iPhone 7 vs iPhone 6s: Sekiranya anda menaik taraf ke telefon terbaru Apple?

Sekiranya anda mempunyai iPhone 6s, anda mungkin sudah melihat iPhone 7 dengan berminat - dan mengapa tidak? Sudah tentu ini adalah salah satu telefon bimbit yang paling menarik di pasaran hari ini, dan walaupun kelihatan serupa dengan 6s, ia mempunyai banyak peningkatan di bawahnya. Oleh itu, apa yang baiknya dengan iPhone 7, dan jika anda mempunyai iPhone 6s, adakah masih layak untuk ditingkatkan? Di sini, kami akan membawa anda melalui semua ciri dan spesifikasi baru iPhone 7 - dari kamera hingga pemproses baru - supaya anda dapat melihat sama ada ia layak untuk ditingkatkan atau tidak.

iPhone 7 vs iPhone 6s: Sekiranya anda menaik taraf ke telefon terbaru Apple?

iPhone 7 vs iPhone 6s: Ciri-ciri

Kamera

IPhone 7 mungkin menggunakan kamera 12 megapiksel - sama seperti iPhone 6s - tetapi Apple telah memperkenalkan satu atau dua perubahan yang menjadikannya snapper yang lebih baik secara keseluruhan. IPhone 7 mempunyai aperture f / 1.8, yang bermaksud prestasi cahaya rendah harus lebih baik. Gambar dalam keadaan kurang ideal juga harus lebih baik, berkat penambahan penstabilan imej optik di iPhone 7 dan iPhone 7 Plus. Terlebih lagi, kamera FaceTime HD telah beralih dari unit 5-megapiksel ke unit 7-megapiksel, sementara lampu kilat quad-LED akan menghasilkan gambar yang lebih cerah dan lebih semula jadi. Dalam praktiknya, kami mendapati kamera iPhone 7 lebih unggul, walaupun kamera ini menghasilkan beberapa artifak digital yang pelik ketika menghadapi bayangan. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar disebabkan oleh perisian pasca pemprosesan baru Apple, jadi ia dapat diperbaiki dalam kemas kini perisian kemudian.

Audio

Walaupun ada yang melihatnya sebagai langkah mundur, Apple telah melepaskan soket fon kepala 3.5mm dari iPhone 7, dengan menyebut "keberanian" sebagai alasan utama untuk melakukannya. Apa pun alasannya, Apple sekurang-kurangnya menghantar setiap iPhone dengan penyesuai Lightning hingga 3.5mm, untuk memastikan kesan perubahannya minimum. Penyingkiran bicu fon kepala tidak sia-sia; iPhone 7 mempunyai dua pembesar suara, seperti unit tunggal pada iPhone 6s, sehingga boleh memainkan muzik dengan suara stereo. Setelah mengujinya selama beberapa hari terakhir, jelas bahawa iPhone 7 menawarkan peningkatan suara luaran, dan walaupun masih terdengar kecil, ia menawarkan gambar stereo yang kukuh. Terlebih lagi, suaranya tidak akan hilang sama sekali jika anda memegang telefon bimbit dengan cara yang salah - salah satu masalah terbesar kami dengan iPhone 6s.

iphone_7_camera_1

Ketahanan air

Beberapa sumber menyatakan bahawa iPhone 6s menawarkan ketahanan air yang lebih baik daripada model sebelumnya, tetapi iPhone 7 menjadikannya rasmi dengan pensijilan IP67. Ini bermaksud telefon akan bertahan dengan penurunan 1m air selama 30 minit - tetapi mungkin lebih baik untuk mengelakkan ujian ini kerana Apple masih tidak melindungi kerosakan air dalam jaminan iPhone 7.

Butang rumah

Lihat iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7 yang berkaitan: Telefon pintar mana yang harus anda beli pada tahun 2017? Tawaran iPhone 7: Di mana untuk mendapatkan iPhone 7 termurah iPhone 7 memerlukan kabel baru untuk menyambung ke MacBook Pro baru - dan itu tidak keren

IPhone 7 melihat reka bentuk semula butang rumah, menjadikannya Force Touch-mampu. Keputusan? Ia mungkin seperti butang mekanikal, tetapi tidak satu pun. Apple mengatakan bahawa ciri baru itu dapat digunakan di iOS 10 dan aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan lapisan lain pada pengalaman operasi. Setelah berjaya menggunakan iPhone 7, butang Laman Utama baru adalah wahyu berbanding iPhone 6s. Ia mungkin kelihatan seperti butang Utama yang biasa anda gunakan, tetapi menekannya memberi anda dorongan haptik, seperti menggunakan Sentuhan 3D. Walaupun kami belum mengetahui betapa bergunanya fitur tersebut ketika menggunakan aplikasi, jelas butang rumah baru yang tidak mekanikal cenderung tidak pecah daripada pada iPhone sebelumnya.

iPhone 7 vs iPhone 6s: Reka bentuk

Pada iPhone 7, Apple telah melepaskan garis antena dari bahagian belakang iPhone, ditambah dengan mata elang juga akan melihat kekurangan bicu fon kepala 3.5mm (kita akan mendapatkannya kemudian). Kemasan Space Grey tidak lagi, digantikan dengan kemasan Jet Black gloss dan pilihan matte Black. Dan satu perkara lagi: mereka yang memilih Jet Black iPhone 7 akan dapat memilih antara model 128GB atau 256GB; Apple tidak mempunyai rancangan untuk melepaskan versi baru 32GB dari kemasan baru.

Oh, dan satu lagi perkara mengenai kemasan Jet Black itu. Apple mengakui bahawa kemasan Jet Black barunya cukup rentan dan haus, dan dapat dengan mudah apa yang disebutnya sebagai ‘lecet mikro’.

iphone_7_price_uk_release_date_specs_features_1

iPhone 7 vs iPhone 6s: Spesifikasi

Pemproses

IPhone 7 menggunakan pemproses A10 Fusion, dan itu bermaksud ia adalah iPhone paling kuat yang pernah ada; Apple menyatakan telefon bimbit baru dua kali lebih pantas daripada iPhone 6s. A10 Fusion adalah pemproses quad-core, tetapi sebenarnya terbahagi kepada dua bahagian. Dua pemproses berprestasi tinggi menangani tugas intensif pengkomputeran, sementara dua teras kecekapan menguruskan beban yang lebih ringan - dan memberi anda hayat bateri yang lebih baik.

Hayat bateri

Pemproses A10 baru iPhone 7 membantu memberikan kelajuan peningkatan telefon bimbit baru pada iPhone 6s, tetapi juga meningkatkan masa antara caj. Apple mengatakan bahawa iPhone 7 akan memberi anda dua jam hayat bateri tambahan berbanding iPhone 6s. Itu berfungsi sehingga 14 jam masa bercakap, 12 jam 4G atau 14 jam penyemakan Wi-Fi.iphone_7_15

Paparan

Resolusi skrin iPhone 7 tetap sama dengan iPhone 6s: skrin Retina 4.7 inci dengan resolusi 750 x 1.334. Namun, Apple mengatakan skrin baru sekitar 25% lebih cerah, dan mempunyai gamut warna yang lebih luas. Dengan kedua-dua telefon secara bersebelahan, perbezaannya jelas. Warna nampaknya lebih banyak muncul di 7, dan layarnya juga tampak lebih cerah - walaupun masih tidak sesuai untuk layar Samsung Galaxy S7 Super AMOLED yang patut dicontohi.

iPhone 7 vs iPhone 6s: Penyimpanan dan harga

Apple telah meningkatkan pilihan storan untuk iPhone 7, menyediakan telefon bimbit dalam varian 32GB, 128GB atau 256GB. Jadi ini bermaksud 16GB yang hampir tidak berguna akhirnya dihapuskan dari barisan; tetapi juga mempunyai telefon bimbit 64GB yang agak lebih luas.

IPhone 7 bermula dari £ 599 untuk versi 32GB, menjadi £ 699 untuk model 128GB dan £ 799 untuk telefon bimbit 256GB teratas. Apple juga telah mengemas kini pilihan memori untuk iPhone 6s, jadi anda kini dapat mengambil telefon bimbit 32GB seharga £ 499 atau telefon bimbit 128GB dengan harga £ 599.iphone_7_vs_iphone_6s_2

iPhone 7 vs iPhone 6s: Keputusan akhir

IPhone 7 mungkin kelihatan hampir sama dengan iPhone 6s, tetapi sebenarnya, ia menawarkan koleksi perubahan kecil dan perbaikan berbanding telefon bimbit sebelumnya. Secara berasingan, setiap perubahan tersebut sangat luar biasa, tetapi gabungannya menjadikan telefon pintar yang merupakan langkah kukuh dari iPhone 6s. Sekiranya anda mempunyai iPhone 6s, ciri seperti ketahanan air iPhone 7, kelajuan lebih cepat dan jangka hayat bateri yang lebih baik akan memberi kesan yang ketara dari hari ke hari - dan jika anda mempertimbangkan untuk menaik taraf dari iPhone 6 maka perbezaannya mungkin malam dan siang.