Ulasan Acer Aspire XC600

Ulasan Acer Aspire XC600

Gambar 1 dari 3

Acer Aspire XC600

Acer Aspire XC600
Acer Aspire XC600
£ 425 Harga semasa dikaji

Mac mini Apple dan NUC Intel menunjukkan bahawa PC desktop dapat menyusut jauh di bawah saiz kotak kasut dan bahkan menunjukkan sedikit gaya, tetapi Aspire XC600 menghindari pengeluaran kosmetik seperti itu.

Ini adalah PC menara mini yang ringkas dan mudah, dan - selain daripada kesan logam palsu yang palsu pada fasia plastik kelabu gelap dan pelat muka yang sedikit bergeser - sarung logam pepejal XC600 berbentuk segi empat dan lumpen, selesai dengan cat hitam berguna .

Sebaliknya, Acer telah menumpukan perhatian untuk memberikan spesifikasi yang paling kuat untuk wang tunai. Di dalam casis seperti pekerja, Aspire XC600 menggunakan pemproses 3GHz Core i5-3330, RAM 8GB dan cakera keras 1TB.

Berbanding dengan PC desktop terkini, ini tidak canggih, tetapi pemproses quad-core memberikan prestasi yang sangat responsif, dan Aspire XC600 secara sprit digunakan dalam sehari-hari, dengan aplikasi dilancarkan dengan cepat walaupun kekurangan SSD.

Acer Aspire XC600

Kekuatan yang cukup untuk mendorong Acer mencapai 0.89 dalam penanda aras kami - lebih dari cukup untuk menangani tugas penyuntingan foto dan video yang serius.

Ketiadaan kad grafik khusus tidaklah teruk. Sudah tentu, ia mempengaruhi prestasi permainan - Acer hanya berjaya mencapai rata-rata 36fps yang boleh dimainkan dalam penanda aras Crysis yang paling tidak dikenakan cukai - tetapi ia membantu mengurangkan penggunaan kuasa.

Dengan FurMark mengalahkan teras grafik, dan Prime95 menghubungkan setiap teras CPU pada 100%, Acer menarik 75W dari sumber utama; semasa dalam keadaan tidak aktif, tarikan kuasa berkurang menjadi 30W. Itu bukan yang paling rendah yang pernah kita lihat, tetapi jimat dibandingkan dengan PC desktop bersaiz penuh.

Acer Aspire XC600

Tidak seperti PC yang lebih kecil, Aspire XC600 memberikan modikum peningkatan. Buka penutup panel sisi dan ada sedikit ruang untuk manuver, walaupun bahagian dalamnya cukup sempit; lepaskan dua skru di bahagian depan dan dudukan yang menahan pemacu optik SATA dan cakera keras 3.5in meluncur keluar, memungkinkan untuk menggantinya sama ada dalam masa beberapa minit.

Acer juga telah memasang RAM DDR3 8GB tunggal, jadi anda boleh menambahkan satu lagi dengan mudah untuk menggandakan pelengkap dengan serta-merta.

Malah terdapat slot PCI Express x16 yang tersisa di bahagian atas casing, walaupun hanya kad setengah ketinggian yang sesuai, dan PSU 220W kecil akan memberi kesan pada prestasi. Slot PCI Express x1 dihuni oleh kad wayarles 802.11abgn dual-band, yang menyediakan dua soket udara.

Tiada apa-apa mengenai bahagian luar XC600 yang mengatur rentak nadi. Penulis DVD tersembunyi di sebalik bahagian depan plastik kelabu, dan terdapat dua port USB 2 di bahagian depan, di samping pembaca kad SD dan sepasang input dan output audio 3.5mm.

Acer Aspire XC600

Di bahagian belakang, terdapat enam port USB 2 lagi, soket Gigabit Ethernet dan output video D-SUB dan HDMI. Kedua-dua penyambung PS / 2 disambungkan terus ke papan kekunci dan tetikus yang disediakan, tetapi ini sangat ringan dan plasticky - kami mengesyorkan agar anda segera menaikkannya.

Acer Aspire XC600 tidak salah, tetapi wajar untuk mengatakan bahawa ia tidak mengumpulkan banyak orang ketika kami membongkarnya. Ia memberikan banyak tenaga untuk aplikasi semasa, dan jumlah peningkatan yang sederhana sangat dialu-alukan.

Walau bagaimanapun, tidak layak mendapat cadangan yang tegas. Kekurangan USB 3 mengecewakan, dan ada alternatif yang lebih baik di pasaran. Sebagai contoh, prestasi komputer desktop Fujitsu Esprimo Q510 crams yang sangat baik menjadi casis bersaiz mini Mac untuk wang yang serupa. XC600 adalah mesin kecil yang berpatutan dan murah, tetapi gagal mengancam A-List sama.

Jaminan

Jaminan 1 thn kembali ke pangkalan

Spesifikasi asas

Jumlah kapasiti cakera keras 1,024GB
Kapasiti RAM 8.00GB

Pemproses

Keluarga CPU Intel Core i5
Kekerapan nominal CPU 3.00GHz

Papan induk

Slot PCI-E x16 percuma 1
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat

Ingatan

Jenis memori DDR3
Soket memori percuma 1
Jumlah soket memori 2

Kad grafik

Tetapan prestasi 3D Rendah
Keluaran DVI-I 0
Keluaran HDMI 1
Keluaran VGA (D-SUB) 1
Keluaran DisplayPort 0

Pemacu

Teknologi cakera optik Penulis DVD

Periferal Tambahan

Periferal Papan kekunci dan tetikus berwayar

Kes

Format kes Menara Midi
Dimensi 100 x 367 x 270mm (WDH)

Bekalan kuasa

Peringkat bekalan kuasa 220W

Teluk memandu percuma

Panel depan percuma 5.25in teluk 0

Pelabuhan belakang

Port USB (hilir) 8
Port tetikus PS / 2 iya
Port audio S / PDIF elektrik 0
Port output audio S / PDIF optik 0
Modem tidak
Bicu audio 3.5mm 3

Pelabuhan hadapan

Port USB panel depan 2
Pembaca kad memori panel depan iya

Tetikus & Papan Kekunci

Tetikus dan papan kekunci Acer

Sistem operasi dan perisian

Keluarga OS Windows 8

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 30W
Penggunaan kuasa puncak 75W

Ujian prestasi

Tetapan rendah prestasi 3D (crysis) 36fps
Tetapan prestasi 3D Rendah
Skor Penanda Aras Dunia Nyata keseluruhan 0.89
Skor respons 0.92
Skor media 0.91
Skor berbilang tugas 0.84