Ulasan Asus ROG G20CB: Reka bentuk yang cemerlang, tetapi terlalu mahal

£ 1500 Harga semasa dikaji

Komputer riba semakin berkuasa selama bertahun-tahun, sehingga kini menjadi pilihan yang sesuai untuk pemain yang kekurangan ruang. Kadang-kadang, bagaimanapun, anda hanya memerlukan lebih banyak kelebihan, dan pada ketika ini, komputer kompak seperti Asus ROG G20CB baru mula digunakan. Dari segi prestasi setiap inci padu, ia mestilah PC paling kuat yang pernah saya lihat, dan reka bentuk sudut yang agresif menjadikannya pendamping yang sempurna untuk monitor meja atau TV ruang tamu. Namun, ia disertakan dengan harga yang menarik.

Ulasan Asus ROG G20CB: Reka bentuk yang cemerlang, tetapi terlalu mahal

asus_rog_g30b_2

Asus ROG G20CB: Reka bentuk

Kami akan sedikit sebanyak kekurangan - mari kita nikmati perkara baik terlebih dahulu. Pertama, tidak ada yang sesuai dengan penampilan G20CB. Gaya bersudut dari casis hitam matte dan tepi berlubang, berlatar belakang memotong garis pemuka yang agresif, teras merah yang bersinar yang melintasi bahagian tengah mesin kelihatan hebat, dan warna lampu dapat disesuaikan melalui perisian Aegis yang dibundel.

Lihat ulasan berkaitan Dell Alienware 17 R2 Komputer riba terbaik 2016: Beli komputer riba UK terbaik dari £ 180

Dengan jejak mendatar hanya 358 x 340mm atau 108 x 340mm ketika diletakkan di sisinya, Asus ROG G20CB akan sesuai dengan hampir di mana sahaja, di meja anda atau di bawah TV anda. Ia sangat praktikal, yang perlu dibayar sekiranya penjimatan ruang adalah motivator utama anda. Namun demikian, ada satu peringatan: bekalan kuasa adalah luaran. Sebenarnya, ia adalah dua batu bata kuasa besar yang diletakkan di dalam bingkai plastik, menjadikannya lebih besar daripada PSU tradisional.

Di bahagian depan casis terdapat sepasang port USB 3 beraksen merah dan dua bicu audio 3.5mm. Terdapat juga pemacu DVD pop-out, walaupun mempertimbangkan berapa kos ROG G20GB, lebih mengecewakan bukan pemacu Blu-ray untuk main semula Full HD.

Di belakang terdapat enam port USB, yang terdiri dari dua USB 3.1, dua USB 3, dan sepasang port USB 2, masing-masing dilambangkan oleh penyambung biru muda, biru tua dan hitam. Terdapat juga port Gigabit Ethernet dan enam bicu audio 3.5mm.

Tidak ada S / PDIF optik untuk digunakan dengan beberapa bar suara dan penerima AV yang lebih lama, tetapi kad grafik (lebih lanjut mengenai ini kemudian) mempunyai tiga penyambung DisplayPort, port HDMI (yang boleh membawa isyarat audio digital) dan port DVI. Ringkasnya, reka bentuk fizikal Asus ROG G20CB bukan sekadar kejayaan yang luar biasa, ia adalah bahagian terbaik dari PC ini.

Papan kekunci pilihan Asus kurang menarik. Kombo papan kekunci dan tetikus tanpa wayar yang dibekalkan dengan unit ulasan kami adalah asas kerana ia datang dan benar-benar tidak sesuai dengan cita-cita premium G20CB. Papan kekunci lembut dan tidak selesa untuk diketik, sementara tetikus tidak mempunyai input khusus permainan. Sekiranya anda serius mempertimbangkan untuk membuat pembelian, belanjakan papan kekunci dan tetikus yang lebih baik. Selain itu, anda mungkin juga mahu pengawal permainan, jika anda akan menggunakannya sebagai PC ruang tamu.

Asus RoG G20B: Logo belakang

Spesifikasi Asus RoG G20B

PemprosesQuad-core 3.4Ghz Intel Core i7-6700
Soket pemprosesLGA1151
Ram16GB
Jenis memoriDDR4
Memori maksimum32GB
Papan indukTidak dinyatakan
Chipset papan indukTidak dinyatakan
Port USB depan2x USB3
Port USB belakang4x USB3, 2x USB2
Pelabuhan lainTiada
RangkaianGigabit Ethernet
Jenis kesMini-ITX
Dimensi kes HxWxD108x358x340mm
Slot memori (percuma)2 (0)
Teluk memandu 2 1/2 "(percuma)1 (0)
Teluk memandu 3 1/2 "(percuma)1 (0)
Teluk memandu 5 1/4 "(percuma)1 langsing (0)
Jumlah simpanan128GB SSD, cakera keras 2TB
Pembaca kad memoriTiada
Jenis pemacu optikPenulis semula DVD
Kad grafikNvidia GeForce GTX 970 4GB
Port grafik / video3x DisplayPort, 1x DVI, 1x HDMI
Kad bunyiRealtek HD Audio
Keluaran kad suara6x 3.5mm
Papan KekunciAsus U78K
TetikusAsus U79M
Sistem operasiLaman Utama Windows 10 64-bit
JaminanRTB satu tahun
Harga termasuk penghantaran (termasuk PPN)£1500
Kod BahagianG20CB