Cara Menjalankan Aplikasi Disekat oleh keselamatan Java di Windows

Java sentiasa berusaha meningkatkan keselamatan dan melindungi sistem yang dipasang. Walaupun penggunaannya berkurang di komputer, masih diperlukan beberapa program untuk menjalankan Java. Itulah sebabnya anda mungkin melihat amaran keselamatan Java ketika menjalankan program seperti itu. Oleh kerana ini bukan amaran keselamatan biasa, anda mungkin tidak tahu apa yang harus dilakukan apabila anda melihatnya, sebab itulah saya menulis halaman ini. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menjalankan aplikasi yang disekat oleh keamanan Java di Windows.

Cara Menjalankan Aplikasi yang Disekat oleh keselamatan Java di Windows

Java telah mengalami rap rap selama dekade terakhir atau lebih. Sebilangan besar penyemak imbas kini menyekatnya secara lalai dan perlahan-lahan dihentikan secara perlahan di web. Walaupun begitu, bahasa pengaturcaraan masih ada di mana-mana dulu, jika tidak lebih. Ia masih boleh didapati di mana-mana dan masih digunakan dalam pembangunan hingga ke hari ini.

Kerentanan utama Java adalah bahawa ia tidak secara automatik mengemas kini seperti kebanyakan program lain. Ini membiarkan pengguna untuk mengemas kini, berpotensi membiarkan program yang rentan tidak ditambal selama berminggu-minggu atau berbulan-bulan. Ia memberi amaran kepada anda apabila versi yang diperbaharui tersedia tetapi kemudian membiarkan anda menggunakannya. Oleh itu, anda boleh mengemas kini dan menguruskannya sepenuhnya.

Bukan tanpa langkah berjaga-jaga sendiri, sebab itulah anda mungkin melihat amaran keselamatan Java.

Keselamatan Java

Sejak Java 7, Oracle telah melaksanakan pemeriksaan keselamatan dalam program untuk membantu keselamatan. Ini akan memberi tahu anda jika anda menggunakan aplikasi yang tidak ditandatangani, ditandatangani sendiri, tidak ditandatangani oleh pihak berkuasa yang dipercayai atau yang tidak mempunyai atribut kebenaran. Ini adalah untuk perlindungan kita tetapi kadang-kadang ada positif palsu.

Ini biasanya tidak menjadi masalah jika anda menggunakan program arus perdana atau yang dikemas kini secara berkala tetapi boleh menyakitkan jika anda menggunakan program khusus, mengembangkan sendiri atau bermain permainan Indie tertentu yang masih menggunakan Java. Itulah ketika anda kemungkinan besar melihat amaran keselamatan Java di Windows.

Jalankan aplikasi yang disekat oleh keselamatan Java di Windows

Sekiranya anda menghadapi amaran keselamatan Java, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Ini semudah mengemas kini semuanya untuk menambahkan laman web ke senarai pengecualian, bergantung pada apa yang anda lakukan untuk memicu amaran.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghentikan amaran keselamatan Java.

Kemas kini semuanya

Sekiranya anda tiba-tiba mula melihat amaran keselamatan Java tanpa alasan yang baik atau untuk sesuatu yang biasanya anda lakukan tanpa amaran, inilah masanya untuk mengemas kini versi Java anda. Lawati laman web Java dan muat turun versi yang betul untuk komputer anda. Pasang kemas kini dan uji semula apa sahaja yang anda lakukan. Sekiranya tidak berjaya, kemas kini penyemak imbas, program, aplikasi atau apa sahaja yang anda gunakan untuk mencetuskan amaran.

Kemas kini Java atau program adalah sebab utama keselamatan Java akan menunjukkan amaran ini. Satu atau yang lain akan ketinggalan zaman dan sama ada tidak akan berfungsi dengan betul atau tidak serasi. Kemas kini pantas dapat menyembuhkan sebahagian besar amaran ini.

Periksa tetapan keselamatan Java

Kadang-kadang, memasang Java atau pembaruan Java akan memicu peningkatan di tingkat keamanan. Saya tidak tahu mengapa tetapi saya telah melihat ini beberapa kali selama bertahun-tahun dan selalu menjadi perkara kedua yang saya periksa ketika menyelesaikan masalah Java setelah memeriksa kemas kini.

  1. Buka Panel Kawalan dan pilih Java dari senarai. Pilih Ikon Kecil di bahagian atas kanan jika anda tidak melihatnya.
  2. Pilih tab Keselamatan di Panel Kawalan Java.
  3. Periksa tahap keselamatan di tetingkap. Oracle mencadangkan penggunaan Sangat Tinggi sebagai tahap yang sesuai. Turunkan ke Tinggi dan uji semula.

Sekiranya anda mengunjungi laman web yang masih menggunakan Java dan memicu amaran, anda boleh menambahkannya ke senarai putih di tab Keselamatan.

  1. Pilih Edit Senarai Laman di bahagian bawah tab Keselamatan.
  2. Taipkan URL ke dalam kotak dan pilih Tambah.
  3. Tambahkan URL lain yang anda perlukan.
  4. Pilih OK dan uji semula.

Anda perlu menggunakan URL lengkap, jadi //… Atau //…. untuk ini berfungsi dengan baik. Anda hanya perlu melakukan ini sekiranya laman web memberikan kesalahan. Tidak ada masalah untuk aplikasi yang membuang kesilapan.

Periksa sijil

Akhirnya, jika kedua langkah tersebut tidak berfungsi, periksa sijil program atau aplikasi yang anda cuba gunakan. Sekiranya tidak ditandatangani atau dipercaya oleh Java, ini akan mencetuskan amaran ini. Minta vendor untuk mendapatkan sijil baru atau tanyakan kepada mereka jika mereka tahu bahawa ini adalah masalah. Setelah anda mempunyai sijil yang dipercayai, anda boleh memasangnya dan amaran akan hilang.