Namun, ia berfungsi sebagai alat kawalan jauh untuk muzik yang dimainkan di telefon anda, yang sangat berguna.

Pemenang: Microsoft Band 2

Microsoft Band 2 vs Apple Watch vs Fitbit Surge: Reka bentuk

Jam tangan adalah perkara yang sememangnya bersifat peribadi, seperti pernyataan fesyen sebagai jam tangan yang berfungsi. Di jabatan ini, jam pintar belum lagi mencabar jam tangan tradisional, dengan pengeluar sering mengutamakan ciri dan jangka hayat bateri (oleh itu, pukal tambahan) daripada keanggunan sederhana.

Microsoft Band 2 adalah contoh yang baik untuk ini. Walaupun peningkatan besar pada reka bentuk pertama, kumpulan ini pasti mengorbankan gaya untuk bahan - seperti yang dikatakan oleh Alan dalam pendapat keduanya dalam ulasan kami, ia memberikan kesan tanda elektronik untuk penjenayah yang ditahan di rumah. Fitbit Surge sedikit lebih bersifat, bagaimanapun, dan terdapat dalam pilihan warna oren hitam, biru dan jeruk keperangan.

Sebaliknya, Apple telah membawa proses reka bentuknya yang biasa, dan pasukan Jony Ive telah membuat peranti yang lebih memikat dan terasa mahal. Tersedia dalam saiz 38 atau 42mm, Apple Watch anggun dan minimalis, dan hadir dalam pelbagai kemasan yang berbeza seperti keluli tahan karat dan aluminium kelabu ruang.

Terdapat tiga versi yang tersedia: Apple Watch Sport peringkat permulaan, yang mempunyai pilihan lima warna tali plastik yang berbeza, Apple Watch peringkat pertengahan, yang mempunyai 10 pilihan tali yang berbeza, termasuk kulit dan logam serta plastik, dan Apple Watch Edition, tersedia dalam warna emas kuning atau mawar 18 karat dengan pelbagai pilihan tali logam, kulit dan plastik. Seperti yang anda bayangkan, kemasan dan tali premium dilengkapi dengan harga yang cukup tinggi.

Apa sahaja yang anda pilih, ketiga-tiga alat pakai boleh tahan debu dan tahan percikan, jadi walaupun anda tidak dapat membawanya berenang bersama, mereka lebih dari mampu bertahan dalam pencucian tangan dan seumpamanya. Namun, ingatlah bahawa peranti Fitbit dan Microsoft terdapat dalam pelbagai saiz - bergantung pada pergelangan tangan anda yang halus (atau tebal), perlu memastikan anda membeli model yang betul.Ulasan Apple Watch - pandangan tiga suku belakang

Pemenang: DRAW - Apple Watch (untuk kecantikan) dan Fitbit Surge (untuk kepraktisan)