Adakah Kes Emel Sensitif?

Terdapat banyak kekeliruan mengenai sama ada alamat e-mel peka huruf besar kecil atau tidak. Ada yang mengatakannya, sementara yang lain mendakwa bahawa mereka tidak. Jadi, siapa yang betul? Dalam artikel ini, kita akan melihat sama ada alamat e-mel peka huruf besar kecil atau tidak peka huruf besar kecil.

Adakah Kes Emel Sensitif?

Apa yang Membuat Alamat E-mel?

Alamat e-mel terdiri daripada tiga bahagian - bahagian tempatan (juga dikenali sebagai nama pengguna), tanda @, dan bahagian domain. Setiap bahagian mempunyai peranannya sendiri dan tunduk pada peraturannya sendiri. Inilah gambaran keseluruhan ringkas.

Menurut piawaian, bahagian lokal dari alamat e-mel boleh memuat hingga 64 aksara dan dapat terdiri dari sekumpulan karakter terbatas. Ini termasuk huruf abjad Latin huruf besar dan kecil, angka dari 0 hingga 9, titik dan watak khas. Watak khas termasuk `[dilindungi e-mel] # $% ^ & * () _- + = [] {} ~. Ia disambungkan ke bahagian domain dengan tanda @.

Bahagian domain boleh panjangnya hingga 255 aksara. Huruf ini boleh mengandungi huruf abjad Latin (huruf kecil dan besar), angka dari 0 hingga 9, dan tanda hubung. Kata hubung tidak dapat memulakan atau menamatkan bahagian domain.

Simbol antarabangsa juga boleh digunakan, walaupun lebih lanjut kemudian.

Adakah Kes Sensitif?

Jawapan yang betul untuk soalan ini adalah ya dan tidak. Menurut RFC 5321, bahagian tempatan dari alamat e-mel peka huruf besar kecil. Ini bermaksud, secara teori, [dilindungi e-mel] tidak sama dengan [dilindungi e-mel]. Walau bagaimanapun, penyedia e-mel mempunyai kebebasan untuk memperlakukan bahagian-bahagian tempatan sebagai sensitif huruf besar dan tidak sensitif terhadap kes.

Contohnya, [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], dan [dilindungi e-mel] secara teori adalah alamat e-mel yang berbeza. Sangat mudah untuk melihat bagaimana ini dapat menimbulkan masalah dan mengurangkan pengalaman pengguna jika pelayan e-mel memilih untuk memperlakukan bahagian-bahagian tempatan sebagai peka huruf besar kecil. Oleh itu, banyak pembekal menganggap bahagian tempatan dari alamat e-mel sebagai perkara yang tidak sensitif.

Bagi bahagian domain, RFC 1035 menetapkan bahawa perkara ini tidak sensitif. Ini bermaksud anda boleh menulisnya dengan huruf kecil, huruf besar, atau gabungan keduanya dan e-mel anda akan berakhir di alamat yang sama. Dalam penggunaan praktikal, [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel], dan [dilindungi e-mel] adalah alamat e-mel yang sama.

Dalam latihan

Walaupun alamat e-mel sebahagiannya sensitif huruf besar-kecil, pada amnya selamat untuk menganggapnya sebagai tidak peka huruf besar kecil. Semua penyedia utama, seperti Gmail, Yahoo Mail, Hotmail, dan lain-lain, menganggap bahagian alamat e-mel tempatan sebagai tidak peka huruf besar kecil. Walaupun begitu, anda harus memeriksa peraturan penyedia e-mel yang dengannya anda mahu membuat e-mel.

Mengikat titik sebelumnya, RFC 5321 yang disebutkan di atas mengesyorkan agar alamat e-mel baru dibuat dengan huruf kecil hanya untuk mengelakkan kekeliruan dan masalah penghantaran.

Sebaliknya, jika rakan atau rakan anda mempunyai alamat e-mel dengan kombinasi huruf besar dan huruf kecil, disarankan untuk menulisnya seperti ketika anda menghantar e-mel kepada mereka. Kegagalan untuk melakukannya boleh menyebabkan e-mel tidak dihantar. Walau bagaimanapun, ini bukan masalah dengan penyedia e-mel utama seperti Gmail, Yahoo Mail, Hotmail, dan lain-lain.

Selain itu, Gmail juga tidak sensitif terhadap titik yang terdapat di bahagian tempatan e-mel ketika berkaitan dengan pengenalan akaun pengguna. Ini bermaksud bahawa jika akaun [dilindungi e-mel] ada, anda tidak akan dapat mendaftar [dilindungi e-mel] atau [dilindungi e-mel]

Pengantarabangsaan

Pada asalnya, alamat e-mel hanya dapat didaftarkan dengan menggunakan huruf abjad Latin, angka, dan sekumpulan karakter khas ASCII. Walau bagaimanapun, IETF (Internet Engineering Task Force) kemudiannya mengembangkan peraturan dan standard untuk memasukkan watak antarabangsa.

RFC6530 adalah yang pertama memasukkan dan mengatur penggunaan watak antarabangsa. RFC6531 dikembangkan berdasarkan peraturan dan piawaian. Selepas itu, peraturan dan piawaian diperbaharui melalui RFC6532 dan RFC6533.

Anda sekarang boleh mendaftarkan alamat e-mel menggunakan pelbagai huruf, watak, dan skrip. Beberapa yang paling banyak digunakan termasuk aksara Latin dengan diakritik, abjad Yunani, watak Cina Tradisional, watak Jepun (hiragana, katakana, dan kanji), abjad Cyrillic, beberapa skrip India, dan juga sebilangan yang lain.

Penyertaan dan keserasian dengan alamat e-mel antarabangsa berbeza dari penyedia ke pembekal. Malah beberapa penyedia terbesar tidak sepenuhnya sesuai dengan alamat antarabangsa. Sebagai contoh, Google membenarkan anda menghantar e-mel ke alamat antarabangsa tetapi tidak membenarkan anda membuat e-mel. Outlook 2016 mempunyai fungsi yang serupa.

Kesimpulannya

Tidak seperti bahagian nama domain, bahagian tempatan dari alamat e-mel peka huruf besar kecil. Oleh itu, banyak penyedia e-mel memilih untuk mengabaikan kepekaan kes bahagian tempatan untuk alasan praktikal dan mendorong orang untuk membuat e-mel dengan huruf kecil sahaja.