Cara Menambah Tag di Asana

Asana adalah salah satu alat kolaborasi yang paling banyak digunakan di dunia. Dengan berjuta-juta pelanggan, sangat bagus untuk setiap peminat produktiviti. Selain itu, ia mempunyai fleksibiliti dan alat yang cukup untuk berfungsi dengan baik dengan projek dan tugas kecil, serta projek syarikat besar. Pasukan Asana mengembangkan dan melepaskan ciri-ciri baru setiap tahun untuk memberi pengguna ciri-ciri pengurusan projek yang berguna seperti Garis Masa dan Tampilan Senarai, untuk beberapa nama.

Cara Menambah Tag di Asana

Dalam artikel ini, kami akan membahas semua yang perlu anda ketahui mengenai penggunaan tag di Asana. Kami juga akan menerangkan cara menambahkan komen, menguruskan tugas berulang, dan melihat semua tag untuk memastikan projek anda ditangani tepat pada masanya.

Cara Menambah Tag ke Asana

Teg adalah alat yang berguna yang memberikan tahap kawalan tambahan untuk sebarang projek atau tugas. Anda boleh menggunakannya untuk mengikuti kemajuan projek anda atau mengkategorikannya dengan sewajarnya. Selanjutnya, anda dapat melihat semua tag untuk setiap projek, dan apabila anda mengklik tag, anda dapat melihat semua tugas yang berkaitan dengannya.

Inilah cara anda dapat menambahkan tag ke mana-mana tugas Asana:

 1. Buka Asana.

 2. Navigasi ke projek yang sedang anda jalankan.

 3. Klik pada ikon tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Klik pada "Tambah Teg."

Sekiranya anda terburu-buru dan mencari tugas tertentu, cuba tekan pintasan "Tab + T", dan anda akan segera melihat semua tag yang berkaitan dengan projek anda dan mencari semua maklumat yang tepat. Ciri hebat lain ialah anda dapat menambahkan warna pada tag anda dan mengenalinya dengan lebih pantas. Anda boleh menggunakan warna hijau untuk sesuatu yang disetujui atau merah jika terdapat masalah kelewatan atau tidak dijangka.

Cara Melihat Semua Tag di Asana

Pada masa ini, tidak mungkin untuk mengakses semua tag anda di Asana. Walau bagaimanapun, anda dapat melihat tag yang paling banyak digunakan di bar sisi dan mencari yang anda perlukan, atau yang anda gunakan baru-baru ini. Sekiranya organisasi anda mempunyai lebih dari seratus teg, mungkin lebih baik menggunakan API atau API Explorer untuk mencarinya. Anda akan memerlukan sedikit masa kerana ini bukan proses yang mudah, tetapi akhirnya anda dapat melihat semua teg anda.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Apabila anda mengklik teg, anda akan melihat semua tugas ditandai dengan teg tersebut.
 2. Anda boleh menukar warna tag dan menamakannya bila perlu.
 3. Apabila anda mula mengetik nama tag, anda akan melihat banyak nama sebagai cadangan.

Cara Menambah Tugas Berulang di Asana

Setiap pasukan harus mempunyai tugas berulang kerana mereka adalah cara terbaik untuk mengingatkan semua orang apa yang perlu dilakukan. Di Asana, tugas berulang menggandakan diri menjadi tugas baru dengan tarikh akhir yang berbeza setiap kali anda menyelesaikan tugas sebelumnya. Perlu diingat bahawa jika anda memutuskan untuk menetapkan tugas besar untuk diulang, jangan lakukannya dengan melampirkan subtugas kecil, kerana mereka akan mula digandakan dan anda akan mempunyai terlalu banyak tugas dalam kalendar anda.

Inilah cara anda dapat mengubah tugas menjadi tugas berulang:

 1. Buka tugas di Asana.

 2. Ketik pada bahagian "Tarikh Akhir".

 3. Di bawah kalendar, anda akan melihat "Tetapkan untuk Mengulang Pilihan".

 4. Klik di atasnya dan klik "Selesai."

Anda juga dapat menyesuaikan seberapa kerap anda mahu tugas berulang anda muncul, sama ada ia berulang setiap minggu, bulanan, atau selang waktu tertentu. Semua pilihan ini terdapat di bahagian "Tarikh Akhir" untuk anda menentukan waktu dan tarikh untuk setiap tugas berulang.

Apabila anda mahu tugas anda berulang dalam seminggu, anda harus memilih pilihan "Mingguan" dan tandakan hari. Sekiranya anda memerlukan tugas untuk mengulang setiap suku tahun, tetapkan untuk mengulang "Bulanan" dan buat berulang setiap tiga bulan. Sekiranya merupakan tugas yang harus anda lakukan dua kali setahun, gunakan pilihan "Bulanan", dan pilih pengulangan enam bulan. Apabila anda ingin membuang tugas, pilih "Jangan sekali-kali" di bahagian ulangi, dan tugas itu akan berhenti berulang.

Cara Menambah Tag Baru di Asana

Teg penting untuk setiap projek atau tugas aktif di Asana. Mereka melabelkan tugas sambil membiarkan semua orang mengikuti perkembangan mereka. Dua elemen utama setiap tag adalah kata kunci dan warna.

Kata kunci dapat membantu anda mengkategorikan semua tugas anda dan memberi anda kata carian yang dapat anda taip bila-bila masa anda perlu mencari tugas tertentu. Apabila berwarna, ia boleh berfungsi sebagai elemen carian visual. Menggunakan teg adalah mudah apabila pasukan anda telah membuatnya. Walau bagaimanapun, apabila anda perlu mulai dari awal, ketika itulah keadaan mungkin menjadi lebih rumit, kerana anda harus membuat sistem yang lengkap.

Inilah cara membuat teg baru:

 1. Buka tugas atau projek.

 2. Di sebelah teg yang ada, anda akan melihat tanda "+".

 3. Taipkan nama tag baru.

 4. Ketuk di atasnya, dan di bahagian bawah menu drop-down, Anda akan melihat "Buat Tag untuk (nama tag yang diketik)"

Setiap kali anda mula mengetik tag baru, anda akan menyedari bahawa anda akan mendapat semua nama tag yang serupa. Dengan cara ini, anda tidak perlu meluangkan banyak masa untuk berusaha menentukan yang tertentu. Sekiranya anda membuat teg baru dan menyedari bahawa ia mempunyai kesalahan ketik, anda boleh menghapusnya dengan cepat dan membuatnya yang diperbetulkan. Inilah cara anda boleh memadam teg:

 1. Buka tugas anda di Asana.
 2. Ketuk ikon anak panah di sebelah nama projek.

 3. Ketik "Padam Tag."

Apabila anda memadam teg, semua pengikut teg akan mendapat e-mel untuk memberitahu mereka mengenai penghapusan. Sekiranya anda tidak sengaja memadam teg dengan ID teg, anda boleh memulihkannya setelah menghubungi pasukan Asana. Dari menu lungsur turun, anda juga dapat berkongsi URL teg, menyegerakkannya ke kalendar anda dan menambahkan warna untuk memastikan semua orang akan memperhatikannya sebaik sahaja mereka membuka tugas.

Cara Menambah Komen di Asana

Salah satu ciri baru yang diperkenalkan Asana adalah komen. Mereka dapat memberikan maklumat tambahan mengenai tugas tersebut sambil memungkinkan kolaborator bertanya dan melihat reaksi semua orang. Selain itu, kaedah komunikasi ini membolehkan semua orang mendapat jawapan segera.

Sekiranya anda ingin menambahkan komen, bawa kursor anda ke ruang komen dan taipkan. Setelah selesai, klik "Komen" dan semua orang akan dapat melihatnya.

Sekiranya anda menulis komen anda dan terlupa untuk menghantarnya, ia akan menjadi draf secara automatik sehingga anda dapat menggunakannya pada waktu yang lain. Anda juga dapat menggunakan perintah "Tab + C" untuk mulai mengetik komen anda dengan cepat.

Cara Menamakan Semula Tag di Asana

Apabila anda menggunakan banyak teg, semua ahli pasukan perlu berada di halaman yang sama ketika menamakannya. Itulah sebabnya anda mungkin perlu menamakannya beberapa kali sehingga anda melihat yang paling sesuai untuk pasukan anda. Sekiranya anda perlu menamakan semula tag baru untuk beberapa sebab, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Asana.

 2. Pergi ke tugas dan klik pada ikon tag.
 3. Klik pada anak panah di sebelah nama projek.

 4. Dari menu lungsur turun, pilih "Ganti Nama Teg."

Cobalah untuk mengelakkan membuat tag pendua kerana setiap pasukan mempunyai cara unik untuk menggunakan tag dan menamakannya. Kadang-kadang, anda akan melihat bahawa tag mempunyai nama yang serupa tetapi menggunakan warna yang berbeza, itulah sebabnya anda perlu memastikan untuk tidak menamakan semula tajuk yang berfungsi dengan sempurna.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Kaedah Terbaik Menggunakan Tag di Asana?

Terdapat banyak cara untuk menggunakan tag di Asana. Salah satu yang terbaik bagi banyak pengguna ialah mengatur kalendar kerja. Dengan cara itu, anda boleh menggunakan tag untuk mengawasi setiap tugas selama seminggu atau sebulan. Dan dengan mengikuti warna, anda dapat melihat apa yang berlaku dengan projek tersebut. Ini adalah kaedah yang hebat untuk bekerjasama dengan jenis pengurusan kandungan apa pun, dan ini akan membuktikan kegunaannya ketika datang ke projek yang mempunyai banyak tugas kecil.

Kaedah lain yang bagus untuk menggunakan tag di Asana adalah dengan mengenal pasti keutamaan dan pesanan anda. Tanpa klasifikasi terperinci, semua tugas akan kelihatan sama pentingnya, dan yang penting tidak akan diberi keutamaan. Dengan menggunakan tag, anda dapat menghubungkan setiap tugas ke kunci yang dapat disampaikan sehingga seluruh pasukan mengetahui apa yang mendesak dan apa yang tidak.

Untuk setiap pasukan yang berurusan dengan tunggakan produk, sangat penting untuk memiliki sistem di mana setiap laporan, permintaan, atau tugas memiliki tag berwarna tertentu. Tanpa itu, projek dengan cepat boleh menjadi tidak kemas dan memerlukan banyak masa anda untuk menyelesaikan masalah.

Adakah Teg dan Medan Tersuai Sama?

Tidak, karena digunakan untuk tujuan yang berbeda dalam projek atau tugas. Teg adalah untuk menandakan fungsi dan mengelompokkannya mengikut kepentingan atau bahagian projek.

Medan khusus digunakan ketika data perlu dibagikan kepada orang yang mengerjakan projek yang sama atau ketika anda perlu melacak maklumat individu di sebilangan projek.

Teg, dan Itu sahaja!

Asana adalah aplikasi pengurusan produktiviti yang berguna yang telah mengembangkan beberapa alat untuk meningkatkan cara kerja pasukan. Dengan menggunakan teg dan komen, anda dapat memastikan semua orang melakukan yang terbaik untuk menjayakan produk anda semasa anda masih terkawal. Di situlah teg membuktikan diri mereka sangat berguna.

Setelah anda mengetahui lebih lanjut mengenai cara kerja teg dan cara menambahkannya ke projek anda, anda dapat menggunakan Asana sepenuhnya. Apa pengalaman anda menggunakan tag? Adakah anda pernah membuat yang baru?

Beritahu kami lebih banyak dalam komen di bawah.