Cara Membuka Dokumen Word di Android

Microsoft Office hampir wujud di dunia perniagaan dan pendidikan. Walaupun aplikasi serupa seperti Dokumen Google dan Halaman Apple telah memberi Microsoft jalan keluar untuk wang mereka, adalah selamat untuk mengatakan bahawa Word terus menerajui pek dalam ciri dan kegunaan yang sama.

Cara Membuka Dokumen Word di Android

Kelemahan ini, tentu saja, beberapa dokumen Word sukar diakses bergantung pada OS anda. Sekiranya anda cuba membuka fail .doc pada peranti Android anda, anda mungkin menghadapi masalah menjalankannya dari luar kotak. Jangan risau, membuka fail dokumen adalah proses yang cukup mudah. Inilah cara untuk melakukannya.

Cara Membuka Fail Word.doc di Android

Google Play Store adalah salah satu kedai aplikasi paling pelbagai yang tersedia untuk pengguna teknologi hari ini. Ini bermaksud bahawa tidak ada kekurangan aplikasi yang dirancang untuk membantu anda membuka dokumen Word pada perangkat Android anda.

Sebilangan besar aplikasi ini percuma, ada yang sudah diinstal sebelumnya, dan semua yang ada dalam senarai kami telah diuji untuk digunakan pada bulan Mei 2021, jadi anda tahu bahawa ini adalah aplikasi yang bagus.

Gunakan Dokumen Google

Google menambahkan sokongan asli untuk kedua-dua fail '.doc' dan '.docx' di Android, jadi membuka fail baru tidak semestinya terlalu banyak kerja. Inilah cara untuk melakukannya.

  1. Gunakan Google Drive, e-mel anda, atau perkhidmatan lain untuk mencari dokumen Word.

  2. Ketik fail yang anda letak pada langkah 1 di atas untuk membukanya. Sekiranya diminta, buka fail di ‘Docs’ (Google Docs) atau penampil / editor file doc / docx yang lain jika anda memilikinya. Anda mungkin perlu memasangnya jika tidak ada pilihan untuk memilih atau menetapkan semula pelancar aplikasi lalai jika anda tidak mendapat pilihan seperti gambar di bawah.

Dokumen harus dibuka di mana sahaja aplikasi yang anda pilih. Sekiranya anda hanya ingin menyemak kandungan, membukanya dalam Dokumen tidak apa-apa. Sekiranya anda ingin mengedit, anda harus membukanya di aplikasi lain, seperti Docs To Go.

Menggunakan Microsoft Word untuk Android

Dokumen Google dapat mengurus membuka dan menampilkan file Anda di Android, tetapi jika anda lebih suka mengeditnya secara asli, Anda dapat menggunakan Microsoft Word untuk Android.

  1. Dapatkan aplikasi Microsoft Word di Play Store.

  2. Setelah aplikasi selesai proses pemasangan, ketik fail ‘.doc’ atau ‘.docx’ di telefon anda, kemudian pilih Perkataan dari senarai aplikasi yang ada.

Word memudahkan menyimpan dan mengedit dokumen di Android, jadi edit dokumen anda ke isi hati anda. Walau bagaimanapun, tentunya lebih baik menggunakan program PC atau Mac Word sedapat mungkin.

Anda juga dapat menggunakan seluruh Microsoft Office Suite pada perangkat Android Anda, selama aplikasi dipasang. Walaupun tidak mudah mengedit fail, terutamanya dokumen Excel, Android dan Microsoft nampaknya berfungsi dengan baik.

Word for Android adalah aplikasi percuma tanpa iklan dan anda tidak memerlukan akaun untuk bekerja. Malangnya, jika anda tidak mempunyai akaun, anda tidak dapat membuka apa-apa dari awan jadi yang terbaik adalah log masuk jika anda perlu mengakses fail dari PC anda di telefon anda.

Polaris Office untuk Android

Polaris Office sudah terpasang di pelbagai peranti Android, tetapi jika belum ada, cukup muat turun dari Google Play Store. Dibangunkan oleh Infraware Inc., Polaris adalah aplikasi percuma dan anda boleh melewati pilihan untuk membuat akaun jika anda mahu.

  1. Setelah membuka aplikasinya, anda perlu mengklik tiga garis mendatar di sudut kiri atas dan mengetuk Penyimpanan Peranti untuk mengakses fail pada telefon atau tablet Android anda. Sekiranya tidak ada yang muncul, pergi ke Tetapan dan menukar kebenaran ke Dihidupkan, di bawah Aplikasi tab.

Sekarang, anda boleh mengedit dan memuat turun fail tersebut terus ke peranti anda dan menghantarnya ke tempat yang perlu dilalui.

Catatan: Anda mungkin menyedari bahawa aplikasi ini mempunyai iklan yang dapat menghalangi dokumen anda. Terutama sepanduk di bahagian atas seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin kami di atas. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi iklan ini.

Aplikasi ini menawarkan video yang dapat anda tonton untuk menghilangkan iklan sehingga anda tidak perlu membayar perkhidmatan premium. Video berdurasi 60 saat akan membuang iklan.

Anda juga boleh mengetuk Edit ikon yang membuang iklan sepanduk di bahagian atas. Atau, anda boleh menghidupkan Mod kapal terbang, kemudian buka dokumen anda. Sekiranya anda sudah melihat dokumen tersebut, kembali, kemudian belok Mod kapal terbang pada. Apabila anda membuka dokumen, iklan akan hilang.

Pejabat WPS

Aplikasi percuma lain yang boleh anda muat turun dengan mudah dari Google Play Store, WPS Office menawarkan segala-galanya dari penukaran fail hingga menyemak dokumen Microsoft Office. Sama seperti Polaris Office, anda tidak perlu membuat akaun untuk menggunakan ciri-cirinya.

Aplikasi ini menawarkan perkhidmatan berbayar premium yang membuang iklan dan memberi anda lebih banyak fungsi. Pada masa penulisan, perkhidmatan ini diskaun 40% pada $ 19.99 setahun dan $ 29.99 setiap tahun selepas itu.

  1. Apa yang perlu anda lakukan untuk memulakan adalah mengetuk Buka di bahagian atas aplikasi. Dari sini anda dapat mengetuk sejumlah kategori file (kami akan mengetuk Dokumen untuk tujuan artikel ini) dan memilih fail dari penyimpanan peranti anda.

2. Setelah dibuka, klik Alat pilihan di bahagian bawah untuk membuat pengeditan. WPS Office menawarkan perkhidmatan cloud sendiri jika anda ingin menyimpan kerja anda di dalam aplikasi. Sudah tentu, anda juga boleh berkongsi dokumen dengan orang lain atau terus ke komputer (tetapi anda memerlukan akaun untuk bit terakhir).

Tidak Dapat Membuka Dokumen Word

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk membuka fail Word.doc, perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah mencuba aplikasi lain. Sekiranya perkara yang mendesak, Dokumen Google atau Dokumen Word mungkin tidak dapat bekerjasama pada awalnya.

Menggunakan aplikasi lain harus membetulkan masalah selagi fail yang anda coba buka tidak rosak. Sekiranya anda telah mencuba menggunakan aplikasi lain, failnya mungkin salah, jadi cuba dapatkan versi lain.

Sekiranya anda benar-benar perlu mengakses fail dari aplikasi Word, anda mungkin menghadapi masalah keserasian. Sama ada perisian telefon anda sudah usang, atau apl anda sudah usang. Periksa Google Play Store untuk kemas kini terlebih dahulu. Sekiranya kemas kini tersedia, teruskan dan klik pada pilihan untuk melakukannya. Setelah selesai, cuba buka fail anda sekali lagi.

Dengan andaian anda menggunakan Word versi terbaru, cuba kemas kini telefon anda dengan pergi ke Tetapan dan mengetuk Kemas kini.

Sekiranya semua perisian anda terkini, anda boleh mencuba membersihkan cache (Tetapan> Aplikasi> Word> Kosongkan Cache), atau menyahpasang kemudian memasang semula aplikasi. Beberapa pengguna melaporkan hanya ada pilihan untuk mencopot pemasangan Word dari Tetapan pada peranti mereka. Jika ini yang anda lihat, pergi ke Play Store dan lihat apakah pilihan untuk Nyahpasang ada. Apabila pilihan tersebut tidak kelihatan untuk menyahpasang aplikasi, anda hanya dapat mematikannya kemudian mengaktifkannya semula.

Terakhir, cuba masuk ke aplikasi Word dengan akaun Microsoft anda jika anda belum log masuk. Ini dapat membetulkan masalah anda (terutamanya jika anda memuat naik dokumen dari awan).

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan yang paling sering kami tanyakan mengenai fail Docx dan Android.

Bolehkah saya mengedit dokumen Word di telefon saya?

Ya. Dokumen Google dan aplikasi pihak ketiga yang telah kami sebutkan di atas memungkinkan anda mengedit dokumen anda tanpa masalah. Sekiranya fail itu hanya boleh dibaca, anda perlu mengkliknya Atribut dan hapus centang Baca sahaja kotak.

Dari sini anda boleh membuat perubahan, membuat catatan, dan melakukan pelbagai tugas lain. Setelah diedit, silakan berkongsi fail, simpan ke awan anda, atau hantarkan kepada orang lain.

Manakah aplikasi pihak ketiga terbaik untuk digunakan dengan dokumen Word?

Jawapan untuk soalan ini sangat bergantung pada apa yang anda cuba lakukan dengan dokumen tersebut. Word lebih serasi kerana ia adalah perisian Microsoft. Dokumen Google memberi anda banyak kebebasan dan lebih mudah untuk berkongsi dokumen anda dengan orang lain. Aplikasi pihak ketiga lain yang disenaraikan juga menawarkan beberapa ciri utama.

Bolehkah saya menyimpan dokumen ke akaun OneDrive saya di Android?

Tentunya! Anda mempunyai pilihan untuk menambahkan akaun Microsoft anda ke aplikasi Microsoft Word di Android. Apabila anda membuka fail, anda boleh memilih tiga titik di sudut kanan atas, kemudian pilih 'Simpan sebagai' dan pilih lokasi fail anda.

Sekiranya anda membuat dokumen baru, yang perlu anda lakukan ialah memilih akaun OneDrive anda dari menu lungsur di bahagian atas halaman pembuatan.

Dokumen Word dan Android

Seperti yang anda lihat sekarang, anda dapat dengan mudah membuka dokumen Word di Android menggunakan Microsoft Word untuk Android, Google Docs, WPS Office, dan banyak lagi. Yang benar-benar anda perlukan untuk membuka dokumen Word adalah aplikasi yang dapat menangani format fail.

Adakah anda tahu cara lain untuk membuka dokumen Word pada peranti Android? Adakah anda menghadapi masalah? Kongsi pendapat anda dengan komuniti di bawah.