Cara Mengarkibkan atau Menyaharkibkan Catatan Instagram

Semasa Instagram memperkenalkan arkib, ia tidak mendapat banyak peminat dan dirindui oleh banyak pengguna. Sekiranya anda terlepas, berikut adalah semua yang perlu anda ketahui.

Cara Mengarkibkan atau Menyaharkibkan Catatan Instagram

Daripada pengguna menghapus kandungan dan kehilangan potensi pendapatan syarikat, Instagram menawarkan cara untuk menyimpannya untuk kemudian. Daripada memadam siaran sepenuhnya, kini anda boleh mengarkibkan siaran itu untuk menjauhkannya dari tatapan umum. Anda masih dapat melihat siaran secara peribadi untuk digunakan di kemudian hari tetapi tidak ada orang lain yang akan melihatnya.

Menggunakan Arkib Instagram

Arkib Instagram mengandungi bahagian untuk cerita, siaran langsung dan siaran. Cerita dan aliran langsung disimpan secara automatik, sementara menyimpan catatan adalah ciri pilihan yang mesti anda gunakan secara manual. Catatan lama tidak diarkibkan secara automatik seperti sistem lain.

Untuk mengarkibkan catatan di Instagram:

 1. Pilih siaran yang ingin anda simpan.

 2. Pilih ikon menu tiga titik di bahagian atas halaman.

 3. Pilih pilihan Arkib.

Cara Mengakses Arkib Instagram

Apabila anda mengarkibkan siaran, catatan itu akan tetap ada sehingga anda menghapusnya secara manual atau membatalkan pengarkibannya. Arkib Instagram dibahagikan antara catatan, cerita dan kehidupan.

Untuk mengakses arkib Instagram:

 1. Buka Instagram di halaman profil anda dan pilih ikon menu (tiga bar) di kanan atas.

 2. Pilih arkib untuk melihat catatan yang diarkibkan di halaman Arkib.

 3. Arkib akan menunjukkan cerita yang diarkibkan secara automatik terlebih dahulu secara lalai. Untuk melihat kehidupan atau siaran, ketuk anak panah menghadap ke bawah di sebelah "Stories Archive" di bahagian atas dan pilih salah satu pilihan.

Seperti yang dinyatakan di atas, arkib hanya untuk anda dan tidak dapat dilihat oleh umum.

Nyaharkibkan catatan Instagram

Sekiranya anda ingin mengeluarkan siaran dari keadaan hibernasi dan kembali ke profil anda, itu sangat mudah. Anda hanya perlu masuk ke arkib Instagram anda dan pilih pilihan untuk ditunjukkan di profil anda sekali lagi.

 1. Buka Instagram di halaman profil anda. Pilih ikon menu (tiga bar) di kanan atas.

 2. Pilih Arkib.

 3. Ketuk anak panah menghadap ke bawah di sebelah "Stories Archive" di bahagian atas dan pilih "Posts Archive."

 4. Pilih siaran yang ingin anda nyahparkibkan dan pilih ikon menu tiga titik.

 5. Pilih Tunjukkan pada Profil di bahagian atas kotak pop timbul.

Catatan tersebut akan disiarkan secara langsung sekali lagi dan dapat dilihat oleh umum.

Sekiranya anda lebih suka menghapus siaran yang diarkibkan dan bukannya menyiarkannya semula, anda boleh. Cukup pilih Padam dan bukannya Tunjukkan pada Profil dan sahkan pilihan anda pada Langkah 5 di atas. Catatan anda kemudiannya akan dipadamkan selama-lamanya dan tidak akan dapat dipulihkan. Kadang-kadang itu adalah perkara yang baik!

Mengakhiri

Arkib Instagram adalah idea kemas yang mengambil sebahagian daripada media sosial sementara. Walaupun secara beransur-ansur kita menyesuaikan diri dengan sifat sementara dalam talian, ada beberapa perkara yang perlu dipertahankan untuk jangka masa panjang. Sekiranya anda tidak menyimpan kenangan itu, sekurang-kurangnya anda boleh menyimpannya di Instagram.

Untuk perniagaan yang mahir di media sosial, ini adalah cara menggunakan siaran dan media berkali-kali atau untuk tawaran bermusim yang berulang setiap tahun atau secara berkala. Mengapa membuat tawaran Krismas setiap tahun jika anda hanya dapat mengarkibkan dan mengubahnya dan kemudian menjadikannya umum lagi?

Adakah anda suka pilihan arkib Instagram? Adakah anda pernah menggunakannya? Ceritakan pengalaman anda di bawah!