[FIX TERBAIK] - Ralat ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’ pada Windows 10

Windows 10 adalah sistem operasi yang hebat, dan sistem yang dapat diperbaiki pada pendahulunya dengan beberapa cara. Dari mengoptimumkan prestasi dan meningkatkan keselamatan hingga menjadikan Windows lebih stabil daripada sebelumnya, Windows 10 adalah satu-satunya versi Windows yang layak digunakan pada tahun 2020.

[FIX TERBAIK] - Ralat ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’ pada Windows 10

Sudah tentu, ia jauh dari sistem operasi yang sempurna. Malah sesuatu yang dibuat dengan baik seperti Windows 10 boleh menemui mesej ralat, dan jika anda melihatnya 'Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)Ralat pada Windows 10, anda tidak bersendirian. Di antara penulis di TechJunkie, kami telah melihat kesalahan ini muncul beberapa kali. Sebenarnya, ini bukan juga mesej ralat eksklusif Windows 10 — ia muncul di Windows sejak zaman XP, dan terus menjadi masalah pada versi terbaru Windows 10.

Seperti banyak mesej ralat Windows, perkara terburuk mengenai pemberitahuan ini adalah kurangnya maklumat mengenai apa yang menyebabkan kesalahan. Walaupun memeriksa Event Viewer, cara termudah untuk mengetahui punca masalah pada Windows, tidak memberikan petunjuk mengenai maksud 0xc000007b. Syukurlah, kami mempunyai beberapa idea mengenai bagaimana anda dapat memperbaiki ralat ini dan menghidupkan semula Windows dan berjalan di komputer anda.

Memperbaiki ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’ pada Windows 10

Seperti disebutkan, ada beberapa alasan mengapa anda mungkin melihat kesalahan ini, masing-masing memerlukan perbaikan yang berbeza. Sistem ini sebenarnya tidak akan cukup berguna untuk memberitahu apa sebabnya pada satu masa, jadi berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Lakukan boot Windows 10 yang bersih

Perkara pertama yang pertama: kita perlu mencuba boot Windows 10 yang bersih untuk melihat apakah itu hanya ralat memuat mudah yang menyebabkan masalah. Lebih banyak kali daripada ini, inilah yang anda perlukan untuk menghidupkan semula Windows 10 dan berjalan semula tanpa mesej ralat, jadi cubalah ini.

 1. Ketik 'msconfig' ke dalam kotak Cari Windows (dapat diakses dengan mengklik ikon kaca pembesar di bar tugas Windows anda).
 2. Klik tab Perkhidmatan kemudian centang kotak ‘Sembunyikan semua perkhidmatan Microsoft’ dan kemudian Lumpuhkan semua.
 3. Navigasi ke tab Startup, pilih ‘Open Task Manager’ dan nonaktifkan semua perkhidmatan dengan Status Diaktifkan.
 4. Tutup Pengurus Tugas dan pilih OK kembali di msconfig. Ini harus menghidupkan semula peranti anda.

Proses ini telah diketahui dapat menyelesaikan masalah dalam beberapa kes. Apa yang dilakukan boot yang bersih adalah boot komputer dengan cara yang sangat minimalis, jadi hanya program dan fail yang diperlukan untuk sistem operasi yang dijalankan. Oleh itu, terdapat kemungkinan besar bahawa program apa pun yang menyebabkan ralat tidak akan berjalan setelah boot bersih. Dari sana, anda boleh menjalankan diagnostik atau melakukan usaha penyelesaian masalah lebih lanjut.

Sekiranya but bersih tidak berfungsi untuk anda, cubalah memuat turun Rangka Kerja .NET.

Betulkan ralat ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’ pada Windows 10-2

Pasang semula .NET Framework

Anda yang menaik taraf ke Windows 10 dan bukannya membeli peranti dengannya lebih cenderung melihat masalah ini. Windows 7 dan 8.1 menggunakan .NET Framework 3.5 dan begitu juga banyak aplikasi. Windows 10 menggunakan .NET Framework 4.5 tetapi tidak menyangka untuk memasukkan versi 3.5 untuk menjadikannya serasi dengan aplikasi lama. Ini boleh menjadi punca ralat 'Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)'.

 1. Navigasi ke Laman Web Microsoft dan muat turun .NET Framework 3.5.
 2. Ikuti wizard pemasangan.
 3. But semula dan cuba lagi.

Memperbaiki Microsoft C ++ Fail

Akhirnya, jika itu bukan masalahnya, nampaknya terdapat juga fail dari Microsoft Visual C ++ yang hilang atau yang rosak semasa menaik taraf ke Windows 10. Ini lebih mempengaruhi permainan daripada aplikasi, jadi jika anda melihat ralat ketika mencuba untuk memuatkan permainan, cuba ini.

Cara membetulkan ralat ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’ pada Windows 10-3

 1. Navigasi ke laman web Microsoft C ++ yang dapat diedarkan semula.
 2. Muat turun fail terkini, ditambah fail 2010 yang merangkumi msvcp100.dll, msvcr100.dll, msvcr100_clr0400.dll dan xinput1_3.dll. Terdapat kedua-dua versi 32-bit dan 64-bit fail ini, jadi pastikan anda mempunyai fail yang betul.
 3. Ikuti wizard pemasangan seperti yang diarahkan.
 4. But semula dan cuba lagi.

***

Dalam sebilangan besar kes yang saya lihat, salah satu daripada tiga tindakan ini memperbaiki ralat ‘Aplikasi tidak dapat dimulakan dengan betul (0xc000007b)’. Mesej ralat Windows 10 boleh menjadi samar-samar, tetapi untungnya, dengan beberapa pembaikan mudah, mudah untuk bangun dan berjalan lagi. Sekiranya anda mempunyai pembaikan lain yang berfungsi, beritahu kami di bahagian komen.