Cara Mengaitkan Jenis Fail Dengan Program di Windows 10

Apabila anda mengklik dua kali ikon di desktop anda, Windows biasanya akan membuka program yang betul. Ia berlaku kerana persatuan jenis fail. Sebilangan besar program boleh membuka banyak jenis fail dan anda mempunyai pilihan mana satu Windows yang akan dibuka.

Cara Mengaitkan Jenis Fail Dengan Program di Windows 10

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengapa dan bagaimana mengaitkan jenis fail dengan program di Windows 10.

Mengapa Anda Perlu Mengaitkan Jenis Fail dengan Program

Sebagai contoh, katakan anda mengklik dua kali fail .jpg dan memasang Paint.net, Photoshop, Paintshop Pro dan Paint pada komputer anda. Program mana yang anda mahu buka failnya? Anda mempunyai dua pilihan, anda boleh menetapkan program lalai atau menggunakan menu konteks yang tepat.

Sebilangan besar program akan meminta anda pada saat pemasangan jika anda mahu ia menjadi pengendali lalai untuk jenis fail tertentu tetapi anda juga boleh mengubahnya selepas itu. Anda boleh menggunakan Panel Kawalan, menu Tetapan Windows 10 untuk menetapkan lalai, atau anda juga dapat memilih satu dengan cepat dengan klik kanan.

Cara mengaitkan jenis fail dengan program di Windows 10-2

Cara Mengenal Jenis Fail

Sebelum kita mengubah program lalai untuk membuka jenis fail tertentu, kita perlu mengenal pasti fail tersebut.

 1. Klik kanan pada fail dan pilih Hartanah. Menu Windows
 2. Sekarang, lihat Jenis fail di tetingkap baru, ini akan memberitahu anda apa itu dan memberikan akhiran untuknya.
 3. Lihat di Buka dengan di bawahnya untuk mengenal pasti program lalai semasa untuk jenis fail tersebut.

Sekiranya anda ingin selalu melihat jenis fail, anda boleh mengkonfigurasinya Penjelajah Fail untuk memaparkannya.

 1. Buka Penjelajah Fail dan pilih Pandangan. Menu Atas Penjelajah Fail
 2. Sekarang, tandakan kotak di sebelah Sambungan nama fail. Menu Paparan Penjelajah Fail

Ini akan memaparkan jenis fail di Explorer sehingga anda dapat mengenal pasti dengan cepat setiap fail tersebut.

Jenis Fail Bersekutu Menggunakan Panel Kawalan

Panel Kawalan masih merupakan kaedah utama untuk mengawal apa yang berlaku di komputer anda. Kaedah pertama kami menggunakannya untuk mengaitkan jenis fail dengan program dengan cepat.

 1. Buka menu Mula, ketik “Panel kawalanDan kemudian klik padanya. Menu mula
 2. Sekarang, arahkan ke Program. Menu Panel Kawalan
 3. Kemudian, pilih Program LalaiPanel Kawalan - Program.
 4. Seterusnya, klik pada Kaitkan jenis fail atau protokol dengan program tertentu. Panel Kawalan - Program Lalai
 5. Sekarang, tatal ke bawah dan pilih Pilih aplikasi lalai mengikut jenis fail di bahagian bawah halaman. Aplikasi Lalai
 6. Pilih program dari tetingkap baru yang muncul dan klik okey.

Bergantung pada jenis fail, anda mungkin hanya mempunyai satu pilihan untuk dipilih. Sekiranya anda tidak melihat program yang ingin anda gunakan, pilih Lebih banyak aplikasi di tetingkap pilihan. Tidak semua aplikasi yang terdapat dalam senarai itu dapat membuka fail tetapi anda boleh memilihnya juga.

Cara mengaitkan jenis fail dengan program di Windows 10-3

Jenis Fail Bersekutu Menggunakan Menu Tetapan

Sekiranya anda lebih selesa bekerja di menu tetapan Windows 10 juga tidak mengapa.

 1. Buka Mulakan menu dan klik pada Tetapan. Menu Mula Windows
 2. Sekarang, arahkan ke Aplikasi. Menu Tetapan Windows
 3. Sekarang, pilih Aplikasi lalai dari menu di sebelah kiriAplikasi Lalai 2.
 4. Sekarang, anda boleh membuat pilihan dari senarai utama di sebelah kanan. Aplikasi Lalai 3
 5. Untuk pilihan yang lebih maju, tatal ke bawah ke Pilih aplikasi lalai mengikut jenis fail atau Pilih aplikasi lalai mengikut protokol. Aplikasi Lalai

Seperti kaedah Panel Kawalan, ini membolehkan anda menetapkan program lalai dengan cepat untuk pelbagai jenis fail. Ini tidak dipasang di batu dan boleh diubah pada bila-bila masa. Cukup ulangi langkah di atas jika anda ingin menukar aplikasi lalai.

Membuka Jenis Fail Sementara dengan Program di Windows 10

Sekiranya anda mempunyai jenis fail yang kadang-kadang anda ingin buka dengan program tertentu tetapi tidak mahu menetapkannya sebagai lalai, anda juga boleh melakukannya. Ini berguna untuk mencuba program sebelum menetapkannya sebagai aplikasi masuk anda.

 1. Klik kanan pada fail dan pilih Buka dengan… dan pilih pilihan dari menu slaid yang muncul. Menu akses pantas Penjelajah Fail
 2. Sekiranya aplikasi yang anda mahukan tidak ditunjukkan, pilih Pilih aplikasi lain dan pilih dari tetingkap baru yang muncul. Menu akses pantas Explorer 2

Ini hanya berfungsi dengan fail dan bukan dengan folder, pemacu atau yang boleh dilaksanakan tetapi boleh berguna jika anda ingin menerapkan kesan khas pada gambar atau ingin menguji sesuatu dalam program lain tanpa mengubah program yang biasanya anda gunakan untuk bekerja dengan fail tersebut.

Anda mungkin melihat beberapa jenis fail yang tidak mempunyai alternatif, ini adalah perkara biasa kerana banyak pembangun program juga membuat jenis fail proprietari yang hanya dapat dibuka dengan program tersebut. Walaupun begitu, jumlah ini agak sedikit, kerana setiap kali jenis fail proprietari disertakan, aplikasi pihak ketiga dikonfigurasikan untuk membolehkan akses percuma.

Jenis Fail dan Program Lalai

Terdapat lebih banyak jenis fail daripada satu yang dapat digunakan, tetapi sekarang anda tahu bagaimana mengaitkannya dengan program yang tahu bagaimana memahami fail tersebut. Kadang-kadang, anda harus menetapkan program lalai beberapa kali sebelum Windows memperbaikinya, jika pada mulanya anda tidak berjaya dan semua itu.

Adakah ini berfungsi untuk anda? Adakah jenis fail tertentu memberi anda masalah? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found