Cara Mengaktifkan Apple Pay di iPhone dan Peranti Apple Lain

Sudah biasa orang membawa puluhan kad debit dan kredit pada masa ini. Ini bukan sahaja tidak praktikal tetapi juga berbahaya, kerana anda boleh kehilangan sebahagian daripadanya. Kalaulah anda dapat menyimpan semua wang anda di satu tempat dan mengaksesnya tanpa perlu membuka dompet anda, bukan? Nah, doa anda telah dijawab dalam bentuk Apple Pay.

Cara Mengaktifkan Apple Pay di iPhone dan Peranti Apple Lain

Sekiranya anda memiliki peranti Apple dan mempunyai banyak kad di dompet anda, artikel ini akan menunjukkan cara memindahkan wang tersebut ke satu tempat dengan mudah dan terus membayar melalui Apple Pay.

Bagaimana Apple Pay Berfungsi?

Sebelum kita mengetahui secara terperinci mengenai Apple Pay, kita harus menerangkan bagaimana ciri ini berfungsi.

Seperti yang telah disebutkan, keseluruhan idea di balik Apple Pay adalah berdasarkan pembayaran tanpa perlu membawa dompet fizikal anda. Ciri Apple ini bergantung pada aplikasi iPhone lain yang disebut Wallet.

Wallet, yang pernah disebut Passbook, adalah aplikasi iPhone yang mewakili dompet digital anda. Jadi, anda boleh menambahkan semua kad kredit dan debit anda ke dalam dompet digital yang sangat mudah digunakan ini. Selain itu, anda juga boleh menambah dan mengurus kupon yang berbeza, tiket filem, kad ganjaran, pas masuk, dan banyak lagi, melalui aplikasi.

Aktifkan Apple Pay

Oleh kerana Wallet adalah "must" jika anda ingin menggunakan fitur Apple Pay, pastikan untuk memasangnya terlebih dahulu. Bahagian berikut akan menerangkan bagaimana anda boleh menambahkan kad ke Wallet anda.

Menyiapkan Aplikasi Wallet di iPhone atau iPad

Menyiapkan aplikasi ini agak mudah. Langkah-langkah berikut akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui:

 1. Buka aplikasi Wallet anda pada peranti Apple anda.

 2. Ketuk Tambahkan Kad Kredit atau Debit jika ini adalah kali pertama anda menambahkan kad kredit ke Wallet (sekiranya anda pernah menggunakan aplikasi ini sebelumnya, ketuk butang tambah untuk menambahkan kad kredit atau debit baru).

  Apple Pay Cara Mengaktifkan

 3. Ketuk Next, yang terletak di sudut kanan atas skrin anda.

 4. Ikuti langkah dan masukkan maklumat yang betul.

  Untuk Mengaktifkan Apple Pay

Untuk menyelesaikan persediaan, anda harus bersetuju dengan Terma dan Syarat dan juga menyelesaikan pengesahan. Anda boleh memilih pilihan Selesaikan Pengesahan Nanti, tetapi disarankan agar anda mengesahkan kad anda secepat mungkin kerana anda tidak akan dapat menggunakannya.

Menyiapkan Aplikasi Wallet di Apple Watch

Untuk menambahkan kad kredit ke aplikasi Wallet di Apple Watch anda, anda perlu:

 1. Buka Aplikasi Tonton di Telefon anda

 2. Ketik Wallet dan Apple Pay.

 3. Pilih dari senarai kad anda yang sudah ada di dompet anda dengan menekan "Tambah" di sebelah kad yang berkenaan, atau muatkan kad yang sama sekali baru.

 4. Ikuti langkah dan masukkan maklumat yang betul.

 5. Ketik Seterusnya.

  Apple Pay Cara Mengaktifkannya

Sama seperti kes sebelumnya, anda sekarang perlu menunggu penerbit kad kredit anda untuk mengesahkan maklumat yang anda masukkan. Sekiranya proses pengesahan berjaya, anda akan dapat menggunakan Apple Pay.

Menyiapkan Aplikasi Wallet di Mac

Sekiranya anda ingin menambahkan kad ke aplikasi Wallet dan menggunakan ciri Apple Pay di Mac, anda mesti memiliki model dengan Touch ID.

Inilah cara anda boleh menambahkan kad ke Wallet pada Mac anda:

 1. Pergi ke Keutamaan Sistem dan pilih Wallet dan Apple Pay.

 2. Ketik Tambah Kad.

 3. Masukkan maklumat yang diperlukan dan ketik Next.

Anda harus menunggu bank atau penerbit kad kredit mengesahkan maklumat yang anda berikan.

Nikmati Pembayaran dengan Apple Pay

Setelah anda akhirnya menambahkan kad kredit anda ke aplikasi Wallet pada peranti Apple anda, anda boleh mula membeli dengan menggunakan fitur Apple Pay.

Untuk membayar di kedai, anda perlu menggunakan peranti iPhone atau Apple Watch anda.

Sekiranya anda ingin membayar dalam aplikasi, anda boleh menggunakan iPhone, iPad atau Apple Watch anda.

Sekiranya anda ingin membayar di web menggunakan Safari, anda boleh memilih Mac dan semua perkara di atas.

Oleh kerana sekarang anda dapat menggunakan fitur Apple Pay, pembayaran di kedai tidak akan membosankan lagi. Semua perkara yang anda ingin beli hanyalah satu ketukan dari anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found