Kemahiran dan Perintah Alexa Amazon Terbaik untuk Peranti Gema Anda

Amazon Echo anda merangkumi pelbagai fungsi seperti permainan dan aplikasi untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, anda perlu menguasai pelbagai Kemahiran dan arahan Alexa untuk menggunakannya.

Aplikasi Amazon Alexa perlu dipasang untuk mencari Kemahiran Alexa itu, dan juga diperlukan untuk menyediakan pembesar suara anda. Setelah anda menyediakan aplikasi Alexa, anda boleh mengaktifkan atau mematikan kemahiran Alexa dengan satu sentuhan butang.

Sebilangan Kemahiran Alexa ini memanfaatkan perkakasan Echo, seperti susunan mikrofon dan penyediaan pembesar suara Amazon Echo, Echo Dot, dan Echo Plus, sementara yang lain menggunakan skrin sentuh yang terdapat di Echo Show. Terdapat Kemahiran untuk anak-anak, serta permainan dan panduan yang tersedia.

Di antara Kemahiran Alexa ini adalah Pengumuman Alexa, yang membolehkan anda menyiarkan mesej ke semua peranti dan ahli keluarga anda sekaligus. Dan ciri ini diikuti oleh rangkaian Echo Dots yang ramah anak, yang disebut Amazon Echo Dot Kids Edition. Setiap Dot kanak-kanak baru yang berwarna-warni berharga hanya $ 39.99, yang turun dari harga harga $ 79.99 yang asal. Mereka mempunyai interkom dua arah yang berfungsi dengan peranti Echo Dot yang lain, kemampuan untuk memanggil keluarga atau rakan yang diluluskan, bermain buku audio dan muzik, dan banyak lagi menggunakan perintah Alexa.

Sekiranya anda baru memulakan atau mencari inspirasi, berikut adalah beberapa Kemahiran Alexa terbaik untuk dipasang.

20 Kemahiran dan Perintah Alexa yang Hebat

1. Salurkan Skywalker Dalam anda dengan Star Wars Trivia

Untuk peminat Star Wars diehard dalam diri anda, Star Wars Trivia Alexa Skill by DibbleCode menguji pengetahuan anda mengenai filem Star Wars. Ramai pengguna melaporkan bahawa Alexa mengatakan kemahiran itu diaktifkan ketika tidak. Anda harus mengatakan " “Alexa Open Star Trivia” untuk membuatnya berfungsi. Sama seperti kebanyakan kemahiran Star Wars, ini tidak rasmi.

2. Mainkan Cerita PAC-MAN

Kisah PAC-MAN Alexa Skill

Bandai Namco telah melayari pertama penceritaan interaktif di Amazon Echo dengan pelancaran Cerita PAC-MAN. Tersedia di semua peranti berkemampuan Alexa, termasuk Amazon Echo dan Echo Dot, Kemahiran Cerita PAC-MAN memungkinkan keluarga menggunakan Alexa dalam jenis permainan "pilih pengembaraan anda sendiri". Pemain membuat pilihan untuk PAC-Man ketika dia berjalan melalui kisah. Setiap keputusan menghasilkan arka cerita yang berbeza.

Kisah pertama yang dilancarkan dengan Alexa Skill adalah PAC-MAN dan the Ghastly Garbage. Tujuannya adalah untuk menyelamatkan planet PAC-MAN dari Ghastly Garbage. Sepanjang perjalanan, anda akan membuat keputusan, memilih jalan, dan memenangkan Power Pellet berdasarkan pilihan anda. Alexa Skill menampilkan PAC-MAN serta Inky, Blinky, Pinky, dan Clyde. Ketahui lebih lanjut mengenai kemahiran PAC-MAN CERITA di sini.

3. Main LEGO dengan Alexa

Dalam hubungan yang serupa dengan PAC-Man Stories, LEGO telah bekerjasama dengan DUPLO untuk membuat LEGO Duplo Stories Alexa Skill yang menggabungkan permainan fizikal dengan perkhidmatan suara Alexa Amazon. Dengan menggunakan Amazon Echo atau Echo Dot, anak-anak dapat memberi respons kepada Cerita LEGO DUPLO dengan menggunakan salah satu daripada lima kenderaan atau lima permainan haiwan. Tujuannya adalah untuk mengubah jalan cerita, dipandu oleh Alexa, menggunakan mainan fizikal.

4. Carta Alexa Chore

Alexa tidak menyeronokkan dan permainan, dia dapat membantu anda (dan anak-anak anda) untuk tetap sibuk dan produktif. Kemahiran Carta Alexa Chore sangat bagus kerana anda dapat mengatur aktiviti dan mendapatkan peringatan untuk melakukannya tanpa perlu mengangkat jari.

Menggunakan kemahiran ini adalah percuma, dan yang perlu anda lakukan ialah menyerahkan anggota keluarga anda untuk menjalankan tugas. Apabila mereka sudah menyelesaikan tugas, dan dapatkan titik untuk Skor Chore anda apabila anda menyelesaikannya.

5. Tuliskan pesanan SMS dengan Suara Anda

Pada Januari 2018, Amazon menambahkan kemahiran menghantar mesej SMS ke kenalan anda. Anda mesti melalui beberapa gelung untuk menyiapkannya, dan pada masa ini hanya untuk telefon bimbit Android, tetapi cukup berguna untuk menambah koleksi Alexa. Tidak dapat difahami, anda tidak dapat menghantar teks ke perkhidmatan kecemasan, dan tidak dapat melakukan MMS berkumpulan, tetapi mungkin berguna jika anda tergesa-gesa dan perlu memberitahu seseorang yang sedang dalam perjalanan.

6. Destiny 2 Ghost: AI yang Terbaik

takdir-hantu

Peranti Ghost AI Destiny 2 sesuai dengan perkongsian dengan Alexa, kerana kedua-duanya merupakan pembantu maya yang berkesan. Oleh itu, tidak hairanlah para pembangun bekerjasama dengan Amazon untuk melancarkan Destiny 2 Ghost Alexa Skill. Setelah diaktifkan, anda boleh meminta Ghost dialog untuk baris berikut:

 • Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai watak Destiny 2
 • Untuk mengetahui apa yang harus dilakukan seterusnya sekiranya anda terjebak pada bila-bila masa dalam permainan (anda akan mendapat arahan khusus Alexa sehingga Kemahiran Hantu mengetahui sejauh mana kemajuan yang telah anda buat)
 • Uruskan senjata anda dan dapatkan Ghost untuk melengkapkan senjata tertentu
 • Berhubung dengan rakan

Beberapa arahan Alexa untuk Destiny 2 Ghost termasuk:

 • "Alexa, tanya Ghost siapa Legiun Merah."
 • "Alexa, tanyakan pada Ghost apa yang harus saya lakukan seterusnya."
 • "Alexa, minta Ghost untuk melengkapkan pemuatan serangan saya."
 • "Alexa, minta Ghost memanggil cadangan"
 • Selain itu, terdapat lebih daripada 1,000 talian lain yang boleh diterokai

7. Gas Buddy: Pencari Stesen Bahan Bakar Terunggul

Gas Buddy Alexa Skill melakukan lebih daripada sekadar melaporkan harga gas di kawasan anda. Anda boleh meminta harga di lokasi lain, mendapatkan penilaian kebersihan kopi dan bilik mandi, mencari stesen dengan tandas, dan bahkan membeli bahan bakar di stesen minyak Love. Kemahiran yang sederhana namun berkesan, Gas Buddy membantu anda mencari harga termurah untuk gas di kawasan anda. Anda perlu mengaktifkan akses ke perkhidmatan lokasi anda untuk menjalankan perintah ini, tetapi sangat berbaloi. Anda juga memerlukan aplikasi Gas Buddy untuk beberapa ciri.

8. Masa Cerita Amazon

Seperti namanya, Amazon Storytime Alexa Skill memainkan koleksi cerita dan dapat menghiburkan anak-anak pada siang hari, atau bahkan dapat membacanya cerita sebelum tidur. Beberapa kisah bahkan diceritakan oleh Tom Kenny, suara SpongeBob Squarepants. Anda boleh meminta Alexa membaca cerita melalui aplikasi Storytime dan menghentikan ceritanya pada bila-bila masa. Lain kali apabila anda bercakap dengan Alexa, ia akan bertanya sama ada anda mahu meneruskan semula dari mana anda berhenti atau memulakan cerita baru.

Nota: Anda tidak boleh meminta Alexa memainkan cerita tertentu, tetapi anda boleh memintanya untuk memulakan yang baru atau mencuba subjek umum, seperti kisah Ripley atau cerita bodoh. Pelanggan melaporkan bahawa Alexa menunjukkan kisah-kisah di perpustakaan mereka, tetapi cenderung tidak menjumpainya ketika meminta mereka langsung.

Beberapa contoh apa yang dapat anda katakan kepada Alexa menggunakan kemahiran Amazon Storytime termasuk:

 • "Alexa, minta Amazon Storytime untuk memberitahu saya kisah Ripley."
 • "Alexa, minta Amazon Storytime untuk memberitahu saya cerita-cerita konyol."
 • "Alexa, jeda," untuk berehat sebentar, dan "Alexa, sambung kembali" untuk terus mendengarkan.
 • "Alexa, seterusnya," untuk melangkau cerita.
 • Dan banyak lagi

9. Kemahiran Cerita Alexa

Kemahiran Alexa Story berganding bahu dengan Amazon Storytime Alexa Skill tetapi layak untuk topik mereka sendiri. Terdapat banyak kemahiran cerita yang tersedia untuk peranti Amazon Alexa. Beberapa kemahiran cerita khusus untuk watak sementara yang lain adalah subjek umum seperti sci-fi, menakutkan, dan waktu tidur.

10. Berhenti, Nafas & Fikirkan: Biarkan Meditasi Menjadi Panduan Anda

Sekiranya semua latihan itu terlalu banyak dilakukan, selalu ada Skill Stop, Breathe & Think Alexa Skill, yang membantu anda melakukan perkara yang tepat. Ia adalah jurulatih meditasi untuk Alexa, membimbing anda melalui latihan pernafasan yang boleh anda lakukan berkali-kali sehari untuk membantu anda berehat dan menenangkan keadaan mental anda.

Sebut sahaja ayat-ayat berikut:

 • "Alexa, BUKA Berhenti Bernafas Berfikir"
 • "Alexa, TANYA Berhenti Bernafas Berfikir untuk bermain meditasi"
 • "Main seterusnya"
 • Dan banyak lagi

11. Kemahiran Alexa untuk Kanak-kanak

Amazon melancarkan Alexa Skills untuk kanak-kanak di bawah usia 13 tahun pada tahun 2017, dengan nama besar seperti Spongebob Squarepants dan Sesame Street. Sejak itu ia membuka watak dan nama utama lain termasuk Majalah Highlights, Winnie the Pooh, Hello Kitty, serta banyak lagi Kemahiran Alexa yang lain.

Kali pertama anda menambahkan Alexa Skill yang sesuai untuk kanak-kanak, anda perlu mengaktifkannya dalam aplikasi Alexa. Untuk memberi kebenaran, ibu bapa perlu mengesahkan identiti mereka menggunakan kod SMS yang dihantar ke nombor telefon yang dihubungkan ke akaun Amazon mereka, atau dengan memasukkan kod keselamatan kad kredit di akaun Amazon mereka. Alexa kemudian akan menyelamatkan persetujuan ibu bapa.

Ini seiring dengan pelancaran Amazon Echo Dot Kids Edition, yang kelihatan seperti Echo Dot biasa yang memakai mantel berwarna-warni.

12. Dyson: Tetap Sejuk dan Vakum tanpa Mengangkat Jari

Bercakap mengenai udara, pembersih udara generasi seterusnya Dyson serasi dengan Alexa, menggunakan Dyson-Alexa-Skill oleh Dyson Limited. Periksa pautan untuk melihat model yang serasi. Mesin rawatan udara Dyson yang disambungkan dengan Wi-Fi mempunyai arahan Alexa untuk menghidupkan dan mematikannya dan bergantian antara penggunaan kipas dan penggunaan pembersihan udara. Setelah memasang Skill, tanyakan, "Alexa, mulailah membersihkan", dan udara anda akan bersih dalam beberapa minit. Di samping itu, kemahiran tersebut akan memilih kekosongan robot Dyson.

Beberapa arahan Dyson Alexa termasuk:

 • "Alexa, tetapkan kelajuan kipas menjadi 5"
 • "Alexa, atur Osilasi menjadi luas"
 • "Alexa, hidupkan mod Malam"
 • "Alexa, minta Dyson untuk memulakan pembersihan."
 • "Alexa, minta Dyson untuk menghidupkan mod Diam."
 • "Alexa, tanya Dyson mengenai status robot saya sekarang."

13. Hue: Lampu Hidup, Lampu Mati

Sekiranya anda pengguna Echo yang cukup bernasib baik kerana mempunyai lampu Philips 'Hue di rumah anda, maka janganlah mencari Hue Alexa Skill oleh Philips Hue, yang membolehkan anda menghidupkan atau mematikan lampu Philips Hue dan menukar lampu bilik "Mood." Anda dapat mengatur suasana ruang dengan perintah seperti Relax, Concentrate, Energize, dan Dimmed. Masa depan gergaji 1980-an akhirnya sampai di sini!

14. Sonos: Alexa Bekerja dengan Sonos

Amazon menawarkan Sonos Alexa Skill oleh Sonos, Inc. yang membolehkan anda mengawal dan menyegerakkan muzik di pelbagai peranti Amazon Echo. Pengguna dapat menargetkan muzik ke perangkat Echo tertentu atau sekumpulan peranti hanya dengan meminta Alexa. Pada asalnya, ciri ini tidak disertakan atau mungkin.

Anda boleh menyegerakkan pemutaran muzik anda di seluruh peranti Echo untuk memainkan lagu dari perkhidmatan berikut:

 • Muzik Amazon
 • Spotify Premium,
 • TuneIn
 • Pandora
 • Radio iHeart
 • Deezer
 • SiriusXM

Untuk menggunakan fitur ini, gunakan Aplikasi Alexa untuk membuat kumpulan dengan dua atau lebih alat Echo dengan menamakan kumpulan tersebut, seperti "bawah." Sebaik sahaja anda membuat kumpulan, cukup sebut "Alexa, mainkan muzik pop di tingkat bawah", misalnya.

Sudah tentu, ciri multiroom ini bukan satu-satunya faedah berguna yang tersedia untuk pengguna Echo. Memainkan muzik adalah salah satu daripada ribuan kemampuan Alexa. Terdapat lebih daripada 7.500 Kemahiran yang dapat meningkatkan Gema dalam pelbagai cara yang berguna, menyeronokkan dan mengejutkan.

15. Latihan 7 Minit: Pelatih Peribadi yang Lebih Mampu

7-Minute Workout Alexa Skill oleh Pargee berdasarkan satu set latihan yang terbukti secara saintifik, yang dirancang untuk meningkatkan metabolisme, meningkatkan tenaga, menurunkan tekanan, dan membuang lemak. Ini juga menjadikan Alexa menjadi pelatih peribadi maya. Untuk memulakan, anda hanya perlu mengucapkan "Mulakan Latihan 7 Minit" dan anda akan dibimbing sepanjang rutin. Beristirahatlah kerana anda memerlukannya, dan kemudian beri tahu Alexa bila anda sudah bersedia untuk memulakan latihan seterusnya.

16. Plex: Kawalan Media Anda Lebih Baik

Skill Plex Alexa membolehkan anda mengawal perpustakaan media anda tanpa menggerakkan otot. Sekiranya anda menggunakan Plex Media Server dan mempunyai alat Echo di ruang tamu anda, anda boleh meminta Alexa melakukan perkara berikut:

 • Main filem
 • Beritahu anda apa yang seterusnya di dek Plex anda
 • Cadangkan perkara yang mungkin anda mahu tonton

17. MasterMind: Teks-ke-Ucapan Bebas Tangan

Sekiranya anda ingin memberikan angka anda sedikit daripada semua pengetikan yang tidak henti-hentinya pada telefon pintar anda, Mastermind Alexa Skill by povezi membolehkan anda bercakap dengan dunia yang lebih luas dengan membaca pesanan teks yang anda mahukan. Nikmati SMS bebas tangan dengan sebaik mungkin.

18. Mastermind - Pembantu AI untuk Pasukan Perisian Perisian: Ambil Pembantu Anda dengan Hampir

Sekiranya anda ingin memberi perhatian lebih kepada tugas-tugas penting yang ada sebagai pembangun, Mastermind - Pembantu AI untuk Pasukan Perisian Perisian Alexa Skill membolehkan anda bimbang tentang perkara-perkara lain semasa bekerja sebagai pembantu anda yang berguna.

Dengan Kemahiran Mastermind, anda boleh mengatakan perkara berikut:

 • "Apa permintaan tarik terbuka?"
 • "Dapatkan komitmen kod saya untuk minggu ini."
 • "Apa yang sedang diusahakan Dan?"
 • "Kod apa yang dilakukan hari ini?"
 • "Tugas apa yang telah saya selesaikan minggu ini?"
 • "Siapkan saya untuk pendirian pasukan saya, kemudian, Hantarkan e-mel itu kepada pengurus saya"
 • "Apa yang ada pada tunggakan pecut saya?"
 • "Buat tugas, kemudian, Tugaskan kepada saya."
 • "Apa bug saya?"
 • "Bilakah pertemuan saya yang seterusnya?"
 • "Buat bug, kemudian, Tetapkan pada Pat."
 • "Apa yang dilakukan pasukan bulan ini?"
 • "Apa yang terdapat pada tunggakan produk?"
 • Dan banyak lagi

19. Cari Telefon Saya dengan TrackR: Cari Telefon Anda Semasa Anda Lupa

Terdapat beberapa Kemahiran "Cari Telefon Saya", tetapi yang dimiliki oleh TrackR menawarkan lebih banyak ciri. Sekiranya anda mendaftar untuk akaun TrackR dan memasang Find My Phone Alexa Skill by TrackR, anda boleh menjerit “Alexa! Cari telefon saya!" dan telefon bimbit anda akan segera berdering dengan jumlah penuh, menjadikan perburuannya lebih mudah. Kemahiran ini juga mempunyai sejarah sehingga Alexa dapat memberitahu anda di mana terakhir kali anda meninggalkan telefon anda, dan ia menjadikan telefon pintar berdering ketika diatur dalam mod senyap.

20. Uber: Minta Robot untuk Memanggil Anda Kabin

Rasa Uber malas? Cukup sebutkan perkataan yang betul dan anda boleh menaiki teksi dalam masa beberapa minit terima kasih kepada Uber Alexa Skill.

Penyediaan mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi setelah anda terbiasa, rasanya sangat ajaib. Setelah anda mendapat kemahiran, katakan mantera yang diperlukan dan perjalanan akan berlari di luar pintu anda.

Cara Mengakses Akaun Amazon Alexa Anda dari PC

Sangat berguna untuk mempunyai sejarah perintah Alexa anda di hujung jari anda melalui aplikasi telefon pintar Android atau iOS anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengakses akaun anda melalui penyemak imbas web kegemaran anda jika telefon anda dicas, hilang, atau hanya dihuni di tempat lain. Anda dapat melihat sejarah perintah suara anda, melihat kad, mengaktifkan aplikasi, dan banyak lagi semasa anda log masuk ke Akaun Amazon Alexa anda.

Memaksimumkan Perisian Amazon Anda

Dengan beratus-ratus perintah dan kemahiran untuk dipilih, sukar untuk memanfaatkan sepenuhnya alat Amazon Echo anda. Senarai arahan ini akan membantu anda memulakan perjalanan anda.

Untuk lebih banyak petua Echo Amazon, lihat artikel ini:

 • Cara Menghubungkan Gema Amazon Anda ke TV
 • Cara Pasangkan Echo Dot dengan Firestick
 • Cara Main Podcast pada Echo Dot Anda

Adakah anda mengetahui beberapa kemahiran dan arahan Alexa yang lebih berguna? Kongsi pendapat anda dengan komuniti di bawah.