Inilah Yang Sebenarnya Dilakukan Obrolan dalam WhatsApp

Hampir setiap pengguna Internet mudah alih mempunyai WhatsApp - 1.5 bilion orang dari seluruh pelosok dunia menggunakan aplikasi ini. Popularitinya semakin bertambah dengan pengenalan yang lain di antara banyak ciri hebat - ciri arkib.

Inilah Yang Sebenarnya Dilakukan Sembang Arkib di WhatsApp

Tujuan utama ciri ini adalah, secara sederhana, untuk membolehkan anda menyimpan semua mesej anda. Juga, ini adalah kaedah yang baik untuk memastikan tidak ada pihak ketiga yang dapat mengintip urutan peribadi anda.

Anda mungkin pernah melihat ciri ini dalam tetapan anda dan menyedarinya, tetapi adakah anda mengetahui semua pilihan dan faedahnya? Mari kita menerokainya.

Langkah Mudah

Sekiranya anda masih belum mencuba ciri arkib kerana anda bimbang ia mungkin rumit, anda harus tahu bahawa ia cukup mudah. Semuanya hanya dengan menekan ikon Arkib. Ia akan muncul di Android setelah anda mengetuk dan menahan sembang, dan di iPhone, anda perlu menggesek dari kanan ke kiri pada sembang.

Apa Sebenarnya Arkib Sembang di WhatsApp

Individu atau Kumpulan

Anda boleh mengarkibkan sembang individu, dan juga kumpulan perbualan. Satu-satunya syarat ialah anda perlu mengarkibkan utas sembang penuh, jadi pengarkiban satu mesej atau fail media tertentu di dalam sembang tidak mungkin dilakukan.

Anda bahkan dapat mengarkibkan semua sembang anda secara serentak, membersihkan keseluruhan peti masuk anda tanpa memadam apa-apa. Pada Android, anda perlu mengetuk ikon tiga titik di sudut kanan atas, kemudian pilih berturut-turut: Tetapan - Sembang - Sejarah sembang - Arkibkan semua sembang. Pada tab Tetapan pada iPhone, anda harus mengetuk Sembang, kemudian Arkibkan semua sembang.

Kehilangan yang boleh diakses

Sekarang, apa yang berlaku semasa anda mengarkibkan sembang? Perkara yang hampir sama dengan ciri ini di Instagram atau Gmail - sembang akan hilang dari senarai perbualan di tetingkap utama, tetapi tetap boleh diakses sepenuhnya. Anda boleh menyemak mesej yang diarkibkan dan menyaharkibkannya setiap kali anda merasakannya.

WhatsApp

Hanya Tersembunyi

Oleh kerana mengarkibkan sembang tidak lain selain menyembunyikannya dari paparan utama, anda boleh menerima mesej dari semua sembang yang diarkibkan. Sekiranya anda bimbang anda akan merindukannya, ketahui bahawa anda akan menerima pemberitahuan atau setiap mesej baru, walaupun anda telah mengarkibkan sembang tersebut. Selepas mesej tiba, utas perbualan muncul semula dalam senarai utama, sehingga mesej itu akan dinyaharkibkan secara automatik.

Kerahsiaan Dua Hala

Pengarkiban adalah mengenai pandangan dan kenangan yang jelas. WhatsApp tidak akan memberitahu orang lain jika anda mengarkibkan perbualan, kerana tidak akan memberitahu mereka jika anda telah menghapusnya. Ia juga tidak memberi kesan pada status dalam talian anda - semua sembang yang diarkibkan tetap akan ditunjukkan sekiranya anda berada dalam talian. Walaupun begitu, ia adalah kerahsiaan dua arah: tidak ada cara untuk mengetahui sama ada orang lain mengarkibkan sembang anda.

Mereka Tidak Pergi

Sekiranya anda menggunakan ciri ini untuk pertama kalinya, anda mungkin bimbang anda tidak dapat menemui sembang yang diarkibkan. Tidak perlu risau. Hanya mungkin anda mencari di tempat yang salah.

Di Android, anda akan menemui perbualan yang diarkibkan dengan menatal ke bahagian bawah skrin Sembang. Di iPhone, sembang yang diarkibkan berada tepat di bahagian atas tab Sembang.

Kembali ke Peti Masuk

Memindahkan sembang arkib kembali ke peti masuk anda juga mudah. Di Android, anda harus mengetuk dan menahan sembang tertentu, kemudian mengetuk pilihan Nyaharkib yang akan segera memindahkan sembang itu kembali ke peti masuk. Di iPhone, anda harus meleret ke kiri pada sembang yang dipilih dan ketik Nyaharkibkan.

Padam Masih Pilihan

Tidak perlu menyaharkibkan sembang jika anda mahu menghapusnya. Prosesnya sama dengan tidak menyusun semula, walaupun anda memilih Padam sebagai gantinya. Android akan memberi anda pop timbul untuk mengesahkan. Di iPhone, anda perlu mengetuk Lagi selepas sapu, kemudian Padam.

Perlu diingat bahawa Arkib hanya untuk menyembunyikan mesej dan membantah, sementara Hapus adalah langkah yang lebih kekal. Terdapat kaedah penyelesaian untuk mengembalikan jebakan yang dihapuskan, tetapi ini adalah komplikasi yang tidak perlu, jadi berhati-hatilah dalam hal pilihan ini.

Arkibkan Sembang Anda untuk Menurunkan Peti Masuk

Itu semua yang boleh berlaku semasa anda mengarkibkan sembang di WhatsApp, sejauh yang kita tahu. Sekiranya anda menemui beberapa kesan sampingan yang lain, kami pasti ingin mendengarnya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found