Ulasan Asus DSL-N55U

Ulasan Asus DSL-N55U

Gambar 1 dari 3

Asus DSL-N55U

Asus DSL-N55U
Asus DSL-N55U
£ 102 Harga semasa dikaji

Kami tidak mengkaji banyak router Asus selama bertahun-tahun, tetapi ketika melakukannya, mereka cenderung baik: Asus DSL-N55U bertujuan untuk meneruskan tren itu.

Ini merupakan permulaan yang baik, dan walaupun dengan harga yang berpatutan, penghala ADSL2 / 2 + ini mempunyai banyak ciri. Terdapat dua jalur, Wi-Fi serentak, dinilai pada 300Mbits / saat di setiap jalur; port USB berkembar, masing-masing mampu menyokong sama ada pencetak atau pemacu cakera keras; Keupayaan pelayan VPN; empat port Gigabit Ethernet; suis kuasa di bahagian belakang; dan tiga, antena keuntungan tinggi yang melekat di belakang.

Asus DSL-N55U

Apabila anda menyambung ke UI web DSL-N55U, ia memberikan kegunaan yang terkemuka di kelas. Halaman pertama membantu anda mengatur sambungan ADSL. Setelah selesai, ada wizard penyediaan wayarles dan keselamatan yang harus dilalui, dan akhirnya anda sampai di halaman papan pemuka penghala. Ini memaparkan peta rangkaian, menunjukkan pandangan sekilas mengenai kesihatan sambungan internet anda, dan status rangkaian tanpa wayar. Klik item di peta dan maklumat lebih lanjut muncul di panel di sebelah.

Dengan kemampuan untuk mengubah tetapan asas dalam panel ini, anda hampir tidak perlu bersiar-siar di luar halaman utama UI untuk kebanyakan perubahan. Apabila anda melakukannya, penghala memberikan bantuan melalui beberapa penyihir sederhana. Kami sangat menyukai fungsi AiDisk, yang membolehkan anda berkongsi storan di internet melalui perkhidmatan DDNS milik Asus. Termasuk penyediaan akaun, kami dapat berkongsi cakera kami yang disambungkan melalui FTP dalam masa kurang dari satu minit.

Satu-satunya ciri penting yang hilang dari DSL-N55U adalah fungsi berulang tanpa wayar, dan kawalan ibu bapa yang maju. Anda boleh menyekat kata kunci dan URL dan menyekat penggunaan berdasarkan waktu, tetapi tidak ada kawalan senarai putih, atau penapisan berdasarkan kategori yang lebih hebat.

Asus DSL-N55U

Walau bagaimanapun, kami bersedia mengetepikan kebimbangan ini berdasarkan prestasi serba boleh Asus. Pada jarak dekat, kami mengukur kadar pemindahan fail purata 13.6MB / saat melebihi 2.4GHz, dan 16.5MB / saat melebihi 5GHz. Pada jarak jauh, kelajuan melebihi 2.4GHz adalah 6.3MB / saat yang mengagumkan. Dan sekali lagi, DSL-N55U mengesankan melebihi 5GHz, memperoleh kadar stabil 3.1MB / saat. Untuk jangkauan, ini adalah salah satu penghala terbaik yang kami lihat baru-baru ini, dan pastinya antara yang paling konsisten.

Asus tidak hanya menarik perhatian di bahagian tanpa wayar. Ia juga cemerlang dalam ujian cakera USB kami. Pada yang pertama, ia memberikan kadar pemindahan rata-rata 12.2MB / saat, sekali lagi prestasi superlatif.

Ringkasnya, Asus DSL-N55U menggandingkan prestasi teratas di semua jabatan dan pelbagai ciri dengan kemudahan penggunaan yang terbaik, dan melakukan semuanya dengan harga yang sederhana. Tidak ada penghala ADSL lain yang kami lihat yang melaksanakan kombinasi itu dengan aplomb serba lengkap yang kompeten.

Perincian

Piawaian WiFi 802.11abgn
Jenis modem ADSL

Piawaian tanpa wayar

Sokongan 802.11a iya
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan iya

Pelabuhan LAN

Port LAN Gigabit 4
Port LAN 10/100 0

ciri-ciri

Antena dalaman 3
Antena luaran 0
QoS yang boleh dikonfigurasi oleh pengguna iya

Keselamatan

Sokongan WEP iya
Sokongan WPA iya
Sokongan WPA Enterprise iya
Penapisan kandungan web tidak

Dimensi

Dimensi 206 x 185 x 157mm (WDH)