28 Petua dan Trik WhatsApp Terbaik: Hantarkan lokasi anda, sebut harga, edit gambar dan banyak lagi

WhatsApp adalah salah satu perkhidmatan pesanan paling popular di dunia, baik untuk penggunaannya dan keselamatannya yang ketat untuk data pengguna.

28 Petua dan Trik WhatsApp Terbaik: Hantarkan lokasi anda, sebut harga, edit gambar dan banyak lagi

Di luar fungsi sembang berasaskan teks yang sederhana, terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan. Sekiranya anda ingin memperbesar atau mencetak huruf dalam mesej anda, menyandarkan perbualan dan fail penting anda, atau berkongsi cerita sementara, sambil tetap berada di zon selesa aplikasi pemesejan, WhatsApp telah anda lindungi.

Dengan aplikasi yang sentiasa dikemas kini dengan ciri-ciri baru dan keselamatan yang lebih baik, sukar untuk terus mengikuti semua cara baru yang membolehkan WhatsApp memperbetulkan perbualan anda.

Artikel ini akan memastikan anda sentiasa terkini. Kami akan mengemas kini apabila lebih banyak ciri dilancarkan.

Dari panggilan video hingga keselamatan, berikut adalah semua yang perlu anda ketahui untuk memanfaatkan sepenuhnya WhatsApp pada tahun 2018.

Petua WhatsApp untuk pemesejan yang lebih baik

Tambahkan huruf miring, tebal dan banyak lagi dalam mesej WhatsAppwhatsapp_tips _-_ tebal

Untuk menambahkan lebih banyak kesan pada mesej, mengapa tidak memformatnya dengan huruf tebal? Untuk melakukan ini, cukup lengkapkan kata-kata yang anda mahu muncul dengan huruf tebal dengan simbol tanda bintang (*). Anda juga boleh mengepung kata (atau kata-kata) dengan simbol garis bawah (_) untuk menukarnya menjadi huruf miring, atau dengan simbol tilde (~) untuk menambahkan garis tanda.

Berkongsi banyak maklumat kenalan

Apabila anda ingin berkongsi maklumat hubungan dengan rakan, tidak perlu mengirim kad nama dari aplikasi Kenalan anda. Cukup ketuk ikon klip kertas dalam sembang, pilih Kenalan dan anda boleh memilih satu atau lebih kenalan untuk dikongsi dengan penerima.

Ketik anak panah kanan dan WhatsApp membolehkan anda memilih butiran yang ingin anda kongsi untuk setiap orang.

Nyatakan pesanan lama dalam sembang

whatsapp_tips _-_ sebut harga

Kadang-kadang memerlukan sedikit masa untuk membalas mesej, pada masa itu perbualan kumpulan mungkin beralih ke subjek yang sama sekali berbeza. Dalam kes ini, anda dapat mengutip mesej tepat yang anda balas dengan menekan lama dan kemudian mengetuk anak panah kiri pada bar alat.

Mesej yang dikutip muncul di tetingkap pop timbul sehingga anda dapat menulis jawapan anda di bawahnya. Apabila anda mengetuk butang Kirim, pesan anda muncul tepat di bawah petikan dan nama pengguna, jadi tidak ada keraguan tentang siapa yang Anda balas.

Tandakan mesej penting

Apabila seseorang menghantar maklumat seperti alamat atau nombor telefon kepada anda, menelusuri balok mesej untuk mencarinya sekali lagi boleh mengganggu.

Untuk mengelakkan ini, tandakan mesej dengan menekan lama dan mengetuk ikon bintang. Apabila anda memerlukannya sekali lagi, pilih ‘Mesej berbintang’ dari menu utama untuk melihat semua mesej bertanda buku anda.

Kongsi lokasi anda dengan orang lainwhatsapp_tips _-_ send_lokasi

Sekiranya anda pernah mencuba berjumpa dengan seseorang di tempat yang tidak dikenali, anda akan tahu betapa sukarnya menjelaskan di mana anda menggunakan penerangan yang tidak jelas tentang persekitaran anda. Terima kasih kepada ciri perkongsian lokasi WhatsApp, anda tidak perlu melakukannya lagi.

Untuk berkongsi lokasi anda dalam sembang, ketuk ikon penjepit kertas, dan pilih Lokasi. Setujui kebenaran yang diminta oleh aplikasi, lalu ketuk ‘Kirim lokasi semasa’. Apabila penerima menerima lokasi anda, mereka dapat mengetuknya untuk melancarkan Peta Google dan mendapatkan petunjuk untuk mencari anda.

Hantar mesej dari PC anda

Tidak seperti aplikasi pemesejan lain seperti Facebook Messenger (messenger.com) dan Telegram (telegram.org), anda tidak boleh memasang WhatsApp di lebih dari satu peranti, yang menjengkelkan jika anda tidak mempunyai telefon bimbit. Salah satu penyelesaiannya adalah menggunakan WhatsApp Web, yang memungkinkan anda mengirim pesan dan fail dari penyemak imbas desktop anda (dengan syarat telefon anda dihidupkan dan mempunyai sambungan internet).

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

Untuk menggunakan alat, buka menu utama aplikasi dan pilih WhatsApp Web. Seterusnya, lawati web.whatsapp.com di penyemak imbas anda dan gunakan telefon anda untuk mengimbas kod QR yang muncul di skrin. Semua sembang anda akan dipaparkan di halaman, dan anda boleh mencari atau memulakan sembang baru dan mengirim foto atau video. Sekiranya anda memilih pilihan 'Tetap saya masuk', anda seharusnya dapat mengakses sembang WhatsApp anda walaupun anda meninggalkan telefon di rumah. Anda boleh keluar dengan mengetuk menu Web WhatsApp di telefon anda dan memilih Log Keluar.

Senyap sembang kumpulan yang mengganggu

Sekiranya anda sering terganggu oleh sembang kumpulan WhatsApp, cubalah mematikannya. Buka sembang yang menyinggung perasaan, ketuk butang tiga titik di sudut kanan atas dan pilih ‘Bisukan pemberitahuan’. Anda boleh menghentikan perbualan selama lapan jam, satu minggu atau satu tahun, dan hapus tanda ‘Tunjukkan pemberitahuan’ untuk menghentikan pemberitahuan muncul. Sekiranya anda berubah fikiran, pilih butang menu sekali lagi dan pilih Nyah suara.

Anda juga boleh mematikan perbualan dengan individu dengan membuka perbualan yang sesuai, mengetuk butang menu, dan memilih 'Lihat kenalan'.

Sekat kenalan dan spam yang salahwhatsapp_tips _-_ block

Sekiranya kenalan WhatsApp menjadi perosak atau bertindak kasar, anda boleh menyekatnya sepenuhnya. Ketik butang menu sembang, pilih Lagi, sapu ke atas, dan pilih Sekat. Ketik Blok ketika WhatsApp memberi amaran bahawa anda tidak akan lagi menerima panggilan atau mesej dari orang itu. Sekiranya anda menerima mesej yang nampaknya spam, anda dapat melaporkannya dengan memilih 'Laporkan dan blokir'.

Petua WhatsApp untuk menguruskan media anda

Hantar sebarang fail (termasuk gambar beresolusi tinggi)whatsapp_tips _-_ gambar

Pada masa lalu, WhatsApp hanya membolehkan anda menghantar PDF dan fail media, tetapi kini anda dapat mengirim jenis fail apa pun, yang menjadikannya alternatif yang baik untuk menghantar lampiran dalam e-mel.

Untuk menghantar fail, ketuk ikon klip kertas dalam sembang dan pilih Dokumen. Senarai muncul dokumen pada peranti anda, yang boleh anda urutkan mengikut nama atau tarikh. Pilih fail yang ingin anda hantar dan fail tersebut akan muncul di dalam sembang untuk diunduh oleh penerima anda. Untuk menghantar gambar dengan resolusi penuh, pilih ‘Browse docs other’ untuk melihat semua fail pada peranti anda.

Edit foto sebelum anda menghantarnyawhatsapp_tips _-_ crop

Berkongsi gambar dan tangkapan skrin cukup mudah, tetapi kadang-kadang anda mungkin mahu memotong gambar sebelum menghantarnya. WhatsApp membolehkan anda melakukan ini tanpa perlu memasang aplikasi penyuntingan foto tambahan.

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

Cukup ketuk ikon penjepit kertas, pilih Galeri, dan pilih foto yang ingin anda hantar. Seterusnya, ketik ikon potong dan seret penanda untuk menyorot pilihan anda.

Ketuk Selesai dan geser ke atas untuk menambahkan penapis, pelekat, dan teks, atau untuk menggambar pada gambar. Terdapat butang Undo untuk membuang perubahan jika anda tidak berpuas hati dengan hasilnya.

Cari setiap pautan yang pernah anda kongsiwhatsapp_tips _-_ media

Sekiranya anda mencari pautan dalam mesej yang tidak dibintangi, gunakan trik berikut. Pergi ke sembang yang sesuai dan ketik butang tiga titik. Pilih Media, kemudian Pautan untuk menatal senarai kronologi semua pautan yang dikongsi antara anda dan kenalan itu. Anda juga akan melihat tab untuk Media dan Dokumen, yang memudahkan mencari fail yang telah anda kongsi dengan kenalan tersebut.

Sandarkan sembang dan fail mediawhatsapp_tips _-_ google_drive

Hari-hari ini, anda boleh membuat sandaran apa sahaja di telefon anda ke awan, dan sembang WhatsApp tidak terkecuali.

Untuk menetapkan WhatsApp menjadi sandaran ke Google Drive, buka menu utama aplikasi dan pilih Tetapan, Obrolan, dan ‘Sembang sandaran’. Ketuk ‘Sandarkan ke Google Drive’ untuk memilih kekerapan aplikasi menyimpan sandaran, atau pilih butang Sandaran hijau untuk segera membuat sandaran.

Pilih akaun Google dan ketuk ‘Back up over’ untuk menentukan sama ada WhatsApp dapat melakukan sandaran melalui ‘Wi-Fi atau selular’ atau hanya Wi-Fi. Sekiranya anda ingin memasukkan video dalam sandaran, tandakan kotak yang sesuai. Apabila anda mendapat telefon baru, anda boleh memulihkan sembang WhatsApp dari sandaran Google Drive anda

Hentikan WhatsApp menggunakan semua data andawhatsapp_tips _-_ data_usage

WhatsApp tidak menggunakan banyak peruntukan data anda jika anda menggunakannya untuk menghantar dan menerima mesej teks, tetapi jika anda berkongsi banyak foto dan video dengan rakan anda, ia akan mengunyah sejumlah besar. Memang, WhatsApp menyumbang 900MB penggunaan data mudah alih di telefon kami pada bulan September sahaja.

Untuk menghentikan perkara ini, tetapkan aplikasi untuk memuat turun media melalui Wi-Fi sahaja. Buka menu utama, pilih Tetapan, dan ketuk ‘Penggunaan data’. Di bawah ‘Muat turun automatik media’, anda boleh membenarkan pelbagai jenis media memuat turun pada data mudah alih dan Wi-Fi. Di bawah ini, terdapat juga pilihan untuk "Ketika roaming", jadi anda dapat memastikan bahawa anda tidak akan mendapat bil mudah alih yang besar ketika anda berada di luar negara.

Cuba hidupkan pilihan ‘Penggunaan data rendah’ untuk mengurangi penggunaan data mudah alih semasa panggilan suara.

Muat turun gambar dan video ke PC andawhatsapp_tips _-_ muat turun

Sekiranya anda ingin memindahkan foto dan video yang telah anda kirimkan di WhatsApp ke PC, gunakan WhatsApp Web (lihat halaman 1) untuk menyambungkan WhatsApp ke penyemak imbas anda, kemudian buka sembang, klik foto atau video yang ingin anda simpan dan pilih butang Muat turun. Anda boleh menggunakan anak panah kiri dan kanan untuk melihat-lihat media yang telah dikongsi sebelumnya dalam perbualan (termasuk fail yang telah anda kirim).

Tetapkan nada pemberitahuan kepada kumpulan

Anda boleh menetapkan nada pemberitahuan tersuai untuk sembang kumpulan anda, jadi anda akan langsung mengetahui apakah anda telah menerima pesan dari kumpulan teman tertentu - tanpa perlu melihat telefon anda.

Buka sembang kumpulan, ketuk butang menu dan pilih ‘Maklumat kumpulan’, kemudian ketuk ‘Pemberitahuan khusus’ dan centang kotak untuk ‘Gunakan pemberitahuan tersuai’. Anda kemudian boleh memilih dari pelbagai nada pemberitahuan; pilih sama ada telefon anda bergetar atau tidak; dan memutuskan sama ada ia memaparkan pemberitahuan pop timbul.

Tukar saiz fonwhatsapp_tips saiz _-_

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

Untuk menukar ukuran fon di WhatsApp pada perangkat Android, buka menu utamanya dan ketik Tetapan, kemudian Sembang dan Saiz Font. Di sini, anda boleh memilih dari teks Kecil, Sederhana atau Besar. Pada iPhone, WhatsApp menggunakan saiz fon sistem. Untuk mengubahnya, buka ‘Paparan & Kecerahan’ dari Tetapan iPhone anda, kemudian ketik Saiz Teks.

Anda boleh menjadikan teks lebih besar dengan membuka Tetapan, Umum dan Aksesibilitas, kemudian mengetuk Teks Besar.

Sematkan sembang WhatsApp penting

Sekiranya anda mendapati bahawa perbualan penting sering diturunkan ke bawah layar oleh sembang kumpulan yang tidak penting, anda boleh menyematkan perbualan kegemaran anda agar mudah dijumpai.

Untuk melakukan ini, tekan lama sembang yang ingin anda simpan di dekat bahagian atas dan ketik ikon pin. Untuk melepaskan pin sembang, tekan lama lagi dan pilih ikon pin dengan teguran melaluinya.

Tukar kertas dinding andawhatsapp_tips _-_ kertas dinding

WhatsApp membolehkan anda menukar kertas dinding yang dipaparkan di belakang sembang anda. Cukup buka menu dalam sembang, ketuk Wallpaper, dan pilih gambar dari Galeri atau Galeri Perpustakaan WhatsApp anda.

Sekiranya anda lebih suka sesuatu yang lebih jelas, cuba pilihan Warna Pepejal atau Tanpa Kertas Dinding. Perhatikan bahawa menukar kertas dinding hanya mempengaruhi sembang anda sendiri dan bukan penerima anda.

Seberapa selamat WhatsApp?

Beberapa aplikasi pemesejan hanya mengenkripsi mesej antara anda dan mereka, tetapi penyulitan end-to-end WhatsApp (yang ia gunakan bila-bila masa yang mungkin) memastikan bahawa hanya anda dan penerima mesej anda yang dapat membaca apa yang dihantar.

Bahkan panggilan suara anda dienkripsi, dan anda dapat dengan mudah memeriksa apakah anda dilindungi dengan membuka obrolan yang sesuai, mengetuk butang menu dan memilih 'Lihat kontak'. Leret ke atas dan anda akan melihat gembok dengan kata-kata ‘Mesej ke sembang dan panggilan ini selamat dengan enkripsi hujung-ke-hujung. Ketuk untuk mengesahkan. ’Ketika anda mengetuk pilihan ini, muncul nombor unik, yang harus sesuai dengan yang ada di perangkat penerima. Jangan risau, ini bukan kunci sebenarnya - yang selalu disembunyikan.

Hentikan orang membaca pemberitahuan mesej andawhatsapp_tips _-_ security_notification

Sekiranya anda mempunyai iPhone, anda dapat menerima pemberitahuan untuk mesej baru tanpa memaparkan kandungannya di layar. Cukup buka menu Tetapan aplikasi, ketuk Pemberitahuan, dan alihkan suis agar Pratonton dimatikan. Anda sekarang akan melihat nama kenalan dalam pemberitahuan anda tetapi bukan pada mesej.

Pada telefon Android, tidak ada pilihan untuk menyekat pratonton dari WhatsApp, tetapi Anda dapat menyekat pemberitahuan WhatsApp sama sekali dengan membuka Tetapan Android, kemudian memilih Aplikasi dan WhatsApp. Togol ‘Blok semua’ ke Hidup dan anda tidak akan terperangkap dengan mesej yang muncul di skrin. Pada beberapa peranti Android, seperti Samsung Galaxy S6 kami, anda mungkin juga mencari pilihan untuk 'Tunjukkan secara senyap' atau serupa, yang menyekat pratonton tetapi masih memaparkan pemberitahuan.

Hentikan sesiapa sahaja mengetahui bahawa anda telah membaca mesej merekawhatsapp_tips _-_ read_reciepts

Sekiranya anda lebih suka orang tidak tahu kapan anda membaca mesej mereka, anda boleh mematikan pilihan yang memberitahu mereka. Dari menu Tetapan WhatsApp, pilih Akaun dan Privasi, kemudian hapus centang pada kotak 'Baca resit'.

Walaupun begitu, jika anda mematikan ciri ini, anda tidak akan dapat melihat kapan orang lain membaca mesej anda.

Tukar siapa yang dapat melihat maklumat peribadi andawhatsapp_tips _-_ privasi

Dari menu Privasi dalam Tetapan Akaun WhatsApp, anda juga dapat memilih siapa yang diizinkan untuk melihat maklumat peribadi anda, termasuk gambar profil, status, dan kapan anda terakhir online. Untuk setiap pilihan, anda boleh memilih Semua Orang, ‘Kenalan saya’ atau Tiada.

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

Sebaiknya gunakan ‘Kenalan saya’ dalam kebanyakan keadaan, jika tidak, sesiapa sahaja yang mempunyai nombor telefon anda dapat melihat ketika anda terakhir dalam talian. Perlu juga dinyatakan bahawa menetapkan pilihan ‘Terakhir dilihat’ ke ‘Tiada siapa’ bermaksud anda tidak akan dapat melihat kapan kenalan anda terakhir dalam talian.

Tambahkan pengesahan dua langkah

Pengesahan dua langkah menambahkan lapisan keselamatan lain ke akaun anda dengan meminta PIN enam digit untuk mengesahkan nombor telefon anda di WhatsApp, setiap kali ia dipasang pada peranti baru. Untuk menghidupkannya, buka Tetapan, kemudian Akaun dan pilih ‘Pengesahan dua langkah’. Ketuk Aktifkan dan masukkan PIN anda, kemudian ketuk Seterusnya dan masukkan lagi untuk mengesahkan. Ketuk Seterusnya sekali lagi dan anda akan diminta memasukkan alamat e-mel, yang mana anda boleh menghantar pautan yang akan menetapkan semula PIN anda jika anda terlupa.

Dapatkan amaran apabila seseorang menukar perantiwhatsapp_tips _-_ security_notification

Anda boleh menetapkan WhatsApp untuk memberi amaran kepada anda jika kunci penyulitan ujung ke hujung perbualan telah berubah. Ini biasanya menunjukkan bahawa penerima telah memasang semula WhatsApp atau memindahkannya ke peranti baru, jadi anda boleh meminta mereka untuk mengesahkan bahawa mereka tahu mengapa kunci baru dikeluarkan.

Untuk mengaktifkan fitur, buka Tetapan, ketuk Akaun dan Keselamatan, dan pastikan bahawa 'Tunjukkan pemberitahuan keselamatan' dihidupkan.

Buat panggilan video gaya Skype

Hanya setahun yang lalu, anda memerlukan aplikasi khusus seperti Skype untuk membuat panggilan video dari peranti Android anda. Sekarang, anda boleh membuat panggilan video percuma terus dari WhatsApp, hanya dengan membuka sembang dengan orang yang sesuai dan mengetuk ikon kamera video di sebelah nama mereka dan status dalam talian terakhir.

Untuk panggilan yang lebih pantas, ketik foto profil kenalan di tab Sembang dan tekan ikon kamera video yang muncul. Panggilan video dicatat dengan panggilan suara biasa pada tab Panggilan.

Buat panggilan suara percuma melalui Wi-Fiwhatsapp_tips _-_ voice_call

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

WhatsApp membolehkan anda membuat panggilan suara percuma setiap kali anda mempunyai sambungan internet, yang berguna semasa anda berada di luar negara dan tidak mahu membayar caj perayauan yang mahal. Walaupun anda tidak tersambung ke rangkaian tanpa wayar, fitur ini dapat menjimatkan kos jika kontrak telefon anda diarahkan pada data mudah alih percuma dan bukannya panggilan telefon percuma.

Untuk memanggil seseorang menggunakan WhatsApp, ketik butang telefon di bahagian atas sembang. Sekiranya anda belum pernah menghubungi kenalan sebelumnya, pergi ke tab Panggilan dan ketik butang telefon untuk mencarinya. Anda dapat mencari log semua panggilan sebelumnya pada tab ini dan memanggil seseorang lagi dengan satu ketukan.

Hantar pesanan suarawhatsapp_tips _-_ voice_message

Kami nampaknya menerima lebih banyak mel suara berbanding sebelum ini, yang tidak menghairankan kerana mengambilnya sangat menyusahkan. Walau bagaimanapun, WhatsApp membolehkan anda meninggalkan mesej audio (tanpa menunggu telefon kenalan berdering), yang berfungsi dengan cara yang sama seperti mel suara visual, yang membolehkan anda melangkau ke belakang dan ke depan dan memainkannya seberapa banyak yang anda suka. Untuk menghantar mesej suara, tekan dan tahan ikon mikrofon dalam sembang yang sesuai selama anda perlu bercakap. Anda boleh membatalkan mesej dengan menggesek ke kiri.

Berkongsi berita penting dengan semua orang

Sekiranya anda mendapat beberapa berita penting untuk diumumkan, ciri Penyiaran WhatsApp membolehkan anda menghantar mesej ke beberapa kenalan anda sekali gus.

Buka menu utama, kemudian pilih ‘Siaran baru’ dan pilih dengan siapa untuk berkongsi berita anda (hanya orang yang mempunyai nombor telefon anda dalam senarai kenalan mereka yang akan menerima mesej tersebut). Seterusnya, ketik tanda centang dan tuliskan mesej anda. Anda boleh melampirkan foto atau video seperti sembang biasa. Ketuk butang menu dan pilih ‘Maklumat senarai siaran’ untuk menghapus atau mengedit senarai siaran.

Berkongsi kisah yang merosakkan diriwhatsapp_tips _-_ cerita

Lihat yang berkaitan Anda akan mempunyai lebih dari satu jam untuk menghapus mesej WhatsApp setelah kemas kini beta Mengganggu rakan anda dengan sokongan GIF di WhatsApp WhatsApp kini mempunyai satu bilion pengguna bulanan

Seperti Snapchat, Instagram, dan Facebook, WhatsApp membolehkan anda berkongsi kandungan yang hilang setelah 24 jam. Untuk menambahkan salah satu ‘cerita’ ini, ketuk tab Status, dan pilih ‘Status saya’. Leret ke atas untuk memilih foto atau video dari Galeri anda, atau gunakan butang rana untuk menangkap media secara langsung di WhatsApp.

Anda boleh menambah kapsyen, pelekat, dan teks, atau melukis gambar. Mengetuk ikon sampul surat akan membaginya dengan semua orang dalam senarai kenalan anda. Menekan lama cerita dan mengetuk ikon sampah akan menghapusnya sebelum tarikh akhir pemusnahan diri 24 jam.