iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7: Telefon pintar mana yang harus anda beli pada tahun 2017?

Sekiranya anda mencari telefon pintar sekarang, anda tidak akan memilih masa yang lebih membingungkan. IPhone 7 ada di sini, tetapi iPhone 8 dan Samsung Galaxy S8 akan wujud akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, jika anda seterusnya mendapatkan telefon pintar sekarang dan anda tidak semestinya menginginkan telefon pintar terbaik, iPhone 7 dan Samsung S7 kedua-duanya adalah pilihan yang bagus. Dan kerana mereka dibebaskan sekitar setahun yang lalu, anda juga dapat memperolehnya dengan beberapa tawaran bagus.

iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7: Telefon pintar mana yang harus anda beli pada tahun 2017?

Jadi telefon pintar mana yang harus anda beli pada tahun 2017, Samsung atau Apple, Android atau iOS? Dalam artikel ini, kami telah membandingkan segala-galanya dari ciri dan spesifikasi hingga harga dan hayat bateri, sehingga anda dapat memutuskan telefon yang terbaik untuk anda.

iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7: Ciri-ciri

Kamera

Lihat Apple AirPods yang berkaitan: Berurusan dengan tawaran fon kepala tanpa wayar Apple iPhone 7: Di mana mendapatkan iPhone 7 termurah

IPhone 7 mungkin tidak mendapat kamera dual-lens super yang terdapat di iPhone 7 Plus, tetapi masih mendapat peningkatan yang bermanfaat. IPhone 7 menggunakan kamera 12 megapiksel dengan bukaan f / 1.8 yang membolehkan 50% lebih banyak cahaya masuk, yang bermaksud bahawa telefon bimbit baru lebih baik mengambil gambar dalam cahaya rendah daripada sebelumnya. Apple juga telah menambahkan penstabilan imej optik ke iPhone 7 yang lebih kecil, jadi foto anda cenderung kabur pada paparan yang lebih lama. Apabila anda ingin menggunakan denyar, iPhone 7 menggunakan lampu suluh quad-LED, yang lebih terang dan boleh menjadikan subjek kelihatan lebih semula jadi dalam gambar. Untuk selfie dan panggilan video terdapat kamera FaceTime HD 7 megapiksel di bahagian depan telefon.

Samsung Galaxy S7 adalah salah satu telefon Android terbaik yang boleh anda beli, dilengkapi dengan kamera yang sangat mengagumkan. Seperti iPhone 7, kamera Galaxy S7 adalah urusan 12 megapiksel, tetapi juga menggunakan bukaan f / 1.7 dan piksel 1.4µm untuk menangkap cahaya sebanyak mungkin. Keputusan? Foto yang sangat bagus dalam pencahayaan tahap rendah. Di samping prestasi itu, teknologi sensor Dual Pixel Samsung menjadikan fokus juga lebih pantas. Di bahagian depan, Galaxy S7 menggunakan kamera 5 megapiksel.Kamera iPhone 7

Keputusan: Kamera iPhone 7 jauh lebih baik daripada sebelumnya, tetapi Samsung Galaxy S7 masih jauh lebih baik. Dan jika kita jujur, kamera iPhone 7 sebenarnya sangat mengecewakan. Walaupun harus berkinerja lebih baik dalam cahaya rendah, nampaknya kamera iPhone 7 mengalami artifak pelik selepas pemprosesan. Keputusan? Bukaan f / 1.7 Galaxy menjadikannya masih mempunyai snapper terbaik.

Reka bentuk

IPhone 7 tidak kelihatan berbeza dengan iPhone 6s, dan itu sebenarnya bukan perkara buruk. Kali ini Apple telah menghilangkan garis antena yang tidak sedap dipandang di bahagian belakang peranti, dan memperkenalkan dua kemasan baru. Kini terdapat Jet Black, kemasan gloss super tinggi yang kelihatan luar biasa, dan juga Black biasa, yang pada dasarnya adalah mantel hitam-matte. Terdapat perubahan lain di tempat lain juga: butang rumah sekarang mempunyai Force Touch, dan telefonnya sekarang tahan air - sama seperti S7. Akhirnya, dan lebih kontroversial, Apple juga telah melepaskan bicu fon kepala 3.5mm dan menambah pembesar suara stereo.s7

Dengan cara yang sama, Samsung Galaxy S7 kelihatan seperti Samsung Galaxy S6 sebelumnya. Menampilkan layar besar yang sepertinya mengambil seluruh bagian depan telefon, dan kaca belakangnya halus, Samsung mengeluarkan gaya dan kecanggihan - dan hadir dalam berbagai warna juga. Terdapat Hitam, Emas, Putih, Perak dan tentu saja Rose Gold - dan semuanya berfungsi dengan baik dengan kemasan berkilat yang menutupi telefon bimbit.

Keputusan: Tampaknya subjektif, tetapi bagi saya secara peribadi iPhone 7 menang sejauh satu batu. Samsung Galaxy S7 adalah peranti yang tampan, menampilkan garis-garis bersih dan sebilangan besar kemasan, tetapi untuk beberapa sebab ia tidak mempunyai "objek keinginan" yang sama seperti sesuatu seperti iPhone 7 Jet Black.

iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7: Spesifikasi

Paparan

IPhone 7 menggunakan skrin IPS LCD 4.7in dengan lampu latar, mampu menampilkan 16 juta warna secara keseluruhan. Seperti iPhone 6s sebelumnya, layar menggunakan 3D Touch, mengekalkan resolusi 750 x 1.334 dengan kepadatan piksel 326ppi. Namun, kali ini, skrin iPhone 7 adalah 25% lebih cerah dan mempunyai gamut warna yang lebih luas daripada sebelumnya. Keputusan? Skrin iPhone 7 harus kelihatan lebih berwarna dan cerah.

Samsung Galaxy S7 menggunakan skrin sentuh Super AMOLED 5.1in, dan ini adalah salah satu paparan terbaik yang boleh anda dapatkan di mana-mana telefon pintar sekarang. Teknologi Super AMOLED dapat menjadikan warna hitam lebih hitam dan warna lain lebih bersemangat, dan apabila anda menggabungkannya dengan resolusi 1.440 x 2.560 S7 dan kepadatan piksel 577 ppi, hasil akhirnya sangat mengagumkan.

iphone_7_7_0

Keputusan: Samsung Galaxy S7 mungkin tidak mempunyai 3D Touch, tetapi semua yang lain mengenai skrinnya lebih tinggi daripada iPhone 7. Walaupun peningkatan yang sangat diperlukan, layar LCD iPhone 7 masih tidak dapat menandingi kehebatan Galaxy S7, dan apabila anda menganggap ketumpatan piksel S7 jauh lebih tinggi, jelas bahawa satu skrin jauh lebih baik daripada yang lain.

Persembahan

IPhone 7 baru menggunakan pemproses A10 Fusion quad-core, yang terdiri daripada dua teras berprestasi tinggi dan dua teras kecekapan. Apple mengatakan bahawa iPhone 7 akan memutuskan tugas mana yang harus diberikan kepada inti mana, jadi anda akan mendapat gabungan prestasi dan jangka hayat bateri yang baik. Cip A10 Fusion iPhone 7 yang baru dikatakan 40% lebih pantas daripada A9, dan dilengkapi dengan RAM 2GB - yang bermaksud cukup pantas untuk memberikan grafik yang sebanding dengan konsol.

Model Samsung Galaxy S7 UK dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Exynos octa-core dan dihantar dengan RAM 4GB. Ini bermakna sejak beberapa bulan kebelakangan ini, ia merupakan telefon pintar terpantas.

Ulasan Samsung Galaxy S7: Depan

Keputusan: Samsung Galaxy S7 pantas, tetapi iPhone 7 menggunakan pemproses A10 Fusion, yang dilaporkan sebagai pemproses telefon pintar terpantas yang pernah dibuat. Sebenarnya, hasil Geekbench yang diterbitkan pada minggu yang sama dengan pelancaran iPhone 7 menunjukkan bahawa iPhone 7 Plus lebih pantas daripada iPad Pro semasa. IPhone 7 mempunyai RAM 1GB lebih sedikit daripada iPhone 7 Plus, tetapi seharusnya tidak terlalu ketinggalan dari segi prestasi.

Hayat bateri

Samsung Galaxy S7 dibungkus dengan bateri 3.000 mAh yang besar, yang menurut statistik syarikatnya bagus untuk 22 jam masa bercakap, dan 62 jam bermain muzik. Sebaliknya, Apple berpendapat bahawa iPhone 7 akan memberi anda masa bercakap 14 jam, dan hanya 40 jam muzik. Dalam ujian kami, Samsung Galaxy S7 mencapai jangka hayat bateri selama 18 jam, sementara iPhone 7 bertahan sekitar 13 jam sebelum memerlukan pengecasan.

Keputusan: Samsung Galaxy S7. Pada tahun yang lain, telefon Apple yang lain dilengkapkan oleh jangka hayat bateri Samsung Galaxy.iphone_7_2

iPhone 7 vs Samsung S7: Penyimpanan dan Harga

Penyimpanan

IPhone 7 hadir dalam variasi 64GB, 128GB dan 256GB kali ini, sedangkan Samsung Galaxy S7 hadir dengan hanya 32GB. Tetapi tidak seperti iPhone 7, Samsung Galaxy S7 hadir dengan slot microSD, sehingga ingatannya dapat ditingkatkan hingga 256GB jika diperlukan.

Keputusan: IPhone 7 memberi anda pelbagai pilihan mengenai penyimpanan, dan pada pandangan pertama, storan 32GB S7 yang murni kelihatan seperti pengawasan besar. Walau bagaimanapun, keputusan Samsung untuk memasukkan slot microSD dapat memberikan nilai yang baik jika anda tahu di mana mencarinya - kad microSD 128GB dan dijemput dengan harga hanya £ 25.

Harga

Samsung Galaxy S7 32GB tanpa SIM akan dikenakan bayaran sebanyak £ 569, sementara iPhone 7 32GB berharga 30 £ lebih dan bermula pada £ 599.

Keputusan: Apabila anda membelanjakan sekitar £ 600 untuk telefon bimbit, £ 30 tidak banyak, jadi kedua-dua unit hampir sama. Samsung Galaxy S7 dilancarkan pada awal Mac 2016, sementara iPhone 7 hanya tersedia untuk pra-pesanan pada 9 September - dengan telefon bimbit pertama dihantar pada 16 September. Ini bermakna bahawa jika anda mengejar iPhone 7, anda perlu menunggu untuk sementara waktu. Samsung Galaxy S7, di sisi lain, telah lama keluar, dan mudah dikendalikan. Permulaan Samsung Galaxy S7 bermaksud anda kini boleh mendapatkan beberapa tawaran yang cukup menarik.

iPhone 7 vs Samsung S7: Keputusan akhir

Walaupun dilancarkan tahun lalu, iPhone 7 dan Galaxy S7 adalah dua telefon terbaik yang dapat anda dapatkan sekarang, dan mana sahaja yang anda pilih akan menjadi pembelian hebat. Kedua-dua telefon pintar ini menawarkan spesifikasi dan ciri yang mengagumkan, dan mereka hampir sama. Buat masa ini, memilih telefon terbaik untuk anda sebahagiannya bergantung kepada ekosistem yang anda gunakan, dan jenis sistem operasi yang anda sukai. Sekiranya anda sudah memiliki Apple Watch, iPad atau MacBook, iPhone 7 akan sesuai dengan kehidupan anda. Sekiranya anda lebih banyak pengguna Android, maka pada masa ini lebih masuk akal untuk memilih Galaxy S7.

Ringkasnya, kedua-dua telefon bimbit itu mengagumkan, tetapi spesifikasi mereka sangat mirip sehingga tidak menjamin terjun ke OS yang baru. Namun, jika anda berkeras bahawa telefon anda mempunyai bicu fon kepala, mungkin yang terbaik adalah menggunakan Samsung Galaxy S7, atau menunggu S8.